پایگاه «نشنال اینترست» در گزارشی به اقدام ترامپ در قطع بودجه برای سازمان جهانی بهداشت اشاره کرد و اقدام ترامپ در قطع بودجه برای این سازمان را عامل تضعیف نقش مدیریتی آمریکا در جهان دانست.
ترامپ در حالی تهدید به قطع بودجه برای سازمان جهانی بهداشت کرده که کشور او در سال گذشته میلادی بیش از 400 میلیون دلار به این سازمان کمک کرده است.
به نوشته پایگاه «نشنال اینترست»، ترامپ به دنبال این است که آمار روزافزون مبتلایان به کرونا و میزان مرگ و میر ناشی از این ویروس در آمریکا را به گردن دیگران بیندازد، بنابراین وی سازمان جهانی بهداشت را به عنوان هدف خود در نظر گرفته است. به همین دلیل، رئیسجمهور آمریکا به مقامات دولت خود دستور داده تا «نقش سازمان جهانی بهداشت در سوءمدیریت و پنهانکاری در مورد شیوع ویروس کرونا را ارزیابی کنند.»
برخی جمهوریخواهان نیز به عملکرد سازمان جهانی بهداشت و روابط این سازمان با پکن انتقاد کردهاند و حتی «مارتا مکسالی»، سناتور جمهوریخواه از ایالت آریزونا از «تدروس ادهانوم»، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت، خواسته تا وی استفعفا دهد.
پایگاه «نشنال اینترست» در این گزارش نوشت، در حالی که قانونگذاران جمهوریخواه از تصمیم ترامپ در این باره حمایت کردهاند، اما برخی دیگر در داخل یا خارج آمریکا به این اقدام انتقاد کردهاند. «نانسی پلوسی»، سخنگوی خانه نمایندگان آمریکا این اقدام ترامپ را «احمقانه، خطرناک، غیرقانونی و اقدامی که به سرعت چالش کشیده خواهد شد» دانست. بیلگیتس، مدیرعامل شرکت مایکروسافت نیز این تصمیم را «خطرناک» دانست.
«آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل نیز درباره تصمیم ترامپ در این باره گفته که اقدامات سازمان جهانی بهداشت «برای تلاش جهان در کسب پیروزی در مبارزه با ویروس کرونا» خیلی مهم است. «هایکو ماس»، وزیر خارجه آلمان، نیز در پیامی توئیتری نوشت: «مقصر دانستن (سازمان جهانی بهداشت) هیچ کمکی نمیکند. این ویروس هیچ مرزی نمیشناسد.»
به نوشته پایگاه «نشنال اینترست» متخصصان بهداشت و درمان عمومی بسیاری در آمریکا بر اهمیت سازمان جهانی بهداشت تأکید کردهاند. انجمن پزشکی آمریکا نیز در بیانیهای درباره اقدام ترامپ در قطع بودجه سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد: «مبارزه با یک بیماری همهگیر نیازمند همکاریهای بینالملل و اتکا به آمار و دادهها و علوم است. قطع بودجه برای سازمان جهانی بهداشت، به جای تمرکز بر حل مشکلات، یک اقدام خطرناک به خصوص در این برهه حساس برای جهان است.»
این مجله آمریکایی در پایگاه خود نوشت، این اولین باری نیست که ترامپ همکاری آمریکا با نهادهای بینالمللی را متوقف میکند. «دونالد ترامپ» به عنوان بخشی از برنامه «اول آمریکا» خود، به دنبال جدایی آمریکا از ساختار سازمان ملل و خروج از توافقهای مختلف بینالمللی به خصوص توافقاتی که در زمان اوباما صورت گرفته، بوده است. خروج ترامپ از توافق پاریس و برجام از نمونههای بارز این اقدامات بودهاند.
ترامپ همواره به دنبال کاهش حضور آمریکا در نهادهای مختلف سازمان ملل بوده است. در اکتبر سال 2017، آمریکا از یونسکو و بعد در ژوئن سال 2018 از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج شد.
«نشنال اینترست» در ادامه این گزارش نوشت، این اقدامات قدرت نرم آمریکا و نقش مدیریتی این کشور در ایجاد و حفظ سازمانهای چنددولتی را کمرنگ کرده است و در واقع نظم جهانی که آمریکا بعد جنگ جهانی دوم به وجود آورد در حال پاشیده شدن از هم است و تصمیم اخیر ترامپ به منظور قطع بودجه برای سازمان جهانی بهداشت نیز این رویه را تقویت میکند.
این مجله آمریکایی در پایان با اشاره به اینکه خروج آمریکا از نهادها و توافقات بینالمللی یک خلاء را در رهبری آمریکا به منظور مبارزه و حل مسائل مختلف به وجود آورده نوشت، امکان دارد کشورهایی مانند روسیه و چین از این خلاء سیاسی بهره ببرند و به منافع آمریکا آسیب برسانند. در واقع مسکو و پکن قبلاً در روند «دیپلماسی ماسک» در اروپا و سراسر جهان حضور داشتهاند.