پیروزی مردم مظلوم غزه و فلسطین قهرمان در برابر رژیم غاصب و کودک کش صهیونی بر ملت های مسلمان و آزاده جهان مبارک باد
نشریه اخبار و تحلیلها word
نشریه اخبار و تحلیلها pdf
▼حرف روز
تداوم و تغییر!
شواهد و قرائن گویای آن است که مسئله مذاکره و متغیر سیاست خارجی، محوریترین مفهومی است که در دستور کار یک جریان سیاسی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفته است. بر این اساس ساختن دوگانه موافقین و مخالفین مذاکره یکی از مهمترین اقدامات این جریان برای جلب اعتماد و نظر مردم خواهد بود.
نکات تحلیلی: در اینکه بتوان با چنین جریانی که به دنبال عمومی کردن دوگانه موافقین و مخالفین مذاکره است، گفتگو کرد و آن را بر حذر داشت که آدرس غلط به جامعه ندهد، امکان و زمینهای متصور نیستیم. علت هم کاملاً روشن است؛ جریان سیاسی که بعد از گذشت 8 سال در اختیار داشتن مدیریت اجرایی کشور، هماینک که کارنامه قابلتوجهی برای ارائه ندارد و نارضایتیهای عمومی را بهشدت افزایش داده است، چه چیز بهتر از این دارد که صورتمسئله را عوض کند و آدرس غلط به مردم دهد! آنها منافع خود را در جابجایی اولویتها و تغییر زمینبازی یافتهاند. دراینباره اما چاره کار، مسیر گفتگو با مردم است. میبایست واقعیتهای جاری و آنچه در این سالها بر کشور گذشته را با مردم در میان گذاشت. باید سهم مدیریت داخلی و اجرائی کشور و نیز تحریمها را در پدید آمدن وضعیت دشوار معیشتی کنونی با مردم مطرح کرد. نکته مهم اما این است که نباید جریان انقلابی و دلسوز کشور بهعنوان مخالفین مذاکره معرفی شوند. مذاکره ابزار کار در عرصه سیاست خارجی است. حتماً باید کوشید تا تحریمهای ظالمانه از سر مردم کم گردد و از منافع ملی صیانت کرد. اما این نکته را بایستی با تحلیل و تبیین به سمع و نظر مردم رساند، تفکری که آب خوردن مردم و حتی تخممرغ و مرغ را به تحریمها پیوند میزند، حتماً تفکری نیست که در زمانهها و بزنگاههای سخت مسئولیتپذیر و دارای راهکار باشد. این تفکر عافیتطلب است و در روزهای دشوار خود را در کنار مردم نمیبیند و عمدتاً از دریچه روابط خارجی به مسائل مینگرد.
نکته پایانی: دوگانه حقیقی در انتخابات پیشرو، دوگانه تداوم وضع موجود و تغییر وضعیت موجود است. شرایط دشوار معیشتی پیشآمده حاصل بدکارکردی تفکر و اداره اجرایی کنونی کشور است؛ اندیشهای که در سامان دادن به مسائل معیشتی مردم و هماهنگسازی درونی خود درمانده است، تداوم آن هزینهزاست و لازم است جای خود را به تفکر و مدیریتی هوشمندانه، قوی و جهادی دهد.
(نویسنده: عزیز غضنفری)
▼گزارش روز
ضرورت تعیین سقف زمانی برای مذاکرات
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه روز پنجشنبه خود با بلومبرگ گفت که نگران است ایران اطلاعات ضبطشده را در صورت عدم توافق بهموقع پاک کند. وی همچنین گفت که اگر طرفها موعد نظارت را از دست بدهند و گفتگو به نتیجه نرسد، بهمنظور تلاش برای دست یافتن به مصالحهای دیگر، به تهران بازخواهد گشت.
گزارههای تحلیلی: ۱- مطابق ماده شش قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، مصوب مجلس شورای اسلامی، ایران از پنجم اسفندماه سال گذشته اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی که بخشی از تعهدات برجامی بود را متوقف و پذیرش نظارت را در حد پادمانی اعلام کرد. بر اساس توافق صورت گرفته، بین ایران و آژانس، دسترسی بازرسان به مستندات دوربینهای نصبشده در تأسیسات هستهای صرفاً مشروط به انجام تعهدات برجامی غرب گردیده و در غیر این صورت جمهوری اسلامی پس از ۳ ماه، تصاویر ضبطشده را امحا و دوربینها را جمع خواهد کرد. ۲- (پنجم خردادماه) تاریخ انقضای این توافق میتواند زمان اعلامی جمهوری اسلامی برای پایان مذاکرات ایران با ۴+۱ باشد؛ چراکه روند مذاکرات نشان میدهد که طرف مقابل میخواهد با پیچیده نمودن فرایند مذاکرات از طریق موضوع تحریمها و مدتزمان راستی آزمایی، تیم مذاکرهکننده ایران را در مقابل یک کلاف سردرگم و پیچیده قرار داده و مذاکرات را فرسایشی کند. ۳- این مدل بازی همواره یکی از تاکتیکهای غربیها در مذاکرات است تا با خرید زمان و طولانی کردن مذاکرات، مذاکرهکنندگان و در کنار آنها افکار عمومی را خسته نموده و امتیاز بیشتری بگیرند. ۴- برای رهایی از این وضعیت و بر هم زدن بازی طرف مقابل، وزارت خارجه میتواند سقف زمانی برای مذاکرات اعلام نماید. ضربالاجل زمانی میتواند پنجم خردادماه، بهعنوان نقطه زمانی پایان بازی باشد، اینجاست که اراده آنان برای رسیدن به یک توافق واقعی و درعینحال مطلوب بر مبنای پیشرفت مذاکرات، نمایان میگردد.
جمعبندی: تعیین سقف زمانی برای گفتگو و عدم تمدید توافق میان ایران و آژانس در کنار اقدامات گذشته ایران مانند افزایش سطح غنیسازی و کاهش تعهدات برجامی، روند مذاکرات را حقیقی و رسیدن به یک توافق مطلوب را امکانپذیر خواهد کرد. در این میان توافقی برای ما مطلوب است که جمهوری اسلامی از مزایای آن بهصورت عملی و نه صرفاً کاغذی منتفع شود. به عبارتی هیچ اقدامی اعم از تحریم، ترغیب، تهدید و تطمیع نباید مانع از انتفاع جمهوری اسلامی از منافع برجام در آینده گردد. شرط دستیابی به آنهم در این است که اولاً اجازه ندهیم آمریکا بخشی از تحریمهای خود را به بهانه واهی حفظ نموده و با نگهداشتن معماری و زیرساختهای تحریمها، در فردای توافق، تحریمهای ملغی شده را مجدداً برگرداند و ثانیاً مذاکرهکنندگان نباید در معمای پیچیده تحریمهای تودرتوی آمریکا با مذاکرات پیدرپی، چانهزنی را به فرسایش بکشانند؛ تعیین سقف زمانی این معادله را به نفع جمهوری اسلامی تغییر خواهد داد. (نویسنده: احمد بنافی)
▼ خبر ویژه
«نور» سپاه همچنان میچرخد!
اردیبهشت ۱۳۹۹ نخستین ماهواره چندمنظوره ایران با نام «نور» توسط سپاه از کویر مرکزی ایران پرتاب و در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفت. همزمان با اولین سالگرد این اتفاق غرورآفرین ملی، فرماندهی فضایی نیروی هوافضای سپاه از فعال بودن ماهواره نور پس از گذشت یک سال از پرتاب آن خبر داد. فرماندهی فضایی نیروی هوافضای سپاه: طی یک سال گذشته این ماهواره ۶ هزار بار به دور کره زمین چرخیده و ارتفاع مداری آن در حال حاضر ۴۱۰ کیلومتر است. پیشبینی میشود عمر مداری این ماهواره که ابعاد جدیدی از توانمندی و قدرت دفاعی جمهوری اسلامی را ارتقا بخشید یک سال دیگر هم ادامه داشته باشد.
▼ اخبار
روزنامه انگلیسی: رئیسی میتواند مردم را پای صندوقها بیاورد
«فایننشال تایمز» در تحلیلی نوشت: «سید ابراهیم رئیسی، برگ برنده نیروهای طرفدار انقلاب در انتخابات است و با رویه مبارزه با فساد میتواند مردم را به آمدن پای صندوقهای رأی تشویق کند. او دو سال است که رئیس قوه قضائیه ایران است و در این مدت تلاش کرده آقازادههای فاسد را به دست عدالت بسپارد. همین مبارزه؛ محبوبیت قابلتوجهی برای رئیسی در میان مردمی که از فساد ذلّه شدهاند، جلب کرده است. چند ماهی است که رئیسی بیشتر از آنکه در حوزه اصلاحات قضایی مشغول به خدمت باشد، ترجیح داده است وارد عرصه سیاستهای اقتصادی بشود. رئیسی معتقد است «بعضی از سیاستمداران جلساتی را برگزار میکنند تا ببینند چه چیزی از غربیها میتوانند بگیرند. اگر آنها در داخل خود کشور جلساتی درباره چگونگی تقویت تولید و رفع موانع تولید تشکیل داده بودند، تابهحال خیلی از مشکلات حل شده بود». چند ماه دیگر دوره ریاستجمهوری «حسن روحانی» تمام میشود. روزگار سخت معیشتی ایرانیان و مهمتر از آن؛ سوءمدیریت، از دلایل اصلی دلسرد شدن مردم نسبت به «انتخابات» است. رئیسی در «سند توسعه قضایی» که اواخر سال گذشته منتشرش کرد، تأکید کرده که دو اولویت اصلی جمهوری اسلامی باید مبارزه با فساد و بالا بردن کارآمدی نظام باشد. این سند ۶۹ صفحهای بر اهمیت تکنولوژی و بر اتخاذ یک رویکرد دموکراتیک و کمتر سخت گرفتن بر مردم تأکید میکند. سند دلالت بر آن میکند که؛ مردم باید آزادی برگزاری اجتماعات مسالمتآمیز را داشته باشند، آزادی رسانهها باید بیشتر شود و دادگاههای سیاسی باید علنی برگزار بشود».
هویج کهنه خیس کردهاند!
دکتر حسن رحیمپور ازغدی در واکنش به صوت منتشرشده از ظریف در یادداشتی کوتاه نوشت: «ظاهراً پرده دوم بازی تکراری آمریکا با ایران، با شرکت نوبتی (جمهوریخواه - دمکرات) شروع شده است. سانس چندم از فیلم چماق و هویج و شاید زنگ آغاز ۱۸ سال دیگر مذاکره؟ قصه پیوند گرگ و شغال، با شرکت کارمندان خوب و المأمور معذور و دلالانی که برای جانهای کر (و ربالنوعشان، جان کری) نقش «جواد» قصه را بازی میکنند، حال منتظر چشمبندی مشترک آمریکا و دوستان باشید. احتمالاً بهزودی (تا پیش از انتخابات)، مقداری هویج کهنه خیسکرده، وسط «میدان دیپلماسی» خواهد افتاد و آنگاه پیدا کنید خرگوش ماجرا را که دیگر گوش هم ندارد تا صدای لعنت مردم را بشنود. به جان جواد، «ماجراهای جان و جواد» میتواند ۱۸ سال دیگر هم ادامه یابد تا نوههای ما هم از تجربه شروع از صفر در مذاکرات، لذت ببرند. خط حسن تقیزاده و محمدعلی فروغی در دیپلماسی تا حسن روحانی ادامه یافته، و اینجا هنوز متأسفانه آخر خط نیست».
چرا مواضع بنسلمان در برابر ایران نرمتر شده است؟
نشریه تخصصی آمریکایی در حوزه سیاست بینالملل، دلیل گردش ۱۸۰ درجهای ولیعهد عربستان را تلاش واشنگتن برای کاهش حضورش خاورمیانه عنوان کرد. فارین پالسی آورده است: «کنارهگیری واشنگتن از درگیرشدن در کشمکشها و درگیریهای شرکای خاورمیانهای، قدرتهای منطقه را وادار کرده تا به سراغ ظرفیت دیپلماتیک خود بروند. برخلاف پیشبینیهای بدبینانه ساختار سیاست خارجی آمریکا، با آغاز روند خروج نظامی آمریکا از منطقه، نهتنها آشوب و آشفتگی سر بر نداشت بلکه دیپلماسی منطقهای هم فعال شده است». بااینحال سخنگوی وزارت خارجه کشورمان با استقبال از تغییر لحن عربستان، اعلام کرد: «ایران با ارائه پیشنهادها و طرحهایی برای گفتگو و همکاری در منطقه خلیجفارس ازجمله پویش صلح هرمز پیشگام مسیر همکاری منطقهای بوده و از تغییر لحن عربستان استقبال میکند.امیدواریم ماه مبارک رمضان سرآغازی مبارک برای همگرایی جامعه اسلامی و زدودن جنگ و آوارگی و ناامنی از این منطقه باشد».
اخبار کوتاه
◄ اولیانوف: بهطور مبهم، ممکن است آمریکا نخستین گام را بردارد!/ نماینده روسیه در مذاکرات وین گفت: «هر دو طرف ایرانی و آمریکایی برای احیای کامل برجام تمایل دارند، البته هنوز مشکلات زیادی پیش روی بوده و موضوع لغو تحریمها نیز مشخص نشده است. مقامات واشنگتن، البته بهطور مبهم، فهماندهاند که ممکن است نخستین گام را بردارند، ولی بهطور دقیق هم گفتهاند که این روند را به خیابانی یکطرفه تبدیل نخواهند کرد و لغو تحریمها بهطور کامل فقط در صورتی ممکن است که ایران شروع به بازگشت به انجام تمامی تعهدات خویش کند».
◄ عبداللهیان: اقدامات حاجقاسم هزینه از جیب مردم نبود/ معاون سابق ظریف گفت: «اقدامات سردار سلیمانی هزینه کرد از جیب مردم نبود، اقدامات او هزینه کردن برای مردم و تقویت دیپلماتها در مذاکرات بود تا آنها با دست پر میز مذاکره را ترک کنند. همچنان میدان در عرصههای مختلفی بهمانند توان هستهای، دفاعی، موشکی، علمی و فناوری و اقتصادی قوی همگی پشتوانه محکمی برای دیپلماسی است».
◄ عاقبت وزیری که کارت قرمز از مجلس بگیرد/ طرحی در دستور کار مجلس قرارگرفته که در صورت تصویب نهایی، هرکدام از وزرا که اکثریت نمایندگان حاضر در مجلس حداقل ۳ بار از پاسخش به سؤال و یا سؤالات نمایندگان مجلس قانع نشوند، پس از اتمام دوران وزارت از نامزدی در موارد مشخص، به مدت ده سال محروم است.
◄ آمریکا: در افغانستان به بنبست رسیدیم/ «راس ویلسون» کاردار سفارت آمریکا در کابل با اعتراف بر ناکامی واشنگتن در افغانستان، گفت: «ما از چند سال گذشته به این نتیجه رسیدیم که جنگ مداوم در افغانستان یک بنبست است و ما در پایان پیروز نخواهیم شد». روند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بهطور رسمی آغاز شده است و قرار است این روند پیش از بیستمین سالگرد 11 سپتامبر (20 شهریور) پایان یابد.
◄ ترکیه: در عراق پایگاه نظامی میسازیم!/ «سلیمان صویلو» وزیر کشور ترکیه روز جمعه گفت که آنکارا به عملیات خود در شمال عراق ادامه خواهد داد. وی افزود، آنکارا قصد دارد پایگاه نظامی در شمال عراق همانند آن چیزی که در سوریه انجام داد، ایجاد کند تا بر اوضاع در نزدیکی مرزهایش کنترل داشته باشد. ترکیه مدتهاست به بهانه مقابله با نیروهای «پکک» در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق است.
◄ رهبر معظم انقلاب با مردم سخن خواهند گفت/ رهبر معظم انقلاب اسلامی ساعت ۱۸ فردا (یکشنبه ۱۲ اردیبهشتماه) بهصورت زنده از طریق شبکههای رسانه ملی با مردم سخن خواهند گفت.