علیرضا توانا
با تغییر نسل، تلاش برای همگام سازی تفکر جمعیت جوان با تفکر جمعیت فرتوت کار مشکلیست، اصولا کنشگری و تلاش برای تحقق اولیه های زندگی از مواردیست که نسل جوان همواره در جستجویش بوده است. در ساختارهای تصمیم گیری اصولا تفکری میتواند در پیشبرد اهداف از بقیه پیشی بگیرد که با عموم مردم همسو باشد؛ امنیت روانی و رفاه عمومی از جمله مواردیست که با اقتصاد گره خورده و این موضوع اجتناب ناپذیر است در بسیاری از نشست های خبری صحبت از افزایش جمعیت به میان می آید اما آنچه در ذهن مردم است بیان نمی شود، موضوع فرزندآوری نیاز به مقدمات و پیش زمینه هایی دارد که با اقتصاد رابطه مستقیمی را روی نمودار زندگی میبرد. جذب سرمایه خارجی در نوسازی زیرساخت ها و ایجاد انگیزه برای بکارگیری منابع انسانی جوان و متفکر از جمله مواردیست که باید به آن توجه داشت.
تبادلات اقتصادی با کشورهای عضو در کنوانسیون های بین المللی نیازمند ارتباطات بانکی و وصل بودن شبکه های پولی و مالی با اعضاست، باید با این واقعیت مواجه شد که با سازوکارهای قدیمی در بحث اقتصاد نمیتوانیم جو روانی منفی ایجاد شده در ذهن عموم را پاک کنیم و تلاش غیرواقعی برای بازگرداندن آرامش به بازارهای مالی داخلی داشته باشیم.
برنامه ریزی ها و طراحی ها در سازوکارهای اقتصادی باید به گونه ای باشد که در میان مدت و بلند مدت، کشور را با افزایش هزینه های تولید داخلی و تورم مواجه نسازد و تنها برنامه ریزی صحیح و اصلاح تفکرات سیاسی میتواند به خنثی سازی تورم در کشور کمک کند.
کشور ایران به قول تمام صاحب نظران پتانسیل های بالقوه در اکثر صنایع را داراست، برنامه ریزی های غلط و مشاوره های نادرست در سطوح مدیریتی تنها باعث سرخوردگی اقتصادی و از بین رفتن باور ما میتوانیم در تمام سطوح خواهد شد و در پی آن مهاجرت منابع انسانی نخبه را به گوش می شنویم و به چشم می بینیم .
امسال سوم مهرماه، چهارمین روز از هفته دفاع مقدس و آغاز سال تحصیلی دانشگاههای کشورمان در تقارنی مبارک با آغاز امامت حضرت ولی عصر (عج) مصادف شده است که موجبات بازگشایی هر چه باشکوهتر و بانشاطتر دانشگاهها را فراهم ساخته است. ضمن اینکه از پایان هفته «هفته وحدت» نیز به مناسبت میلاد مسعود پیامبر رحمت، نبی مکرم اسلام (ص) آغاز میگردد. ولادت با سعادت امام صادق (ع)، سالگرد شکست حصر آبادان و ازدواج رسول گرامی اسلام با حضرت خدیجه (س) نیز از دیگر مناسبتهای این ایام فرخنده هستند که زمینه برگزاری برنامههای شاد و مفرحی را برای مسئولان امر، رؤسا و مدیران دانشگاهها فراهم ساخته است. بدین ترتیب میتوان گفت بازگشایی دانشگاهها در سال جاری به شکلی متفاوتتر از همیشه صورت میگیرد که بخش اعظم آن به شرایطی باز میگردد که کشورمان در آن قرار دارد. در سال گذشته کشورمان درگیر جنگی سخت و پیچیده بود که از سوی جبهه غربی، عبری و عربی طراحی و توسط دولت ها، سرویسها و سفارتخانههای بسیاری حمایت میشد. امسال، اما در جبهه طراحان به دلیل شکست و درک عدم امکان براندازی، اختلافاتی بروز کرده که بخشی را به تعامل و معامله، تعدادی را سرگرم مذاکره و گروهی دیگر را نومیدانه مشغول شرارت با هدف بیثباتسازی قرار داده است. در سال قبل تعداد زیادی از مجریان جنگ ترکیبی به دلیل توهم بیش از حد در اتحادی کم نظیر کنار یکدیگر قرار داشتند که امسال با اختلاف نظر حداکثری یکدیگر را به عامل شکست متهم میسازند. تا جایی که برخی از عناصر اپوزیسیون روزهای اوایل انقلاب را به خاطر میآورند که همه علیه خاندان پهلوی بسیج شده بودند.
انشعاب، انشقاق، آوارگی، اختلاف و نومیدی را این روزها میتوان در گروهکهای ضد انقلابی مشاهده کرد که سال گذشته در این ایام متوهمانه خود را در شرایط پیروزی میدیدند. کومله، دموکرات، منافقین، سلطنت طلبان، فرشگردیها، گروهک مارکسیستی، چریکهای فدایی تا گروهکهای نوظهور و شخصیتهای محور شرارت از ربع پهلوی تا صادقی، علینژاد تا اسماعیلیون، بنیادی تا کریمی هر یک در شرایطی بدتر از یکدیگر قرار دارند.
در سال قبل دقیقاً دانشگاه در زمانی باز شد که تعدادی از جوانان کشورمان تحت تأثیر جنگ شناختی و جنگ ترکیبی دشمن به گمان فاصله اندک تا براندازی به همراهی با اردوگاه مجریان پرداخته برای همراهسازی دانشجویان با خود در تلاش بودند که نتیجه آن بروز برخی رفتارهای هنجارشکنانه و شعارهای هتاکانه در معدودی از دانشگاهها گردید و متأسفانه جایگاه و منزلت رفیع این نهاد متعالی را تا حدودی مخدوش ساخت.
به لحاظ سیاسی و اقتصادی نیز کشورمان امسال در شرایط متفاوتی از گذشته قرار دارد. وضعیت نابسامان بازار و التهاباتی که همه روز قیمتها به ویژه نرخ ارز را دستخوش نوسان قرار میداد اکنون به ثبات نسبی رسیده و دولت انقلابی موفق به آزادسازی بخشی از دلارهای مسدود شده کشورمان شده است. عضویت در شانگهای و بریکس، ادامه مذاکرات برای لغو تحریمها، تولید بیش از ۱۰ میلیون تن گندم، درخشش رئیسجمهور در سازمان ملل و توفیقات روزافزون علمی و دفاعی دولت اسلامی را در شرایطی کاملاً متفاوت از گذشته قرار داده است.
دانشگاههای کشور نیز در سال گذشته دچار آسیبهایی بودند که از جمله آنها میتوان به غافلگیری و انفعال نسبت به وقایع، فقدان برآورد وضعیت از آینده، ناهماهنگی در مدیریت و مواجهه، ضعف در تشخیص عوامل نفوذی و لیدرها، کم توانی در کنترل ورودی ها، کم توجهی نسبت به فعالیت گروهکهای معاند و تشکلهای غیرهمسو، عدم توجه به فضای مجازی، ضعف در آشناسازی دانشجویان با ضوابط دانشگاه، ضعف در اجرای قوانین و ضوابط دانشگاه و... بودند که بحمدالله به همت مدیران و رؤسای دانشگاهها مرتفع گردیده است. البته دانشگاههای کشورمان دچار آسیبهای عمیقتری نیز هستند که عدم تحقق کامل جهاد تبیین در دانشگاه، عدم اشراف کامل بر فضای مجازی جامعه دانشگاهی، پایین بودن سواد رسانه برخی از دانشجویان، غلبه احساس و هیجان بر عقلانیت در برخی از دانشجویان، عدم شکلگیری فضای گفتمانی، فعالیت گروهکهای ضدانقلاب و معاند، نظارت ناکافی بر نشریات دانشجویی، انفعال تعدادی از اساتید در قبال آسیبهای دانشگاه، ضعف در همراهسازی کامل اساتید، عدم نظارت کامل بر فعالیت تشکلهای صنفی استادی و دانشجویی، ضعف در رفع مشکلات صنفی دانشجویان و کارکنان به دلیل وضعیت نامساعد مالی، ناکافی بودن فعالیتهای فرهنگی و رویکردهای تربیتی و پرورشی، عدم مقابله کافی با نفوذ گروههای ضدفرهنگی شامل عرفانهای نوظهور، بهائیت، مسیحیت تبشیری، دراویش و... بخشی از آنهاست و ان شاء الله تعالی یکی از تفاوتهای اساسی بازگشایی دانشگاه با سالهای گذشته در همین شروع برای رفع این نواقص میباشد
2- گفتوگوهای زیادی در فضای مجازی درباره این ابرچالش شکل گرفت. رهیافت جمله آنها این بود که خیل نخبگان و درسخواندهها و نسل مرغوبی که برایشان هزینه شده، میروند و فوجفوج پناهجویان نیازمند امداد میآیند! ازجمله یکی از دیپلماتهای سابق اظهار کرد که استاد فیزیکی در آلمان بهتازگی به او گفته برای یک جایگاه علمی در رشته فیزیک در آن کشور 40 نفر متقاضی ایرانی ثبتنام کردهاند و با تعجب پرسیده بود در کشور شما چه خبر است؟! یا یکی از کنشگران حقوق کودک با گلایه از مهاجرت بیحساب عزیزان افغان به ایران به پسلرزههای کار کودکان مهاجر و بازماندگی از هویت و تحصیل آنها اشاره و استعداد جرمخیزی این گروه کثیر را بحران امنیتی برای ایران تحلیل کرده بود.
3- اما این دو خبر در کنار دو خبر دیگر توجهها را جلب میکرد. یکی کیفیت استقبال از رونالدو که به دلیل شیوههای مغایر با فرهنگ و آداب محترمانه ایرانی نارساییهای آموزشی و فرهنگی را به رخ میکشید و چمن خراب و صندلیهای استادیوم آزادی که برگ دیگری از بیبرگی زمانه داشت و دیگری اصرار مجلس بر تصویب لایحه عفاف و حجاب... . به گمان نگارنده هر دو خبر حاکی از بیتوجهی سیاستگذار عمومی به اولویتهای ملی بود. ندیدنهای بهنگام اصلیترین عارضه سیاستگذار ملی ماست. چگونه باید این اولویتها را به او یادآور شد؛ اما مسئلهای است که یقینا از استیفای حق اعتراض و نقد حکمرانی حاصل میشود. حال چالش مهاجرت نخبگان ایرانی از یک سو و نیز مهاجرت غیرقانونی یا مجاز عزیزان افغان از دیگر سو رخدادی تازه نیست و قبل و بعد انقلاب سابقهای حداقل 60ساله دارد. اینکه سیاستگذار عمومی با معیار و میزان خیر عمومی چقدر به این مسئله سوار است و اشراف دارد و در هر مقطعی چه برنامهای برای آن دارد، مهم است. آیا به امان خدا رها شده یا تحت یک نظام کنترلشده و هدفمند حرکت میکند، حائز اهمیت است.
4- تحلیل پیمایشی دو سویه مهاجرت نخبگان از ایران و پناهندگی افغانها به ایران میتواند دلالتهایی مهم برای سیاستگذار عمومی داشته باشد. آمار و ارقام روشنگر است. گفته شده ما بیش از هشت میلیون مهاجر افغان داریم؛ اما آمارها دقیق نیست.
از چهار تا هشت میلیون تعداد این عزیزان مطرح میشود و سه دسته دارای کارت آمایش، گذرنامه اقامتی و فاقد مجوز در کشور ما حضور دارند. این خیل عمدتا فاقد مهارت و سرمایه بوده و به قصد پناهندگی و اقامت به ایران میآیند. پس در سرجمع خیل هزینهسازی برای کشور هستند. ملاحظات امنیتی و جمعیتی جای خود را دارد.
5- یک زمانی حاکمیت وضع خوبی دارد و برای کشور جنبه انساندوستانه اهمیت پیدا میکند و حاضر میشود شهروند دیگر کشورها را بپذیرد تا کمک نوعدوستانه کرده باشد؛ اما در وضعیت حاضر که ما درگیر تعدد و تراکم و تلاقی بحرانها هستیم، امکان هزینه از بودجه عمومی برای این قشر وجود ندارد. به طرق دیگری میتوان این کمک انساندوستانه را ارائه داد و بیضابطگی در پذیرش مهاجر و بازگذاشتن مرزها حتما تجربه شکستخورده و مخرب برای خیر عمومی است. فقدان حقوق رفاهی و کثرت جمعیت جویای رفاه و مسکن و کار و تحصیل، آنهم در بحبوحه چالشهای داخلی معیشتی و تورم و خط فقر و کسری بودجه ایجاب میکند که حکمرانی سیاستی دیگر اتخاذ کند و وقت بازنگری را مغتنم شمارد که زود دیر میشود.
6- چالاکی و چابکی حاکمیت اقتضا دارد برای منافع ملی و خیر عمومی سریعالانتقال و هوشمند عمل کنیم. چقدر باید آوار بر کشور سرریز شود که برای تغییر نگرش به هوش آییم؟! جمعیت نخبه و درسخوانده و المپیادی را بیرون میفرستیم و خیل پناهجویان عزیز افغان را به کشور وارد میکنیم. تغییرات جمعیتی و ارزش افزوده برای کشور را چقدر مورد توجه قرار میدهیم؟! چالش مهاجرت با این مقیاس که شهروند اثرگذار هوشمند تحویل میدهیم و آیندهساز هزینهشده را میدهیم و مهاجر نیازمند امداد اضطراری و مُعد اقدامات ناقض امنیت را تحویل میگیریم، آیا به سود ملت است؟!
7- اما رصدخانه مهاجرت هرازگاه اخباری منتشر میکند که ذکر مصیبت ملی است؛ ازجمله رشد 21درصدی مهاجرت پزشکان و کادر درمان و... یا رشد 24درصدی پزشکان ایرانی در مراکز درمانی آمریکا... . این آمارها به شرط صدق فاجعهآمیز است و باید تدبیری کرد تا به صورتی پیشگیرانه و معقول این وضعیت متوقف شود. کار سیاستگذار تحلیل بهنگام و چارهاندیشی است. اگر تدبیر عاجل نشود، سرریز این آوار گریبان همه را میگیرد.
8- سرمایه انسانی ثروت نخست ملت است. مغزها هستند که خلق ارزش افزوده میکنند. بازبینی کنیم چه شده که کشور مبتلا به سویه مهیب نخبهگریزی شده است. این سیاق ایران را روزبهروز فقیرتر و وابستهتر میکند. کاستی نیروی متخصص منجر به افول شاخصهای توسعه ملی میشود و اخلال در نظام شایستهسالاری در مدیریت کشور یعنی استعدادهای پایین سکاندار امور مهم شوند و بدینسان کشور خسارت جبرانناپذیر و برگشتناپذیر میبیند.
9- مسئولان امر بدانند و آگاه باشند که هر دو سویه این مصیبت باید اولویت تصمیمسازیها باشد. بیفایده است اگر از دشمن سخن بگوییم؛ اما چشم در چشم خوشهچینی کشورهای ثروتمند و کدخداهای جهانی منفعل و متأثر و بیبرنامه باشیم. کمتر از مصائب جنگ تحمیلی نیست که ما دودستی نیروی جوان، ماهر، متخصص و ماحصل آموزش و هزینه دانشگاه و مدرسه و خانواده خود را به اغیار تحویل میدهیم و در این ورطه ثمره کشور چیزی جز ضرر نیست. زمانی نخبگان بورسیه را خارج میفرستادند تا پل ارتباطی توسعه شوند و حال این راه یکسویه خسران ملی را نهیب میزند. اینکه ما در زمره سه کشور دارای بالاترین میزان فرار مغزها هستیم، فاجعهای است که در کنار جذب حداکثری پناهجویان افغان حدیث مفصل و مثنوی هفتاد من کاغذ، حکایت از سوءتدبیر در لایههای تصمیمگیری است.
10- این بیتدبیری البته در کنار یک جنبش فرهنگی باید مدنظر باشد که نظام آموزشی و فرهنگی و خانوادگی ما تا حد مطلوبی مسئله حب وطن و عرق ملی و عشق به کشور را ترویج و تعمیم نداده و در این زمینه کشوری با این تمدن و غنا و فرهنگ و ریشه و اصالت باید بیشتر به این آموزهها توجه دهد. امید که هم حواس حکومت به توسعه مغزافزار و سرمایه اجتماعی محور باشد و تدابیر همافزایانهای بین دولت و مردم در باب مهاجرت شکل بگیرد و هم حوزه عمومی به ترویج باور به عرق ملی و وطندوستی اهتمام اثربخشتری کند و فرصت بازنگری نسبت به مهاجران عزیز افغان فوت نشود. به ابیاتی از ابوالقاسم حالت در هفتهنامه فکاهی توفیق ختم میکنم که:
به که در فکر وطن باشیم و فکر کار او/ پیش از آن کز دست ما بیرون رود کار وطن
هر که دور از میهن خود در دیار غربت است/ از برایش سرمه چشم است دیدار وطن
آه کآخر سستی ما خصم را سرمایه داد/ تا دکان فتنه بگشاید به بازار وطن
قامت مام وطن دانی چرا خم گشته است... .
محمد مهرعلی
این روزها ترامپ به جنجالیترین چهره انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ در آمریکا تبدیل شده است. نظرسنجیهای عمومی و ایالتی حکایت از پیشتازی وی در میان نامزدهای حزب جمهوریخواه میباشد و در مواجهه با بایدن نیز وی وضعیت خوبی در تحقیقات میدانی در آمریکا دارد. بااینحال، محاکمه ترامپ بر سر تلاش برای تقلب در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ و همچنین مسئولیتش در حمله گروه پسران مغرور به کاپیتال هیل« که منجر به تسخیر کنگره توسط آنها ش» ادامه دارد. شواهد موجود نشاندهنده محکومیت رئیسجمهور آمریکا در این پرونده میباشد.
ترامپ سیاستمداری است که اگر به دور نهایی انتخابات راه پیدا کند و از سوی دیوان عالی آمریکا حکمی در ممنوعیت حضور وی در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ صادر نشود
قطعا خود را بهصورت ذاتی پیروز انتخابات تلقی میکند و اساسا شکست در برابر بایدن را ( به مانند سال ۲۰۲۰) نمیپذیرد. ترامپ قصد دارد از طرق مختلف، پیروزی خود را در این رقابت تضمین کند و در این میان، اساسا اهمیتی برای آرای ایالتی «خصوصا در ایالاتی که رقابت را به رقیب خود باخته یا خواهد باخت » قائل نیست. ترامپ خود نیز بارها تأکید کردهاست انتخابات ریاستجمهوری آمریکا متقلبانهترین انتخابات تاریخ بودهاست. منظور ترامپ از این جملات لزوما تقلب دموکراتها در انتخابات نیست. در مقابل دموکراتها نیز بر این عقیده هستند که رئیسجمهور آمریکا قصد دارد با مانور روی کلیدواژه تقلب در انتخابات، زمینه را برای به چالش کشیدن نتایج انتخابات پستی و درنهایت ابطال آنها فراهم کند. تنها در این صورت ترامپ میتواند بار دیگر رئیسجمهوری آمریکا شود.
در این میان، برخی از طرفداران ترامپ و حزب جمهوریخواه معتقدند که اساسا عدم حضور رئیسجمهور سابق آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴«بهواسطه محکومیت در پروندههای جدید» مولد بحرانهای پایداری برای کاخ سفید خواهد بود. در یکی از این موارد،«سارا پیلین» فرماندار پیشین آلاسکا و نامزد سابق معاونت ریاستجمهوری از حزب جمهوریخواه میگوید اگر مقامهای ایالتی و فدرال به پیگرد قانونی «دونالد ترامپ» ادامه دهند، جنگ داخلی دوم آمریکا رخ خواهد داد. او این اظهارات را هنگامیکه ترامپ خود را به زندان شهرستان «فولتون» در جورجیا تسلیم کرد و یک عکس تاریخی از وی منتشر شد، بیان کرد.رسانههای آمریکا گزارش دادند از ترامپ عکس بازداشت گرفته شد که از میان چهار پروندهای که علیه او در جریان است، این نخستین بار بود که از او عکس گرفته میشد.
ترامپ دقایقی بعد از ورود به این بازداشتگاه با توجه به توافق برای وثیقه ۲۰۰ هزار دلاری از زندان آزاد شد. در این توافق مقرر شده ترامپ تا زمانی که برای ارعاب یا تهدید شهود اقدام نکند میتواند تا زمان محاکمه آزاد باشد. این اظهارات پیلین نشان میدهد که برخی چهرههای حزب جمهوریخواه نیز خود را برای حمایت از ترامپ و حتی شورش طرفداران وی در صورت محرومیت رئیسجمهور سابق آمریکا از حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آماده کردهاند. ترامپ با ۱۳ اتهام در ارتباط با تلاش برای تغییر شکست خود در انتخابات ۲۰۲۰ در ایالت جورجیا مواجه است.
۱۸ متحد او ازجمله «رودی جولیانی» شهردار سابق نیویورک هم
در همین ارتباط متهم شدهاند.