صفحه نخست

بین الملل

سیاسی

چند رسانه ای

اقتصادی

فرهنگی

حماسه و جهاد

دیدگاه

آذربایجان غربی

آذربایجان شرقی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

کهگیلویه و بویراحمد

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

صبح صادق

محرومیت زدایی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۷  ، 
شناسه خبر : ۲۷۵۳۷۷
گفت‌وگوی «ایران» با عبدالملک العجری، عضو شورای سیاسی انصارالله
مختار حداد – اشاره: بیست روز از آغاز حملات عربستان به یمن می‌گذرد. در این مدت صدها نفر کشته و هزاران نفر از خانه‌های خود آواره شده‌اند. با این حال عربستان با تشکیل ائتلافی عربی همچنان به بمباران مناطق مسکونی و زیرساخت‌های این کشور ادامه می‌دهد. عربستان در این حمله اهدافی استراتژیک را دنبال می‌کند که دستیابی به آنها برای این کشور که تاکنون سابقه جنگ علیه کشوری را به طور مستقیم نداشته، دشوار نشان می‌دهد. درباره علل حمله عربستان به یمن، چگونگی ادامه این نبرد و نقش عوامل خارجی و فرامنطقه‌ای در آن با عبدالملک العجری، عضو شورای سیاسی انصارالله یمن به گفت‌وگو نشستیم.

* عوامل و ریشه‌های جنگ عربستان علیه یمن چیست؟

* نخستین و مهم‌ترین هدف استراتژیک عربستان علیه یمن ضعیف کردن این کشور و تسلط برآن است. عربستان از دیرباز در پی آن بوده است که یمن را تبدیل به حیاط خلوت خود کند. از این رو تشکیل هیچ حکومت و دولت مستقلی را در یمن نمی‌پذیرد. جنگ اخیر نیز درست پس از آن صورت گرفت که با مصالحه ملی و انقلاب فراگیر، یمن پا در راه استقلال گذاشت و ریاض تصور کرد با شکل گرفتن این استقلال از قدرت و نفوذش در یمن کاسته می‌شود.

پس توطئه‌ها علیه انصارالله و حوثی‌ها را شروع کرد. عربستان تا این زمان تمامی ورق‌های خود را علیه حوثی‌ها و سایر گروه‌های مستقل یمن بازی کرده بود. بنابراین در نهایت مجبور شد از آخرین کارت بازی خود علیه انصارالله و مردمی که از آن حمایت می‌کنند، استفاده کند. این کارت، گزینه جنگ و عملیات نظامی بود. اما ما نیز مقابل هر که استقلال یمن را هدف بگیرد، می ایستیم.

* ریشه‌های خارجی این بحران و نقش کشورهای دیگر را در این جنگ چگونه ارزیابی می‌کنید؟

** امریکا در آغاز این جنگ مدعی شد قصد دارد از عربستان در این جنگ تنها با حمایت‌های لجستیکی پشتیبانی کند اما اخیراً سفیر عربستان از واشنگتن فاش کرد ریاض این حمله را با چراغ سبز امریکا انجام داده است. اگر امریکا این چراغ‌سبز را به عربستان نشان نمی‌داد، این جنگ نیز شکل نمی‌گرفت. در همین حال ما اطلاعاتی در دست داریم که نشان می‌دهد ناوهای امریکایی که در دریای سرخ مستقر هستند به سمت مناطق نزدیک به این تنگه موشک پرتاب می‌کنند. البته برخی معتقدند امریکا در این حملات جدا از اینکه قصد سرکوب انصارالله را دارد، هدف تضعیف عربستان را نیز دنبال می‌کند. واشنگتن می‌داند عربستان با این جنگ نقش و موقعیت خود را در منطقه از دست می‌دهد و تضعیف می‌شود.

بجز امریکا کشورهای دیگری هم هستند که به کمک عربستان آمده‌اند. عمده این کشورها، کشورهایی هستند که آمده‌اند تا از کمک‌های مالی عربستان برخوردار شوند. عربستان به این کشورها اعلام کرده در ازای همراهی با ائتلاف، هزاران دلار از ریاض دریافت خواهند کرد. برخی از کشورهایی که اکنون در صف عربستان قرار گرفته‌اند، حتی در همسایگی یمن هم قرار ندارند یا هیچ‌گاه مواجهه‌ای با انصارالله نداشته‌اند در واقع عربستان می‌خواست با پولی که هزینه می‌کند، برای خود در  این جنگ مشروعیتی کسب کند اما غافل از آن بود که این کشورهای عربی و غربی در اساس عربستان را تنها در قالب یک بشکه نفت می‌بینند.

عربستان در این راه از هیچ اقدامی مضایقه نکرد، اما نتوانست آن گونه که درنظر داشت، ائتلافی قوی را شکل دهد. آنها تلاش بسیاری کردند تا اسلام‌آباد را همراه خود سازند. دیدیم چگونه افکار عمومی پاکستان و پارلمان این کشور با ورود دولت و کشور خود به این جنگ مخالفت کردند. به‌همین دلیل اکنون بعد از 20 روز که از نبرد می‌گذرد، نشانه‌های شکست سعودی کاملاً آشکار شده است و حتی کشورهایی که در ابتدا عربستان را همراهی کرده بودند، اکنون خواهان راه حل سیاسی و مسالمت‌آمیز شده‌‌اند.

* آمادگی نیروهای دفاع مردمی را در این نبرد چگونه می‌بینید؟

** مردم یمن یک انتخاب بیشتر ندارند، مقاومت در برابر جنگ ظالمانه. در این مقاومت همه طیف‌های جامعه یمن حضور دارند، از ارتش گرفته تا گروه‌های مردمی مقابل این جنگ ایستاده‌اند. مطابق اساسنامه سازمان‌های مختلف جهانی، از اتحادیه عربی تا سازمان ملل و سازمان کنفرانس اسلامی و معاهده عربی برای دفاع مشترک، دفاع، حق مردم یمن است. زیرا آنچه در این کشور رخ داده، حکم جنگ یک کشور علیه کشوری دیگر را دارد. به‌عقیده ما پیروزی فاصله چندانی با ما ندارد.

عربستان شاید از طریق هواپیماهای خود بتواند ضربه‌هایی فردی برآحاد جامعه یمن وارد آورد اما این ضربه‌ها عزم آنان را در مبارزه راسخ می‌سازد، هرچند که عربستان توانایی حمله زمینی را ندارد و بر این اساس فقط می‌تواند با حملات هوایی علیه یمن این کشور را به سوی ناآرامی بکشاند. عربستان در این راه فقط انصارالله را قلع و قمع نمی‌کند و هر کس را که سد راه او شود به طریقی از میان برمی‌دارد.  عربستان در یمن به غیر از مبارزه تمامی زیرساخت‌های یمن را از کارخانه‌ها گرفته تا پل‌ها، بیمارستان‌ها، مدارس و... را هدف قرار می‌دهد، آنها حتی مناطقی از یمن را که هیچ ارتباطی با جنگ نداشته‌اند هدف قرار می‌دهند.

در اینجا باید به یک نکته دیگر هم اشاره کنم، عربستان از آغاز این نبرد سعی می‌کند وانمود کند این جنگ، جنگ بین عربستان و انصارالله است اما این‌طور نیست، زیرا می‌بینیم که همه اقشار یمن در این جنگ حضور دارند. از  شمال گرفته تا جنوب یمن، همه عضو نیروهای  مردمی هستند. البته انصارالله قدرتمندترین جناح حاضر در این نیروها است. اما همه آن نیست و تنها بخشی از آن است. قدرت یمن نیز در همین اتحاد نهفته است. وضعیت امروز جنگ یمن مشابه وضعیت نبرد رژیم صهیونیستی علیه حزب‌الله لبنان است. سال 2006، اسرائیل همه جا را در لبنان بمباران کرد، اما در نهایت با اتحاد حزب‌الله و مردم لبنان، شکست خورد.

* آیا می توانید آینده این بحران را پیش بینی کنید؟

** این نبرد بدون شک آثاری منفی بر روابط آتی یمن و عربستان خواهد گذاشت. همان‌طور که در بعد منطقه‌ای نیز بر کشمکش‌های خاورمیانه تأثیرگذار است. عربستان در ابتدا به دلیل بیانیه سوئیس و نگرانی از قدرت گرفتن ایران در منطقه دست به حمله علیه یمن زد، زیرا تصور می‌کند انصارالله بازوی ایران است. عربستان در نظر داشت با این حمله مانع توسعه نفوذ ایران به دلیل توافق با گروه 1+5 شود اما به امید خدا نتیجه برعکس خواهد شد و عربستان با شکست مواجه شده و نامش در تاریخ به بدی ذکر می‌شود.

* آیا با توجه به حضور القاعده و تشدید ناآرامی‌ها در این کشور ممکن است، داعش نیز وارد یمن شود؟

** داعش در اینجا بود، اما شکست خورد. این یکی از سیاست‌های یکی دو دهه اخیر عربستان علیه یمن است. آنها با استفاده از گروه تروریستی القاعده قصد داشتند ضربه‌های هولناکی بر مردم یمن وارد کنند. پس از آن نیز داعش را وارد این کشور کردند. اما ورود داعش هم نتوانست انصارالله را تضعیف کند و مواضع این گروه تروریستی در شمال یمن هدف قرار گرفت. آنها پس از شکست در شمال به طرف جنوب حرکت کردند. اما در جنوب نیز با وجود اقدام‌های تروریستی مختلف سد مستحکم مردم را رویاروی خود دیدند.

القاعده و داعش هر دو از یک ریشه نشأت گرفته‌اند اما حامیان مالی آنها متفاوت است. هرچند که عمده آن در دست عربستان است. عربستان در سوریه تجربه کار با این گروه‌های تروریستی را داشت. اما در حضر‌موت، ابین و شبوه شکست خوردند. عربستان قصد داشت از القاعده و داعش به‌عنوان برگه‌های برنده خود استفاده کند. اما اکنون این برگه‌ها تبدیل به برگه‌های سوخته شده‌اند. همکاری القاعده و عربستان را ازآنجا می‌توان متوجه شد که عربستان مادامی که القاعده در منطقه‌ای حضور دارد، آنجا را بمباران نمی‌کند اما به محض خروج القاعده از منطقه بمباران آن شروع می‌شود.

* نظرتان در مورد رویکرد کشورهای دیگر در قبال بحران یمن چیست؟

** از کشورهایی که در این نبرد حاضر هستند، می‌خواهم همچون پاکستان، اجازه ندهند دولت‌هایشان در این جنگ بی‌فرجام شرکت کنند. از پارلمان پاکستان هم تشکر می‌کنیم که تصمیم درست را گرفت. از تمام کشورهای دوست که با این جنگ مخالفت کردند، همچون ایران، روسیه و چین تشکر می‌کنیم و در این بین از ایران به‌دلیل تلاش‌ها و دیپلماسی فعالش سپاسگزار هستیم. همان‌طور که از نقش روسیه در شورای امنیت در دفاع از مردم یمن متشکریم.

نام:
ایمیل:
نظر: