در جریان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات به پیروزی رسید و چهل و ششمین رئیسجمهور ایالات متحده شد. اوضاع داخلی در آمریکا به سامان نیست. با فرض این مطلب که بدون درگیری و اغتشاش از سوی مدّعی تقّلب در انتخابات، روز ۲۰ ژانویه/ یکم بهمن انتقال قدرت صورت بگیرد، هنوز ۶۵ روز از مدت حکمرانی رئیسجمهوری فعلی آمریکا باقی میماند. همزمان وقایعی در روزهای اخیر رخ داده که پشتپرده آن از دیدگاه ناظران مجهول است. همین موضوع باعث شده تحلیلهای متفاوتی پیرامون آن صورت پذیرد که امکان خطای محاسباتی نیز در آن هست. این تحلیلها با برکناری «مارک اسپر» از ریاست پنتاگون شکل پررنگتری به خود گرفت.
«اسپر» با دونالد ترامپ درباره ترور سردار «سلیمانی» اختلاف داشت.[۱] پس از اخراج «اسپر» مقامات وزارت دفاع آمریکا ابراز نگرانی کردهاند که ترامپ در روزهای باقیمانده از دوره ریاستجمهوری خود دست به اقدام متهوّرانهای علیه ایران و یا کشوری دیگر بزند.[۲] ترامپ در توئیتی که پیرامون برکناری ژنرال «اسپر» و انتصاب ژنرال «کریستوفر سی.میلر» منتشر کرد، در جملهای مبهم نوشت: « ... کریس کاری بزرگ انجام خواهد داد!»
ژنرال «مکمستر» مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در دولت ترامپ نیز گفته است که اسرائیل ممکن است درصورت اتمام دوره ریاست جمهوری ترامپ، در قالب دکترین «بگین» (دکترین حمله پیشدستانه) دست به اقداماتی نظیر حمله نظامی به ایران بزند.[۳]
توئیت ترامپ در روز ۹ نوامبر ۲۰۲۰: « ...کریس کاری بزرگ انجام خواهد داد! [دوره کاری] مارک اسپر به پایان رسید. مایلم از او بابت خدماتش تشکر کنم.»
طی چند هفته گذشته، میزان رایزنی مقامات امنیتی-نظامی آمریکا با مقامات اسرائیلی افزایش چشمگیری داشته است. «الیوت آبرامز» مسئول ارشد امور ایران در دولت آمریکا هفته گذشته به اسرائیل رفت تا با نخست وزیر اسرائیل دیدار و گفتگو داشته باشد؛ «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا هفته آینده سفر سهروزهای را جهت ادامه گفتگوها با «نتانیاهو» خواهد داشت و پنجشنبه شب گذشته نیز «آویو کوخاوی» فرمانده ارتش اسرائیل با ژنرال «مارک میلی» فرمانده ارتش آمریکا نشست آنلاین برگزار کردند.
از همین رو، روزنامه اورشلیم پست اسرائیل در گزارشی به تاریخ شنبه - ۲۴ آبان با عنوان «آیا آمریکا و اسرائیل در حال برنامهریزی حمله به ایران هستند؟» نوشت: «بدون شک هماهنگی گستردهای [میان آمریکا و اسرائیل] در رابطه با ایران در حال انجام است. برای ناظران ایرانی و اسرائیلی این وضعیت یادآور وقایع سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ است که بهنظر میرسید اسرائیل در آستانه حمله قرار گرفته است. وزرای اسرائیلی بعدها تایید کردند که نتانیاهو در واقع میخواست در سال ۲۰۱۲ به ایران حمله کند. سرانجام با شکست در جلب حمایت کابینه و ارتش اسرائیل، انتخابی جزء عقبنشینی نداشت.»
این روزنامه صهیونیستی ضمن ذکر این گزاره که هیچ تحرکی از ارتش اسرائیل نظیر تقویت نیروهای جبهه شمالی مشاهده نمیشود، نوشت: «نباید انتظار داشت شاهد تحرکاتی باشیم که گویای طرحریزی یک حمله است. پیش از حمله هوایی اسرائیل به راکتور هستهای سوریه در سال ۲۰۰۷، تقریباً کسی در ارتش از آن حمله خبردار نبود؛ چه برسد به مردم. این نکته را باید به خاطر سپرد که حمله به ایران بسیار پیچیده است و همیشه در آخرین اولویت ارتش اسرائیل قرار دارد.»
اورشلیم پست در پایانبندی خود نوشت: «نتانیاهو برای ورود به کارزار انتخاباتی مشکلات بسیاری دارد. مدیریت وی در دوران پاندمی کرونا باعث سقوط محبوبیت وی شده است.» اورشلیم پست در پایان امّا نوشت که با وجود همهموارد ذکر شده باید در نظر داشت که در مواجهه با ترامپ و نتانیاهو، تقریباً هیچچیز غیرممکن نیست و این دو نفر در جهت حفظ مناصب خود حاضر به هرکاری هستند.
معرفی سرلیست ترور اسرائیل در گزارش اورشلیم پست - ۸ آبان ۱۳۹۸
نفر سوم لیست: شهید «بهاء ابوالعطا» | ۱۴ روز بعد (۲۱ آبان ۱۳۹۸) ترور شد! / نفر دوم لیست: سیّد حس نصرالله
نفر اوّل: شهید سردار قاسم سلیمانی (۱۳ دی ۱۳۹۸) توسط ارتش آمریکا ناجوانمردانه در بغداد ترور شد
سال گذشته درست در همین ایّام بود که این روزنامه صهیونیستی در گزارشی به تاریخ ۸ آبان سال ۹۸، سرلیست ترور رژیم اسرائیل را اعلام کرد. در صدر لیست ترور، سردار شهید «قاسم سلیمانی» بود؛ «سیّد حسن نصرالله» در رده دوّم و شهید «بهاء ابوالعطا» از فرماندهان جهاد اسلامی فلسطین نیز در رده سومّ اولویت ترور قرار داشت. این خبر در ابتدا به دیده یک گزارش معمولی دیدهشد، ولی در ادامه اتفاقاتی رخ داد که معلوم شد اینطور نیست.
چهارده روز پس از انتشار گزارش اورشلیم پست، «ابوالعطا» (۲۱ آبان سال ۹۸) در یک حمله پهبادی با دستور مستقیم نخست وزیر اسرائیل ترور شد! دو ماه بعد از انتشار این گزارش، در تاریخ ۱۳ دی ۱۳۹۸ طی یک حمله پهبادی، خودروی حامل سردار «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» به دستور مستقیم رئیسجمهور آمریکا با موشکهای هلفایر مورد حمله قرار گرفت و کلیه سرنشینان آن ناجوانمردانه به شهادت رسیدند. از این لیست فقط «سیّد حسن نصرالله» مانده است.
در صورت قطعی بودن اقدامی از سوی آمریکا، برخی از ناظران مثل مقامات پنتاگون حمله به ایران را احتمال میدهند. امّا نظر نگارنده بر این است که احتمالاً هدف، ترور شخصی نظیر «سیّد حسن نصرالله» رهبر شیعیان لبنان و یا فرماندهان مقاومت در عراق است. این گمانه بعد از ترور غافلگیرکننده سردار «سلیمانی» چندان هم دور از انتظار نیست. دلیل نگارنده نیز عدم برقراری موازنه وحشت در زمینه ترور متقابل از سوی محور مقاومت است. جمهوری اسلامی در عرصههای مختلف نظیر ساقط کردن پهبادهای پیشرفته ارتش آمریکا، اسیرکردن نظامیان ایالات متحده به محض تجاوز به سرحدّات ایران، توقیف متقابل نفتکش در آبهای آزاد و در بعد بالاتر جلوگیری از سقوط بغداد، دمشق و صنعا موازنه وحشت را به خوبی برقرار کرده است، امّا در موضوع پاسخ متقابل به ترور فرماندهان محور مقاومت، از عماد مغنیه تا حتی قاسم سلیمانی، دستاورد مناسبی ندارد.
البته پس از شهادت سردار، ایران «عینالاسد» (مهمترین پایگاه سرفرماندهی مرکزی آمریکا) را کوبید. واشنگتن هم با اینکه در ابتدا خسارات وارده را کتمان کرد، ولی در آخر مجبور شد از ۱۱۰ سرباز ضربه مغزیشده از نوع ملایم(!) رونمایی کند. تا به امروز هم منکر تلفات قطعی پس از حمله موشکی سپاه شده است.
عینالاسد سیلی فوق العاده ای بود. چنین حرکتی علیه ارتش آمریکا برای اولین بار پس از جنگ جهانی دوم بود؛
ولی انتقام درخوری برای سردار شهید نبود. نیک آن بود که در پاسخ به قتل سردار، شخص خاص و یا همردههای او در سازمان رزم آمریکا هم مورد هدف قرار میگرفت تا این تحلیل که در عرصه ترور فرماندهان، از سوی ما حرکتی مشابه صورت نخواهد گرفت، از ذهن شان پاک شود.
شاید برخی بگویند که اگر ایران فرد خاصی را بزند به ایران حمله نظامی گستردهای میشود. در جواب باید گفت که آمریکا در سال ۸۶، فقط در عراق (منهای نیروهای مستقر در افغانستان و کشورهای دیگر خاورمیانه و آسیای مرکزی) ۳۰۰ هزار نیرو با انواع لجستیک نظامی داشت. آن زمان که اوج بحران هستهای و درگیریها در عراق بود به ایران حمله نظامی نشد حال امروز با ۳ هزار نظامی آمریکایی مستقر در عراق احتمال وقوع یک جنگ گسترده در پهنای یک سرزمین وجود دارد؟! پس از ترور سردار هم تهدید کردند اگر حرکتی از طرف ایران رخ دهد، ۵۲ نقطه فرهنگی کشور و بیت رهبری را میزنند(!) حرکت از طرف ایران رخ داد، ولی خبری از زدن ۵۲ نقطه و بیت رهبری نشد. اساساً حمله نظامی "به هجدهمین کشور پرجمعیت و شانزدهمین کشور پهناور جهان که دارای قدرتمندترین نیروی موشکی و پهبادی غرب آسیا و از سرمداران آن در جهان است" خالهبازی نیست که هروقت آمریکاییها اراده کردند سوار تانک و هواپیما شده و به آن حملهور شوند.
مشخص نیست طرف آمریکایی چه در سر دارد. شاید در فکر حمله به فرد یا مکان خاص است. شاید اصلاً این گمانهزنیها بلوف مقامات غربی و جنجال رسانههاست. شاید هم منظور ترامپ از کار بزرگ «کریس»، دستور عقبنشینی ارتش آمریکا از غرب آسیا و یا اعزام نظامیان این کشور به کف خیابان است. کاری که البته «اسپر» زیر بار آن نرفت؛ نمیدانیم. آنچه که ما میدانیم و طرف مقابل هم باید بداند این است که ضربه متقابل قطعیست. نویسنده اسرائیلی «اورشلیم پست» زیبا نوشته بود: وارد شدن نتانیاهو [و ترامپ] به جنگی که منجر به بارش هزاران موشک در سرتاسر اسرائیل [و پایگاههای آمریکایی] می شود، چندان کمکی به حالشان نخواهد کرد.[۴]
[۱]: https://www.thesun.co.uk/news/13167056
[۲]: https://www.nytimes.com/2020/11/09/us/politics/esper-defense-secretary.html
[۳]: https://www.jpost.com/international/former-trump-advisor-israel-may-act-against-iran-before-biden-admin-648966
[۴]: https://www.jpost.com/israel-news/who-are-the-men-on-israels-potential-hit-list-606101
منبع : خبرگزاری دانشجو