روزنامه کیهان**
بعد از ۶ سال مذاکره فرسایشی هنوز نمیدانید آمریکا چه میخواهد؟!
آدرس تحریف شده افراطیون این بار درباره منشأ فتنه بنزین ۹۸
«چرا روحانی چهار روز قبل از گرانی بنزین آنگونه سخنرانی میکند؟ کدام رئیسجمهور اعلام کرده بود که فلان قدر کسری بودجه داریم؟ آقای روحانی در یزد از کسری بودجه گفت و یکسری حملات هم به رئیسی انجام داد. همین روش را در کرمان به شکلی دیگر ادامه داد. مهمتر از همه اینها اعلام کرد به توافقات پشت پرده هم پایبند است؛ همه اینها، یعنی روحانی میخواهد به هر قیمتی شده، دوباره با آمریکا مذاکره کند. اینجا بود که قمار کرد. وقتی دید چیزی دستش ندارد، بنزین را گران کرد تا جامعه به شرایط اقتصادی واکنش نشان دهد؛ فشار از پایین اتفاق بیفتد تا در بالا چانهزنی کنند که مذاکره انجام شود. میگویند وزیر اطلاعات در جلسه دولت هشدار داده اگر بنزین را گران کنید، جامعه بههم میریزد و روحانی خندیده است. اینکه میگویند گران کردن بنزین تصمیم غیر کارشناسی و اطلاع رسانی آن هم غلط بوده؛ اتفاقاً از نظر روحانی، تصمیم هم کارشناسی بوده و هم نحوه اطلاع رسانی- در واقع اطلاع نرسانی- درست بوده تا جامعه بیشتر عصبانی شود»!
عصبانیت BBC از نظرسنجی گالوپ و مقبولیت بالای رئیسی در ایران
رابعا اگر کسی نظر مخالف هم داشته باشد، دلیلی ندارد در تایید حرف بزند و کافی است که بگوید در نظرسنجی شرکت نمیکند؛ چنانکه برخی افراد به دلایل مختلف در نظرسنجیها شرکت نمیکنند؛ و بالاخره اینکه، بیبیسی در حالی اصرار دارد نظرسنجی گالوپ (و لابد دانشگاه مریلند) درباره محبوبیت و مقبولیت آقای رئیس در میان ملت ایران را انکار کند که مدتها قبل از انتخابات و در چند نوبت، به این مقبولیت بینظیر در میان سیاستمداران دیگر ایرانی اذعان کرده بود!
**************
روزنامه وطن امروز**
دیدار رئیسجمهور با وزرای خارجه همسایگان افغانستان
رئیسجمهور سهشنبهشب با وزرای خارجه ۴ کشور همسایه افغانستان دیدار و گفتگو کرد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، حجتالاسلام رئیسی در دیدار «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان گفت: ما هیچ محدودیتی برای افزایش روابط اقتصادی و امنیتی با پاکستان نداریم و تبادل هیأتهای اقتصادی و سیاسی بین ۲ کشور به توسعه همکاریها کمک میکند. رئیسجمهور با اشاره به موضوع افغانستان، مشکلات مردم این کشور را از نگرانیهای جدی ایران دانست و گفت: ما به امنیت و آرامش مردم افغانستان و صلح و دوستی در این کشور میاندیشیم و پاکستان در این زمینه میتواند همکاریهای خوبی انجام دهد. رئیسی با اشاره به اجلاس وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان به میزبانی ایران گفت: امیدواریم این اجلاس بتواند دست آمریکاییها را از منطقه قطع و راهحلی هم برای حل مشکلات افغانستان پیدا کند. حجتالاسلام رئیسی همچنین در دیدار «عبدالعزیز کاملف» وزیر خارجه ازبکستان با اشاره به دغدغه مشترک ۲ کشور درباره اوضاع منطقه بویژه افغانستان و با اشاره به حضور حدود ۴ میلیون افغانستانی در ایران و ادامه کمکهای انساندوستانه کشورمان به این مردم رنجدیده، گفت: امیدوارم در نشست وزیران امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان، راهحل و دیدگاه مشترکی برای حل دغدغه و نگرانیهای افغانستان حاصل شود. رئیسی در دیدار «رشید مردوف» وزیر خارجه ترکمنستان هم با قدردانی از همکاری و حمایت ترکمنستان برای عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای، گفت: مناسبات ایران و ترکمنستان فراتر از روابط سیاسی و اقتصادی، از علاقه قلبی و اعتقادی بین ۲ ملت نشأت میگیرد و باید روزبهروز سطح این روابط افزایش یابد. رئیسجمهور درباره موضوع افغانستان هم گفت: باید در مسیر ایجاد صلح و امنیت و شکلگیری دولتی فراگیر در افغانستان که همه اقوام و جریانهای سیاسی این کشور را نمایندگی کند، تلاش کنیم. حجتالاسلام رئیسی همچنین در دیدار «سراجالدین مهرالدین» وزیر خارجه تاجیکستان با اشاره به به اهمیت همکاری کشورهای همسایه برای ایجاد صلح و ثبات در افغانستان گفت: باید دولت فراگیری در افغانستان وجود داشته باشد که بتواند امنیت افغانستان را تضمین کند و به جنگ و خونریزی و برادرکشی خاتمه دهد.
***
حمایت روسیه از سند تعهدات ایران در قبال عضویت در شانگهای
نماینده ویژه رئیسجمهوری روسیه با اشاره به اینکه ازبکستان پیشنویس یادداشت تفاهمی درباره تعهدات ایران در قبال عضویت در سازمان همکاری شانگهای را ارائه داده، گفت: مسکو از این سند حمایت کرده و بعد از انجام این تعهدات عضویت ایران نهایی خواهد شد. به گزارش تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، «بختیار حکیموف» نماینده ویژه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در امور سازمان همکاری شانگهای و سفیر تامالاختیار وزارت خارجه این کشور اعلام کرد: «طرف ازبکستانی که سال جاری ریاست سازمان همکاری شانگهای را بر عهده دارد، پیشنویس یادداشت تفاهمی درباره تعهدات ایران در قبال عضویت در این سازمان را بین کشورهای عضو منتشر کرده است. البته این سند ابتدا باید در داخل سازمان همکاری شانگهای مورد توافق قرار گرفته و سپس با مقامات تهران به بحث و بررسی گذاشته شود و تنها پس از این مراحل برای بررسی نهایی و تصویب به شورای رهبران کشورهای عضو این سازمان ارائه خواهد شد». این مقام روس ادامه داد: «ما از هم اکنون از قابل قبول بودن این پیشنویس که از طرف مقامات تاشکند برای ایران، به عنوان جدیدترین کشور عضو بالقوه سازمان همکاری شانگهای پیشنهاد شده، حمایت میکنیم. این سند امروز مورد بررسی دقیق قرار گرفته و ما از مواضع سایر کشورهای عضو در این باره مطلع خواهیم شد». نماینده ویژه رئیسجمهوری روسیه پیشبینی کرد این یادداشت تفاهم به احتمال زیاد و آنطور که برنامهریزی شده، در نشست رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۲ (اواخر تابستان سال آینده) به تصویب خواهد رسید. حکیموف گفت: «تصویب این سند به منزله آن است که ایران تعهدات خاصی را به عنوان عضو تمام و کمال سازمان همکاری شانگهای بر عهده خواهد گرفت که باید در زمان مشخصی به آنها عمل کند تا تشریفات خاص مربوط به پیوستن این کشور به خانواده شانگهای آغاز شود. پس از اجرای این تعهدات از سوی مقامات تهران، رهبران کشورهای عضو سازمان تصمیم نهایی درباره عضویت جمهوری اسلامی ایران را اتخاذ خواهند کرد».
***
علی باقری:
مذاکرات وین تا پیش از پایان نوامبر شروع میشود
معاون سیاسی وزیر امور خارجه با هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام در بروکسل دیدار و گفتگو کرد. علی باقری روز گذشته با انریکه مورا در مقر اتحادیه اروپایی دیدار کرد.
باقری و مورا پشت درهای بسته در ساختمان اتحادیه اروپایی در بروکسل گفتگو کردند. معاون وزیر امور خارجه پیش از آن با مدیرکل وزارت خارجه بلژیک دیدار کرد و درباره موضوعات دوجانبه به بحث و تبادل نظر پرداخت. علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به منظور انجام گفتگو با «انریکه مورا» معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام سهشنبه وارد بروکسل شد.
باقری بعد از ملاقات با انریکه مورا در بروکسل در حساب توئیتری خود نوشت: گفتوگویی جدی و سازنده با انریکه مورا درباره عناصر ضروری مذاکرات موفق داشتم. توافق کردیم پیش از پایان ماه نوامبر مذاکرات را شروع کنیم؛ تاریخ دقیق هفته بعد اعلام خواهد شد.
**************
روزنامه خراسان**
فروشنده و خریدار خودرو دست از معامله کشیدند
تسنیم – هم اکنون بازار خرید و فروش خودرو در رکود قابل توجهی قرار دارد و کمتر کسی سراغ خرید خودرو میرود. ابهامات روند قیمت گذاریها و عرضه محدود محصولات توسط خودروسازان هم بر تشدید رکود بازار اضافه کرده است. آن طرف هم هنوز رئیس جدید شورای رقابت مشخص نشده است تا تکلیف قیمتهای جدید خودرو در پاییز امسال معلوم شود. بر همین اساس بازار خودرو در بلاتکلیفی قیمتی قرار دارد و فروشنده و خریدار دست از معامله کشیده اند. جالب این جاست در این بازار راکد قیمت تعدادی از خودروها یک تا دو میلیون تومان افزایش یافته است، اما خبری از خریدار نیست.
واکنش وزارت راه به اخبار بیماری وزیر؛ رستم ۱۵ ساعت در روز کار میکند
تسنیم - وزارت راه و شهرسازی در پی انتشار اخباری درخصوص بیماری وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد: رستم قاسمی سالم و پرانرژی در وزارتخانه مشغول انجام وظایف وزارتی است و برنامه کاری آقای وزیر در طول روز بیش از ۱۵ ساعت کار فشرده است.
مشکل ورود کشتیهای ایرانی به بنادر چین و هند برطرف شد
مهر – مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی گفت: هم اکنون مشکلی برای ورود کشتیهای ایرانی به بنادر چین و هند وجود ندارد. محمد راستاد درباره مشکل پهلوگیری کشتیهای ایرانی در بنادر هند گفت: با پیگیریهایی که سازمان بنادر و دریانوردی انجام داده است، هم اکنون مشکل خاصی وجود ندارد؛ من از شرکتهای کشتیرانی هم پیگیری کردم، آنها هم تأیید کردند که امکان پهلوگیری در بنادر هند فراهم و ترددها برقرار است. معاون وزیر راه درباره مشکل تردد کشتیهای ایرانی به بنادر چین نیز اظهار کرد: هم اکنون ترددها به بنادر چین برقرار و عمده تبادلات تجاری دریایی کشورمان با چین است.
شافعی: بهترازدولت تحریمها را دورمی زنیم!
ایسنا - شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: تجربه تمام این سالها نشان داده است که اگر دست بخش خصوصی را باز بگذاریم و اجازه دهیم کار خود را پیش ببرد حتی در دل تحریمها و محدودیتها نیز همواره راهی پیدا خواهد کرد. همان طور که در سالهای گذشته بسیاری از فعالیتها متوقف شد، اما صادرات بخش خصوصی ادامه پیدا کرد. وی با اشاره به وضعیت تجارت ایران در عراق، توضیح داد: دولت در سالهای گذشته به عراق برق و گاز صادر کرده، اما هنوز نتوانسته است بخش مهمی از ارز حاصل از صادرات این محصولات را به کشور بازگرداند، این در حالی است که بخش خصوصی رقمی بسیار بزرگتر از آن به عراق صادرات داشته و توانسته است ارز را نیز به کشور بیاورد، این نشان میدهد که در صورت میدان دادن به بخش خصوصی میتوان انتظار ثبت آمارهایی بهتر را داشت.
**************
روزنامه ایران**
۷۰ درصد زندانیان مجازی میشوند
خبر اول اینکه، رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: در بحث اعزام زندانیان از زندان به محاکم برای رسیدگی به پرونده به طور میانگین در سراسر کشور ۷۰ درصد زندانیان اعزام نمیشوند و کار مجازی انجام میشود. در بعضی استانها این عدد به ۹۰ درصد رسیده است. به گزارش میزان، محمد کاظمیفرد این مطلب را در حاشیه رونمایی از فاز دوم سامانه قضایی دیوان عدالت اداری گفت و توضیح داد: امروز مردم میتوانند برای دادخواست و شکواییه و تجدید نظرخواهی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند.
انتشار مقاله علمی واکسن برکت در نشریه معتبر جهانی
خبر دیگر اینکه، مقاله پیشبالینی و دانش فنی واکسن کووایران برکت در یکی از معتبرترین مجلات بینالمللی منتشر شد. به گزارش فارس، اصغر عبدلی، فناور پروژه واکسن برکت اظهار داشت: پس از ارائه مقاله علمی و مستندات تولید واکسن برکت و عبور از مراحل داوری و پاسخ به پرسشهای تخصصی داوران، مقاله پیشبالینی واکسن کووایران برکت در مجله «مدیکال وایرولوژی» با ضریب تأثیر ۶.۹۸ و در رده نشریات Q۱ منتشر شد. وی افزود: بار دیگر شعار «ما میتوانیم» ایرانیان برای جهانیان ثابت شد.
ادعای ارضی امارات و بحرین مردود است
دست آخر اینکه، هیأت دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران ادعاهای امارات و بحرین در سازمان ملل درباره جزایر سهگانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک را قاطعانه رد کرد. به گزارش ایرنا، نماینده جمهوری اسلامی ایران در کمیته چهارم مجمع عمومی سازمان ملل در پاسخ به ادعاهای ارضی نماینده امارات متحده عربی و بحرین درباره جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، بر موضع پایدار و اصولی ایران که وجود چنین اختلافی را بین ایران و امارات به رسمیت نمیشناسد، تأکید کرد و گفت: سه جزیره ایرانی یاد شده بخش جدایی ناپذیر از قلمرو ایران بوده و بنابر این هرگونه ادعایی برخلاف این واقعیت به طور مطلق رد میشود.
**************
روزنامه شرق**
اولین رزمایش پهپادی مشترک آمریکا و بحرین
نیروهای دریایی آمریکا و بحرین در یک رزمایش مشترک در آبهای خلیج فارس برای اولینبار از سامانههای هدایتشونده بدون سرنشین ازجمله پهپادهای مخصوص عملیات دریایی استفاده کردند.
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا که فرماندهی آن در بحرین مستقر است ماه گذشته اعلام کرد که یک نیروی ضربتی متشکل از سامانههای پهپادی و فناوری هوش مصنوعی، موسوم به «گروه ضربت ۵۹» را به خدمت خواهد گرفت که از امکانات و قابلیتهای رزمی متحدان واشنگتن در منطقه خلیج فارس نیز بهره میگیرد. افزایش قابلیتهای رزمی آمریکا در شرایطی است که تنشهای نظامی بین ایران و اسرائیل به آبهای منطقه کشیده شده و حکومت بحرین از سال گذشته با اسرائیل مناسبات عادی دیپلماتیک برقرار کرده است. سخنگوی نیروی دریایی آمریکا گفت هدف رزمایش مشترک با بحرین تقویت همکاری با کشورهای متحد در زمینه مهار تهدیدهای موجود و حفظ هوشیاری و احاطه نیروهای آمریکایی در سطح منطقه است. به گفته او، در این رزمایش چند شناور بدون سرنشین و سامانههای پهپاد دریایی مورد آزمایش قرار گرفته و نیروی دریایی بحرین توانست در این زمینه تجارب عملیاتی کسب کند.
عربستان و یونان روابط تجاری را گسترش میدهند
تأسیس صندوق سرمایهگذاری مشترک
عربستان سعودی و یونان، در پایان سفر دوروزه کریاکوس میتسوتاکیس، نخستوزیر یونان به ریاض، با انتشار بیانیه مشترکی، ضمن تأکید بر گسترش مناسبات خود، بر ضرورت همکاریهای بینالمللی برای مبارزه با تروریسم و افراطگرایی تأکید کردند.
در این بیانیه که شامگاه سهشنبه منتشر شد، تأکید شده است که «پدیده خطرناک افراطگرایی و تروریسم هیچ ارتباطی با هیچ نژاد، مذهب و کشوری ندارد و دو کشور بر سر تقویت همکاری برای مبارزه با جنایت و تروریسم بینالمللی با هم توافق دارند». در این بیانیه همچنین بر «حمایت از تلاشها برای دستیابی به راهحلی جامع برای بحران یمن براساس سه مرجع ارائهشده در طرح خلیج فارس و سازوکار اجرائی آن، نتایج گفتوگوی جامع ملی و قطعنامههای مربوطه شورای امنیت، ازجمله قطعنامه ۲۲۱۶ تأکید شده است. نخستوزیر یونان همچنین در دیدار با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی، راههای گسترش همکاریهای دو کشور را بررسی کرد. در این دیدار، دو طرف در زمینه همکاریهای دفاعی و امنیتی، توافق کردند که برای ارتقای سطح آمادگی و مهارت نیروهای نظامی خود از طریق رزمایشهای نظامی مشترک، هماهنگی، همکاری و تبادل تخصص نظامی برای تحقق امنیت دو کشور تلاش کنند. ولیعهد عربستان و نخستوزیر یونان در دیدار خود همچنین برای تأسیس یک صندوق سرمایهگذاری مشترک توافق کردند. نخستوزیر یونان که برای شرکت در اجلاس سران ابتکار خاورمیانه سبز به عربستان رفته بود، از نقش مثبت این اجلاس برای دستیابی به ثبات و تعادل زیستمحیطی و کاهش اثرات تغییرات آبوهوایی که رفاه را برای مردم منطقه به ارمغان میآورد، قدردانی کرد.
نشست بینتیجه شورای امنیت درباره سودان
گفتوگوی بلینکن با حمدوک پس از آزادی
شورای امنیت سازمان ملل پس از نشست اضطراری روز سهشنبه برای بررسی وضعیت سودان، بیانیه مشترکی ارائه نکرد. منابع گفتند که چین و روسیه از توصیف وقایع سودان بهعنوان «کودتا»، خودداری میکنند. دیمیتری پولیانسکی، معاون نماینده روسیه در سازمان ملل، پیش از این تأکید کرده بود که مردم سودان باید خودشان تعیین کنند که آیا وقایع کشورشان کودتا است یا نه و از همه طرفها خواسته بود تا خشونتها را متوقف کنند. این دیپلمات روس در بیانیه مطبوعاتی پیش از نشست شورای امنیت گفت: «سخت است که بگوییم این یک کودتا بود یا نه. کودتا معنای خاصی دارد. چنین اتفاقاتی در مناطق مختلف جهان تکرار میشود و از آن بهعنوان کودتا یاد نمیشود». عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان روز دوشنبه از برقراری وضعیت فوقالعاده در سودان و انحلال شورای حاکمیت و شورای وزیران خبر داد. پزشکان و کارمندان دولت سودان روز سهشنبه در اعتراض به «کودتا» که کشور ۴۴ میلیون نفری را وارد آشوب جدیدی کرده است، دست به اعتصاب عمومی زدند. از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با عبدالله حمدوک، نخستوزیر برکنارشده دولت انتقالی، گفتوگوی تلفنی و از آزادی او استقبال کرد. در بیانیهای که توسط وزارت خارجه آمریکا منتشر شد، آمده است: بلینکن از آزادی نخستوزیر سودان از بازداشت استقبال کرد و مجددا از نیروهای نظامی سودان خواست تا همه رهبران غیرنظامی بازداشتشده را آزاد و امنیت آنها را تضمین کنند. رسانههای سودانی گزارش دادند که عبدالله حمدوک، نخستوزیر سودان کمتر از دو روز پس از بازداشت از سوی نیروهای نظامی و اعلام انحلال دولتش توسط فرمانده کل ارتش، به خانه خود در خارطوم، پایتخت این کشور، بازگشته است.
**********************************************************************