رئیسجمهور سابق افغانستان با بیان اینکه آرزویم برقراری صلح در افغانستان است، گفت: به قدرت بازنمیگردم، دوران خدمت من دیگر گذشته و وظیفه خودم را در قبال مردم افغانستان انجام دادام؛ اکنون نوبت جوانان است.
«حامد کرزی» رئیسجمهور سابق افغانستان پس از پایان دوران مسئولیت خود با انبوهی از اخبار له یا علیه خود مواجه شده بود که در معدودی از مواقع به دفاع از خود میپرداخت.
تلاش رسانههای مخالف کرزی برای زیر سوال بردن اقدامات و فعالیتهای وی و تخریب شخصیتش برای تحت الشعاع قرار دادن چهره وی محسوب میشد. پس از پایان دوران ریاست جمهوری حامد کرزی در افغانستان به عنوان اولین رسانه ایرانی و پس از تلاشهای بسیار و تماسهای مکرر با دفتر وی موفق به تنظیم وقت برای مصاحبه با رئیس جمهور سابق افغانستان شدیم.
در دفتر حامد کرزی آنچه نظرمان را جلب کرد، آرامش مثال زدنی وی و چیدمان زیبا و بیآلایش دفتر رئیس جمهور سابق بود. وی با طمأنینه خاصی به سوالات ما پاسخ گفت. سوالاتی که از پیش، آماده کردم ولی آرامش کرزی مرا به خود جذب کرده بود. دسته اول سوالاتم شخصی، دسته دوم سوالات مربوط به مسائل داخلی افغانستان و دسته سوم سوالات مربوط به مسائل منطقهای و بینالمللی بود.
کرزی با بیان اینکه از زندگی کنونی خود راضی هستم، گفت: آرزویم این است که با لطف خداوند افغانستان هر چه زودتر به صلح رسیده و آرامش در کشور برقرار شود.
وی همچنین با تاکید بر اینکه جوانان افغانستانی استعداد و توانایی ذهنی بسیار بالایی دارند، اظهار داشت: تلاش زیادی کردیم تا برای جوانان کشور وسایل تعلیم و تربیت و آموزش را چه در داخل و چه در بیرون از افغانستان فراهم کنیم.
رئیس جمهور پیشین افغانستان با اشاره به تخصیص بودجه اختصاصی برای دفترش افزود: دستور بودجه اختصاصی برای دفتر من توسط اشرف غنی صادر شده ولی در نامه ارسالی به دفتر وی اعلام کردم که این مقدار بودجه برایمان زیاد و این میزان را نمیخواهیم.
وی تصریح کرد: به ریاست جمهوری باز نمیگردم چرا که فکر میکنم دوران خدمت من تمام شده و به وظیفه خودم عمل کردهام لذا فکر میکنم اکنون نوبت جوانان است که افغانستان را پیش ببرند.
***بخش اول این مصاحبه به شرح ذیل است***
فارس: جناب آقای کرزی، بیش از یک سال است که پس از 14 سال قدرت و زمامداری امور افغانستان را واگذار کردهاید، از زندگی کنونی خود راضی هستید؟
کرزی: بله کاملاً. از زندگی کنونی خود راضی هستم، زندگی شخصیام الحمدالله آرام است، فرزندانم در داخل کشور به مدرسه میروند. فقط آرزویم این است که خداوند افغانستان را زودتر به صلح رسانده و آرام کند و به این صورت یک زندگی خوب و خوشحالی را برای تمام مردم ما میسر سازد.
فارس: آقای کرزی، بنیاد «حامد کرزی» را با چه اهدافی بنا کردید؟ قرار است چه اتفاقی بیفتد و تاکنون این بنیاد چه دستاوردی داشته است؟
کرزی: بنیاد حامد کرزی فقط و فقط برای تشویق آن جوانان افغانستانی است که استعداد بسیار عالی و توانایی ذهنی دارند تا درس بخوانند، اما امکانات مالی برای آنها میسر نیست. ما تلاش میکنیم برای این جوانان در حد توان بنیاد وسایل تعلیم و تربیت و آموزش را در داخل و بیرون از افغانستان فراهم کنیم.
فارس: چند وقت پیش مصوبهای از دولت رسانهای شد که بنابر دستور اشرفغنی قرار بود دولت ماهیانه مبلغی را برای اجاره و هزینههای دفتر شما بپردازد و بلافاصله بعد تکذیب شد، دلیل این کار چه بود؟
کرزی: من نمیدانم چرا این کار را کردند. این فرمان را خود رئیس جمهور افغانستان صادر کردند، ما از اشرفغنی تشکر میکنیم که مهربانی کرده و خواستند به عنوان تشکیلات مستقل بودجهای به شورای افغانستان معرفی شود.
ما طرفدار این موضوع نبودیم و به رئیس جمهور نوشتیم که این مقدار بودجه برایمان زیاد است و نمیخواهیم که بودجهای مستقل به ما اختصاص داده شود بلکه چیزی که قانون حکم میکند، برای ما کافی است.
فارس: اگر روزی احساس کنید که افغانستان واقعاً به حضور مجدد حامد کرزی نیاز دارد، امکان این بازگشت وجود خواهد داشت؟
کرزی: خیر، به ریاست جمهوری باز نمیگردم. دوران خدمت من دیگر گذشته و من وظیفه خودم را در قبال مردم افغانستان انجام دادهام.
بدون شک اقداماتی که در دوران ریاست جمهوری خود انجام دادم کاستیها و مشکلاتی داشته، ولی کاملاً بر این باور هستم که اکنون نوبت جوانان است که افغانستان را به پیش ببرند و اوضاع آن را بهتر کنند.
البته به عنوان یک شهروند افغانستان، شهروندی که تجربه متفاوتتری دارم و یک دوره کاری با تجربیاتی را پشت سر گذاشتهام، در موارد مهم ملی افغانستان حتماً در خدمت مردم خواهم بود و وظیفهای که به عنوان یک شهروند به مردم و منافع کشور دارم، آن را حتماً انجام میدهم و به هیچ عنوان پا پس نمیکشم.
فارس: اخیراً به شما لقب سفیر آزادی بیان اعطا شد، در این باره کمی توضیح دهید؟
کرزی: خوب به دلیل تعهد من به آزادی بیان، رونق مطبوعات آزاد، رسانههای آزاد و تعدادی از رسانههایی که اکنون داریم است و یکی از دستاوردهای افغانستان و مردم این کشور است.
فارس: جناب کرزی شیرینترین و تلخترین خاطره دوران زمامداری خود را برای ما بفرمایید؟
کرزی: شیرینترین خاطرات من، به رُشد جوانان افغانستانی مربوط میشود. زمانی که دیدم دختران ما به مدرسه رفتند، جوانانمان از دانشگاههای افغانستان فارغالتحصیل شدند، جوانان خارج تحصیلکردهتر و توانمندتر بازگشتند و زمانی که دیدیم اوضاع زندگی مردم ما بهتر شد.
البته لحظات بسیار تلخی هم در زندگی من وجود داشته که مربوط به تلفات غیرنظامیان افغانستان، بمباران خانههای مردم و کشته شدن کودکان ما بر اثر حملات هوایی هواپیماهای خارجی بوده است.
فارس: نظر شما درباره این 4 شخصیت چیست؟ «آیتالله امام خامنهای» رهبر ایران، «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و سید حسن نصر الله دبیرکل حزب الله لبنان؟
کرزی: «آیتالله خامنهای» یک شخصیت بسیار عالم، متوازن و بردبار و رهبر انقلاب ایران هستند که از احترام کامل ما برخوردار هستند. از ایشان تشکر میکنیم که در جریان سفرهایم مهربانی کرده، با من دیدار داشتند و در مورد افغانستان شفقت و مهربانی دارند و همیشه از ادبیات، شعر و شاعری و از پیوندهای 2 کشور با لطف و مهربانی یادآوری میکنند.
«ولادیمیر پوتین» شخصی است که در مقابل آمریکا و اهداف آمریکا به سود منطقه ایستاد و ما در این راستا کاملاً پشتیبانی وی را داریم و به همین ترتیب رهبران ایران نیز همین کار را کردند.
«باراک اوباما» رئیس جمهور یک ملت بزرگ و توانمند است و ما به مردم آمریکا احترام ویژهای قائل هستیم و به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده به وی احترام میگذاریم.
از سیدحسن نصرالله معرفت و شناختی ندارم، در مطبوعات دیدهام که سخنور توانمند هستند.
در بخش دوم این مصاحبه، مسائل مهمی از جمله بازیگری و نقش طالبان، روابط آمریکا و طالبان، تغییر نگاه حکومت افغانستان از غرب به شرق، موضوع صلح، انتخابات آینده و اختلافات پیش آمده، توافقنامههای دولت وحدت ملی مطرح شده است که به زودی منتشر خواهد شد.
منبع: فارس