شايد اگر نام گوينده اين كلمات را از ابتداي آن حذف كنيم، با متن اجراي يك كمدين اشتباه گرفته شود يا حتي ممكن است به آن متهم شويم كه توئيت يك طنزنويس داخلي را به رئيسجمهور ايالات متحده آمريكا نسبت ميدهيم؛ اما واقعيت آن است كه اين جملات از زبان ترامپ جاري شده و اتفاقاً در بسياري از خبرگزاريهاي غربي منتشر شده است.
ترامپ در اين سخنراني پس از ابراز علاقهاش براي تماس ايران با او درباره اين احتمال كه بولتون او را به سمت جنگ با ايران پيش ببرد، گفت: «ترمز جان بولتون دست من است.»
همچنين ترامپ گفته است: «بولتون آدم خوبي است و نگاه دقيقي به مسائل دارد. اما درست است! من كسي هستم كه بايد او را كنترل كنم كه ميكنم. من هم جان بولتون را دارم، هم كساني كه از او معتدلترند.»
بازگشت به سياست
چماق و هويج
اما آغاز ماجرا آنجايي است كه دونالد ترامپ به صورت يكجانبه و با زير پا گذاشتن قوانين و معاهدات بينالمللي از برجام خارج ميشود. اين خروج به معناي آغاز تحريمهاست. ترامپي كه از روز اول رياستجمهورياش اذعان كرده آمريكاييها در برجام سرشان كلاه رفته است، حالا و پس از آنكه در كشاندن دوباره ايران پاي ميز مذاكره توفيقي نمييابد، سعي ميكند تحريمهايي را كه به واسطه توافق هستهاي تعليق شده بود دوباره بازگرداند و اقتصاد ايران را تحت تأثير قرار دهد تا جايي كه جمهوري اسلامي را دوباره پاي ميز مذاكره
بكشاند.
يك سال از آن روز ميگذرد و پس از آنكه سپاه پاسداران را يك بار تحريم و يك بار در فهرست تروريستها قرار ميدهد؛ اما ميبيند كه آب از آب تكان نخورده و تحريمها آن نتيجه دلخواه دونالد را نداشته، حالا به روشي قديميتر يعني روش چماق و هويج متوسل ميشود. اعزام ناو آبراهام لينكلن به خليجفارس از يكسو و دعوت ترامپ از ايران براي نشستن پاي ميز مذاكره از سوي ديگر نشان ميدهد، ترامپ به شدت نيازمند كشاندن ايران پاي ميز مذاكره است.
شروطي كه محقق نشد
يكي ديگر از نشانههاي استيصال ترامپ اين است كه پس از گذشت حدود يك سال از شروط دوازدهگانه پمپئو براي بازگشت ايران پاي ميز مذاكره، آن شروط محقق نشده است. در حالي كه يك سال پيش پمپئو اعلام كرده بود جمهوري اسلامي نه تنها بايد هستهاي را كاملاً كنار بگذارد؛ بلكه بايد موشكهايش را هم از بين ببرد و همه فعاليتهايش در منطقه از جمله عراق و سوريهـ كه به دعوت رسمي دولتهايشان انجام ميشودـ را هم كنار بگذارد و فكر مبارزه براي نابودي رژيم صهيونيستي را هم از سر بيرون كند. اين در حالي بود كه تيم ترامپ فكر ميكرد مدت كمي پس از آغاز تحريمها جمهوري اسلامي پاي ميز مذاكره خواهد رفت و در آن صورت بايد شروط دوازدهگانه را انجام داده باشد؛ اما حالا و پس از گذشت يك سال از آن تاريخ آنها متوجه شدهاند نه تنها ايران اين شروط را انجام نخواهد داد؛ بلكه علاقهاي هم براي بازگشت به ميز مذاكرهاي كه موارد جديدي در آن مطرح شود، ندارد.
در آن سوي داستان، ترامپ بسيار نيازمند بازگرداندن ايران به ميز مذاكره است؛ چرا كه دولت ترامپ سومين سال خود را سپري ميكند و كمتر از يك سال به آغاز مبارزات انتخاباتي آمريكا زمان باقي است و او نتوانسته است هيچ اقدامي را درباره ايران به نتيجه برساند كه بتواند از آن براي پيروزي خود استفاده كند.
به سخنان ترامپ در ميان افراد مختلف واكنشهاي متفاوتي صورت گرفته است. به گزارش پايگاه اينترنتي شبكه خبري سيانان، سخنگوي جان كري در واكنش به اظهارات اخير دونالد ترامپ، اعلام كرد: «هر چيزي كه رئيسجمهور ترامپ امروز گفت، صرفاً غلط است؛ ختم ماجرا.» اين سخنگو ادامه داد: «او درباره واقعيتها اشتباه ميكند، درباره قانون اشتباه ميكند و متأسفانه درباره نحوه استفاده از ديپلماسي براي امن نگه داشتن آمريكا نيز در اشتباه بوده است.»
سخنگوي وزير خارجه پيشين آمريكا تصريح كرد: «كري به مذاكره بر سر يك توافق هستهاي كمك كرد كه براي حل يك مشكل دشوار، كارآمد بود. جهان در آن زمان از آن حمايت كرد و اكنون هم از آن حمايت ميكند.»
منتظر تماس ايران هستم!
جالب اينجاست كه ترامپ به استدلال خود خيلي دل بسته است؛ به گونهاي كه برخي منابع خبري اعلام كردهاند ترامپ به ايرانيها براي تماس تلفني شماره تلفن داده است. شبكه خبري «سيانان» گزارش داد، پس از آنكه به تازگي رئيسجمهور آمريكا خواهان تماس ايران با او شد، كاخ سفيد با سوئيس تماس گرفته و شماره تلفني را در اختيار گذاشته است تا مقامات ايراني بتوانند با ترامپ تماس بگيرند. كاخسفيد گفته است، اين كار را صادقانه انجام داده است.
هرچند بسياري در داخل كشور اميدي به مذاكره با ترامپ ندارند و بر سر ميز نشستن با او را كاري عبث ميدانند؛ اما برخي از افراد يك جريان سياسي خاص سعي ميكنند به مردم القا كنند كه تنها راه برونرفت از مشكلات فعلي نشستن ديپلماتهاي ايراني پاي ميز مذاكره است.
اين افراد كه قبلاً سعي داشتند آمريكاي اوباما را از آمريكاي ترامپ در نظر مردم تميز دهند، حالا سعي ميكنند ترامپ با بولتون و ترامپ بدون بولتون را جا بيندازند. اين را هم از كدي كه ترامپ چند روز پيش داده، گرفته و روي آن دارند كار ميكنند.
در واقع برخي از اين افراد نه تنها از تجربه برجام عبرت نگرفتهاند؛ بلكه سعي ميكنند يك اتفاقي را كه به مراتب بدتر از برجام خواهد بود، به ملت ايران تحميل كنند. حال آنكه همينها شاهد بودهاند يك سال پيش ترامپ بيتوجه به واكنشهاي احتمالي جامعه جهاني و سازمانهاي بينالمللي از برجام خارج شد و براي بازگشت به آن حداقل 12 پيششرط تعيين كرد.
واكنشهاي مجازي
حالا رسانههاي غربي از عقبنشيني استراتژيك ترامپ خبر ميدهند. انبيسي نيوز درباره عقبنشيني آشكار ترامپ از مواضع جنگطلبانه بولتون و پمپئو نوشته است: «ترامپ ظاهراً سرسختي ايران را دست كم گرفته بود.»
اين در حالي است كه برخي رسانههاي داخلي سعي ميكنند بار ديگر با سايه جنگ مردم را بترسانند و مقاومت مردم را در هم بشكنند؛ اما واكنش كاربران مجازي به اين خبر نيز در نوع خود جالب توجه است. در واقع واكنشها سه دسته كلي را دنبال ميكردند. اول آنهايي بودند كه با وجود همه تهديدها از داخل و خارج تنها به يك جمله اكتفا كردند و آن جمله امام خامنهاي بود كه فرمودند: «جنگ نميشود، مذاكره نخواهيم كرد» دومين دسته كساني بودند كه وادادگي در مقابل غرب و تسليم به هر بهانهاي را انتقاد كردند: «هفتهنامه صدا تيتر زده: «دو راهي جنگ و صلح»! الآن خود ترامپ پيام ميده ميگه حاجي اينجوري نيستها، خدا شاهده همين ديروز گفتيم هدفمون فقط مذاكرهست. به چي قسم بخورم كه باور كني جنگ بلوف
بود؟!»
و دسته سوم آنهايي كه به درخواست ترامپ با زبان طنز واكنش نشان دادند: «ترامپ هي پتوشو ميزنه كنار سر ميچرخونه ميگه ملان زنگ نزدن؟»
كمتر از 18 ماه به انتخابات رياستجمهوري آمريكا مانده؛ در حالي كه ترامپ يك توافق را خراب كرده و نتوانسته جايگزيني برايش ايجاد كند. از سوي ديگر با رهبر كره شمالي هم نتوانسته است به توافق برسد. او با چين وارد جنگ تجاري بيسابقهاي شده و معامله قرن هنوز منعقد نشده است. از سوي ديگر، او متوجه شده فشارها نتيجه عكس داده است. پس در اين شرايط ترامپ ميكوشد مسائل را با ديپلماسي آن هم با ديپلماسي با شكل و شمايل مخصوص خودش حل كند.