«ایمان زنگنه» کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتوگو با «صبح صادق» ناظر بر تحقق شعار سال به راهکارهای عملیاتی کردن شعار سال، یعنی سرمایهگذاری برای تولید اشاره کرد و در این باره گفت: «موضوع سرمایهگذاری در تولید امر بسیار حائز اهمیتی است، اما دولت محترم باید به این نکته توجه کند؛ زیرا همه مردم حتی در صورت داشتن سرمایه و منابع کافی خودشان به تنهایی و به صورت مستقل، توانایی کارآفرینی ندارند؛ لذا نمیتوان انتظار داشت همه مردم یا دارندگان منابع ریالی، خودشان و بدون حمایت و هدایت دولت با سرمایه و پس انداز خود کسبوکاری راه بیندازند؛ بنابراین اینجا نقش دولت به منزله گشایشگر و تسهیلگر برجسته میشود، یعنی حتی اگر منابع و سرمایه نیز برای مردم باشد، باز آغاز یک فعالیت تولیدی نیازمند تسهیلگری و حمایتهای دولت است.»
وی در این باره خاطرنشان کرد: «یکی از نقشهای تسهیلگری دولت رفع و رجوع تعارضهای موجود بر سر راهاندازی یک کسبوکار است. با بررسی مقررات جاری و ساری در کشور متوجه وجود دستگاههایی میشویم که در موضوع توسعه کسبوکار دخالتهای بیجا میکنند؛ یعنی نه تنها تسهیلگر نیستند؛ بلکه به مانعی برای آغاز فعالیتهای مولد تبدیل شدهاند؛ لذا دولت باید وجود این تعارضها را حل و فصل کند تا زمینههای لازم برای سرمایهگذاری در بخشهای مولد فراهم شود.»
وی تاکید کرد: «جلوگیری از وضع مقررات دست و پاگیر و حل تعارضات سمت و سوی سرمایهگذاری در تولید را باز میکند. آنچه امروزه و در عصر جدید در راستای زمینهسازی برای تسهیل تولید موضوع بسیار مهمی است. در گام دوم توجه به استفاده درست از ابزارهای مالی جدید و نوین بسیار مهم است. ابزارهایی که حتی یک فرد خانهدار تا فرد تحصیل کرده که اطلاعات مالی ندارد، میتواند از آن استفاده کند و سرمایه خود را در مسیر درست و صحیح تضمین شده تولیدی قرار دهد، یعنی سرمایهگذاریهای تضمین شدهای که از سوی دولت پیشنهاد میشود و میتواند به شکل راهاندازی و ایجاد صندوق پروژهها و صندوقهای سرمایه متنوعی طراحی شود تا سرمایههای مردم برای رونق فعالیتهای مولد استفاده شوند. در واقع دولت با معرفی این صندوقها، نقدینگی و منابع مردم را به سمت سرمایهگذاری در آنها دعوت میکند و البته تضامین کافی را نیز به مردم و دارندگان سرمایه میدهد.»
وی در این باره یادآور شد: «بانکها میتوانند پروژههای سودآورانهای به مردم پیشنهاد بدهند و سبدی از سرمایهگذاریهای متنوع و دلچسب و شفاف و قابل احصا را با مشخص کردن میزان سود و بازدهی به افراد گوناگون پیشنهاد دهند. در این صورت است که میتوان به سرمایهگذاری در تولید امیدوار بود؛ یعنی بیاییم و به مردم مثلاً ۱۰ محصول و ۱۰ ابزار مالی را برای سرمایهگذاری معرفی کنیم تا مردم در تعیین نوع و مدل سرمایهگذاری و مشارکت خود قدرت انتخاب داشته باشند. در چنین پروژههایی برای افراد ریسکپذیر و غیرریسکپذیر صندوقهایی طراحی میشود که بازدهیهای مشخص و بالایی داشته باشند؛ بنابراین میتوان برای افراد محتاط که ریسکپذیری کمتری دارند یا افرادی که سرمایههای خود را هر چند اندک میخواهند در فعالیتهای تولیدی مشارکت دهند و در فرآیند بازسازی و توسعه کشور سرمایههای آنها به کار گرفته شود با این راهکارها میتوانند در امر توسعه تولید مشارکت داشته باشند.»
زنگنه افزود: «وقتی مردم احساس کنند آنها نیز در جریان مراحل رو به رشد تولید گذاشته میشوند و مرحله به مرحله به آنها اطلاع داده میشود پروژه به چه میزانی پیشرفت داشته و سود آنها تضمین شده و به همراه اصل سرمایهشان بازگشت داده میشود، نباید شک داشته باشیم که در چنین شرایطی سرمایههای مردم راهی بخش تولید خواهد شد.»
کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: «بیتردید در صورتی که تضمینهای لازم به مردم داده شود، سرمایهها در جهت تولید به کار گرفته میشوند؛ اما برای تحقق این منظور دولت باید قوانین دست و پاگیر را رفع کند و همه تصمیمات خود را در راستای حمایت از سرمایهگذاری قرار دهد. دولت باید اصل مالکیت مردم را محترم بشمارد و برای این منظور ابزارهای متنوع مالی تعریف کند تا مردمی که نمیدانند در کدام بخشها باید سرمایهگذاری کنند، راه سختی برای سرمایهگذاری پیش رو نداشته باشند؛ زیرا تعریف کردن صندوق پروژهها، پروژههای عام در بورس، فرابورس و غیر بورس موجب سرمایهگذاری در بخش تولید میشود. در این وضعیت است که مردم به جای سرمایهگذاری در طلا و ارز به سمت سرمایهگذاری در فعالیتها و پروژههای مولد متمایل میشوند.»
وی تأکید کرد: «خرید طلا و ارز مورد توجه آحاد مردم است؛ زیرا مردم از لحظهای که تصمیم به سرمایهگذاری در حوزه ارز و طلا و... میگیرند تا لحظهای که اقدام به خرید طلا و ارز میکنند، زمان زیادی سپری نمیشود؛ بنابراین در لحظه میتوانند پول خود را به طلا و ارز تبدیل کنند؛ یعنی سهولت بسیار زیادی برای خرید ارز و طلا وجود دارد. این موضوع به ما میگوید باید در همه زمینهها صندوق پروژهها و موارد یاد شده سهولت را به سرمایهگذاری بازگردانیم، یعنی باید علاوه بر اینکه طیف گستردهای از سرمایهگذاریها به مردم معرفی شود، این سرمایهگذاریها باید پیچیدگی و دردسر زیادی نیز برای مردم نداشته باشد. علاوه بر اطمینان خاطر، سرعت و سادگی نیز دو ویژگیای هستند که سبب میشود تا سرمایههای مردم راهی تولید شوند.»
زنگنه در این باره خاطر نشان کرد: «بانکها در این بین میتوانند نقش مؤثری در این موضوع داشته باشند؛ زیرا در ایران هیچ نهادی به اندازه بانکها در امر سرمایهگذاری اشراف لازم را ندارد. وقتی سرمایهگذاری در یک فعالیت تولیدی مطمئن باشد بانکها میتوانند به مردم تضامین لازم را بدهند و بر امر تولید نظارت داشته باشند. در این شرایط میتوانند طیف گستردهای از سرمایهگذاریها را به مردم ارائه دهند و در لحظه از طریق سایت یا درگاه ملی زمینه را برای سرمایهگذاری مر دم در طرح و برنامه پیشنهادی فراهم کنند. در این صورت میتوان امیدوار بود جهش و انقلابی در سرمایهگذاری در فعالیتهای مولد در اقتصاد ایران خواهیم داشت.»
کارشناس اقتصادی در پایان افزود: «در صورتی که همچنان مایل به ادامه راه گذشته و حرکت در مسیرهای قبلی باشیم یعنی روشهای متعارف امتحان شدهای را که در گذشته داشتهایم، ادامه دهیم، قطعاً اتفاق خاصی در سرمایهگذاری و رشد تولید رخ نمیدهد. اگر بر آن هستیم سال جدید انقلابی در سرمایهگذاری رخ دهد و سرمایههای مردمی در راستای رونق تولید به کار گرفته شوند، چارهای جز این نداریم که تمام قد مشکلات و موانع پیش روی شعار سال را حذف کنیم و پیشنهادهای عملی را در دستور کار قرار دهیم.»