بصیرت: رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیرشان با اقشار مردم به صراحت و با اطمینان خاصی گفتند جنگ نخواهد شد، به نظر شما پشتوانه این اطمینان خاطر چیست؟
کشوری که میخواهد جنگ را آغاز کند، باید یکسری الزامات داشته باشد. باید برای رسیدن به اهداف موردنظرِ در جنگ، از توانمندیها و امکانات خود به گونهای ارزیابی داشته باشد که با آغاز جنگ اهدافی که مدنظر دارد، تحقق مییابد. بازیگرانی که امروز ما را به اقدام نظامی تهدید میکنند، کشور آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند و این تهدیدات سابقه تقریباً دو دههای دارد. در این سالها آمریکاییها و صهیونیستها مدام ما را به اقدام نظامی تهدید میکردند. امروز هم همچنان این تهدید را مطرح میکنند. متأسفانه برخیها در داخل کشور وقتی موضوع جنگ مطرح میشود، برای اینکه جنگی اتفاق نیفتد حاضر به تن دادن به خواسته دشمن میشوند، برای مثال میگویند با آمریکاییها مذاکره کنیم تا جنگ نشود. رهبر معظم انقلاب به این نکته اشاره فرمودند که آمریکاییها و دشمنان ما «شبح جنگ» را مطرح میکنند تا مردم و مسئولان را مرعوب کنند و امتیاز بگیرند و به نوعی ما را به عقبنشینی وادار کنند. لذا معظمله فرمودند باید اطمینان خاطر داشت که جنگی در پیش نیست و جنگی اتفاق نمیافتد. در این زمینه معظمله دو دلیل مبنی بر اینکه جنگ اتفاق نخواهد افتاد را مطرح کردند؛
دلیل اول اینکه، جنگی که قرار است بین دو طرف اتفاق بیفتد، یکی باید آغازکننده آن باشد که جمهوری اسلامی ایران هرگز آغاز کننده جنگ نخواهد بود، یعنی اطمینان خاصی از ناحیه جمهوری اسلامی وجود دارد که آغازگر جنگ نخواهد بود، به این دلیل که خود معظمله، فرمانده کل قوا و رهبر انقلاب هستند و اعلان جنگ و صلح با ایشان است و لذا ایشان با اطمینان خاطر فرمودند، جنگی از طرف ما آغاز نخواهد شد و پیشینه ما هم این را نشان میدهد.
دلیل دوم اینکه، اساساً ملت ایران برای پیشبرد آرمانها و اهداف خود به هیچ عنوان از ابزار جنگی به شکل ابتدایی استفاده نخواهند کرد. رهبر حکیم انقلاب فرمودند در صورتی که طرف مقابل بخواهد جنگی را آغاز کند، ما محکم در مقابل آن خواهیم ایستاد و جانانه از کشورمان دفاع خواهیم کرد. اما اینکه طرف مقابل این کار را خواهد کرد، ایشان این موضوع را هم رد و نفی کردند.
بصیرت: چرا رهبر معظم انقلاب چنین با اطمینان می گویند آمریکایی ها هم وارد جنگ با جمهروی اسلامی نمی شوند؟
این موضوع دو دلیل دارد؛ دلیل اول اینکه، جمهوری اسلامی ایران در موقعیت برخورداری از قدرت بازدارندگی قرار دارد، به این معنا که هر متجاوزی اگر بخواهد اقدامی علیه ملت ایران صورت دهد با پاسخ قاطع و محکم ملت ایران مواجه میشود و این مبتنی بر برآوردهای دقیق، موقعیتهای جغرافیایی، وضعیت نیروهای مسلح، آمادگیهای روحی و روانی، ایثار و فداکاری، روحیه شهادتطلبی، ابزارها و توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه است، به گونهای که با اطمینان میتوان گفت اگر متجاوزی دست از پا خطا کند، در یک جغرافیای وسیع و گسترده در منطقه با پاسخهای کوبنده جمهوری اسلامی ایران مواجه میشود. این طور نیست که جمهوری اسلامی ایران برای دفاع، خودش را به مرزهای جغرافیای کشور محدود کند؛ بلکه میتواند در یک شعاع وسیع، دشمن و منافعش را به چالش بکشاند.
دلیل دوم به وضعیت دشمن بر میگردد. اساساً آمریکاییها در موقعیتی نیستند که بتوانند اقدام نظامی علیه ملت ایران و جمهوری اسلامی داشته باشند و این ناشی از یک روند افت قدرتی است که آمریکاییها طی دو دهه گذشته داشتند؛ یعنی اگر آمریکاییها به بیست سال قبل
بصیرت: آمریکایی ها از جنگ در کشورهای عراق و افغانستان آموخت لازمه پیروز شدن استفاده از نیروی زمینی است. با توجه به تجربه قبلی، آیا آمریکایی ها در جنگ احتمالی علیه جمهوری اسلامی ایران می تواند بدون این که از نیروی زمینی خود استفاده کند، به اهداف خود برسد؟
به یقین این امر شدنی نیست؛ یعنی آنها اگر میخواهند به اهدافشان برسند، به طور حتم باید از نیروی زمینی استفاده کنند و این موارد آسیبپذیری بالایی دارد. اگر چه اساساً به آن نقطه نخواهند رسید؛ چرا که در منطقه، آسیبپذیری آمریکاییها بسیار فراوان است و جمهوری اسلامی ایران میتواند آنها را در یک منطقه جغرافیای وسیع با چالش مواجه کند. بنابراین هنگامی که رهبر
بصیرت: به نظر شما چه مواضع و فعالیتهایی در داخل کشور وجود دارد که آمریکاییها را به تداوم رویکرد فشار و تشدید آن امیدوار میکند؟
به هرحال در داخل کشور یکسری آسیبپذیریهایی را داریم که به دلیل این آسیبپذیریها احساس میکنند فشار بر ما میتواند آنها را به اهداف و نتایج مدنظرشان برساند. امروز آمریکاییها فشار اقتصادی به ما وارد می کنند و دنبال تشدید این فشارها هستند و روز بهروز این فشار روانی تشدید میشود. شبکههایی در داخل کشور از طریق جریانهای معاند و ضدانقلاب به ویژه منافقین ساماندهی میشوند تا از طریق نارضایتیهای مردمی و اخلالهای امنیتی بهرهمند شوند. در واقع به نوعی ایران را از وضعیت برخوردار از امنیت خارج کنند و آن را دچار نوعی آشوب و اغتشاش کنند.
اگر آمریکاییها فشار اقتصادی وارد میکنند، به این دلیل است که اقتصاد ما آسیبپذیر است. بر همین مبنا رهبر معظم انقلاب از عنوان اقتصاد مقاومتی استفاده میکنند. اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصادی که در برابر فشارهای بیرونی و تکانهای بینالمللی و خارجی مصونیت داشته باشد و آسیب نبیند. امروز آثار سلطه دلار را در تجارت کشور و معاملات بینالمللی میبینیم، آمریکاییها از این ابزار برای فشار به اقتصاد ما سوءاستفاده میکنند. وقتی ما به نوعی وابستگی به خامفروشی نفت داریم، آنها از ابزار تحریم نفت استفاده میکنند.
برخی راهکارهای مستقیم و غیرمستقیم در شکستن سلطه دلار و حل مشکلات اقتصادی عبارت است از:
1ـ ایران باید زمینههای خارج شدن از سلطه دلار را در تجارت کشور و معاملات بینالمللی فراهم کند؛ یعنی در تعامل و ارتباط بیشتر با دیگر کشورها از ارزهایی غیر از دلار استفاده کند.
2ـ در مبادلات تجاری در جاهایی که ممکن است باید دلار را حذف کنیم و از تهاتر و روش مبادله کالا با کالا استفاده کنیم.
3ـ در مبادلات تجاری با کشورهای همسایه و شرکای شرقی تعاملاتمان را در حوزه فعالیتهای اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاریها بیشتر کنیم.
4ـ در وضع فعلی جامعه، صیانت از تولید و رونق بخشیدن به آن مهمترین اولویت است که باید در دستور کار قرار گیرد و کارگاههای کوچک باید مورد حمایت جدی قرار گیرند.
۵ـ از طریق مبارزه با قاچاق کالا و جلوگیری از ورود کالایی که در داخل امکان تولید آن وجود دارد، تولید و اقتصادمان را رونق ببخشیم.
۶ـ در بحث فشارهای روانی که آمریکا با دروغپردازی، سیاهنمایی و برجستهسازی مشکلات به جمهوری اسلامی و ملت ایران وارد میکند از طریق مبارزه با جو روانی پیش آمده، نقشه دشمن را خنثی کنیم.
۷ـ آنچه رهبر معظم انقلاب به عنوان زخم از آن یاد کردند، باید درمان شود. برخورد با مفسدان و شبکههای فساد یکی از اقدامات اساسی و عاجلی است که باید انجام بگیرد.
وقتی در داخل کشور افرادی رانتخواری میکنند، موضوعاتی همچون بیکاری و گرانیها و به در کنار آن اشرافیتی که در بین برخی از مسئولان کشور وجود دارد، سبب نارضایتی مردم میشود، دشمن از این مسائل بهره میبرد و عملیات روانی خودش را انجام میدهد. فلذا برای اینکه دشمن نتواند این فشار را به نتیجه دلخواهش برساند: 1ـ باید تمام دستگاههای اجرایی کشور کمک کنند تا اقتصادمان رونق یابد. 2ـ با فساد و اشرافیگری در کشور مبارزه شود.3ـ به درد مردم و اشتغال جوانها توجه بیشتری شود.4ـ اقشار آسیبپذیر و افرادی که در وضعیت سخت معیشتی هستند، بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.5ـ باید هوشیار بود که دشمن با اعمال فشارهای عملی به دنبال ایجاد اخلال و ناامنی در کشور است، یعنی می خواهد مشکلات اقتصادی را تبدیل به مسائل امنیتی کند. 6ـ در کنار حل مشکلات معیشتی و مبارزه با فساد، هوشمندی اطلاعاتی و آگاهسازی مردم لازم است.
الحمدلله مردم ما خیلی زود متوجه اجرای نقشههای دشمن شدند. اگر دشمنان ما در دی ماه ۹۶
بصیرت: آمریکا به شدت در حال پمپاژ این خط است که مشکلات اقتصادی مردم ناشی از حضور و نفوذ منطقهای ایران است، راه مقابله با این جنگ روانی چیست؟
طبیعی است که آمریکاییها اینطور برای مشکلات ما دلیل تراشی کنند تا جمهوری اسلامی و ملت ایران تحت فشار قرار گیرد. امروز نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی ایران عامل اقتدار و تأمین امنیت ملت ایران است. اگر نفوذ و عمق راهبردی ما تثبیت شود، آثار و برکات فراوانی در حوزههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و به ویژه امنیتی برای ملت ایران و جمهوری اسلامی دارد. امنیت کشوری که در یک منطقه ژئوپلیتیک خودش را اثبات کند، با همسایگانش در تعامل باشد و ارتباطاتش را در حوزههای مختلف تعریف کند، هیچگاه آسیب نمیبیند. وقتی بیگانهای در منطقهای موفق می شود بین کشورها جنگ راه بیندازد، به خاطر اختلافات است. غربیها طی دهههای گذشته همواره در مناطقی مثل غرب آسیا از همان سیاست انگلیسی استفاده کرده اند؛ «تفرقه بینداز و حکومت کن». ما جنگ هشت ساله را فراموش نکرده ایم که غربیها چگونه صدام را تحریک و جنگی را به ملت ما تحمیل کردند. ما امروز برای اینکه امنیت پایدار داشته باشیم باید با همه کشورهای همسایه روابطمان را تقویت کنیم. این حضور در منطقه برای ما هزینه نداشته و برخلاف تبلیغاتی که دشمن دارد انجام میدهد برای ما دستاورد داشته است. شاید مهمترین دستاورد آن در حوزه امنیت باشد. یعنی آنچه امروز دشمن را نگران کرده امنیت ملت ایران است. این امنیت با ارزش، با ثبات و پایدار زمینه رشد و پیشرفت در حوزههای مختلف را فراهم کرده است و باید همه از این فرصت استفاده کنند. آمریکاییها نگران این هستند که روزی با همین روندهای کنونی مجبور شوند از کل منطقه خارج شوند و منطقه در اختیار ملتها قرار گیرد. ملتهای منطقه در همافزایی باهم منافعشان به خوبی تأمین میشود، اما وقتی بیگانه در این منطقه حضور داشته باشد کشورها متفرق شده و در مقابل هم قرار گرفته، هر روز خسارت و آسیب میبینند و نمیتوانند همافزا باشند؛ بنابراین ما نه تنها از حضور در منطقه خسارتی ندیدیم؛ بلکه دستاوردهای آن برای ما بسیار فراوان بوده و این نوع روایتگری دشمن است که میخواهد با روایت معکوس واقیعت، چنین القا کند که جمهوری اسلامی حضورش در منطقه به ویژه اقداماتی که در کشورهای سوریه و عراق انجام داده منشأ مشکلات فراوانی در داخل کشور شده است. چنانچه امروز در کشورهای عراق و سوریه حضور نداشتیم، وضعیت جمهوری اسلامی و شهرهای ما به مراتب بدتر از شهرهای عراق و سوریه بود. تروریسم و داعش در اینجا بیداد میکرد و لذا این حضور، منشأ دستاوردهای مثبت بوده، نه عامل بروز مشکلات.
بصیرت: سیاست و رویکرد سپاه در قبال جنگ اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران چیست؟ نسبت و تعامل آن با دولت را چگونه ارزیابی می کنید؟
سپاه معتقد است دشمن، دشمن است و دست از دشمنیهایش بر نمیدارد. جنگ اقتصادی یکی از جنگهایی است که دشمن طی چهل سال گذشته با ما داشته است. سپاه معتقد است که جمهوری اسلامی و ملت ایران ظرفیتهای بسیار بالایی دارد تا این جنگ را به یک فرصت تبدیل کند و ایران را در مسیر شکوفایی اقتصادی قراردهد و لازمه چنین توفیقی این است که همانطوری که در دوره جنگ تحمیلی یک نوع وحدت و انسجام در داخل کشور شکل گرفت، چنین وضعیتی را
مصاحبه از وحید قاسمی
باسپاس