کسانی که با تاریخ آشنایی کامل دارند، این گزاره را تصدیق میکنند که انقلاب اسلامی، تنها انقلابی است که با گذشت قریب به نیم قرن از وقوع آن، هیچ تغییری در آرمانها، اهداف و شعارهای اصلی آن ایجاد نشده است. این در حالی است که تمامی انقلابهای دینی که با رهبری پیامبران الهی پدید آمده، و همچنین تمامی انقلابهای بزرگ معاصر مانند انقلاب فرانسه و شوروی سابق، در کمتر از یک دهه از زمان وقوع و پیروزی، از مبانی، اصول، آرمانها، اهداف و شعارهای اصلی خودش فاصله گرفته و بعضا به ضد خودش تبدیل شده است.
بهطور قطع، مجموعهای از عوامل موجب این تمایز است. در میان مجموعه عوامل ماندگاری انقلاب اسلامی، نقش رهبری و همجنس بودن رهبری دوم انقلاب با رهبر اول انقلاب، یک نقش کلیدی، اساسی و تعیینکننده است.
بر اساس تجربه تاریخی، عمده انحرافها در مسیر هر انقلابی از آن مسیر اصلی، در دوران رهبری دوم آن انقلاب پدید آمده است. این انحراف در انقلاب ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی با گذشت بیش از ۴۶ سال، دیده نمیشود و دلیل آن، ایستادگی رهبر حکیم انقلاب اسلامی روی تمامی مبانی، اصول، آرمانها، اهداف و شعارهایی است که رهبر کبیر انقلاب اسلامی و معمار و بنیانگذار نظام ولایی جمهوری اسلامی، در دوران مبارزات و پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در دهه شصت، تبیین کرده و بر روی آن تأکید داشتند.
در واقع میتوان گفت، رهبر حکیم انقلاب اسلامی در دوران پس از امام خمینی (رحمةالله علیه)، مو به مو راه رهبر کبیر انقلاب را با قوت ادامه داده و در برابر همه انحرافها وکسانی که بهدنبال تحریف امام بودند، ایستادند و نگذاشتند راه و خط نورانی امام گم شود و به فراموشی سپرده شود.
کسانی که مکتب امام خمینی (ره) آشنایی کامل دارند، بهخوبی میدانند که این مکتب، همان مکتب اسلام ناب محمدی (صلی الله علیه وآله) است و مکتب رهبر حکیم انقلاب اسلامی، در امتداد این دو مکتب قرار دارد و از نظر مبانی، اصول، آرمانها، اهداف و شعارهای اصلی برای رسیدن به سعادت و حیات طیبه و ساخت تمدن اسلامی، هیچ تفاوتی با هم ندارند؛ بنابراین وقتی سخن از امامین انقلاب اسلامی به میان میآید، سخن از دو رهبر الهی است که دومی در امتداد اولی از هر جهت قرار دارد و تفاوتها، تنها در روشها و شیوههای حکمرانی آن هم بهدلیل اقتضائات زمانی است.
بررسیهای دقیق علمی منطبق بر واقعیتها از سال ١٣۶٨ تا کنون، نشان میدهد رهبر حکیم انقلاب اسلامی، بیش از هرکس دیگری برای حفظ مکتب امام و راه امام تلاش کردهاند. معظمله در این سالها، هم شارح و هم حافظ و هم عامل به مکتب آن عزیز سفر کرده بودهاند.
در ادامه، به مواردی از اهتمام رهبر معظم انقلاب به تبیین خط و مکتب امام (ره) و اصرارهای پی در پی و تأکیدهای معظمله بر حفظ این مکتب و حرکت در این راه نورانی بهمنزله تنها راه نجات، سعادت، عزت، سربلندی و پیشرفت ملت ایران اشاره میشود:
١- راه رسیدن به حیات طیبه
امام (ره) ما را به راهی هدایت کرد، هدفهایی را برای ما تعریف کرد، شاخصهایی را در میانه را به ما معرفی کرد تا راه را گم نکنیم. فقط در صورت پیمودن این راه است که ما میتوانیم به حیات طیبه برسیم و طعم آن را بچشیم. (چهاردهم خرداد١٣٨۴)
٢- صراط مستقیم انقلاب
مواضع امام (ره) باید بهطور روشن و واضح، همانطور که خود او گفت، همانطور که خود او نوشت، تبیین شود؛ این ملاک راه امام (ره) و صراط مستقیم انقلاب است. (چهاردهم خرداد ١٣٨٩)
٣- راه جلوگیری از انحراف انقلاب
اگر جهتگیری بهسمت هدفها در یک انقلاب، در یک حرکت اجتماعی صیانت نشود و محفوظ نماند، آن انقلاب به ضد خودش تبدیل خواهد شد. برای اینکه این جهتگیری غلط و این انحراف اتفاق نیفتد، احتیاج به شاخصهای معینی هست. بهترین شاخصها، خود امام و خط امام است. امام بهترین شاخص برای ماست. (چهاردهم خرداد ١٣٨٩)
موارد مشابه از تأکید رهبر حکیم انقلاب اسلامی، بر ضرورت شناخت و شناساندن مکتب امام (ره)، حفظ و عمل کردن براساس راه امام در بیانات معظمله بسیار فراوان است. بر همین اساس و منطق حضرت امام خامنهای (مدظله العالی) در طول سال در مواقعی به تناسب یک موضوع و بهخصوص در مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی (رحمهالله علیه)، بر تبیین مکتب امام متمرکز میشوند تا مردم و کارگزاران نظام راه درست را بشناسند و در صراط مستقیم انقلاب اسلامی حرکت کنند.
از نظر امام خامنهای، مکتب امام دارای ابعاد سهگانه معنویت، عقلانیت و عدالت است. هرکدام از این ابعاد دارای شاخصهای رفتاری هستند.
با فهم درست از این شاخصها از یکسو، و بررسی دقیق سیره نظری و عملی رهبر معظم انقلاب در حوزه سیاست و حکمرانی در بیش از سه دهه گذشته، تصدیق خواهیم کرد که حقا و انصافا امام خامنهای در امتداد امام خمینی (رحمهالله علیه) قرار دارد، امامین انقلاب اسلامی از یک جنس هستند؛ همانند ائمه معصومین (علیهمالسلام) که، کلهم نور واحد هستند.
دلیل اصلی بر این یک جنس بودن و آن نور واحد بودن، نگاه توحید محوری این بزرگان است. وهر کس به این نگاه و معرفت دست یابد، بدون تردید در امتداد این بزرگواران قرار خواهد گرفت. با این نگاه، جمله حکیمانه امام خمینی (رحمهالله علیه) را باید فهم کرد که در دوره اوجگیری اختلافها در کشور میان نیروهای انقلابی و مسئولان کشور فرمودند: «اگر ١٢۴هزار پیامبر خدا یکجا جمع شوند، میان آنان اختلاف نمیشود.»