امام خامنهای (مدظلهالعالی):
گناه بزرگی که برخی از دستاندرکاران فتنهها در کشور انجام میدهند، امیدوار کردن دشمن است؛ دشمن را امیدوار میکنند که میتواند منفذی در بین مردم، در بین عوامل گوناگون، در بین مسئولان نظام باز کند.(1388/12/6)
▼ حرف روز
حامی مطمئن
رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در نامهای به امام خامنهای(مدظلهالعالی) با اشاره به ابعاد توطئه بزرگ استکبار علیه قدس و ملت فلسطین از حمایتهای ملت ایران و هدایتهای رهبر معظم انقلاب اسلامی از جنبش مقاومت قدردانی و تأکید کرد، ما با شروع انتفاضه خروشان مردمی در داخل کرانه باختری و قدس، به اذن خداوند توطئه طاغوتِ عصر (ترامپ) و حاکمان نفاق در پایتختهای دور و نزدیک را در پایان دادن به مسئله فلسطین، خنثی خواهیم کرد.
در تحلیل این اقدام هنیه میتوان به چند نکته اشاره کرد:
1ـ نامهنگاری وی به رهبر معظم انقلاب، در حقیقت اقدامی است که از قدرت و تعیینکنندگی جمهوری اسلامی ایران در منطقه حکایت دارد و مهر تأییدی بر پرچمداری جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مسئله اول جهان اسلام است. در واقع، پس از تصمیم آمریکا برای انتقال پایتخت رژیم صهیونیستی به قدس، کشورهای گوناگون اسلامی این اقدام آمریکا را محکوم کردند و این نامه درست پس از این اقدام، حاوی این پیام است که در میان کشورهای اسلامی، جنبش مقاومت در فلسطین تنها به جمهوری اسلامی اطمینان و امید دارد.
2ـ این اقدام پیروزی بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران در منطقه است؛ زیرا در عین اینکه نشان میدهد حماس اشتباه خود در جریان بحران سوریه را پذیرفته است، به معنای شکست محور سازش منطقهای که تلاش داشت حماس را از عقبه راهبردی خود جدا کند، نیز هست.
3ـ اشاره به منطق حمایت جمهوری اسلامی از حماس نیز نکته دیگری است که در همین زمینه باید به آن اشاره کرد. با توجه به تصمیم عجولانه حماس در قبال بحران سوریه، حمایت جمهوری اسلامی از آرمان فلسطینیها فراتر و راهبردیتر از حمایت کردن یا نکردن گروههایی، مانند حماس از جمهوری اسلامی است؛ زیرا اولاً، حمایت از مسئله فلسطین برای جمهوری اسلامی، یک موضوع آرمانی است. ثانیاً، جمهوری اسلامی این اقدام خود را زمینهای برای وحدت جهان اسلام و اتحاد آن در برابر اشغالگران میداند. ثالثاً همین حمایت، زمینهای برای تقویت قدرت نرم جمهوری اسلامی و شکلدهی افکار عمومی جهانیان برای حمایت از جمهوری اسلامی به منزله یک بازیگر طرفدار مظلومان در جهان فراهم میکند.
▼ گزارش روز
دو پیششرط خبر خوب!
پویش خبر خوب و برگزاری یک نشست با این موضوع و اقدامات دیگری از این دست بسیار اتفاق خوب و مبارکی است که باید به آن جریانی که در این حرکت پیشرو است، تبریک گفت. کمااینکه در هفته گذشته و در بخش حرف روز این حرکت خوب تأیید شد؛ اما سؤال اینجاست که آیا برگزاری همایش و به راه انداختن پویش و... به تنهایی کافی است؟ آیا ایجاد جریانهای پر سروصدا و نگارش یادداشت و انتخاب تیترهای درشت برای این موضوع به تنهایی میتواند کارساز باشد؟ پاسخ واضح است؛ قطعاً خیر، همانگونه که همایشهای متعدد درباره اقتصاد مقاومتی، مبارزه با قاچاق و موضوعات دیگری از این دست، سالهاست جز هزینهتراشی و سروصدا، خروجی قابل قبول و ملموسی نداشته است. ایده ایجاد رسانهای که به جای یأس و ناامیدی، امید و شادابی را به جامعه تزریق کند، بسیار خوب است؛ اما برای رسیدن به جامعه امیدوار به جز برگزاری همایش و سمینار حداقل دو پیششرط اساسی نیز وجود دارد؛ اول معطوف شدن رسانهها به منافع مردم به جای منافع گروههای سیاسی، رسانهها وقتی دل در گرو جریانهای سیاسی و حزبی دارند و همه موضوعات را از دریچه منافع حزبی و جریانی نگاه میکنند، حتی اگر روز و شب هشتگ خبر خوب بزنند، در تحقق این امر کمکی نخواهند کرد؛ چرا که اساس نگاه حزبی و در نظر گرفتن منافع جناحی نمیگذارد روایت صادقانهای از جامعه ارائه دهند و حتی اگر بتوانند در ظاهر و در کوتاهمدت تأثیرات مثبتی بگذارند، در تحقق قطعی این هدف موفق نخواهند بود. دوم اینکه نیازمند تعریف درست از خبر خوب هستیم؛ خبر خوب لزوماً به معنای خبر نشاطبخش و شادیآور و... نیست؛ بلکه خبر خوب برای مردم مشاهده انعکاس صدایشان در رسانهها و شنیدن پژواک مطالباتشان در رسانهها است. خبر خوب برای مردم آن است که ببینند مشکلشان از سوی رسانهها آنقدر پیگیری میشود که در نهایت مسئول و دستگاه مربوطه پای کار آمده و به مشکلشان رسیدگی کرده و آن را برطرف میکند.
▼ اخبار ویژه
ولیعهد عربستان یک حیلهگر است
«عبدالله بنعلی آلثانی» از شاهزادگان قطری و البته از مخالفان و معارضان دولت کنونی قطر در یک فایل صوتی که گفته میشود 15 ژانویه (25 دی ماه) در ابوظبی ضبط شده است، میگوید علت اصلی بحران قطر این است که «محمدبنسلمان» ولیعهد عربستان و «محمدبنزاید» ولیعهد ابوظبی چشم طمع به ثروت قطر دوختهاند. این معارض قطری اضافه میکند، تحت فشارهای شدید و تهدیدات مستمر بن زاید و بن سلمان قرار گرفته تا تسلیم خواستههای آنها شود و حتی در نتیجه این فشارها تصمیم گرفته است به زندگی خود پایان دهد و خودکشی کند. وی در این فایل صوتی، ولیعهد عربستان را «حیلهگر» توصیف میکند و از قطریها میخواهد قدرت و حاکمیت در کشور خود را حفظ کرده و از دولت این کشور حمایت کنند.
طرحی برای سخت کردن شرایط برجام
جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا در نظر دارند شروط توافق هستهای ایران را سختگیرانهتر کنند. جاناتان سوان، مقالهنویس پایگاه خبری آمریکایی اکسس نوشت: من به کپی طرحی دست یافتهام که جمهوریخواهان مجلس نمایندگان برای اصلاح توافق هستهای ایران ارائه میکنند. او گفت: جنگطلبان محافظهکار مخالف ایران به من گفتهاند قصد دارند حمایت دیگران را از این طرح که پیتر روسکام، لیز چنی و دیگر نمایندگان جمهوریخواه ارائه کردهاند، جلب کنند؛ چرا که از طرح پیشنهادی سناتور باب کورکر جمهوریخواه و بن کاردین دموکرات در سنا راضی نیستند.
▼ اخبار
1ـ ادعای یک رسانه صهیونیستی درباره انتقال سفارت آمریکا به قدس
وبگاه «تایمز اسرائیل» به نقل از رسانههای آمریکایی نوشت: واشنگتن ساختمان جدیدی برای سفارتخانه در قدس بنا نمیکند؛ بلکه یکی از ساختمانهای کنسولی فعلی در غرب این شهر را به مکان جدید سفارتخانه تبدیل میکند. این ساختمان کنسولگری در محله «آرنونا» و نزدیک خط سبز (مرز تعیین شده در سال 1967) قرار دارد که سالها از آن برای صدور روادید و خدمات کنسولی استفاده میشد. این گزارش جدید در حالی است که طی روزهای اخیر مقامات تلآویو و واشنگتن اظهارات متناقض فراوانی درباره فرایند انتقال سفارت آمریکا منتشر کردهاند. «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفته بود انتقال سفارتخانه فقط یک سال طول میکشد؛ اما ترامپ در گفتوگو با خبرگزاری رویترز، ضمن تکذیب اظهارات نتانیاهو، تأکید کرد که این فرایند به طور حتم طی یک سال انجامشدنی نیست و «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا نیز اعلام کرده است، انتقال سفارتخانه حدود سه سال به طول میانجامد.
2ـ نظارتی بر شناسایی افراد دوتابعیتی وجود ندارد!
حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو هیئت تحقیق و تفحص از افراد دو تابعیتی و دارای گرینکارت در حوزه مدیران ارشد کشوری گفت: به دنبال افزایش تهدیدها و بحث نفوذ، ضرورت داشت درباره موضوع افراد دو تابعیتی و دارای گرینکارت در حوزه مدیران ارشد کشور تحقیق و تفحصی صورت گیرد؛ از این رو سال گذشته این تحقیق و تفحص در مجلس تصویب و پس از تدوین گزارش، به مجلس ارائه شد. نماینده مردم شاهینشهر در مجلس با اعلام اینکه گزارش تدوین شده 33 صفحه و دارای 40 صفحه ضمایم و مستندات است، افزود: یک فهرست 100 نفره اعم از افرادی که گرینکارت دارند و دوتابعیتی هستند، در جریان تحقیق و تفحص به دست آمده که اسامی آنها در گزارش ذکر شده است. حاجیدلیگانی افزود: متأسفانه، تحقیق و تفحص نشان داد، در وزارت امور خارجه هیچ نظارتی برای شناسایی افراد دوتابعیتی وجود ندارد.
3ـ نتوانستیم به هزینه جاری دولت لگام بزنیم!
روزنامه «آرمان» با انتقاد از عملکرد دولت اعتدال نوشت: «شواهدی از ناکارآمدی در عملکرد دولت در جاهای مختلف وجود دارد. مثلاً واقعیت این است که ما در سالهای اخیر نتوانستهایم این دولت را قانع کنیم که به هزینههای جاری خود لگام زده و این هزینهها را کنترل کند. ایراد دیگری که میتوان گرفت، اینکه به نظر میرسد دولت در چابکسازی بدنه اجرایی خود هنوز هم ضعف دارد و باید در این زمینهها فکری اساسی کند. همچنین به نظر میرسد، آقای روحانی طی شش، هفت ماه گذشته از جنبه اتصال و ارتباط با بدنه اجتماعی رأی خود، مشکلاتی بر سر راهش به وجود آمده و به نظر میرسد دولت نتوانسته این ارتباط را حفظ کند.» گفتنی است، هزینههای جاری دولت در سالهای اخیر ۳۰۰ درصد افزایش داشته است.
4ـ شکایت برای بازپسگیری 4/9 میلیارد دلار دارایی ایران
بانک مرکزی ایران شکایتی را علیه مؤسسه کلیر استرین در بورس لوکزامبورگ طرح کرده است تا 4/9 میلیارد دلار دارایی خود را پس بگیرد. مؤسسه کلیر استرین که زیرمجموعه بورس لوکزامبورگ است، در حال حاضر 4/9 میلیارد دلار از داراییهای ایران را که بخشی از آنها در قالب اوراق قرضه دولتی است، بلوکه کرده است؛ البته 1/9 میلیارد دلار از این دارایی پیشتر به حکم دادگاه آمریکایی از ید این مؤسسه خارج شده و به خانواده قربانیان انفجار مقرّ دریایی آمریکا در لبنان که به کشته شدن 214 نظامی منجر شد، پرداخت شده است. آمریکا ایران را مسئول این اقدام معرفی کرده است! گفتنی است پیشتر آمریکا این مؤسسه را به دلیل نقض تحریمهای ایران نیز 152 میلیون دلار جریمه کرده بود.
▼ اخبار کوتاه
◄ صندوق بینالمللی پول اعلام کرد: با توجه به ایجاد پلتفرم پرداخت بین سریلانکا و بانک توسعه صادرات ایران، قرار است تا ماه فوریه سال جاری، سریلانکا 42 میلیون دلار از پول نفت وارداتی ایران را بپردازد. گفتنی است، سریلانکا از سال 2013 در پرداخت پول نفت وارداتی از ایران با مشکل مواجه بود؛ اما به تازگی صندوق بینالمللی پول 1/5 میلیارد دلار بودجه به سریلانکا اختصاص داده است.
◄ حمید کارگر، رئیس مرکز ملی فرش دستباف گفت: در ماهها و سالهای اخیر صادرات فرش دستباف روند رو به رشدی را تجربه میکند که امیدواریم در پایان سال جاری شاهد صدور بیش از 400 میلیون دلار فرش دستباف از کشور به بازارهای هدف صادراتی باشیم. وی افزود: متوسط میزان صادرات فرش دستباف ایران در دهههای اخیر سالیانه 500 میلیون دلار بوده است.
◄ نخستین جلسه شورای مرکزی حزب اعتماد ملی به ریاست الیاس حضرتی، نماینده تهران در مجلس در قلهک برگزار شد. این در حالی است که در این جلسه حجتالاسلام رسول منتجبنیا، قائممقام دبیرکل محصور این حزب شرکت نکرد. گفتنی است، منتجبنیا با وجود مخالفت اعضا به دلایل نامشخصی از سمت خود در این حزب استعفا داده است.
◄ توافقات نهایی بین ایرانخودرو و شرکت دایملر برای تولید خودروهای سواری مرسدس بنز در ایران صورت گرفته و از اوایل سال آینده تولید این محصولات در ایران آغاز میشود. برای سال 1397 تولید حدود دو هزار و 500 دستگاه خودروی بنز پیشبینی شده و مدلهای اقتصادیتر این خودرو در ایران تولید خواهد شد.
◄ سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از سفر «رکس تیلرسون» وزیر خارجه این کشور به اروپا طی هفته آینده خبر داد. «هیدر نائورت» تصریح کرد: تیلرسون ابتدا به لندن و پاریس برای مذاکره درباره ایران و سوریه سفر خواهد کرد و سپس برای شرکت در مجمع جهانی اقتصاد در «داووس»، عازم سوئیس خواهد شد.
◄ محمد قوچانی از انتشار روزنامه جدید خود که البته ارگان رسانهای حزب کارگزاران است، خبر داد و نوشت: از چهاردهم بهمن ماه روزنامه «سازندگی» را تقدیم یاران وفادارمان در این سالها میکنیم. گفتنی است، قوچانی از چندی پیش به عنوان مشاور رسانهای رئیسجمهور منصوب شده ست.
◄ ناصر ابوشریف، نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران گفت: برخی کشورهای اسلامی برای ارتباط با رژیم صهیونیستی دست و پا میزنند؛ ولی قرآن، رژیم صهیونیستی را نماد سلطهطلبی و فساد در زمین معرفی کرده است.