مهمترین دستاورد سیاسی دولت سیزدهم
یکی از عرصههای مهمی که دولت سیزدهم توانسته عملکرد بسیار قابل دفاعی داشته باشد عرصه سیاسی است. مهمترین موفقیتهای دولت در این عرصه عبارتند از:
۱-کاهش اختلافات میان قوا و مسئولان کشور: تقابل سران قوا در فضای رسانه یا حمله به نهادهای حاکمیتی یکی از ریشههای گستاخی دشمن، ضد انقلاب و نومیدی مردم از حل مشکلات شان توسط مسئولان بود که به توفیق الهی و هوشیاری و عقلانیت حاکم بر سران قوا به حداقل کاهش یافته و تلاشهای دوستان کج فهم نیز ناکام مانده است. نفس برگزاری جلسات سران قوا در فضایی آرام و همدل، امید و آرامش را به جامعه برگردانده و میتواند به افزایش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی کمک کند.
۲-عدم برخورد سیاسی و جناحی با مشکلات اساسی کشور: برخورد سیاسی و جناحی با مسائل اصلی و مشکلات مردم و عدم پذیرش مسئولیت از سوی دولت سبب میشد مردم اعتماد خود را از دست داده و زمینه سوء استفاده مخالفان ملت فراهم میشد. عدم استفاده از همه ظرفیت ها، حذف بسیاری از نیروهای انقلابی و کنارگذاشتن بسیاری از مدیران به واسطه گرایشات سیاسی یکی از ریشههای ناکارآمدی و تقابل سیاسی میگردید.
۳-استفاده از ظرفیت مدیران بدون توجه به گرایش سیاسی آنها: رویکرد جناحی و ترجیح منافع حزبی بر منافع ملی سبب میشد مردم و کشور خسارتهای زیادی متحمل شوند که یکی از آنها محروم شدن از مدیران با تجربه به دلیل گرایش سیاسی بود. دولت سیزدهم توانست برخورد جناحی را به حداقل رسانده و ملاک عمل در واگذاری مسئولیت را توانمندی و دلسوزی افراد قرار دهد.
۴-تحرک و حضور میدانی برای حل مشکلات مردم: عدم تحرک و مدیریت کنترلی که اعتراض بسیاری از دلسوزان نظام را فراهم ساخته بود و از سوی بدنه جامعه نیز مطرح میشد. حداقل انتظار جامعه این بود که اگر امکانات لازم جهت پاسخگویی به مشکلات وجود ندارد، قرار گرفتن مسئولان در میان مردم و کنار مردم در حوادثی مانند سیل و زلزله میتواند بخشی از دغدغه مردم را کاهش دهد.
۵-همسویی با سیاستهای کلان نظام: از دیگر انتقادات وارده به دولت گذشته مدیریت راهبردی کشور، عدم همراهی با سیاستهای کلان نظام، عبور از خطوط قرمز، عدم اهتمام کافی به امنیت ملی کشور، عدم هماهنگی میان قوا، سوء استفاده از اختلافات جناحی، سیاسی، قومی و مذهبی بود.
۶-در اولویت قرار ندادن مذاکرات: یکی از موفقیتهای دولت سیزدهم جلوگیری از شرطی کردن اقتصاد به توافق و گره نزدن آب خوردن مردم به برجام بود. سیاستی که هم در داخل جواب داد و اجازه نداد با هر دور مذاکره و برگشت به کشورها قیمت دلار چند هزار تومان افزایش و حتی چند برابر شود و در خارج نیز سبب شد تا معادله ناز و نیاز عوض شده و طرف غربی هم بداند که در موقعیت نیاز قرار دارند نه ناز.
۷-تابعسازی سیاست خارجی از سیاست داخلی و کلان کشور: از جمله سیاستهای غلطی که در دولت گذشته پیامدهای منفی زیادی برای کشور ایجاد کرد، تابعسازی سیاست داخلی از سیاست خارجی بود. این درحالی است که در اغلب کشورها سیاست خارجی را تابع سیاست داخلی قرار میدهند تا از این طریق منافع ملی خود را تأمین کنند.
۸-مبارزه با فساد و کاهش روحیه تجمل گرایی:در طول سالیان گذشته ترویج روحیه تجمل گرایی و اشرافی گری موجب فاصله طبقاتی و نومیدی مردم از مسئولان کشور گردید. این روند در دولت سیزدهم به دلیل ساده زیستی دولتمردان کاهش یافته و چنین دولتی میتواند شعار مبارزه با فساد را نیز برای مردم مستندسازی کند. اگرچه تا ریشه کن شدن این دو بلیه شوم فاصله زیادی وجود دارد، اما قاطعانه میتوان ادعا کرد که در یک سال گذشته شاهد رشد اشرافی گری و فساد در جامعه نبوده و بلکه برخورد با مفاسد بزرگ هم صورت گرفته است.
۹-احیای شعارهای انقلابی و بسط ارزشهای اسلامی: انقلاب اسلامی به لحاظ فلسفی انقلاب ارزشهاست. اما متأسفانه برخی از مسئولان و دولتمردان دانسته یا نادانسته به تضعیف ارزشها و یا جابهجاکردن ضدارزشها با ارزشها پرداختهاند که نتایج آن را میتوان در وضعیت فرهنگی و عفاف و حجاب جامعه مشاهده کرد. یکی از دستاوردهای سیاسی مهم دولت سیزدهم توجه به مفاهیم ارزشی از جمله اخلاق و معنویت، ایثار و گذشت، صداقت و شجاعت، برادری و دوستی و حمایت از جبهه مقاومت و تفکر بسیجی، اعتقادات مذهبی و آرمانهای انقلابی است.
3 پیشنهاد به آقای رئیسی
رهبر انقلاب روز گذشته در دیدار با هیئت دولت در اولین سال دولت سیزدهم به مجموعه ای از توفیقات، توصیه ها و ذکر شاخص هایی برای کارآمدی اقتصادی در دولت پرداختند. ایشان زنده کردن امید و اعتماد مردم را مهم ترین توفیق دولت دانستند و افزودند: «مردم میبینند که دولت در وسط میدان و مشغول کار و تلاش برای حل مشکلات و خدمترسانی به آنهاست و این واقعیت، امید و اعتماد عمومی را تا حد زیادی احیا کرده است البته این تلاشها در برخی زمینهها به نتیجه رسیده و در بعضی زمینهها نیز هنوز به نتایج لازم نرسیده است» دستاوردی که در یادداشت روز مورخ 6 شهریور ماه جاری روزنامه خراسان به آن اشاره شده بود. 8 توفیق، 7 توصیه و 7 شاخص اصلی در حوزه کارآمدی اقتصادی مورد اشاره رهبر انقلاب را می توان به عنوان نقشه راه مورد مطالبه ایشان از دولت سیزدهم برای ادامه مسیر دانست که گزارش آن را می توانید در صفحه 4 روزنامه بخوانید. اما ذکر سه نکته قابل تامل به نظر می رسد: 1. رهبر انقلاب در بخش توصیه ها با ذکر این که «مراقب باشید کارهای روزمره شما را غرق نکند»، طراحی نقشه جامع حرکت دولت و تدوین و ارائه «یک طرح کلان و نقشه جامع» را مطالبه کردند، مطالبه ای که به طور مشخص با مقوله زنده نگه داشتن اعتماد و امید مردم در ارتباط مستقیم است و به نظر می رسد دولت باید با قید فوریت در اولویت کار خود قرار بدهد و در یک بازه زمانی کوتاه و منطقی در واقع قبل از ارائه لایحه بودجه 1402 به مجلس این نقشه جامع و طرح کلان خود را متناسب با آن چه قرار است در هفتمین برنامه توسعه کشور وجود داشته باشد تنظیم و تدوین و به مردم و افکار عمومی ارائه کند تا هم برآمده از اسناد بالادستی باشد، هم پشتوانه اجرا در حوزه بودجه داشته باشد و هم تبدیل به یک مطالبه عمومی شود. 2. رهبر انقلاب در سخنان دیروز خود با رویکرد کارآمدی، برخی شاخص های کمی را همچون «اندازه تورم، میزان رشد اقتصادی، میزان رشد سرمایه گذاری، میزان رشد اشتغال، میزان رشد درآمد سرانه و میزان کاهش فاصله طبقاتی» برشمردند و از دولت مطالبه کردند که دولت باید به صورت مستمر و دقیق مورد توجه قرار دهد. براین اساس به نظر می رسد دولت در راستای حفظ امید و اعتماد مردم باید در بازه های ماهانه و فصلی حداقل این شش شاخص اقتصادی مورد مطالبه رهبر انقلاب و دیگر شاخص های از این دست را به صورت شفاف به مردم گزارش دهد تا هم ابزاری برای سنجش عملکرد متولیان امر باشد و هم با تبدیل شدن به یک مطالبه عمومی ساختار اجرایی خود را پاسخگو به افکار عمومی بداند. 3. رهبر انقلاب روز گذشته بخش قابل توجه سخنان خود را به حوزه اقتصاد اختصاص دادند. در واقع با یک نگاه تحلیل محتوا می توان این گونه ارزیابی کرد که از منظر رهبر انقلاب در شرایط کنونی کشور، کارآمدی در حوزه اقتصاد هم اهمیت و هم اولویت دارد، موضوعی که به نظر می رسد باید مورد توجه هر سه قوه مقننه و قضاییه و بالاخص مجریه باشد. بی شک دغدغه های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی اهمیت خود را دارند اما تاکید رهبر انقلاب بر اهمیت و فوریت کارآمدی اقتصادی چنان است که شاید بتوان گفت این حوزه را مهم ترین ماموریت دولت برای احیای کامل امید و اعتماد مردم می دانند. بر این اساس پیشنهاد می شود هر سه قوه گزارشی از عملکرد خود در حوزه اقتصاد و وزن آن نسبت به دیگر حوزه هایی که به آن پرداختند به افکار عمومی ارائه کنند.
دفاع از حق یا حقالوکاله؟! (یادداشت روز)
حمایت از مظلومی که توان یا زبان استدلال و دفاع در برابر ظلم وارد شده به خود را ندارد یکی از اساسیترین فلسفههای شکلگیری نهاد حقوقی وکالت و فعالیت وکلا بوده است.نمایندگان مجلس ساکت نخواهند ماند
مصطفی درایتیمردم قضاوت میکنند
کمیل نقیپور سردبیر