روزنامه ساندی تایمز با اشاره به آمارهای رهیابی نفتکش و آمارهای تجاری نوشت، انگلیس از ماه فوریه تاکنون حداقل 39 محموله نفت روسیه را خریداری کرده است، هرچند که این محمولهها به عنوان واردات از سایر کشورها ثبت شدهاند.
محمولههای نفتی با مبدا روسیه به ارزش 200 میلیون پوند (236 میلیون دلار) پس از انتقال کشتی به کشتی به بنادر انگلیس ارسال شدهاند.
این اقدام در زمانی که نفتکشهای بزرگ که به علت اندازه بزرگ آنها قادر نیستند در بنادر پهلوگیری کنند، بسیار شایع است و محمولههای خود را به کشتیهای کوچکتر منتقل میکنند.
بر اساس یافتههای روزنامه انگلیسی ساندی تایمز، این اقدام به شرکتهای کشتیرانی، این امکان را میدهد تا برای ثبت محمولههایشان بدون ارائه مبدا اصلی محمولهها بتوانند اقدام و کشور اعزام کننده را به عنوان منبع محموله اعلام کنند.
در این روش، یک محموله با مبدا روسیه اگر توسط یک شرکت آلمانی به بنادر انگلیس آورده شود، میتواند با مبدا آلمان ثبت شود.
ساندی تایمز توانسته است، دهها محموله نفت روسیه را که از ماه مارس به بنادر انگلیس وارد شدهاند و مبدأ آنها آلمان، هلند، لهستان، فرانسه و سایر کشورها ثبت شده است، ردیابی کند.
حداقل 13 مورد در ماه ژوئن و جولای به بنادر انگلیس رسیدهاند. با این حال، آمار رسمی اداره آمار ملی انگلیس (ONS) در مورد واردات نفت این کشور نشان میدهد که انگلیس در این ماهها هیچی نفتی از روسیه وارد نکرده است.
به گفته کارشناسان دریانوردی، انتقال کشتی به کشتی از زمان تحریمهای غرب علیه صادرات نفت روسیه در سال جاری، متداول شده است.
میشل ویز بوکمن، تحلیلگر انرژی و کشتیرانی در مجله کشتیرانی «لویدز لیست» به این روزنامه گفت: «انتقال کشتی به کشتی یک روش واقعا مفید برای پنهان کردن مقصد و مبدا محمولهها تبدیل شده است. این روش را ایرانیها آغاز کردند، ونزوئلایی ها آن را کامل کردند و روسها با استفاده از آن بهره بسیار بردند. »
بر اساس آمار ریفینیتیو ایکون، شرکت رهیابی کشتیها که انتقال کشتی به کشتی را رصد میکند، از ماه مارس تاکنون حدود 267 مورد انتقال کشتی به کشتی نفت روسیه در سراسر جهان صورت گرفته است.
قرار است تحریم نفتی روسیه از سوی انگلیس در 5 دسامبر اجرایی شود. با این حال، به گفته کارشناسان دریانوردی، با توجه به راه گریز در ثبت محمولهها و شیوه های انتقال کشتی به کشتی، در واقع حتی پس از آن تاریخ نیز ممانعت از ورود نفت روسیه به انگلیس برای این کشور دشوار خواهد بود.
از 24 فوریه که درگیری نظامی روسیه و اوکراین آغاز شد، کشورهای اروپایی و آمریکا شروع به اعمال تحریم های متعدد علیه مسکو کردند. از جمله این تحریمها، تحریم واردات انرژی یعنی نفت و گاز روسیه بوده است که تحریم نفت و محصولات نفتی از 5 دسامبر اجرایی خواهد شد.
قرار بوده است تا این زمان، کشورهای اروپایی وابستگی خود به نفت روسیه را کاهش دهند.
منبع: فارس