پایگاه بصیرت /
ليلا وطنخواه دكتراي مطالعات زنان و خانواده ترس از ازدواج از مسائل عمدهاي است كه ذهن بيشتر جوانان را به خود مشغول كرده است؛ تا آنجا كه در بسياري موارد سبب سختگيري و مشكلاتي مانند بالا رفتن سن ازدواج شده است. معمولاً افرد از كارهايي كه تا به حال انجام نداده و تجربه نكردهاند ترسي طبيعي در خود احساس ميكنند كه علل گوناگوني براي آن وجود دارد.
برخي احساس ميكنند هنوز آمادگي روحي و رواني براي ازدواج ندارند. بعضي از آماده نبودن شرايط اقتصادي خود سخن ميگويند. گاهي نيز سخت بودن انتخاب همسر مناسب و ترس از آينده و زندگي سبب ترس از ازدواج در جوانان ما ميشود.
برخي نيز به دليل شناخت غير واقعي خود و طرف مقابل دچار دلهره ميشوند و ترس از اين كار در آنان شكل ميگيرد كه در اين صورت با تغيير اين شناخت ذهني، آرامش و ميل به ازدواج جاي ترس را خواهد گرفت؛ البته در برخي موارد نيز دليل ترس از ازدواج به دوران كودكي برميگردد كه شناسايي علل آن نيازمند مراجعه به افراد خبرهاي چون
روانكاو است.
در مورد چگونگي غلبه بر اين ترس بايد گفت كه ابتدا ضروري است دلايل ترس از ازدواج به خوبي بررسي شود تا براي حل آن شيوهاي مناسب مدنظر قرار بگيرد.
ميتوان ريشه ترس از ازدواج را به دو دسته تقسيم كرد:
ـ مشكلات و موانع موجود بر سر راه ازدواج؛
ـ ترس از سرنوشتسازترين تصميم زندگي.
عمدهترين دليل ترس از ازدواج، هراس از تصميمگيري و انتخاب شريك زندگي است. بيشتر جوانان به اين ميانديشند كه اگر ازدواج كنند ممكن است پشيمان شوند.
از ديگر دلايل اضطراب براي تصميمگيري، ترس از قول و قرارهايي است كه شايد پس از ازدواج به آنها عمل نشود كه براي غلبه بر اين احساس، بايد در درجه اول به خدا توكل كرد و از او كمك خواست. در هر صورت انتخاب سخت است؛ اما تفكر، تحقيق، صحبت كردن و به بحث گذاشتن اخلاق و اعتقادات دو طرف و در كنار آن شناخت متقابل خانوادهها سبب ميشود كه تا حد زيادي بتوان اين ترديدها را كمتر كرد و در نهايت به تصميمي درستتر نزديك شد. اگر اطرافيانتان ازدواج ناموفقي داشتهاند، تنها به اين دليل نميتوان از ازدواج ترسيد. راهكار ديگر اين است كه از افراد موفق مشورت
بخواهيد.