صبح صادق >>  تاریخ >> صفحه تاریخ
تاریخ انتشار : ۰۲ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۷  ، 
کد خبر : ۳۶۷۲۵۴
نگاهی به حضور استعمارگران انگلیسی در آمریکا

هندوراس بریتانیا

«بلیز» (Belize) کشوری در آمریکای مرکزی و پایتخت آن «بلموپان» است. جمعیت این کشور ۳۳۳.۲۰۰ نفر و زبان رسمی آن انگلیسی است. در سال ۱۹۸۱، از بریتانیا مستقل شده و واحد پول آن دلار بلیز است. مردم این کشور از تبار‌های گوناگون و آمیخته سرخ‌پوست، سفیدپوست و سیاه‌پوست هستند. ۳۶ درصد از مردم بلیز را نژاد «مستیزو» (دورگه سرخ‌پوست و سفیدپوست) تشکیل می‌دهند. عمده‌ترین منابع مالی این کشور کشاورزی، بانکداری و گردشگری به‌شمار می‌آید. مهم‌ترین فرآورده صادراتی این کشور «شکر» و طرف‌های اقتصادی عمده این کشور آمریکا، مکزیک و اتحادیه اروپا هستند.

بلیز کم‌جمعیت‌ترین و کوچک‌ترین کشور منطقه آمریکای مرکزی به شمار می‌آید. این کشور از شمال با مکزیک و از غرب و جنوب با گواتمالا همسایه است و در شرق این کشور، دریای کارائیب قرار دارد. دین اغلب مردم این کشور مسیحی است. ۴۰ درصد از بلیزی‌ها کاتولیک رومی و ۳۱٫۷ درصد پروتستان هستند. نام بلیز از زبان قوم مایا آمده و به معنای «آب گل‌آلود» است که به رودخانه بلیز اشاره دارد. در سال‌های ۱۵۰۰ پیش از میلاد و ۳۰۰ پس از میلاد، تمدن مایا در منطقه بلیز کنونی به‌طور فزاینده‌ای گسترش یافت.

نخستین ارتباط اروپایی‌ها با بلیز به سال ۱۵۰۲ و پیاده شدن دریانورد اسپانیایی «کریستوف کلمب» در سواحل بلیز بازمی‌گردد. از سال ۱۶۳۰ میلادی بریتانیا نفوذ خود را در این منطقه گسترش داد و کشتی‌هایی را که حامل مهاجران و مستعمره‌نشینان بریتانیایی بود، به بلیز فرستاد. طی سال‌های ۱۶۵۰ و ۱۸۰۰، و در طول این ۱۵۰ سال، بلیز شاهد دزدی‌های دریایی و حمله سرخ‌پوستان و اسپانیایی‌تباران مناطق مجاور بود.

در رقابت دو قدرت استعماری یعنی اسپانیا و بریتانیا بر سر بلیز، پیروزی از آن بریتانیا بود. طی نبردی موسوم به نبرد «سنت جورجز کی» در سال ۱۷۹۸ نیروی دریایی بریتانیا موفق به شکست اسپانیایی‌ها شد. در سال ۱۸۴۰، بریتانیا این منطقه را مستعمره خود قلمداد کرد و آن را «هندوراس بریتانیا» نامید. هندوراس بریتانیا در سال ۱۸۶۲ به مستعمره سلطنتی بریتانیا مبدل شد. خودمختاری داخلی در ژانویه ۱۹۶۴، به هندوراس بریتانیا داده شد. در سال ۱۹۷۳، هندوراس بریتانیا به بلیز تغییر نام داد.

کشور بلیز، ۲۱ سپتامبر ۱۹۸۱، به‌طور رسمی از بریتانیا اعلام استقلال کرد؛ اما گواتمالا که از سال ۱۸۰۰، ادعای مالکیت بلیز را مطرح کرده بود، از به رسمیت شناختن استقلال بلیز خودداری کرد. در همین ارتباط نیرو‌های بریتانیایی همچنان برای دفاع از بلیز در این کشور باقی‌ماندند و مناقشه بین بریتانیا و گواتمالا بر سر بلیز همچنان حل‌ناشده مانده است.

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات