صفحه نخست

بین الملل

سیاسی

چند رسانه ای

اقتصادی

فرهنگی

حماسه و جهاد

دیدگاه

آذربایجان غربی

آذربایجان شرقی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

کهگیلویه و بویراحمد

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

صبح صادق

صدای انقلاب

صفحات داخلی

تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۹  ، 
شناسه خبر : ۲۷۷۳۰۱

نویسنده: دکتر یدالله جوانی

صدور حکم قطعی برای مهدی هاشمی و قرار گرفتن این حکم در مرحله اجرا و پیش از این محاکمه محمدرضا رحیمی، معاون اول دولت دهم و همچنین به جریان افتادن پرونده بقایی و بازداشت وی، هر چند تلخ و ناگوار است از این جهت که مسئولانی در نظام اسلامی اینگونه آلوده شده‌اند، نویدبخش است، به این خاطر که عدالت پس از سال‌ها جدی گرفته شده است این سخن تلخ است ولی باید گفت در حالی که عدالت شعار اصلی حکومت دینی است اما در عمل به دلایل گوناگون قربانی مناسبات حاکم بر قدرت شده بود. در سالیان طولانی دانه‌درشت‌ها و آقازاده‌ها با اطمینان از اینکه در حاشیه امن قرار دارند، در مسیر ناصواب و کژراهه‌ها حرکت کردند و مبتلا به انواع فسادها شدند. خاصه‌خواری، رانت‌خواری، حیف و میل بیت‌المال، زمین‌خواری، رشوه‌خواری و حتی جاسوسی و ارتباط با بیگانگان برای برخی از این خواص آقازاده و وابستگان به صاحبان قدرت، عین آب خوردن شده بود، چون خود را برخوردار از امنیت کامل می‌پنداشتند. در مسیر مبارزه با فساد و تحقق عدالت، حتی رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی هم جدی گرفته نشد.

گسترش فساد و آثار سوء آن در جامعه، امر مبارزه با فساد را به مطالبه اصلی مردم و رهبری تبدیل نمود و اکنون نشانه‌های خوبی از پاسخ دستگاه قضا به این مطالبه مشاهده می‌شود. در دستور کار قرار گرفتن چندین پرونده سنگین از دانه‌درشت‌ها و به انجام رساندن این پرونده‌ها بدون تأثیرپذیری از فشارها و جوسازی‌ها و عملیات روانی، از حرکت خوب قوه‌ قضائیه در مسیر عدالت حکایت می‌کند. در آستانه هفته قوه قضائیه این تحول بزرگ در دستگاه قضا را باید به تمامی دست‌اندرکاران و خصوصاً ریاست محترم قوه تبریک گفت. قوه قضائیه در ریشه‌کنی ظلم، از بین بردن فساد و تبعیض و پیاده‌سازی عدالت، نقش مهم و وظیفه‌ای سنگین برعهده دارد. برخلاف گذشته، روند فعلی قوه قضائیه توانسته است امید‌های فراوانی را در میان توده‌های مردم نسبت به عزم و اراده نظام در برخورد با مفاسد و ریشه‌کنی فساد پدید آورد. این امید در مردم و حمایت‌های گسترده ملت از حرکت قاطع، قانونی و انقلابی دستگاه قضا در امر مبارزه با فساد، بزرگ‌ترین سرمایه برای قوه قضائیه به حساب می‌آید.

مسئولان دستگاه قضایی با برخورداری از چنین سرمایه‌ای هرگز نباید در عمل به وظایف سنگین خود در راستای تحقق عدالت قضایی، از نامهربانی‌های دوستان و جنجال مخالفان تأثیر بپذیرند و دچار سستی‌شوند. رسیدگی به چند پرونده سنگین از افراد وابسته به حامیان قدرت و به انجام رساندن آن با صدور حکم و در دستور قرار دادن چندین پرونده دیگر از دانه‌درشت‌ها، امکان تحقق عدالت قضایی در تمامی ابعاد را قوت بخشیده است. اما در این میان مسئولان قوه قضائیه باید هزینه‌های حرکت در مسیر عدالت را بپردازند. با داشتن روحیه و مدیریت جهادی، پرداخت این هزینه‌ها آسان خواهد شد. به هر حال کسانی که طی سالیان متمادی با قرار گرفتن در حاشیه امن و با عبور از قانون و زیر پا گذاشتن اخلاق به دنبال تأمین دنیای پرزرق و برق خود بوده‌اند و با یک زندگی اشرافی به پابرهنگان و صاحبان اصلی این انقلاب فخرفروشی کرده‌اند، رویکرد قوه قضائیه در راستای تحقق عدالت قضایی و مبارزه با فساد را بر نتابیده و خود و اطرافیان‌شان، به هرشکل ممکن دستگاه قضا و دست‌اندرکارانش را مورد سرزنش و حتی نسبت دادن‌های ناروا قرار می‌دهند.

جالب است که بدانیم اولین بند از فرمان هشت ماده‌ای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در سال 1380 به رؤسای سه قوه در راستای مبارزه همه جانبه با مفاسد مالی و اقتصادی به همین موضوع اشاره دارد. در بند اول این فرمان آمده است: «با آغاز مبارزه جدی با فساد اقتصادی و مالی، یقیناً زمزمه‌ها و به تدریج فریادها و نعره‌های مخالفت با آن بلند خواهد شد. این مخالفت‌ها عمدتاً از سوی کسانی خواهد بود که از این اقدام بزرگ متضرر می‌شوند و طبیعی است بددلانی که با سعادت ملت و کشور مخالفند یا ساده‌دلانی که از القائات آنان تأثیر پذیرفته‌اند با آنان همصدا شوند. این مخالفت‌ها نباید در عزم راسخ شما تردید بیفکند. به مسئولان خیرخواه در قوای سه‌گانه بیاموزید که تسامح در مبارزه با فساد، به نوعی همدستی با فاسدان و مفسدان است. اعتماد به دستگاه‌های دولتی و قضایی در گرو آن است که این دستگاه‌ها در برخورد با مجرم و متخلف، قاطعیت و عدم تزلزل خود را نشان دهند.»

آری، اکنون که قوه قضائیه پس از گذشت بیش از یک دهه از صدور فرمان هشت ماده‌ای مبارزه با فساد از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، به صورت جدی پا به عرصه عمل نهاده، هرگز نباید تحت تأثیر فریادها و نعره‌ها، کارشکنی‌ها و مخالفت‌ها، تهمت‌ها و نسبت‌های ناروا قرار گیرد و متزلزل شود. امروز روز عمل قاطع و انقلابی دستگاه قضا در برخورد با مفاسد است. دستگاه قضا باید با فاسدان و تعرض‌کنندگان به قانون و حقوق ملت، در هر سطح و وابسته به هر شخص، جناح و جریانی، برخورد قانونی و اسلامی کند و هزینه‌های این برخورد را نیز بپردازد. ممکن است کسانی برای فشار بر قوه قضائیه دست به تحریک بزنند و مظلوم‌نمایی کنند. ممکن است کسانی برای مقابله با قوه قضائیه به حرکت در آمده در مسیر عدالت قضایی، به مسئولان این قوه نسبت‌های ناروا بدهند، اما مهم توده‌های مردم و صاحبان اصلی انقلاب هستند که از دستگاه قضا مطالبه عدالت دارند.

اظهارات سنجیده و با پشت صحنه یک فکر سیاسی یا نسنجیده و مبتنی بر احساسات و عواطف مادری خانم عفت مرعشی در واکنش به حکم مهدی هاشمی نشان می‌دهد که جنگ با عدالت پردامنه و تمام ناشدنی است. این اظهارات، نشان می‌دهد که مردان عرصه عدالت باید دلی چون شیر داشته باشند و از هیاهوها و نعره‌ها نهراسند. ای کاش خانواده هاشمی از حکم دستگاه قضا در راستای تحقق عدالت، استقبال می‌کرد و از این حیث در آزمون عدالت موفق می‌شد. اما متأسفانه نه تنها این اتفاق نیفتاد، بلکه خانواده هاشمی و خصوصاً همسر آقای هاشمی، سخنان نامناسبی را بر زبان جاری ساختند. به گزارش خبرگزاری فارس، عفت مرعشی، همسر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی این خبرگزاری در پاسخ به این پرسش که «نظر شما درباره حکم مهدی هاشمی چیست؟» می‌گوید: «حکم آقای هاشمی یعنی تقلب، تقلب، پدرسوخته بازی». وی در ادامه به خبرنگار می‌گوید: «بروید و همین را بزنید. بروید بنویسید که خانم هاشمی گفت که پدرسوخته بوده، حکمش پدرسوخته بازی بوده و حکم نیست.»

این سخنان نشان می‌دهد که تن دادن به عدالت اگر سخت‌تر از پیاده‌سازی عدالت نباشد، آسان‌تر از آن نیست.

نام:
ایمیل:
نظر: