علی اکبر صالحی روز سهشنبه (11 خرداد) گفت: «کشورهای اروپایی برای خرید 20 تن آب سنگین اعلام نیاز کردهاند ضمن این که ما سالانه توان تولید 20 تن آب سنگین را داریم و برای این کالای استراتژیک مشتری هم داریم.»
به گزارش گروه بین الملل بصیرت به نقل از پرس تی وی، علی اکبر صالحی با اشاره به اینکه تنها «73 درصد از کشور اکتشاف هوایی شده است»، افزود: «نباید فراموش کرد که تعداد کشورهای تولیدکنندۀ آب سنگین بسیار اندک است.»
صالحی همچنین از مذاکره با مقامات روس برای فروش 40 تن آب سنگین به مسکو خبر دارد.
به گزارش ایرنا، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دربارۀ موضوع فروش آبسنگین به امریکا نیز گفت: «قرار است 32 تن آب سنگین به امریکا بفروشیم که بعد از مسألۀ توقیف دو میلیارد دلار ایران، مقداری شرایط را سخت کردیم و اول باید پول را واریز کنند.»
دیوان عالی امریکا اخیراً حکم برداشت 2 میلیارد دلاری از محل داراییهای مصادره شده ایران را به بهانه پرداخت غرامت به قربانیان انفجار بیروت تایید کرده است. این در حالی است که ایران هر گونه دخالت در انفجار سال 1983 در پایگاه نیروی دریایی امریکا در بیروت را که به مرگ 241 سرباز امریکایی منجر شد، رد کرده است.
امریکا از سوی دیگر اعلام کرده بود مایل به خریداری بخشی از آب سنگین ایران است، اما نمایندگان کنگرۀ این کشور به متمم پیشنهادی رون دسانتیس، سناتور جمهوریخواه ایالت فلوریدا، مبنی بر ممنوعیت خرید آب سنگین از ایران رای دادند.
با وجود این، کاخ سفید وعده داده است برای خارج کردن این لایحه از دستور مذاکرات میان سنا و مجلس نمایندگان از حق وتوی خود استفاده کند.
آب سنگین ایران سال گذشته در آزمایشگاه بینالمللی ساوانا در امریکا مورد آزمایش قرار گرفت و خلوص آن 99/75 درصد تائید شد که نشان دهنده استاندارد سازی و کیفیت بالای صنعت هستهای ایران است.
تولید ایزوتوپهای پایدار با همکاری روسیه در سایت فردو
صالحی همچنین از آغاز فعالیتهای جدید در سایت هستهای فردو خبر داد و گفت: «مقدمات تولید ایزوتوپهای پایدار در فردو فراهم شده است. خیلی از کارهای علمی این پروژه با همکاری روسها انجام شده و قرار است در قالب این پروژه تغییراتی در ماشینهای سانتریفیوژهای IR1 ایجاد شود تا بتوانند ایزوتوپهای پایدار تولید کنند.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تأکید کرد که قیمت ایزوتوپهای پایدار بسیار بالا است و ورود به این عرصه برای ایران ارزشمند خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه «زیرساختهای فردو از قبیل گاز، تصفیهخانه و جمعآوری آبهای روان و فاضلاب انجام شده است»، افزود» «امروز همچنین از محل نصب سانتریفیوژها و محلی که قرار است سانتریفیوژهای ایزوتوپهای پایدار مستقر شوند، بازدید خواهیم کرد.»
صالحی گفت قرار است بخشی از فردو تبدیل به آزمایشگاه فنی و علمی بسیار پیشرفته شود و اظهار داشت: «با اتحادیه اروپا در خصوص نوع آزمایشگاه در حال مذاکره هستیم و میخواهیم این آزمایشگاه در نوع خود بینظیر باشد و بتواند علاوه بر ارائه خدمات علمی و فنی به داخل کشور و به کارگیری مجموعهای از دانشمندان هستهای، خدمات علمی و فنی خود را در منطقه و جهان هم ارائه دهد.»
اتمام طراحی مفهومی مجدد رآکتور آب سنگین اراک
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روند طراحی رآکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک را خوب ارزیابی کرد و گفت: «طراحی مفهومی مجدد این رآکتور تمام شده و با ادغام شرکتهای قدیمی، شرکت جدیدی تاسیس کردهایم که حدود 800 نفر مهندس در آن مشغول به کار هستند.»
به گفتۀ صالحی شرکتهای اروپایی دربارۀ طراحی مفهومی رآکتور اراک به ایرانیان مشورت داده و همچنین چین، امریکا و ایران کارگروهی برای مدرنسازی این رآکتور تشکیل دادهاند.
وی اظهار امیدواری کردن که رآکتور مدرن اراک ظرف پنج سال آینده راهاندازی شود.
قرارداد احداث دو رآکتور نیروگاه برق با همکاری روسیه
صالحی با اشاره به احداث دو رآکتور تولید برق که قرار بود سال گذشته در ایران کلنگزنی شود، گفت: «قرارداد احداث دو رآکتور جدید تولید برق با روسها منعقد شده است. این طرحها اخیراً به نتیجه رسیده و بعد از این که از نظر کارشناسان درخصوص شاخصههای نیروگاه جدید مطمئن شدیم، کلنگزنی خواهیم کرد.»
به گفتۀ وی هزینه مورد نیاز احداث هر کدام از این پروژهها پنج میلیارد دلار است و احداث آنها نیازمند پشتیبانی عظیم مالی و نیروی انسانی فراوان است.