امام خامنهای (مدظلهالعالی):
این انقلاب توانست به ما هم هویّت بدهد، هم آرمان بدهد؛ ما فهمیدیم چهکسی هستیم، فهمیدیم که ما مغلوب و هضم شده در هاضمه سیاست جهانی و نظام سلطه نیستیم؛ ما هستیم، ما خودمانیم؛ هویّت و آرمان؛ به ما آرمان داد، آرمانهای فراوان.(1396/3/17)
*شهادت مظلومانه جوادالائمه، حضرت امام محمدتقی(ع) را تسلیت میگوییم*
▼ حرف روز
آغاز قاطعیت و پایان ملاحظه
اقدامات صورت گرفته در قوه قضائیه متناسب با انتظارات نیست؛ یعنی انتظارات بالاست، اما کارآیی، اثرگذاری احکام، اجرای عدالت و قاطعیت در حد بسیار پایین است. این سخنانی است که هر روز در انتقاد از قوه قضائیه در بین مردم و مسئولان رد و بدل میشود و همواره این اعتراض وجود دارد که چرا قوه قضائیه با دانه درشتها برخورد متناسب با کیفرشان نمیکند؟! اما نباید از حق گذشت که در سالهای اخیر قوه قضائیه اقدامات خوبی را برای مبارزه با مفسدان اقتصادی دانه درشت انجام داده است؛ به گونهای که معاونان رئیسجمهور دهم (سه نفر)، برادر رئیسجمهور و برادر معاون اول رئیسجمهور فعلی و فرزند رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام و... را محاکمه کرده است و در عین حال بسیاری از مفسدان دانه درشت را به مجازات اعدام و حبسهای طولانیمدت محکوم کرده است. اما این اقدامات شایسته هم نتوانسته به طور کامل رضایت مردم را جلب کند؛ زیرا وقتی مردم مشاهده میکنند مجرمان هنوز هم حقوق معنوی و مالی حضور در جلسات رسمی را دارند، نسبت به عدالت قضایی شک میکنند که رفع این تردید به اقدامات انقلابی از سوی قوه قضائیه نیاز دارد؛ در این راستا، رئیس قوه قضائیه در نامهای به رهبر معظم انقلاب اجازه اقدامات ویژه در برخورد قاطع و سریع در چارچوب قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور و قانون مجازات اسلامی را درخواست کرد. این درخواست اگر چه بسیار دیرهنگام مطرح شده است؛ اما میتواند محاسن زیر را به دنبال داشته باشد:
1ـ ایجاد بازدارندگی در مقابله با فساد اقتصادی؛ 2ـ افزایش سرمایهگذاری و فعالیتهای سالم اقتصادی در کشور؛ 3ـ افزایش اعتماد به دستگاه قضایی و نظام؛ 4ـ کاهش پروندههای قضایی؛ 5ـ بهبود وضعیت اقتصادی کشور؛ 6ـ افزایش درآمد سرانه کشور.
در این میان ممکن است برخی فعالان اقتصادی یا سیاسی بهرهمند از رانت در مقابل دستگاه قضایی مقاومت کنند؛ اما قوه قضائیه باید بدون ملاحظه هیچیک از جریانهای سیاسی کشور، شخصیتها و مناصب مدیریتی ترازوی عدالت خود را به صورت میزان به همه مردم نشان دهد تا آنها به آینده نظام امیدوار باشند؛ البته در موافقت رهبر معظم انقلاب سه ویژگی سرعت، عدالت و دقت ذکر شده است که اگر رعایت شود، اثرگذاری احکام افزایش مییابد. از این پس قوه قضائیه دیگر دلیلی برای کندی یا ملاحظه در اجرای مأموریت ندارد.
▼ گزارش روز
پایان خوشخیالی!
وقتی «دونالد ترامپ» برای دیدار «کیم جون اون» که منتظر دیدار با او بود، وارد هتل کاپلای سنگاپور شد، عکاسان و خبرنگاران همه رسانههای جهان منتظر ثبت لحظه دست دادن رؤسای دو کشور پس از سالها تنش بودند. در کشورمان نیز رسانههای اصلاحطلب در تمجید از این اتفاق و رفتن کره شمالی به پای میز مذاکره با آمریکا تیترهای درشتی منتشر کردند و با لطایفالحیلی نوشتند که کره شمالی میتواند الگوی مناسبی برای ما باشد! آن روزها بسیاری به این نوشته اصلاحطلبان انتقاد کردند و نوشتند کره شمالی الگوی خوبی نخواهد بود! اما حالا با گذشت چند ماه از آن روزها، به نظر میرسد حق با اصلاحطلبان بود و کره شمالی نه تنها الگوی خوبی است، بلکه میتوان آن را به منزله یک مثال و نمونه برای تدبیر و چگونگی برخورد با آمریکا در نظر گرفت. وقتی به سیر اتفاقات این چند ماه نگاه کنیم، میبینیم کره ابتدا کمی به میل آمریکاییها پیش رفت و چند پایگاه موشکی البته پایگاههای کم اهمیت خود را جمعآوری و برخی از خواستههای آمریکاییها، مانند تحویل جنازه سربازان این کشور را عملیاتی کرد؛ اما پس از آنکه قابل اعتماد نبودن آمریکاییها را دید، فعالیتهای خود را در حوزه موشکی و هستهای تشدید کرد و حالا سیانان گزارش داده است: «آمریکا دارد خلع سلاح اتمی کامل و قابل راستیآزمایی را درخواست میکند و میگوید تا زمانی که این موضوع محقق نشود، تحریمهای کره شمالی را حفظ خواهد کرد، اما کره شمالی میگوید قبل از انجام اقدامات مقتضی(درباره خلع سلاح اتمی) خواهان لغو تحریمها و انعقاد معاهده صلح بین دو کشور است!» تا مشخص شود همه آن تیترهای پر آب و تاب درباره کره شمالی و پایان مخاصمه و عبور این کشور از منافع و توان دفاعیاش تنها بازارگرمی آمریکاییها برای القای ناچار نشان دادن کره شمالی در برابر خواستههای کاخ سفید بوده است! موضوعی که به نظر میرسد آمریکا حداقل در القای آن به یک جریان سیاسی در ایران بسیار موفق عمل کرده است.
▼ اخبار ویژه
ابهامات در زمینه حضور بازرسان در دانشگاهها!
اگرچه گفته شده است حضور بازرسان آژانس بینالمللی اتمی در دانشگاهها و گفتوگو با برخی استادان از موارد پروتکل الحاقی است؛ اما به نظر میرسد این رفتار موضوعی جدید و جدی باشد. همچنانکه هیئتی از سوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی پیش از حضور بازرسان خارجی، درباره اینکه استادان در ملاقات با بازرسان چه چیزی نشان دهند و چه نکاتی را مطرح کنند، به دانشگاهها اعزام میشوند. به تازگی نیز جمعی از استادان دانشگاه نسبت به رفتار متکبرانه بازرسان مذکور و شیوه برخورد آنان با استادان دانشگاه بیانیهای را صادر کردهاند. معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در نامهای به رسانههای داخلی، نسبت به هماهنگی انتشار هر گونه مطلبی درباره بازرسی از دانشگاهها با شورای عالی امنیت ملی یا سازمان انرژی اتمی تأکید کرده است.
کارشکنی در مسیر تلاش برای حل بحران برق لبنان
در هفتهها و روزهای اخیر در لبنان روزانه هشت ساعت قطعی برق وجود دارد. جمهوری اسلامی ایران برای کمکهای فنی و به کارگیری تکنولوژی در صنعت برق لبنان اعلام آمادگی کرده است؛ اما گفته میشود سعد الحریری، نخستوزیر این کشور نسبت به نزدیکی ایران به لبنان و انعقاد قراردادهای فیمابین کارشکنی جدی میکند. وضعیت در لبنان بهگونهای است که عملاً به افراد درخواستکننده برق فروخته میشود. تأمین برق در لبنان پروژهای بسیار جدی و بزرگ است و ضربالمثلی در این کشور وجود دارد که هر کسی بتواند مشکل برق را حل کند، نخستوزیر مادامالعمر خواهد بود.
▼ اخبار
1ـ اسم رمز «برجام منطقهای» است
«داوود هرمیداس باوند» در یادداشتی در روزنامه «آرمان امروز» نوشت: «زمانی که برخی مسئولان غیر مرتبط با موضوع، اظهارات ناآگاهانهای را بیان میکنند و برخی شخصیتها در زمینه مذاکره با آمریکا صحبتهای غیر اصولی و حتی گاه برخلاف مصالح کشور دارند، این اظهارات حاکی از فقدان یک وحدت استراتژیک در سیاست خارجی است. منابع متعدد و متنوعی در مورد امور خارجی و سیاست خارجی به ویژه در رابطه با مسائل بسیار پیچیده و نگرانکننده اظهارنظر میکنند. اظهارنظراتی که بازتابهای منفی برای کشورمان دارد؛ یعنی کشورها و قدرتهای خارجی این اظهارنظرات را به عنوان قصد و نیت دولت ایران تلقی میکنند و در قبال آن، تفاسیر منفی به ویژه در راستای منافع خود ارائه میدهند. باید اذعان کرد ایران دچار فقدان وحدت استراتژیک در سیاست خارجی است.» گفتنی است، کلیدواژه «وحدت در سیاست خارجی» که در ماههای اخیر، طیف اصلاحطلب به دفعات مطرح کرده، در حقیقت اسم رمز «برجام منطقهای» است.
2ـ ولیعهد متکبر، سطحینگر، ناپخته و سرکش
پایگاه «فارین پالیسی» در مطلبی به قلم «استفان کوک» نویسنده و تحلیلگر آمریکایی از موضع عربستان سعودی در مقابل کانادا که به قطع روابط با این کشور منجر شد، ابراز تعجب کرد و نوشت: «وزیر خارجه کانادا با توئیت نه خواستار وضع تحریم علیه ریاض شد و نه با انصارالله در یمن ابراز همدردی و همبستگی کرد؛ تنها از بازداشت زنان فعال حقوق بشری در عربستان ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی فوری آنها شده بود؛ ولی سعودیها فوری سفیر کانادا در این کشور را اخراج کرده و سفیر خودشان در کانادا را هم فراخواندند. این برخورد و واکنش عربستان سعودی بیشتر مصرف داخلی دارد تا این پیام را به شهروندان سعودی برساند که اصلاحات در پادشاهی سعودی فقط آنچه ولیعهد تصمیم بگیرد، خواهد بود... این موضوع به اثبات میرساند شخصیت محمدبنسلمان ترکیبی از شخصیت «متکبر، سطحینگر، ناپخته و سرکش» است و سیاستهایش برای عربستان نتایج معکوسی خواهند داشت.»
3ـ سیاست ترامپ علیه ایران نتیجه معکوس دارد
«ریچارد سوکالسکی» تحلیلگر مؤسسه کارنگی و رند در یادداشتی تحلیلی، سیاست خارجی ترامپ در قبال ایران را زیر ذرهبین خود قرار داده است. به نظر او، کاخ سفید سیاست جامعی برای رویارویی با ایران ندارد و این خلأ، ممکن است با تصمیم به حمله به ایران جبران شود که پیامدهای ناگواری برای ایالات متحده و متحدانش خواهد داشت. او هدف اصلی دولت آمریکا از اعمال فشار همهجانبه بر ایران را، پذیرش مذاکرات از سوی ایران یا شتاببخشیدن به «تغییر رژیم» در این کشور میداند، در حالی که هیچیک از اینها عملی نیست؛ زیرا از یک سو با نتیجه معکوس به منزوی شدن آمریکا در جهان منجر خواهد شد و از سوی دیگر چین و روسیه بیش از پیش به ایران کمک خواهند رساند و حتی ایران به توجیه حملات آمریکا میتواند فعالیت هستهای خود را از سر گیرد.
4ـ نفرت عمومی مردم آمریکا از دونالد ترامپ
نظرسنجیهای جدید در آمریکا نشان میدهد، میزان تنفر از «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به شدت افزایش یافته و او از این نظر با «ریچارد نیکسون» رئیسجمهور دهه هفتاد میلادی آمریکا برابری میکند. به نوشته وبگاه شبکه خبری «سیانان» نظرسنجیهای جدید در آمریکا نشان داد، تنها 20 درصد مردم عملکرد ترامپ را «عالی» میدانند، در حالی که 20 درصد عمکرد او را «نسبتاً خوب»، 13 درصد «متوسط» و 45 درصد نیز «ضعیف» خواندهاند. بر اساس این، تنها دو درصد دموکراتها و 49 درصد جمهوریخواهان از عمکرد دونالد ترامپ راضی هستند. از دیگر یافتههای این نظرسنجی این بود که شمار آمریکاییهایی که به شدت نگرش «منفی» به ترامپ دارند، به طور قابل توجهی بیشتر از آنهایی است که نگاه «مثبت» به او دارند.
▼ اخبار کوتاه
◄ عبدالله ناصری، مشاور رئیس دولت اصلاحات در مصاحبهای عنوان کرد حسن روحانی ساعت 10 صبح در محل کارش آماده میشود. وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار که پرسید «از کجا این مسئله را شنیدید؟» گفت: «نیازی به شنیدن ندارد. وقتی میبینم نه یک روز، نه دو روز بلکه روزهای متعدد، اسکورت آقای روحانی، چه ساعتی دم در خانه ایشان حضور پیدا میکند تا ایشان را به نهاد ریاستجمهوری ببرد، دیگر شنیدن نمیخواهد!»
◄ رئیس کمیته سیاسی حزب کارگزاران گفت: هر کس در وضعیت کنونی از آقای نوبخت حمایت کند، آیندهای در سیاست ایران نخواهد داشت. حسین مرعشی در جمع جوانان حزب کارگزاران گفت: آقای نوبخت هیچ موافقی در دولت ندارد و مسئله ایشان مسئله کارگزاران نیست. وی حزب اعتدال و توسعه را حزبی بیهنر دانست که میخواهد مسئله آقای نوبخت را سیاسی کند و افزود: مسئله آقای نوبخت، مدیریتی است.
◄ عدنان طباطبایی، کارشناس مسائل ایران و از استادان دانشگاه دوسلدورف آلمان و اعضای مرکز مطالعاتی کارپو از تلاشهای خطرناک ترامپ برای بیثبات کردن ایران و همچنین تلاشهای واشنگتن، عربستان و رژیم صهیونیستی برای اعمال نفوذ بر اعتراضات داخلی ایران علیه وضعیت اقتصادی این کشور برای تحقق اهداف مدنظر خود خبر داد و احتمال موفقیت آنها را بسیار اندک دانست.
◄ رسول منتجبنیا، فعال سیاسی اصلاحطلب درباره رفتارهای اخیر احمدینژاد گفت: حرف ایشان خریدار ندارد. هم خواص میدانند و هم عامه مردم میدانند که در شرایط فعلی مخالفخوانی و موجسواری کردن و از فضای گرانی و مشکلات اقتصادی سوءاستفاده کردن، کسی را نه قهرمان میکند و نه اصلاً گوشی بدهکار صحبتهای ایشان است.
◄ ناتالی توچی، مشاور فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: هدف دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از پیشنهاد دیدار با ایران رسیدن به توافق جدید با ایران نیست؛ بلکه وی به دنبال وادار کردن ایران به تسلیم است. وی افزود: اقدام دولت آمریکا در خروج از توافق هستهای نقض «توافقی بینالمللی» است.
◄ یوسفیانملا، نماینده مجلس صحبت خود درباره گم شدن ۹ میلیارد دلار را اصلاح کرد و گفت: صحبتی در خصوص مفقود شدن ۹ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی نداشتهام. فقط صحبتهای رئیسجمهور درباره دریافتکنندگان ارز دولتی را تکرار کردم!
◄ محمد مصطفوی، مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران گفت: شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) با سهم 80/1 درصدی در فاز ١١ پارس جنوبی جایگزین توتال فرانسه شد و به کار ادامه میدهد.