هرچند علت اولیه این عملیات، پاسخ به ترور ناجوانمردانه سپهبد شهید قاسم سلیمانی و همراهانش بود اما در واقع علتهای دیگری نیز وجود داشت
این روند عملیات شکل گرفته در طول چند سال نشان داد که در صورت عدم پاسخ به این جنایت، قطعاً آمریکا و حتی احتمالاً رژیم صهیونیستی در مرحله بعد باز هم گستاخ تر شده ...
در اولین ساعات بامداد روز ۱۸ دی ۱۳۹۸ نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در راستای تفهیم خطوط قرمز امنیت ملی جمهوری اسلامی به دولت آمریکا، عملیات هجومی موشکی را به پایگاه هوایی آمریکایی عین الاسد در کشور دوست و برادر عراق ترتیب داد.
هرچند علت اولیه این عملیات، پاسخ به ترور ناجوانمردانه سپهبد شهید قاسم سلیمانی و همراهانش بود اما در واقع علتهای دیگری نیز وجود داشت. در طی سالهای گذشته رژیم صهیونیستی و در مواقعی آمریکا با حمله مستقیم به مراکز استقرار نیروهای محور مقاومت شامل ارتش سوریه، بسیج مردمی عراق و حتی نیروهای سپاه در سوریه و عراق موجب به شهادت رسیدن تعداد زیادی از عناصر محور مقاومت شده بودند. رژیم صهیونیستی و آمریکا زمان و مکان حملات خود را به نحوی انتخاب میکردند که به سود گروه های تروریستی تحت حمایت خود در این دو کشور باشد و در نتیجه موجبات توقف روند پیروزی های محور مقاومت را هر چند به صورت مقطعی فراهم میکردند.
اما در چند ماه گذشته حملات این دو رژیم شرور به صورت معناداری تغییر ماهیت داده و مانع از انسجام نیروها در غرب عراق و شرق سوریه که محل احداث گذرگاه حیاتی زمینی برای محور مقاومت بود می شد. چند حمله رژیم صهیونیستی به پایگاه های بسیج مردمی عراق (حشد شعبی) و حذف عناصر آن و سپس حمله هوایی بزرگ مستقیم آمریکا به پایگاه های حشد شعبی که سبب شهادت چند ده نفر از نیروهای مهم آنها شد در هفته های گذشته صورت پذیرفت. عدم پاسخ نظامی متقابل به این حمله آمریکا سبب شد تا این رژیم گستاخی خود را به بالاترین حد رسانده و با استفاده از موقعیت و فضایی که سایر عوامل غیرنظامی در منطقه فراهم کرده بود، طرح با سابقه ترور شهید حاج قاسم سلیمانی را بار دیگر به مرحله اجرا بگذارد.
این بار با خیانت برخی عناصر و افشا برنامه سفر این شهید بزرگوار، رژیم تروریست آمریکا در حمله مستقیم به خودروی حامل و همراه ایشان سبب شهادت ۱۰ نفر از جمله حاج قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه، شهید ابومهدی المهندس قائم مقام حشد عراق شد.
این روند عملیات شکل گرفته در طول چند سال نشان داد که در صورت عدم پاسخ به این جنایت، قطعاً آمریکا و حتی احتمالاً رژیم صهیونیستی در مرحله بعد باز هم گستاخ تر شده و اقدام به ترورهای بیشتر و عملیات های سنگین تر علیه محور مقاومت حتی در نواحی نزدیک به مرز یا داخل ایران خواهند کرد؛ عملیاتهایی که احتمالاً باز هم با معاملات پشت پرده با سکوت سایر بازیگران حاضر در منطقه و حتی عناصری از دولت عراق همراه می شد.
در نتیجه برای حفظ بازدارندگی و نه صرفاً انتقام خون شهدا، شورای عالی امنیت ملی طرح پاسخ نظامی به نیروهای تروریست آمریکا را که با تصویب قانون مناسبی با سه فوریت در مجلس شورای اسلامی نیز همراه شد برای عملیاتی شدن ابلاغ کرد.
با توجه به شرایط موازنه قوا با ارتش آمریکا، این مأموریت بر عهده یگان موشکی نیروی هوافضای سپاه گذاشته شد. فرماندهان و مدیران عملیاتی این نیرو به سرعت اقدام به بروزرسانی طرح های عملیاتی اقدامات متقابل علیه پایگاه های آمریکا که از سال های قبل در حال تهیه و تکمیل آن بودند کرده و با آخرین اطلاعات دریافتی و لحاظ کردن نکات راهکنشی (تاکتیکی) و امنیتی اقدام به جابجایی نیروها، چینش های لازم در تجهیزات و طرح ریزی برای مراحل احتمالی بعدی زیر ذرهبین بزرگترین ارتش دنیا کردند.
اعترافات بعدی مسئولان آمریکایی نشان داد که آنها هرگز موفق به تعیین دقیق زمان عملیات و هدف مد نظر ایران نشدند. گفته های فرمانده کل سپاه سردار سلامی و فرمانده نیروی هوافضای سپاه سردار حاجی زاده در مورد تغییر هدف انتخابی نیز مؤید همین مطلب بود.
در حالی که سپاه در ابتدا پایگاه التاجی در نزدیکی بغداد را که محل استقرار نیروهای آمریکایی و عراقی بود را انتخاب کرده بود، به دلایلی از جمله فاصله کم این پایگاه با مناطق مسکونی غیرنظامی بغداد و نیز حضور نیروهای ارتش عراق در این پایگاه و شاید ترس از نشتی اطلاعات از داخل ایران در مورد هدف انتخابی، اقدام به انصراف از این هدف و انتخاب هدف دیگر کردند. این هدف یعنی پایگاه هوایی عین الاسد، محلی بود که آمریکایی ها اتفاقاً در روزهای پس از ترور شهید سلیمانی اقدام به انتقال نیروها و تجمع در این پایگاه کرده بودند. در صورتی که اگر از این تصمیم سپاه اطلاع داشتند اقدام به این امر نمیکردند.
فاصله پایگاه عین الاسد از مرز و نواحی مرکزی دو استان کرمانشاه و لرستان که محل پرتاب موشک ها بودنددر ساعت ۰۱:۲۰ بامداد، عملیات موشکی سپاه با شلیک موشک های مایل پرتاب فاتح-۳۱۳ با برد بیشینه ۵۰۰ کیلومتر و موشک های عمود پرتاب بالستیک قیام از دو منطقه در کرمانشاه و لرستان آغاز شد. چند دقیقه بعد موشک ها شلیک شده و به گفته افراد حاضر در پایگاه هدف، در حوالی ساعت ۰۱:۳۴ دقیقه اولین موشک به پایگاه اصابت کرد. در مدت کوتاهی سایر موشک ها نیز به اهداف خود اصابت کردند.
تصاویر شلیک موشک قیام در عملیات شهید سلیمانیپایگاه دشمن در ۱۸۵ کیلومتری شمال غرب بغداد و ۲۹۰ کیلومتری شرق پایگاه های اچ-۳ در منتهی الیه غرب کشور عراق قرار دارد. این پایگاه هوایی که دارای دو باند پروازی اصلی به طول ۴۰۰۰ متر است در فاصله ۲۷۵ کیلومتر از نزدیک ترین نقطه مرز ایران قرار دارد. اما سپاه با استفاده از موشک هایی با برد بیشینه ۵۰۰ و ۸۰۰ کیلومتر که به معنی امکان شلیک تا ۲۲۵ کیلومتر برای موشک فاتح-۳۱۳ و تا ۵۲۵ کیلومتر برای موشک قیام از داخل خاک ایران بود اقدام به غافلگیر کردن دشمن و پنهان کردن گسترش پرتابگرها از دید دشمن کرد. بدیهی است که هرچه موضع پرتاب به مرز نزدیک تر انتخاب می شد، بیشتر تحت اشراف اطلاعاتی ماهواره ها و پهپادهای شناسایی و جاسوسی آمریکا قرار می گرفت و احتمال یافتن آنها قبل از پرتاب بیشتر بود.
شلیک موشک فاتح-۳۱۳ در عملیات شهید سلیمانیهمچنین احتمالاً از پایگاه های موشکی استفاده شده در دو عملیات «لیلة القدر» و «ضربت محرم» علیه داعش که توسط ماهواره های دشمن شناسایی شده بود به عنوان فریب استفاده شده است.در عملیات اخیر که به نام شهید قاسم سلیمانی و با رمز یازهرا انجام شد، به صورت ضمنی از شهرهای موشکی دیگری نیز رونمایی شد که لبریز از انواع موشک های سوخت جامد و مایع با بردهای مختلف بود.موشک سوخت جامد فاتح-۳۱۳ که در ۳۱ مرداد ۱۳۹۴ رونمایی شده بود با برد ۵۰۰ کیلومتر و موشک قیام که نسل اول آن در شهریور ۱۳۸۹ معرفی شده بود دو سلاح مورد استفاده در این عملیات بودند.موشک فاتح-۳۱۳ با کمترین افزایش ابعاد نسبت به نسل قبل یعنی فاتح-۱۱۰D، حدود ۶۷ درصد برد بیشتر را توأم با حفظ دقت نقطه زنی کسب کرده که بیشتر وامدار استفاده از نسل جدید سوخت جامد و بدنه سبک با مواد مرکب است.البته موشک فاتح مورد استفاده در این عملیات، تفاوت هایی در شکل بالک های کنترلی با فاتح-۳۱۳ رونمایی شده در سال ۱۳۹۴ داشت که نشان از ادامه مسیر توسعه و بهسازی آن دارد. این موشک با سرعت بسیار بالا که دستکم نزدیک به ۵ ماخ تخمین زده می شود در زمان حدود ۵ دقیقه به بیشترین برد خود می رسد.
بالک های متفاوت و مستطیلی شکل موشک فاتح شلیک شده در عملیات شهید سلیمانیموشک قیام نیز در سالهای اخیر به کلاهک جدا شونده با قابلیت هدایت تا لحظه اصابت مجهز شده و در نتیجه به قابلیت نقطه زنی رسید. این موشک قبلاً در عملیات های موشکی علیه داعش نیز مورد استفاده قرار گرفته بود. زمان رسیدن این موشک سوخت مایع ۱۱ متری به بیشترین برد خود تاکنون محرمانه بوده اما به عقیده کارشناسان خارجی کمتر از ۱۰ دقیقه است.این موشک نیز با بهره گیری از فناورهای جدید، بدون افزایش قطر و با اندکی تفاوت طول و وزن نسبت به موشک سوخت مایع شهاب-۲ که برد ۵۰۰ کیلومتر داشت ساخته شد اما با ۶۰ درصد برد بیشتر. اما اعلام خبر استفاده از کلاهک بارانی در موشک قیام و نیز استفاده از سامانه ضد رادار در کلاهک این موشک دو خبری بود که در حاشیه این عملیات موشکی علیه پایگاه آمریکا به رسانه ها داده شد.
تصاویری از آماده سازی موشک قیام در یکی از شهرهای موشکی زیرزمینیبا استفاده از همین قابلیت ضد رادار، چشم اصلی شناسایی و رصد اهداف در این پایگاه مورد اصابت قرار گرفت که یکی از دلایل عدم واکنش سامانه های دفاعی آمریکایی به عملیات موشکی سپاه شد که در کنار غافلگیری آمریکایی ها و عدم شناسایی گسترش پرتابگرها پیش از شلیک از عوامل موفقیت این عملیات بود.این در حالی است که برخی عقول خودبزرگ پندار، پذیرفته اند که آمریکا هیچ سامانه دفاع موشکی را برای دفاع از چند هزار نفر نیروی ناتو مستقر در این پایگاه و ده ها فروند پهپاد، بالگرد، تیلت روتور و هواپیمای جنگنده و ترابری در این پایگاه یا اطراف آن مستقر نکرده است.
نمایش یکی دیگر از شهرهای موشکی برای اولین بار؛ تصویر بالا مربوط به انبار موشک های سوخت جامد استروز بعد اما عمق فاجعه برای بزرگترین ارتش دنیا که هیچ کس را هماورد خود نمی پنداشت و عمق پیروزی برای ملت ایران با انتشار تصاویر ماهواره ای از این پایگاه به دنیا نشان داده شد. تصاویر گویای دقت کم نظیر موشک های ایرانی بود. تعدادی از سوله ها و ساختمانهای این پایگاه در بخش تحت اختیار آمریکا مورد اصابت قرار گرفته بود.
نمای کلی از پایگاه هوایی عین الاسد؛ شمال جغرافیایی به سمت بالای تصویر استطبق آنچه گفته شده است، نیروی هوافضای سپاه در این عملیات اقدام به شلیک ۱۵ تیر موشک به این پایگاه کرده که ۲ تیر موشک بر اثر نقص فنی در داخل خاک ایران سقوط کرد که ضریب اطمینان حدود ۸۷ درصد را نشان می دهد که عدد مناسبی است خصوصاً اگر با قابلیت اطمینان ۶۰ تا ۷۰ درصدی موشک های کروز آمریکایی شلیک شده به سوریه در سال های اخیر مقایسه شود. به طور معمول علیه هر هدف دو موشک شلیک می شود تا از انهدام آن اطمینان حاصل شود و اعلام وجود ۶ هدف اصلی نیز مؤید همین مطلب است.این اهداف شامل رمپ استقرار بالگردهای رزمی آپاچی، رمپ بالگردهای پشتیبابی بلک هاوک، رمپ پرنده های عملیات ویژه تیلت روتور V-۲۲ و نیز سوله استقرار پهپادها، اتاق عملیات پایگاه و مرکز کنترل عملیات پهپادی در این پایگاه بود. اما نکته محرمانه مانده، علت انتخاب یک سوله یا ساختمان خاص از بین چند سوله و ساختمان مجاور هم بود. احتمالاً عوامل نفوذی و شناسایی سپاه از قبل اطلاعات دقیقی از ماهیت ساختمان های این پایگاه کسب کرده و در طبقه بندی اهداف مختلف در آن کارهای اطلاعاتی و جاسوسی کافی انجام داده اند.با توجه به شلیک ۱۵ موشک از دو منطقه، باید گفت که عملیات قاسم سلیمانی، دو برابر بزرگتر از سه عملیات موشکی قبلی سپاه در چند سال گذشته بوده است که شامل دو عملیات علیه داعش و یک عملیات علیه تروریست های کومله و دمکرات می شود.به گفته فرماندهان سپاه، در تعریف اهداف این عملیات، گرفتن تلفات حداکثری از ارتش تروریست آمریکا در اولویت نبوده است بلکه انهدام اهداف حیاتی و تجهیزات مهم در این پایگاه به منظور نشان دادن ضرب شصت واقعی و رساندن پیام پرهیز از حماقت های بیشتر مد نظر بوده است.با این وجود انجام ده ها سورتی پرواز بالگردهای ترابری نیمه سنگین و سنگین به سمت بغداد، پرواز دستکم یک هواپیمای غول پیکر ترابری C-۱۷ با مأموریت ثبت شده بیمارستانی از منطقه و ۹ سورتی پرواز هواپیماهای ترابری C-۱۳۰ هرکولس از پایگاه عین الاسد به سمت پایگاه های دیگری در منطقه نشان از حجم تلفات و مجروحین عملیات هجومی ایران به پایگاه دشمن در کشور دوست و برادر عراق دارد.برخی از تصاویر زمینی منتشر شده پس از گذشت چند روز از تخریب های پایگاه آمریکااز دیگر نکات مهم در کنار بخش حمله موشکی، اخلال الکترونیکی گسترده روی پهپادهای آمریکایی متعدد پرواز کننده در اطراف پایگاه عین الاسد به صورت همزمان بود که سبب قطع ارتباط لینک های ارسال داده آنها شد که تصاویر مراقبتی خود را به طور مستقیم به پایگاه های فرماندهی ارتش آمریکا در خاک اصلی این کشور از طریق ماهواره ها ارسال می کردند.همچنین به گفته سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه، پروازهای پرتعداد هواپیماهای جنگنده و پهپادهای آمریکا در نواحی نزدیک مرز ایران از خلیج فارس تا نواحی نزدیک به شمال غرب کشور با اجرای یک جنگ الکترونیک گسترده مورد حمله قرار گرفت که موجب تخلیه منطقه و حتی فرود برخی از آنها در پایگاه های خود شد. هر یک از این هواپیماهای جنگنده کاندیدای پرتاب موشک های کروز هواپرتاب و بمب های دورایستا بودند که می توانست در پاسخ احتمالی آمریکا به هجوم موشکی سپاه نقش ایفا کند.به گفته فرماندهان سپاه، طرح های آمادگی کامل و مقابله برای دو موج بعدی حمله به آمریکایی ها نیز روی میز بود. موج دوم با چند صد فروند موشک در صورت حماقت مجدد آمریکا برای یک بازه دو روزه و موج سوم با چند هزار فروند موشک برای یک جنگ محدود حدود یک هفته ای. این امر با توجه به تصریح مقامات سیاسی و نظامی آمریکا به حمله مجدد به ایران در صورت عملیات انتقامی ایران مورد توجه قرار گرفته بود.اما اصابت بسیار دقیق و حجم تخریب گسترده موشک های سپاه که توسط متخصصان داخلی و بر اساس زحمات شهدای صنعت موشکی در وزارت دفاع و نیروی هوافضای سپاه خصوصاً شهید حسن طهرانی مقدم به ثمر رسیده اند، به قدری بود که آمریکایی ها از ادامه درگیری صرف نظر کرده و صراحتاً اعلام کردند که به دنبال پاسخ مجدد نیستند. امری که البته در کوتاه مدت قابل اعتنا بوده و در هفته ها یا ماه های آینده همچنان احتمال تحرکات دیگری از سوی دشمن در منطقه داده می شود. در واقع یک قوت راهکنشی (تاکتیکی) توأم با غافلگیری و فریب در این عملیات سبب رقم خوردن برتری راهبردی بر دشمن گردید.در نتیجه این عملیات، علاوه بر زدن یک سیلی محکم به دشمن، از کار افتادن بخش های مهمی از دومین پایگاه بزرگ نظامی آمریکا در غرب آسیا پس از پایگاه هوایی العدید در کشور قطر و تلفات قطعی و مجروحین بسیار از ارتش تروریست آمریکا، ایران به اولین کشوری تبدیل شد که پس از جنگ جهانی دوم و در ۷۵ سال گذشته موفق به تهاجم سنگین و بدون پاسخ به ارتش آمریکا شده است. شکست ابهت آمریکا و نشان دادن ضربه پذیری این ارتش، شاید بزرگترین دستاورد عملیات موشکی قاسم سلیمانی باشد که آثار خود را در ماه ها و حتی سال های آینده روشن تر نشان خواهد داد
کمال تشکر وقدردانی را دارم . که با این عملیات انتقام خون برادران شهیدمان را گرقتند . خداراشاکریم که سپاه قدرتمند و انقلابی دارم .
هزاران درود و سلام به پاسداران انقلاب اسلامی .
محمد حیدری
از تبریز