حسین عبداللهىفر
اولین همایش اصلاح طلبان در نخستین روز کاری هفته تیتر برخی از روزنامه های این طیف شد. اعتماد ملی شنبه اول دی ماه در تیتر اول خود به همراه تصویر بزرگی از این نشست نوشت:« همایش بزرگ ائتلاف مردمی اصلاحات برگزار شد.»
به نوشته این روزنامه 15 گروه از گروه های اصلاح طلب ظهر پنج شنبه در کنار هم گردآمدند تا اولین همایش ائتلاف مردمی اصلاحات را شکل دهند. در این همایش فاطمه کروبی به عنوان سخنگوی این ائتلاف شعار انتخاباتی این شاخه از اصلاح طلبان را «ائتلاف مردمی، همکاری ملی، بهبود زندگی» اعلام کرد.
مردم سالاری هم در همین روز موضوع همایش این طیف از اصلاح طلبان را در تیتر اول خود قرارداد و درکنار تصویر بزرگی از این نشست نوشت:« منشور انتخاباتی ائتلاف مردمی اصلاحات»
این روزنامه همچنین یادداشت روز خود را تحت عنوان «ائتلاف مردمی اصلاحات و اولین همایش» به این نشست انتخاباتی اختصاص داده و می نویسد:« بی تردید ائتلاف مردمی اصلاحات اولین ائتلافی است که اصول 41 گانه انتخاباتی خود را تبیین می کند و به مردم اعلام می کند که از حضور در انتخابات چه اهدافی را دنبال می کند. این بسیار مهم است که مردم پیش از برگزاری یک انتخابات و پیش از اعلام اسامی نامزدهای یک ائتلاف بدانند که آنها چه اصولی دارند.»
مردم سالاری هم به نقل از سخنگوی این ائتلاف شعار انتخاباتی این گروه را تشریح کرد و نوشت:« اکنون جریان ائتلاف مردمی اصلاحات متشکل از 51 گروه اصلاح طلبان است و اصلاحات مردمی، همکاری ملی و بهبود زندگی را شعار خود قرارداده است و به این باور رسیده که هرگاه جنبش ها در دایره محدود نخبگان مختصر شود و راهی به متن توده ها نیابند. به بن بست می رسند.»
این روحانیت که روزنامه رسالت یک روز بعد (یک شنبه 2/10) با اشاره به اظهارات عبدالله ناصری سخنگوی ستاد ائتلاف اصلاح طلبان درخصوص مانور این گروه روی «سلامت انتخابات» در تیتر اول خود توصیه رسانه وابسته به سیا به افراطیون دوم خردادی را برجسته کرد و نوشت:« همه شعار سلامت برگزاری انتخابات سردهند.»
این روزنامه به نقل از گزارشگر رادیو فردا افزود:« باید محافل سیاسی در ایران برضرورت تفسیر شرایط موجود در این کشور برای برگزاری انتخابات آزاد و سالم تاکید کنند.» روزنامه کیهان(5/10) هم درخصوص وحدت گروه های دوم خردادی به نقل از کروبی که خود محوریت یک طیف دیگر اصلاح طلبان را به عهده دارد، نوشت: برای وحدت اصلاح طلبان تمام تلاش خود را کردم ولی این طور نشد.»
کیهان همچنین در سرمقاله خود به افراط گرایی در درون دوم خرداد اشاره کرد و از قول کروبی نوشت: «شک ندارم اگر در مجلس هشتم هم پیروز بشویم، باز هم عده ای تندروی های خود را شروع خواهند کرد.»
این روزنامه در این نوشتار یادآور شد:« این روزها بخشی از زمینه چینی های گروه های موسوم به اصلاح طلب برای انتخابات مجلس هشتم، مصاحبه اصلاح طلبانی است که با عبور از افراطی گرایی خواستار معرفی لیست افرادی از میان اعتدالیون می شوند.» اما اینکه چرا اصلاح طلبان به اعتدال گرایی روآورده اند، کیهان می نویسد:« و اما، ماجرا چیست؟ چرا اصلاح طلبان به اعتدال گرایی هرچند در ظاهر روی آورده اند آیا این پروژه هم، شگرد جدید اصلاح طلبان برای جذب افکار و آرای عمومی است؟ و یا آنکه می توان آن را رویکرد و جمع اصلاح طلبی دانست که ظاهرا قرار است قدری عاقلانه تر به موضوع حیات و حضور خود درعرصه سیاسی کشور نگاه کنند.»
اما در جبهه اصولگرایان خبر «گام بزرگ اصولگرایان برای وحدت» را روزنامه جوان (4/10) برجسته کرد و پیرامون نشست گروه های مختلف این جبهه در حضور آیت الله مهدوی کنی نوشت: شهاب الدین صدر مدیر اجرایی جبهه متحد در این خصوص گفت:«در مورد فرایند تقویت و حمایت همه نیروهای متدین و دلسوز در ارتباط با فعالیت جبهه متحد اصولگرایان و وحدت اصولگرایان تبادل نظر خوبی صورت گرفت و بر بهره گیری از ظرفیت های بالقوه تمام نیروهای اصولگرا در سراسر کشور بحث و تبادل نظر شد.»
این روزنامه همچنین از قول قالیباف نوشت:« انسجام اصولگرایان با نگاه فراگیر در دسترس است.»
پس از این نشست روزنامه ابرار (5/10) نیز به نقل از عماد افروغ رئیس فراکسیون مستقل اصولگراها با حروف درشتی نوشت: «اصولگرایان مستقل عامل افتراق جریان اصولگرایی نخواهند بود.»
روزنامه های اصلاح طلب هم خود را ناگزیر به انعکاس این گام بزرگ اصولگرایان دیدند اما سعی کردند تا آن را بدون حضور همه گروه های اصولگرا وانمود کنند. روزنامه اعتماد (3/10) در همین ارتباط در تیتر اول خود نوشت:« ائتلاف اصولگرایان بدون حامیان احمدی نژاد» این در حالی است که در جبهه متحد حامیان دولت بدون هیچ اختلافی میدان دار اصلی وحدت اصولگرا می باشند و این نشست جهت انسجام گروه های بیرون این جبهه صورت گرفته بود.
در همین خصوص روزنامه رسالت (5/10) «توافق اصولگرایان برای همکاری گسترده در انتخابات» را تیتر اول ساخت و در سرمقاله خود باعنوان «خانواده حزبی اصولگرایان» نوشت: « اصولگرایان در ایران یک خانواده حزبی را تشکیل می دهند که همگرایی بین آنها صرفا در ایام انتخابات و به منظور کسب قدرت نیست. اتحاد اصولگرایان از یک سابقه تاریخی غنی برخوردار است... در فضای فعلی رقابت در کشور نمی توان خانواده حزبی نسب داری را در مقابل خانواده اصولگرایان یافت و عموم ائتلافات در حد( party qoalition ) محدود می شوند. در بین گروه های دوم خردادی به عنوان اصلی ترین رقیب اصولگرایان ائتلاف و همگرایی تنها در آستانه انتخابات و صرفا بر سر کسب قدرت شکل می گیرد دوم خردادی ها عادت کرده اند. با دستکش به یکدیگر رای دهند.»