صفحه نخست >>  عمومی >> یادداشت کوتاه
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۹:۱۳  ، 
کد خبر : ۳۴۳۶۵۴

دستور کار نشست امارات چه بود؟ مشکلات داخلی یا تهدید خارجی!

امارات میزبان نشستی مشورتی بود که با عجله ترتیب داده شد و سران چهار کشور عضو شورای همکاری خلیج‌فارس یعنی عمان و قطر و بحرین و امارات به همراه عبدالله دوم، پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر در آن حضور داشتند.
پایگاه بصیرت / گروه بین‌الملل
https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gifhttps://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif راي‌اليوم: غیبت سعودی و کویت در نشست سران اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس بعلاوه مصر و اردن در امارات مورد توجه بسیاری از کارشناسان قرار گرفت و تحلیل‌های مختلفی در مورد آن ارائه گردید. در این میان عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رای‌الیوم در یادداشتی پیرامون این نشست نوشت، امارات میزبان نشستی مشورتی بود که با عجله ترتیب داده شد و سران چهار کشور عضو شورای همکاری خلیج‌فارس یعنی عمان و قطر و بحرین و امارات به همراه عبدالله دوم، پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر در آن حضور داشتند. اما نکته قابل توجه در این اجلاس غیبت «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و شیخ «نواف احمد» امیر کویت بود که این موضوع ابهامات زیادی دارد و تاکنون هیچ بیانیه رسمی یا گزارش مطبوعاتی در توجیه علت غیبت این دو نفر در نشست ابوظبی صادر نشده است.
 
* عطوان افزود، این جلسه ناگهانی بعد از یک نشست سه‌جانبه دیگر که روز سه‌شنبه در قاهره انجام گرفته بود، برگزار شد؛ نشستی که در آن رئیس‌جمهور مصر و پادشاه اردن و «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین حضور داشتند و بعد از آن عبدالله دوم پیامی برای «محمد بن‌زاید» ولیعهد ابوظبی فرستاد. همین پیام موجب شد تا بن‌زاید فورا فراخوانی برای برگزاری یک اجلاس مشورتی صادر کند که نشان می‌دهد دلایلی فوری وجود دارد که برگزاری این نشست را ضروری کرده بود.
 
۱- وخامت شرایط اقتصادی مصر بعد از سقوط ارز این کشور به پایین‌ترین سطح خود و افزایش قابل توجه نرخ تورم، شروط سخت صندوق بین‌المللی پول، کاهش فعالیت شرکت‌های خصوصی وابسته به ارتش مصر در زمینه پیمانکاری و تجارت. گزارش‌ها حاکی از آن است که صندوق بین‌المللی پول از کشورهای حوزه خلیج‌فارس خواسته تا فورا ۴۰ میلیارد دلار به مصر کمک کنند؛ در غیر این صورت سقوط این کشور، قریب‌الوقوع و اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

۲- تشدید نگرانی‌ها درباه تصمیمات خطرناکی که کابینه فاشیستی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی می‌تواند بگیرد به ویژه تجاوز به مسجدالاقصی، لغو قیمومیت اردن بر مسجدالاقصی، الحاق کرانه باختری و تبعید هزاران نفر از فلسطینیان ساکن این منطقه به اردن.
 
۳- هشدارهای شیخ حمد بن جاسم نخست‌وزیر پیشین قطر به کشورهای حوزه خلیج‌فارس درباره تلاش آمریکا و رژیم صهیونیستی برای متزلزل کردن امنیت و ثبات منطقه.
 
* عطوان ادامه می‌دهد، خطر فروپاشی اقتصاد مصر شاید مهمترین و فوری‌ترین دلیل برگزاری این نشست مشورتی باشد؛ زیرا کمک‌های مالی کشورهای حوزه خلیج‌فارس به مصر کاملا متوقف شده و حتی اگر این کمک‌ها ادامه یابد، دیگر کمک‌های بلاعوض نیست. پیشتر «محمد بن جدعان» وزیر مالی عربستان در کنفرانس اقتصادی داووس گفته بود که روش این کشور برای کمک به مصر تغییر کرده است. السیسی در نشست مشورتی ابوظبی به این مسئله اشاره و تاکید کرد که کشورهای خلیج‌فارس به طور کامل کمک‌های خود به قاهره را متوقف کرده‌اند.
 
* وی ادامه داد، در این بین غیبت امیر کویت در اجلاس ابوظبی ممکن است قابل درک باشد و به برخی دلایل برمی‌گردد. به ویژه اینکه مجلس امت کویت (پارلمان) اعلام کرده که این کشور تصمیم دارد حتی ۱ دلار به عنوان کمک به مصر ندهد و یک بحران داخلی گسترده این روزها بین دولت و پارلمان کویت به وجود آمده است. همچنین به دلیل اخراج کارگران مصری از کویت روابط دو کشور متشنج شده است. اما چیزی که قابل درک نیست، غیبت محمد بن‌سلمان در این نشست است.
 
* در ادامه این یادداشت آمده است، واقعیت آن است که این روزها روابط کشورهای حوزه خلیج‌فارس در بهترین حالت خود قرار ندارد. در شرایطی که استقبال گرم محمد بن‌زاید از «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر امیدها را برای کاهش تنش‌ها میان دو طرف بالا برد، اما اطلاعاتی وجود دارد که نشان می‌دهد روابط عربستان و امارات به خاطر اختلاف در پروند‌های چون جنگ یمن و دیگر مسائل منطقه‌ای، در وضعیت بحرانی قرار دارد و شاید همین مسئله موجب ایجاد تحولاتی در روابط امارات با قطر شده است.
 
* عبدالباری عطوان تصریح کرد، اما اگر بخواهیم روابط سعودی و مصر را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم سال‌هاست که این دو کشور در تنش بی‌سابقه‌ای به سر می‌برند و مطبوعات غربی اعلام کردند که مقامات مصر اقدامات عملی برای انتقال مالکیت جزایر «تیران و صنافیر» به سعودی را متوقف کرده‌اند. علاوه بر آن رسانه رسمی مصر هجمه تندی علیه شبکه ام بی سی سعودی-مصری انجام داد و «عمرو ادیب» مجری این شبکه را که برنامه‌ای روزانه درباره امور مصر در آن اجرا می‌کند متهم به مزدوری برای سعودی کرد.
نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات