صفحه نخست

بین الملل

سیاسی

چند رسانه ای

اقتصادی

فرهنگی

حماسه و جهاد

دیدگاه

آذربایجان غربی

آذربایجان شرقی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

کهگیلویه و بویراحمد

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

صبح صادق

محرومیت زدایی

صفحات داخلی

صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۳۸۷ - ۰۸:۲۷  ، 
شناسه خبر : ۷۴۸۱۸

فتحالله پریشان
مروری اجمالی بر مطالب روزنامه های هفته گذشته نشان از طرح مجدد بحث «تجمیع انتخابات» بویژه طرح همزمانی انتخابات شوراها و خبرگان دارد. اواخر سال گذشته وزیر محترم کشور دولت نهم، طرح همزمانی انتخابات خبرگان و شوراها را برای اولین بار اعلام کرد که واکنش ها و بازتاب های مختلفی در نشریات پیدا کرد و در نهایت با مخالفت سخنگوی دولت مواجه و مسکوت گذاشته شد. در هفته های اخیر مجددا این بحث توسط باهنر نایب رئیس مجلس در دستور کار نمایندگان قرار گرفت و سبب صف آرایی موافقان و مخالفان در مطبوعات و تلاش هر یک برای ارایه تحلیل و دلیل برای نظرات خود شده است. حرف و حدیث ها نسبت به طرح تجمیع انتخابات به چند دسته قابل تقسیم است؛ عده ای به اصل طرح تجمیع از سوی دولت نهم با دیده تردید نگاه می کنند. دسته ای نیز نسبت به اصل طرح خرده نمی گیرند بلکه همزمانی و سنخیت انتخابات شوراها و خبرگان رهبری را به لحاظ مسائل اجرایی و جدا بودن ناظران آنها مورد سوال قرار می دهند و شائبه سیاسی بودن طرح دولت را مطرح می نمایند. موافقان طرح تجمیع نیز به بحث کاهش هزینه برگزاری انتخابات و بالا بردن مشارکت مردمی اشاره می‌نمایند.
روزنامه صدای عدالت در تاریخ 17/4 در گزارشی نسبت به طرح همزمان انتخابات شوراها و خبرگان تحت عنوان «طرح برگزاری همزمان انتخابات اغراض سیاسی دارد» از قول حسن خلیل آبادی عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی معلمان می نویسد: «آنها با طرح زودهنگام برگزاری همزمان انتخابات شوراها و مجلس خبرگان سعی دارند فرصت را از احزاب و گروه های اصلاح طلب گرفته و با سازماندهی تضمینی وارد این عرصه شوند تا کرسی های شوراها و مجلس خبرگان را بدون دغدغه و چالش در اختیار افرادی که می خواهند قرار دهند.» این روزنامه در روز بعد (18/4) نیز در ستون نکته خود از قول محمدعلی سعدایی نماینده سابق مجلس ششم و رئیس کمیته مالی حزب مشارکت درباره دلایل تصویب این طرح می نویسد: «برداشت شخصی من این است که این تصمیم گیری بیشتر سیاسی است تا اقتصادی. انتخابات شوراها انتخاباتی است که تک تک مردم ما حتی در روستاها نسبت به آن حساس هستند و می خواهند بدانند که چه کسی نماینده آنها می شود اما این حساسیت بر روی انتخابات مجلس خبرگان وجود ندارد.» صدای عدالت درهمان صفحه از قول دبیر کل حزب موتلفه اسلامی توصیه می کند که جوانب مختلف تجمیع انتخابات با کار کارشناسی شده سنجیده شود زیرا انتخابات خبرگان و شوراها از جهات زیادی با هم متفاوت هستند.
روزنامه همبستگی در (17/4) در ذیل عنوان درشت «اهداف پنهان سیاسی در انتخابات همزمان» به مصاحبه با مرتضی حاجی، محمد سلامتی( دبیر کل سازمان مجاهدین )،محسن ترکاشوند (عضو سازمان)، خلیل آبادی، دبیر کل موتلفه و محمد غریبانی رئیس دوره ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات پرداخت که فصل مشترک نظرات آنها تقریبا تلقی سیاسی از عملکرد دولت و مجلس است.
روزنامه همبستگی(19/4) در مطلبی تحت عنوان «یک دست شدن نتیجه همزمانی انتخابات» خط انتقادی به تجمیع انتخابات را از طرف عضو فراکسیون اقلیت مجلس آقای ایرج ندیمی این گونه پی گرفت: «همزمانی انتخابات ها احتمال ایجاد فشارهای همه جانبه و فراوان برای یک دست شدن و یک صدا شدن را به وجود می آورد.» این مطبوعه در همان صفحه نظر مساعد دو نماینده مجلس را در خصوص همزمانی انتخابات برای کاهش هزینه دولت و افزایش مشارکت مردمی درج کرده است.
اما روزنامه شرق در تاریخ (17/4) با درج گزارش خبری-تحلیلی از آرایش و چالش های دو جناح نوشت: «با انتشار اخباری مبنی بر حرکت اکثریت مجلس و همراهی دولت و شورای نگهبان برای برگزاری همزمان انتخابات خبرگان و شوراها به نظر می رسد حرکت طبیعی و روال موجود دو جناح و به ویژه اصلاح طلبان برای حضور در انتخابات خبرگان دچار چالش شده باشد.» شرق در ادامه از همزمانی انتخابات و معضل ائتلاف در اصلاح طلبان به عنوان چالش های تازه پیش روی تجدیدنظرطلبان یاد می کند که حضور آنها را با ابهامات بیشتری در عرصه های انتخاباتی آتی مواجه خواهد ساخت.
شرق در (19/4) خبر مخالفت جبهه مشارکت با برگزاری همزمان انتخابات خبرگان و شوراها به دلیل جهت گیری سیاسی را درج نمود و از دست اندرکاران خواست تا با رعایت موازین قانونی، از هر اقدامی که باعث مخدوش شدن مشارکت سیاسی مردم می شود، بپرهیزند. این اعلام مخالفت ها در حالی است که طیف موسوم به اصلاح طلب از ماه ها پیش بحث زودهنگام انتخابات خبرگان و شوراها را مطرح و در جلسات مختلف هم اندیشی، گردهمایی و کنگره های مختلف به رایزنی گذاشته اند و در عین حال از همان زمان ها به کمی وقت و بسته شدن فضای سیاسی و... به عنوان دلایل مخالفت با برگزاری همزمان انتخابات استدلال می کنند و در کنار طرح مخالفت ها، از اقدامات آماده سازی و تلاش برای ائتلاف غافل نیستند.
شرق برای اینکه مخالفت با همزمانی انتخابات را امری کلی و غیرسیاسی و جناحی نشان دهد، در (21/4) خبر مخالفت سخنگوی جامعه روحانیت مبارز با تجمیع را به دلیل یکسان نبودن فضای انتخابات خبرگان و شوراها درج می کند: «انتخابات مجلس خبرگان نباید تحت تاثیر شرایط دیگر انتخابات قرار بگیرد. چون فضای این انتخابات از فضای انتخابات شوراها جداست.»
روزنامه اعتماد ملی که به نوعی ارگان حزب اعتماد ملی کروبی نیز محسوب می شود در خصوص طرح تجمیع برای اینکه از همفکران سیاسی خود عقب نماند، در یادداشتی به قلم نجفقلی حبیبی در (17/4) ضمن مجزا دانستن دو مقوله شوراها و خبرگان از یکدیگر، نوشت: «به نظر می رسد که دیدگاه های سیاسی در ورای ارایه دوباره چنین طرحی نهفته است و صرفه جویی در هزینه های مادی و سیاسی برگزاری انتخابات پوششی برای اجرای این طرح است. اما متاسفانه برخی به دلایل انگیزه های سیاسی و منافع حزبی و گروهی، مجددا طرح همزمانی را مطرح کرده اند و مصلحت کشور و واقعیت ها را نادیده گرفته اند.» این روزنامه در فردای آن روز (18/4) و در همان ستون در یادداشت توصیه گونه ای از هاشم زاده هریسی عضو مجلس خبرگان رهبری ادغام انتخابات شوراها و خبرگان را صلاح نمی‌داند.
بحث تجمیع انتخابات در (22/4) روزنامه اعتماد ملی از قول وزیر کشور این گونه مطرح می شود که مصطفی پور محمدی وزیر کشور سرنوشت لایحه تجمیع انتخابات را از جانب دولت، قابل پیگیری ندانست و گفت: «در این خصوص خود مجلس و کمیسیون های مربوط پی گیر تجمیع انتخابات هستند.» از طرفی معاون سیاسی وزیر کشور با رد مغایرت طرح تجمیع انتخابات با اصول مندرج در قانون اساسی گفت: «بحث تجمیع انتخابات دو بحث کاملا متفاوت است. طرحی که وزارت کشور برای اصلاح ساختار انتخابات به دولت ارایه کرد و طرحی که هم اکنون از سوی نمایندگان مجلس در حال پیگیری است.»

نام:
ایمیل:
نظر: