صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۴۰۰ - ۰۶:۰۳  ، 
کد خبر : ۳۳۳۸۴۳

اخبار ویژه ۷ مهر

روزنامه کیهان**

شورای آتلانتیک: برخلاف نقشه آمریکا اسطوره انقلابی ایران منطقه را فرا گرفت

یک اندیشکده آمریکایی اذعان کرد برخلاف برنامه‌ریزی چهل سال قبل واشنگتن، ایران و عراق به هم نزدیک شده‌اند و ایران نفوذ گسترده‌ای پیدا کرده است.
شورای آتلانتیک با اشاره به حمله صدام به ایران در سال ۱۹۸۰ می‌نویسد: آن زمان کشور‌های بسیاری از این اتفاق ناراحت نبودند؛ و یکی از دیپلمات‌های عرب در نیویورک گفت خوشحال است که می‌بیند عراق در تلاش برای از بین بردن اسطوره انقلابی ایران است. این انقلاب توانسته بود رژیم سلطنتی در ایران را ساقط کند. پس از حمله صدام به ایران، دولت آمریکا جانب رژیم صدام را گرفت، چرا که ایران را سزاوار مجازات و انزوا می‌دانست. با این حال ۴۰ سال بعد، ایران به عنوان قدرت غالب در منطقه و با نفوذ بسیار در لبنان، سوریه، یمن و عراق ظاهر شده است. در سال ۲۰۰۳، ایالات متحده طی چند هفته رژیم سکولار صدام را سرنگون کرد و شرایطی را به وجود آورد که به تقویت اکثریت شیعه عراق منجر شد. این امر تعادل فرقه‌ای در خاورمیانه را که از مدت‌ها پیش به نفع سنی‌ها بود، بر هم زد و پیوند‌های بین واشنگتن و شرکای سنتی آن در جهان عرب را تضعیف کرد. در همین حال، حکومت دینی ایران که صدام و حامیانش نتوانستند آن را از بین ببرند، تثبیت شده است.
ارتش آمریکا در حالی ۴۰ سال قبل به خاورمیانه آمد که اکنون حضورش در منطقه رو به کاهش است. ایران و عراق در طول این سال‌ها به هم نزدیک شدند.
دو کشور قرابت‌های مذهبی، روابط تاریخی اجتماعی و فرهنگی و منافع اقتصادی متقابل خود را تقویت و اتحادی قوی ایجاد کردند.
هنگامی که داعش به عراق حمله کرد و تقریباً یک سوم خاک این کشور را به اشغال خود در آورد و در تابستان ۲۰۱۴ در فاصله نزدیک بغداد قرار داشت، ایرانیان اولین کسانی بودند که به کمک عراقی‌ها شتافتند. با فتوای آیت‌الله العظمی علی سیستانی که برای مقابله با داعش صادر شد، عراق علاوه بر جنگنده و سلاح به مشاوران نظامی و سایر کمک‌های لجستیکی نیاز داشت. ایران بسیاری از این موارد را در عرض بیست و چهار ساعت در دسترس بغداد قرار داد. اما تعداد زیادی از گروه‌های شبه نظامی در بسیاری از استان‌های عراق به منظور نبرد با داعش ایجاد شدند و دست به عمل زدند. تعدادی از این گروه‌ها بسیار نزدیک به ایران هستند و گروه‌های دیگر مانند سازمان بدر از زمان جنگ ایران و عراق وجود داشته‌اند. عده‌ای در داخل و خارج از عراق خواهان انحلال یا ادغام این گروه‌های شبه نظامی هستند. اما ثابت شده که گفتن این پیشنهاد آسان‌تر از انجام آن است. به نظر می‌رسد ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس سپاه پاسداران ایران و ابومهدی المهندس، رهبر ارشد شبه نظامیان عراق در اوایل سال ۲۰۲۰ توسط آمریکا، منجر به افزایش بیشتر گروه‌های مسلح در عراق شده است.
روابط اقتصادی بین عراق و ایران از سال ۲۰۰۳ در مسیر صعودی قرار گرفته است. اکنون مبادلات تجاری سالانه دو کشور به ۱۲ میلیارد دلار می‌رسد و قرار است در آینده به ۲۰ میلیارد دلار در سال افزایش یابد. بیشتر این مبادله مربوط به صادرات ایران به بازار‌های عراق است. با وجود تحریم‌های ایالات متحده، ایران سوخت مورد نیاز برای تولید برق عراق را به این کشور صادر می‌کند و در مواقع اوج مصرف، برق ایران نیز صادر می‌شود.
همزمان با چهلمین سالگرد جنگ ایران و عراق که با اربعین حسینی همزمان شده، دو کشور از برنامه متقابل برای لغو روادید و افزایش تعداد زائران ایرانی به عراق خبر دادند. این حرکت همچنین به نفع عراقی‌هایی است که برای تفریح، زیارت مذهبی و مراقبت‌های بهداشتی از ایران دیدن می‌کنند.
بیش از چهار دهه پس از آغاز جنگی هولناک که زندگی و جهان بینی یک نسل را شکل داد، به نظر می‌رسد عراق و ایران گذشته را پشت سر گذاشته و به یک رابطه جدید روی آورده‌اند. هرچند راه پیش‌رو عاری از مشکل نیست.

خسارت هنگفت کرسنت فاجعه مشترک زنگنه و خاتمی و روحانی

انتشار خبر محکومیت ایران در پرونده کرسنت، خاطرات تخلفات و مفاسد نفتی روی داده در دوره وزارت زنگنه در دولت اصلاحات زنده شد.
با اعلام نتیجه یکی از پرونده‌های مربوط به قرارداد پرحاشیه کرسنت که در دولت اصلاحات توسط زنگنه منعقد شد، ایران ۶۰۷.۵ میلیون دلار معادل ۱۵ هزار میلیارد تومان جریمه شد.
بر اساس گزارشی که رویترز منتشر کرده، شرکت انرژی امارات متحده عربی دانا گاز روز سه‌شنبه اعلام کرد یک دادگاه داوری بین‌المللی این شرکت را در مورد مناقشه تأمین گاز با شرکت ملی نفت ایران (قرارداد کرسنت) برنده اعلام کرد و مقرر شد جبران خسارتی ۶۰۷.۵ میلیون دلاری به این شرکت صورت پذیرد.
دانا گاز می‌گوید داوری دوم با ادعای بسیار بزرگ‌تر در حال انجام است و جلسه نهایی آن در اکتبر سال آینده (۲۰۲۲) در پاریس تعیین شده است که انتظار می‌رود رقم نهایی خسارت در سال بعد در ۲۰۲۳ باشد.
در شکایت شرکت داناگاز آمده؛ قراردادی ۲۵ ساله توسط NIOC و Crescent Petroleum در سال ۲۰۰۱ برای تأمین ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز از طریق خط لوله به شارجه امارات امضا شد. قرار بود عرضه گاز در سال ۲۰۰۵ آغاز شود، اما NIOC به دلیل اختلاف بر سر قیمت قرارداد از آنجا که قیمت گاز از آن زمان افزایش یافته، عمل نکرده است. از ژوئن ۲۰۰۹ قرارداد فروش و خرید گاز (GSPC) بین دو شرکت تحت داوری بین‌المللی قرار دارد و کرسنت به دنبال جبران خسارت چند میلیارد دلاری است.
قرارداد کرسنت، قراردادی است که در دولت اصلاحات و زمان وزارت بیژن زنگنه بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت کرسنت منعقد شد که پس از بررسی نهاد‌های نظارتی مشخص شد قیمت گاز صادراتی ایران بسیار ناچیز و در حد رایگان است. برای متخلفان این قرارداد در داخل کشور هم پرونده قضایی تشکیل شده است.
بیژن زنگنه سال ۱۳۹۲ پس از معرفی به عنوان وزیر نفت وعده داد که دو هفته‌ای پرونده کرسنت را مختومه می‌کند!
یادآور می‌شود در قرارداد‌های پرخسارت و آلوده‌ای مانند کرسنت، توتال، استات اویل و ترکمنستان، اغلب پای رشوه در میان بوده است؛ به عنوان مثال شرکت توتال متهم است هنگام وزارت زنگنه در دولت اصلاحات، به تیمی که در راس مدیریت آن مهدی هاشمی بوده، رشوه ۳۰ میلیون دلاری داده است. توتال به همین دلیل در دادگاه فرانسه به جریمه ۵۰۰ هزار یورویی محکوم شد. با وجود این گذشته تاریک، مجددا در دولت روحانی قرارداد دیگری با توتال امضا شد که صرفا به ارائه اطلاعات سرّی مخزن پارس جنوبی به توتال و عهدشکنی بعدی توتال ختم شد و حال آنکه شرکت فرانسوی همزمان در بخش قطری این مخزن بزرگ در حال فعالیت گسترده است و اکنون به اطلاعات ذی قیمت ایران درباره پارس جنوبی هم دسترسی پیدا کرده است.
یادآور می‌شود آقای روحانی آذرماه ۸۱ به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی، نامه اعتراض خطاب به رئیس‌دولت وقت (خاتمی) نوشت و اقدام وزیر نفت (زنگنه) در انعقاد قرارداد با شرکت اماراتی «کرسنت» را بیرون از چارچوب قانون، از طریق «واسطه» و دارای آثار منفی فراوان برای کشور دانست. روحانی در آن نامه تأکید کرده بود «عقد قرارداد طولانی گاز با شرکتی غیر معتبر که بنابر گزارشات دریافتی از وزارت نفت طی سال‌های گذشته عملکردی ضعیف و توأم با نادیده گرفتن حقوق ایران در ارتباط با میدان نفتی مبارک داشته، تکرار تجربه تلخی است که سالیان دراز گرفتار آن خواهیم بود. قیمت و شرایط قراردادی مذاکره شده در مقایسه با منطقه بسیار پایین و غیرمطلوب است. قرارداد کرسنت احتمالاً آثار منفی اقتصادی درازمدت بر بازار گاز کشور خواهد داشت و هیچ منفعت سیاسی نیز در پی نخواهد داشت. از حدود یک سال پیش سؤالاتی از وزیر نفت درباره قرارداد کرسنت مطرح کرده‌ام که با وجود دستور شما، پاسخی دریافت نشده است... قرارداد مذکور از طریق واسطه‌ها و عدم ارتباط مستقیم دولتی با یک شرکت غیرمعتبر به امضا رسیده است».
روحانی، متاسفانه با وجود این قضاوت دقیق، زنگنه را در ردیف ژنرال‌های کاربلد (!) قرارداد و در دولت خود به وزارت گماشت! حذف کارت سوخت به مدت چهار سال در این دوره مدیریتی، موجب نابودی شفافیت و تشدید مصرف (قاچاق) روزانه ۲۰ میلیون لیتری بنزین شد و با احتساب روزانه ۱۰۰ میلیارد تومان قاچاق، ۱۴۴ هزار میلیارد تومان را از جیب مردم به حلقوم قاچاقچیان ریخت. پس از آن هم تصمیم شوک‌آمیز دولت در سه برابر کردن ناگهانی قیمت بنزین در آبان اتفاق افتاد که به موج سواری ضد انقلاب و حوادث تلخ آبان ۹۸ ختم شد.

تصمیمات متناقض دولت روحانی فعالان اقتصادی را گرفتار کرد

عضو اتاق بازرگانی، تصمیمات متناقض در تیم اقتصادی دولت گذشته را علت رکود تولید و اقتصاد معرفی کرد.
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: این روز‌ها که دولت سیزدهم مشغول برنامه‌ریزی و سازماندهی فعالیت‌های خود برای ماه‌های آینده است، فعالان اقتصادی امیدوار هستند که دولت جدید رویه‌های گذشته را تغییر دهد و به حوزه تولید نگاه جامع‌تری داشته باشد.
رفع موانع تولید یکی از موضوعاتی است که فعالان اقتصادی خواستار آن شدند.
احمد کیمیایی اسدی، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره اینکه برای رفع موانع تولید چه موضوعاتی باید در اولویت قرار گیرد، گفت: مشکلات واحد‌های تولیدی و صنعتی متنوع است و قطعاً نمی‌توان برای همه آن‌ها یک اولویت مشخص کرد، ولی تأمین مواد اولیه و تأمین نقدینگی دو موضوع کلیدی است که اکثر واحد‌های صنعتی با آن دست به گریبان هستند. اما اگر بخواهیم به صورت کلی‌تر و جامع‌تر به این مبحث نگاه کنیم، هماهنگی بین دستگاه‌های اقتصادی دولت باید در اولویت قرار گیرد.
در سال‌های اخیر ما شاهد تصمیم‌های متناقض دستگاه‌های اقتصادی بودیم، به گونه‌ای که وزارت اقتصاد، وزارت صمت و بانک مرکزی بخشنامه‌هایی را ابلاغ می‌کردند که عملاً با تصمیم یک وزارتخانه در تضاد بود و این امر به‌شدت فعالان اقتصادی را گرفتار می‌کرد. عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: اگر بین دستگاه‌های اقتصادی، چون وزارتخانه‌های صمت، کشاورزی، اقتصاد و بانک مرکزی هماهنگی‌های لازم ایجاد شود می‌توان شاهد رفع موانع تولید بود؛ موانعی که بر سر راه تولید قرار گرفته توسط یک دستگاه و سازمان حل نمی‌شود.
او خاطرنشان کرد: قرار نیست یک‌شبه تمام مشکلات اقتصاد و تولید توسط دولت سیزدهم حل شود، اما قطعاً می‌توان به نتایج خوبی دست یافت چرا که چند اتفاق مهم در جریان اقتصادی کشور رخ داده است؛ دولت جدید تازه‌نفس است و می‌تواند با انرژی بیشتری کار کند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: مسئله دیگری که در دولت گذشته اتفاق افتاد و انتظار داریم که در راستای رفع موانع تولید در دولت سیزدهم تکرار نشود، عدم دخالت برخی از دستگاه‌ها در اموری است که به آن‌ها ارتباط مستقیمی ندارد. به عنوان مثال بانک مرکزی به صورت مستقل و بدون آنکه نظر وزارت صمت را جویا شود درباره صادرات و واردات بخشنامه صادر می‌کرد که این امر به‌شدت چالش‌آفرین است.
دولت قبل از آنکه به فکر رفع موانع تولید باشد برای سهولت کسب‌وکار‌ها کاری انجام دهد؛ چرا که رفع موانع تولید سخت و زمان بر است، اما سهولت کسب‌وکار با چند اقدام کوچک قابل حصول است. بانک جهانی هرساله ۱۰ شاخص مؤثر در سهولت کسب‌وکار تمام کشور‌ها را بررسی می‌کند که براساس این گزارش‌ها ایران نمره و رتبه خوبی در شروع کسب‌وکار و برخی دیگر از شاخص‌ها ندارد.

مذاکرات احیای برجام چرا تُهی از معنا شده است؟

یک روزنامه بزک‌کننده برجام تصریح کرد: در مسیر احیای برجام، چالش‌های جدیدی وجود دارد که عمدتا به کج‌رفتاری‌های آمریکا و غرب برمی‌گردد.
روزنامه اعتماد در تشریح چالش‌ها و پیچیدگی‌های احیای برجام می‌نویسد: یک چالش این است که بخش‌هایی از برجام یا به نتیجه رسیده یا در حال به نتیجه رسیدن است. بحثی که در آمریکا از آن با عنوان Sunset Clause یا بند‌های دارای تاریخ انقضا یاد می‌شود. اگر برجام قرار باشد در سال ششم از امضایش به همان شکل اجرا شود، دیگر چیزی از محدودیت‌هایی که طرف مقابل می‌خواست در مقابل ایران قرار دهد باقی نمانده است، آنچه هم باقی مانده بین دو تا چهار سال دیگر، منقضی می‌شود و به پایان می‌رسد. این تفکر که باید تکلیف بند‌های دارای تاریخ انقضا یا Sunset Clause روشن شود، در کانتکست و پس‌زمینه مذاکرات آمریکایی‌ها وجود دارد، به همین دلیل است که آن‌ها از عبارت Longer Agreement استفاده می‌کنند، یعنی اینکه اگر بتوانند، مدت زمان اجرای برخی از این بند‌ها را طولانی‌تر کنند، قطعا ذکر این نکته به معنای منطقی یا درست بودن این خواسته از طرف آمریکایی‌ها نیست، به هر تقدیر خروج خود آمریکایی‌ها از برجام عامل به وجود آمدن این شکاف زمانی در اجرای برخی محدودیت‌ها شده است و به شکل طبیعی خواسته آن‌ها برای تغییر برجام، قاعدتا پذیرفتنی نیست.
چالش بعدی بحث گذشته هسته‌ای ایران یا پرونده موسوم به «ابعاد احتمالی نظامی (PMD)» است. هر چند این پرونده در آستانه اعلام توافق هسته‌ای در شورای حکام انرژی اتمی بسته شد، اما گروهی از دشمنان ایران همچنان تلاش دارند با مطرح کردن برخی ابهام‌ها یا سوالات، آن را به عنوان مانعی در برابر عادی‌سازی پرونده هسته‌ای ایران در آژانس دوباره مطرح کنند.
همچنین آمریکا و طرف‌های غربی اصرار دارند که مذاکرات دامنه‌دارتر با ایران داشته باشند و احیای برجام را منوط به مذاکرات درخصوص مسائل مرتبط با تروریسم، حقوق بشر، مسائل منطقه‌ای و برنامه دفاعی موشکی ایران کنند. این موضع‌گیری‌های اعلانی، همگی غیرممکن و غیرقابل پذیرش هستند، اما همچنان به عنوان چالش در مقابل مذاکرات حضور دارند. جمهوری اسلامی ایران هم مطالباتی مانند لغو تمامی تحریم‌های آمریکا علیه ایران، توبه واشنگتن، پیشقدم شدن آمریکا در اجرای تعهدات و طی مراحل راستی‌آزمایی از سوی ایران و بعد اقدام ایران به اجرای تعهدات، بخشی از مواضع اعلانی حداکثری هستند که قرار است در پایان پای میز مذاکره به یک توازن با طرف مقابل برسد. یکی از این مواضع اعلانی، موضع منطقی و صحیح ایران است که خواستار تضمین برای این است که یا آمریکا دیگر از برجام خارج نشود یا اینکه در صورت خروج طرف مقابل، ایران متضرر نشود یا ضرر‌های ایران از طریق فرآیندی مشخص جبران شود. این خواسته منطقی است، اما ممکن نیست، چراکه رئیس‌جمهور آمریکا از این قدرت برخوردار نیست که چنین تعهدی بدهد.
یکی از مهم‌ترین چالش‌های مربوط به جزئیات فرآیند احیای برجام، این است که تضمین‌هایی ارایه شود که در صورت برداشته شدن تحریم‌ها شرایطی ایجاد شود که ایران عملا از مزایای آن برخوردار شود. در یکی، دو سالی که در دوره اول شاهد اجرای بخشی از تعهدات آمریکا در برجام بودیم، عملا تعدادی از شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی به دلیل نگرانی‌هایی که از موقتی بودن یا غیررسمی بودن این توافقنامه داشتند، حاضر به سرمایه‌گذاری و ورود به بازار ایران نبودند. به نظر من باید شرایطی فراهم شود که در صورت برداشته شدن تحریم‌ها، ریسک سرمایه‌گذاری در ایران به حداقل برسد.
درباره این بخش از تحلیل روزنامه اعتماد که «دولت آمریکا قادر نیست تعهد بدهد که آمریکا بار دیگر از برجام خارج نمی‌شود و آن را نقض نمی‌کند»، گفتنی است که هر سه دولت اوباما و ترامپ و بایدن نه‌تن‌ها به برجام پایبند نبوده‌اند بلکه هرکدام بر حجم و گستره تحریم‌های ناقض برجام افزوده‌اند. در واقع در حالی که برجام برای دولت ایران تعهد محسوب شده و آژانس و شورای امنیت سازمان ملل هرکدام از سویی طلبکار کشورمان شده‌اند، اما تعهد طرف آمریکایی و اروپایی فاقد کمترین ضمانت بوده است. در همین حال کنگره آمریکا با همکاری دولت‌های جمهوری‌خواه و دموکرات - و به شکل اجماع دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان کنگره - دائما اقدام به افزایش تحریم‌ها و نقض برجام کرده است؛ بنابراین و بدین معنا، احیای برجام به مفهوم تعهدی ضدتحریمی برای آمریکا عملا بی‌معنا شده و در واقع مذاکرات احیای توافق را تهی از معنا کرده است.

**************

روزنامه وطن امروز**

تورم، خط قرمز دولت است

رئیس‌جمهور تورم را خط قرمز دولت دانست و گفت: دستگاه‌های اجرایی از هرگونه اقدامی که منجر به افزایش تورم شود، پرهیز کنند. حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در راستای کنترل تورم، بانک مرکزی را موظف کرد سیاست‌های پولی را متناسب با مدیریت نقدینگی و کنترل تورم پیگیری کند. وی تورم را خط قرمز دولت دانست و گفت: دستگاه‌های اجرایی از هرگونه اقدامی که منجر به افزایش تورم می‌شود، پرهیز کنند. رئیس‌جمهور همچنین تصریح کرد: سازمان برنامه و بودجه موظف است بودجه سال ۱۴۰۱ را با تاکید بر اصلاح ساختار و حذف هزینه‌های غیرضرور بودجه تدوین کند. رئیسی با بیان اینکه حمایت از تولید داخل در اولویت سیاست‌ها و برنامه‌های اقتصادی دولت قرار دارد، گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه‌ریزی و سیاست‌های متناسب با این اولویت بویژه توسعه تولیدات داخلی و بی‌نیازی از واردات کالا‌های خارجی و اعمال محدودیت و ممنوعیت برای ورود کالا‌های خارجی دارای مشابه داخلی یا کالا‌های وارداتی غیرضرور را در دستور کار خود قرار دهد.

***

ما‌به‌ازای صادرات سوخت به لبنان و ونزوئلا، ارز و طلا دریافت کردیم

عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به صادرات فرآورده‌های نفتی به ونزوئلا و لبنان گفت: این صادرات رایگان نبوده و ارز و طلای آن را گرفتیم، ضمن اینکه با تجار لبنانی کار کردیم، نه دولت لبنان و حزب‌الله.
هادی بیگی‌نژاد در گفتگو با فارس با اشاره به صادرات فرآورده‌های نفتی به لبنان، سوریه و ونزوئلا اظهار داشت: متأسفانه عده‌ای دائما به دنبال تکرار این جمله هستند که جمهوری اسلامی به کشور‌های مذکور کمک‌هایی را ارسال می‌کند، اما در قبال آن هیچ پولی دریافت نمی‌کند در حالی که این حرف از اساس غلط است، چون آن‌ها بنا دارند مردم کشورمان را به مسیری که در حال طی شدن است بدبین کنند. وی افزود: معادن بسیار خوبی در ونزوئلا وجود دارد و اگر جمهوری اسلامی ایران به آن کشور، سوخت صادر کرده است مابه‌ازای آن طلا دریافت کرده چرا که ونزوئلا معادن طلا دارد و حتی این موضوع به صورت رسمی اعلام شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به ارسال فرآورده سوختی به لبنان خاطرنشان کرد: این محموله به تجار لبنانی فروخته شده است و اصلا این محموله را به دولت لبنان و یا حزب‌الله نداده‌ایم، ضمن اینکه دلیل ارسال این محموله سوختی از مرز سوریه به لبنان، برای آن بود که دولت لبنان تحت تحریم قرار نگیرد و به همین دلیل ارسال سوخت از طریق سوریه به لبنان از طریق زمینی بوده است. بیگی‌نژاد عنوان کرد: ارسال این فرآورده‌ها در حقیقت مازاد فرآورده‌های تولیدی کشورمان است و اینگونه نیست که نیاز کشورمان را نادیده بگیریم؛ ضمن اینکه عقل و منطق حکم می‌کند صادرات فرآورده داشته باشیم و بتوانیم از این مسیر به درآمدزایی برسیم.

***

تخلیه نخستین محموله قرارداد بزرگ «سوآپ» ایران و ونزوئلا

رویترز به نقل از منابع آگاه خبر داد یک محموله ۱/۲ میلیون بشکه‌ای میعانات گازی ایران تحت قرارداد بزرگ سوآپ ایران و ونزوئلا دیروز در آب‌های ونزوئلا تخلیه شد. این خبرگزاری به نقل از دو منبع آگاه و آمار‌های رهیابی نفتکش‌ها نوشت یک محموله ۱/۲ میلیون بشکه‌ای میعانات گازی عرضه شده از سوی شرکت ملی نفت ایران به شرکت PDVSA ونزوئلا که نخستین محموله سوآپ میان این دو شرکت است ارسال شد و این هفته تخلیه خود را آغاز کرد. شرکت ملی نفت ایران و شرکت PDVSA ونزوئلا، در بحبوحه تحریم‌های آمریکا علیه ۲ کشور، بر سر یک قرارداد میان‌مدت برای تبادل نفت سنگین ونزوئلا و میعانات گازی ایران توافق کرده‌اند. رویترز به نقل از منابع آگاه و «تانکر ترکرز»، پایگاه رصد کشتی‌ها نوشت: محموله میعانات گازی ایران، اوایل هفته با پرچم ایران بر فراز نفتکش غول پیکر «Dino I» که در مالکیت شرکت ملی نفت ایران است، به ونزوئلا رسید. بنا بر اعلام تانکر ترکرز، روز دوشنبه، این کشتی در حال تخلیه محموله خود در بندر اصلی شرکت PDVSA و پایانه «خوزه» بود، در حالی که فرستنده‌اش، موقعیت آن را سواحل ایران نشان می‌داد. تاکتیکی که اغلب توسط تولیدکنندگان تحریم شده نفت برای مخفی کردن محل ناوگان‌شان استفاده می‌شود. به گفته منابع آگاه، دومین محموله ۱/۲ میلیون بشکه‌ای میعانات گازی ایران براساس قرارداد سوآپ، احتمالا در هفته‌های آتی به آب‌های ونزوئلا می‌رسد. تانکر ترکرز مدعی است نفتکش ایرانی «درنا» که موقعیتش در آب‌های ایران نشان داده می‌شود، هم‌اکنون در راه ونزوئلاست.

***

واکنش هیأت ایران به ادعای نماینده امارات در سازمان ملل

هیات جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل به ادعا‌های بی‌اساس نماینده امارات عربی متحده علیه تمامیت ارضی کشورمان پاسخ داد. بخشی از متن پاسخ هیات جمهوری اسلامی ایران به اظهارات نماینده امارات بدین شرح است: «مایلم به ادعا‌های بی‌اساس نماینده امارات عربی متحده علیه تمامیت ارضی کشورم در ارتباط با جزایر ایرانی ابو موسی، تنب کوچک و تنب بزرگ پاسخ دهم. جمهوری اسلامی ایران موضع ثابت و اصولی خود را تکرار می‌کند که وجود چنین اختلافی بین ایران و امارات را به رسمیت نمی‌شناسد. این ۳ جزیره بخش جدایی‌ناپذیر خاک ایران بوده‌اند و هر گونه ادعای خلاف آن به طور قاطع رد می‌شود».

**************

روزنامه خراسان**

امکان قسطی شدن قبوض برق تابستان

سخنگوی صنعت برق کشور از طرح قسطی کردن قبض‌های تابستانی برق خبر داد. به گزارش صدا و سیما، مصطفی رجبی مشهدی با اشاره به اقساطی شدن قبوض برق گفت: امسال با توجه به هوای گرم مصرف برق به خصوص برای استفاده از وسایل سرمایشی افزایش یافت. ۸۵ درصد مشترکان خانگی بیش از دو برابر الگوی مصرف، برق مصرف کرده‌اند که این قبیل از مشترکان باید مبالغ زیادی را برای قبوض پرداخت کنند. سخنگوی صنعت برق کشور افزود: شرکت توانیر امکانی را برای این گروه از مشترکان فراهم کرده است که بر این اساس مشترکانی که بیشترین الگوی مصرف را داشته‌اند، می‌توانند قبوض خود را در سه قسط پرداخت کنند. رجبی مشهدی گفت: مشترکانی که توان پرداخت ندارند هم می‌توانند در این طرح شرکت کنند و توصیه ما این است که این قبیل از مشترکان که مبلغ قبض برق شان کمتر است در یک قسط آن را پرداخت کنند. شایان ذکر است مشترکان می‌توانند با مراجعه به شرکت برق درخصوص تقسیط بدهی خود اقدام کنند.

مزایده کارخانه آزمایش لغو شد

فارس - قائم مقام کارخانه آزمایش گفت: با دستور ریاست دادگستری شهرستان مرودشت برگزاری مزایده کارخانه آزمایش لغو شد. وی افزود: در نوبت اول به رغم برگزاری مزایده، پیگیری‌های بی وقفه حقوقی این مجموعه منجر به ابطال مزایده در سال ٩٩ شد و در نوبت دوم نیز با دستور ریاست دادگستری شهرستان مرودشت، برگزاری مزایده در ۴ مهر ۱۴۰۰ لغو شد که این موضوع نشان دهنده اهمیت حفظ برند و کارخانه مرودشت توسط مسئولان این شهرستان است.

شیبانی، مشاور خاندوزی در امور بانکی شد

ایبنا - خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در حکمی «ابراهیم شیبانی» را به عنوان مشاور خود در امور بانکی منصوب کرد. ابراهیم شیبانی سال ۱۳۲۷ در روستای گرمه از توابع استان اصفهان متولد شد. وی دارای مدرک دکترای اقتصاد از دانشگاه ایندیانای آمریکا ست. از جمله سوابق کاری وی می‌توان به ریاست کل بانک مرکزی، کارشناس ارشد سازمان مدیریت و برنامه ریزی، معاونت مرکز آمار ایران، معاونت اقتصادی بانک مرکزی و استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران اشاره کرد.

تخلیه نخستین محموله قرارداد بزرگ سوآپ ایران و ونزوئلا

فارس - خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه و آمار‌های رهیابی نفتکش‌ها خبر داد یک محموله ۲.۱ میلیون بشکه‌ای میعانات گازی ایران تحت قرارداد بزرگ سوآپ ایران و ونزوئلا دیروز در آب‌های ونزوئلا تخلیه شده است. شرکت ملی نفت ایران و شرکت PDVSA ونزوئلا، در بحبوحه تحریم‌های آمریکا علیه دو کشور، بر سر یک قرارداد میان مدت برای تبادل نفت سنگین ونزوئلا و میعانات گازی ایران توافق کرده اند.

**************

روزنامه ایران**

اطلاعات کاملی از مراکز حساس اسرائیل داریم

خبر اول اینکه، یک مقام مطلع در قرارگاه مرکزی حضرت خاتم‌الانبیاء (ص) طی سخنانی در جمع نخبگان دانشگاهی درخصوص تهدیدات منطقه‌ای اظهارداشت: رژیم صهیونیستی با پشتوانه امریکا و برخی کشور‌های اروپایی، همچنان رتبه نخست تهدید و ناامنی در منطقه غرب آسیا به‌شمار می‌آید.
به‌گزارش تسنیم، وی با بیان اینکه در شرایط امروز برنامه‌هایی را برای خشکاندن این تهدید فراهم کرده‌ایم، افزود: دست پر ما به‌لحاظ وجود سناریو‌های متعدد اطلاعاتی و عملیاتی در مورد مراکز حساس و سامانه‌های راهبردی و نیز منابع امریکا مرتبط با این رژیم شیطانی، موضع ما را از ابهام و کمبود‌های اطلاعاتی به شفافیت در دسترسی بالا تبدیل کرده است؛ مفهوم آن این است که ما در این معادله از دست بالای استراتژیک برخوردار شدیم. این مقام ارشد دفاعی با تأکید بر اینکه هم‌اکنون نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران قادرند هزینه‌های گزاف و غیرقابل جبران به دشمن تحمیل کنند، گفت: عمده هزینه‌های مالی، انسانی و شکست‌های متعدد امریکا در منطقه بویژه طی دو دهه اخیر، به‌دلیل پیروی از استراتژی‌ها و خواسته‌های رژیم صهیونیستی است. وی تأکید کرد: رابطه رژیم صهیونیستی و امریکا بزودی به یک رابطه باخت ـ باخت تبدیل خواهد شد و ما در وقت مناسب شاخصه‌ها و مؤلفه‌های این رویداد را نشان خواهیم داد.

هلاکت سرکرده یک گروهک تروریستی

دست آخر اینکه، وزارت اطلاعات از به هلاکت رسیدن سرکرده یک گروهک تروریستی و دستگیری عناصر اصلی آن خبر داد. به گزارش ایسنا، یک گروهک تروریستی که با حمایت و هدایت سرویس‌های اطلاعاتی کشور‌های متخاصم قصد عملیات خرابکارانه در داخل کشور را داشت با هوشیاری به موقع سربازان گمنام امام زمان (عج) در وزارت اطلاعات مورد ضربه قرار گرفت.

**************

روزنامه شرق**

کره شمالی موشک جدیدی شلیک کرد

رئیس ستاد مشترک نیرو‌های مسلح کره‌جنوبی می‌گوید از مکانی در داخل کره‌شمالی «پرتابه‌ای نامشخص» به سوی دریای شرق این کشور شلیک شده است. سئول اطلاعات مفصل‌تری در‌این‌باره منتشر نکرده، اما وزارت دفاع ژاپن اعلام کرده که به نظر می‌رسد موشکی بالستیک شلیک شده است. در عین حال، ارتش آمریکا اعلام کرد هیچ نوع تهدید فوری از جانب پرتاب موشکی کره‌شمالی به وجود نیامده است. یوشیهیده سوگا، نخست‌وزیر ژاپن، در مصاحبه با خبرنگاران گفته دولت او در حال تحلیل جزئیات است و «گوش‌به‌زنگ‌بودن خود را افزایش خواهد داد». این موشک اندکی پیش از آنکه کیم سونگ، نماینده کره‌شمالی در سازمان ملل، در مجمع عمومی این سازمان در نیویورک سخنرانی کند، شلیک شده است. او به ایالات متحده و کره‌جنوبی اعلام کرد از خط مشی‌های خصمانه خود در قبال پیونگ‌یانگ دست بردارند و گفت هیچ‌کس نمی‌تواند با حق کشور او برای دفاع از خود و آزمایش جنگ‌افزار مخالفت کند. این سومین موشکی است که پیونگ‌یانگ در ماه جاری شلیک کرده است و پیش از این هم یک موشک کروز «راهبردی» و دو موشک بالستیک قطاربَر را آزمایش کرده بود. این آزمایش‌ها نخستین پرتاب‌های این‌چنینی کره‌شمالی در شش ماه گذشته‌اند و بر اساس گزارش‌ها، هدف از آن‌ها نمایش قابلیت حمله به متحدان اصلی ایالات متحده یعنی کره‌جنوبی و ژاپن است. البته تازه‌ترین پیشدستی پیونگ‌یانگ واکنشی به فراخوان مجدد مون جائه این، رئیس‌جمهوری کره‌جنوبی، برای اعلان خاتمه جنگ ۱۹۵۰‌-۱۹۵۳ کره و پیشبرد صلح در این منطقه است. رئیس‌جمهوری کره‌جنوبی هفته پیش در سازمان ملل پیشنهاد کرد دو کره، ایالات متحده و چین اعلامیه‌ای مبنی بر خاتمه‌یافتن جنگ امضا کنند؛ اما مقام‌های کره‌جنوبی چنین اعلامیه‌ای را گامی «سیاسی» و «نمادین» دانستند و امضای پیمان صلح برای پایان رسمی جنگ کره را ضروری خواندند. کیم یو جونگ، خواهر کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی، هفته پیش گفت پیونگ‌یانگ به بررسی امکان برگزاری نشستی بین دو کره براساس احترام متقابل و بی‌طرفی تمایل دارد. سئول نیز از ضرورت برقراری مجدد خط تماس فوری بین دو کشور استقبال کرد.

********************************************************

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات