▼ حرف روز
مجاهدت در برابر کروناهراسي
ملت غيور ايران زمين در طول سالهاي اخير همواره در حال مبارزه با سختيها و مشقات، ايستادگي قابل تقديري از خود نشان داده است. از قصه تجزيهطلباني که کشور را در هفتههاي اول پيروزي انقلاب به ميدان بلوا و درگيري و تنش تبديل کردند تا کودتاگراني که مسير براندازي را در ارتباط با بيگانگان و از درون پادگانها دنبال ميکردند. پس از تسخير لانه جاسوسي آمريکا، سياست تحريم اقتصادي و تهديد نظامي نيز بر چالشهاي موجود افزوده شد؛ اما ملت ايران با استقامت و هوشمندي خود از اين چالش نيز گذشت و مکر دشمن را ناکام گذاشت.
آخرين حربه دشمن در روزگار زعامت حضرت امام خميني(ره) تجاوز دشمن بعثي بود که با چراغ سبز و حمايت همهجانبه غربيها به خاک وطن تجاوز کرد. هشت سال ايستادگي ملت ايران در شرايط دشوار تحريم همهجانبه نشان داد اين ملت اصيلتر از آن است که در برابر دشمن کم بياورد. پس از جنگ نيز میتوان مجاهدت ملت ايران را در عرصههاي مختلف سازندگي، فرهنگي، علم و فناوری و عرصههاي مختلف توسعه سياسي، اقتصادي، فرهنگي و علمي مشاهده کرد.
در اين ميان، کليدواژه محوري فهم مقاومت ملت ايران، جهاد و مجاهدت است. ملت ايران با مجاهدت توانسته است بر همه مشکلات فائق آيد. در نگاه حکيم انقلاب اسلامي: «يک شرط جهاد، اين است که در مقابله با دشمن باشد. اين مقابله، يک وقت در ميدان جنگِ مسلّحانه است که جهاد رزمي نام دارد، يک وقت در ميدان سياست است که جهاد سياسي ناميده ميشود، يک وقت هم در ميدان مسائل فرهنگي است که به جهاد فرهنگي تعبير ميشود و يک وقت در ميدان سازندگي است که به آن جهاد سازندگي اطلاق ميگردد. البته جهاد، با عنوانهاي ديگر و در ميدانهاي ديگر هم هست. پس شرط اوّلِ جهاد اين است که در آن، تلاش و کوشش باشد و شرط دومش اينکه، در مقابل دشمن صورت گيرد.»
اين روزها کشور در آزمون سختي قرار گرفته است و جهادگران عرصه بهداشت و سلامت کشور ميداندار مقابله با دشمني هستند که صحت و عافيت جسم ملت ايران را نشانه رفته است. اين عزيزان با همه نیرو توانستهاند در اين ميدان موفق عمل کنند، به نحوي که طبق آمار مراکز علمي دنيا، پس از چين، ايران بيشترين بهبودي بيماران آلوده به کرونا را داشته است.
▼ گزارش روز
با گرگ دنبه میخوره
سایت اصلاحطلب «خبر آنلاین» در راستای ایجاد اختلاف در مجلس یازدهم در مطلبی با عنوان: «دردسر فرزندانِ مصباح پایان ندارد» مینویسد: «قالیباف گرچه از دروازههای بهارستان عبور کرد و حضورش در مجلس یازدهم را قطعی کرد، اما تکیه زدنش بر کرسی ریاست قوه مقننه راحت و آسان نخواهد بود. سختترین خوان برای رسیدن قالیباف به صندلی شماره یک بهارستان عبور از سد پایداریهاست؛ فرزندان معنوی آیتالله مصباح که صراحتاً از قالیباف به عنوان خط قرمز خود نام برده بودند.» این سایت خبری در ادامه میآورد: «وجود همین رقبای سرسخت است که قالیباف را مجبور خواهد کرد از همان ابتدای حضورش در پارلمان وارد معادلات پشت پرده شود.» این پیشبینیها صرفاً برای درگیر کردن مجلس در امور جزئی بیان میشود، اما از آنجا که نیروهای انقلاب تمرکز خود را بر حل مشکلات مردم گذاشتهاند، اینگونه تفرقهافکنیها نمیتواند در مسیر خدمت به مردم خللی ایجاد کند. این رفتار اختلافانگیز حکایت همان ضربالمثل ایرانی است که میگوید: با گرگ دنبه میخوره، با چوپان گریه میکنه. خبرآنلاین در ظاهر خود را خیرخواه قالیباف نشان میدهد، اما هدفش به هم ریختن مجلس انقلابی است.
«روزنامه شرق» هم پیش از این در مطلبی نوشته بود: «میرسلیم قطعاً برای ریاست اصلی هم وارد رقابت خواهد شد... قالیباف محتملترین گزینه ریاست مجلس آتی با بیشترین شانس است؛ با این حال، ریاست قالیباف بر مجلس شکننده هم هست. تقریباً نزدیک به ۱۶ سال است که مجلس رئیس معمم به خود ندیده است. اگر آقاتهرانی بتواند در این کارزار قالیباف و دیگران را شکست دهد، بعد از ۱۶ سال نخستین رئیس معمم مجلس میشود.»
این پروژه اختلافافکنی در ادامه بیشتر هم خواهد شد و برای مقابله با آن در داخل و خارج مجلس نیاز به هوشیاری بیشتری هست.
▼ اخبار ویژه
فرزندانتان در تیررس ما هستند
مرکز مستشاری نظامی ایران در سوریه با اشاره به تداوم حملات توپخانهای ترکیه به مواضع این مرکز، ترکیه را به برخورد عقلانی با موضوع ادلب و بر اساس مصلحت مردم این کشور دعوت کرد. به گزارش «المیادین» متن بیانیه مرکز مستشاری ایران درباره تحولات ادلب به شرح زیر است: «فرزندان ملت ترکیه در ارتش آن کشور در منطقه ادلب در تیررس نیروهای نظامی ما هستند و به راحتی میتوانستیم انتقام بمباران مراکزمان را از آنها بگیریم، اما در پاسخ به دستورات صادرشده از فرماندهانمان خویشتنداری کردهایم. از آنها دعوت میکنیم به فرماندهان و رهبران ترکیه برای حفظ آرامش و جلوگیری از ریخته شدن خون نظامیان ترکیه در خاک سوریه فشار وارد آورند. اعلام میکنیم با وجود شرایط بسیار سخت و طاقتفرسای بهوجودآمده، همچنان در کنار دولت، مردم و ارتش سوریه در میدان مبارزه با تروریسم تا آزادسازی و پاکسازی کامل خاک این کشور قرار داریم و همگان را به تفکر و درک خطرات بزرگی که ادامه دشمنی و حملات علیه سوریه به وجود میآورد، دعوت میکنیم.»
◄ «احمد المتوکل» وزیر بهداشت یمن، امارات را مسئول تلاش برای شیوع کرونا در یمن دانست. المتوکل با بیان اینکه هنوز هیچ مورد مشکوک ابتلا به کرونا در میان شهروندان یمنی وجود ندارد، گفت: «رژیم امارات تلاش دارد بیماران و افراد مشکوک به ابتلا به کرونا در کشورش را به اتاقهای ایزوله در شهرهای عدن و المخاء اعزام کند.» وی گفت: «ما از سازمانها میخواهیم تا مانع اقداماتی از این دست از سوی امارات شوند.»
▼ اخبار
1ـ در همچنان روی یک پاشنه میچرخد؛ FATF را تصویب کنید
روزنامه «ایران» در مطلبی نوشت: «اگر آمریکا بالاجبار ما را تحریم کرد، اما این بار با عدم تأیید مصوبه مجلس توسط مجمع تشخیص مصلحت، ما داوطلبانه به استقبال تحریم رفتهایم. بنابراین امکان انتقال منابع مالی به داخل کشور سختتر از گذشته خواهد شد، اقتصاد ما بستهتر و کوچکتر و زندگی مردم بیش از گذشته تحت فشار قرار خواهد گرفت و در نتیجه، بر بیکاری، تورم، افزایش نرخ ارز، کاهش سرمایهگذاری، افزایش هزینه مبادلات خارجی و افزایش قیمت کالاهای وارداتی، رکود اقتصادی، محدودیت صادرات پتروشیمی و فولاد، گسترش فقر و... اثر خواهد گذاشت و به تداوم و گسترش چرخه اقتصاد سیاه کمک کرده، اقتصاد ملی را بیش از گذشته، تضعیف خواهد کرد.» تصویرسازی رسانه رسمی دولت از آینده اقتصاد ایران بدون FATF در حالی است که عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی همین دولت بارها اعلام کرده است عدم الحاق به FATF هیچ تأثیری در اقتصاد کشور ندارد. بسیاری از کارشناسان نیز بر این باورند FATF نه تنها گشایشی در امور اقتصادی ایجاد نمیکند، بلکه ابزاری برای هوشمندسازی تحریمهای ضد ایرانی است.
2ـ تحقق مطالبات معیشتی مردم؛ وظیفه مجلس آینده
«کاظم انبارلویی» از فعالان اصولگرا با بیان اینکه اصلیترین وظیفه مجلس آینده تحقق مطالبات معیشتی مردم و عمل به وعدههای محققنشده مجلس دهم و دولت فعلی است، اظهار کرد: «احزاب و گروههایی که به مجلس یازدهم راه یافتهاند در حال تهیه برنامههای خود مخصوصاً در حوزه اقتصادی هستند تا با ورود به مجلس یازدهم، طرحهای خود برای تحقق مطالبات معیشتی مردم را ارائه کنند.» وی با بیان اینکه تقابل دولت و مجلس برای مردم نان و آب نمیشود، ادامه داد: «تحقق مطالبات معیشتی مردم با تعامل مثبت دولت و مجلس امکانپذیر است. اینگونه نیست که مجلس یازدهم چوب لای چرخ دولت بگذارد، بلکه دنبال تعامل مثبت است. مجلس یازدهم با دولت همراهتر از مجلس دهم در زمینه پاسخ به مطالبات معیشتی مردم خواهد بود.»
3ـ عدم گشایش اقتصادی؛ دلیل کاهش مشارکت در انتخابات
«داریوش قنبری» فعال اصلاحطلب و حامی دولت در یادداشتی در روزنامه اصلاحطلب «آرمان» پیرامون علت کاهش مشارکت در انتخابات مجلس نوشت: «اينکه در کاهش مشارکت اين دوره از انتخابات چه عواملي تأثيرگذار بوده است، چند دليل را ميتوان ذکر کرد. اول اينکه مردم چندين سال به دنبال شکلگيري تحولات مثبت در کشور مبتني بر گشايش اقتصادي و... بوده و به اميد گشايش و تحول در عرصه اقتصاد، در انتخابات رياستجمهوري 92، 96 و مجلس 94 شرکت کردند، اما آنطور که انتظار داشتند به اهدافشان نرسيدند. مردم اينطور احساس ميکنند مطالباتشان از سوي کساني که رأي ميآورند مورد توجه قرار نميگيرد و اميدشان کم شده است. اين عامل را ميتوان عمدهترين دليل براي اين ميزان مشارکت دانست.»
4ـ پیشنهاد اصل هشتادوپنجی شدن لایحه بودجه
«حمیدرضا حاجیبابایی» با اشاره به رد لایحه بودجه و شیوع ویروس کرونا گفت: «به نظر میرسد برای برونرفت از مشکل موجود، دولت سریعتر باید لایحه بودجه را دریافت و برای سال آینده برنامهریزی کند، مجلس هم باید در این زمینه تعیین تکلیف کند.» وی افزود: «پیشنهادی را با مشورت رئیس مجلس، رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس کمیسیون تلفیق مطرح کردیم که بودجه بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی و آئیننامه داخلی به کمیسیون تلفیق واگذار شود و کمیسیون با اصلاحاتی آن را بهروز کند تا در صحن مجلس شاهد حضور طولانی نمایندگان نباشیم و با رأی مجلس از برزخ بودجه رهایی یابیم و راه مجلس آینده برای اصلاح باز باشد و دولت نیز امور جاریه را ادامه دهد.»
▼ اخبار کوتاه
◄ «عمرانخان» به کشتار مسلمانان در هند واکنش نشان داد و گفت: «سکوت جامعه جهانی در قبال کشتار وحشیانه مسلمانان در هند شرمآور است و نهادهای مسئول باید نسبت به این مسئله واکنش نشان دهند.» اقدامات هند میتواند تهدیدی جدی برای حدود ۲۰۰ میلیون مسلمان ساکن این کشور باشد. در حالی که نظامیان هندی حداقل ۵۰ مسلمان را همزمان با ورود ترامپ به خاک این کشور کشتهاند، سازمان همکاری اسلامی، به سرپرستی عربستان همچنان سکوت کرده است و برای حفظ منافع اقتصادی حاضر نیست اقدامات دولت دهلی نو را محکوم کند.
◄ رئیسجمهور آمریکا که در تحریم ملت ایران از هیچ کوششی فروگزار نکرده است، مدعی آمادگی کشورش برای کمک به ایران برای مقابله با ویروس کرونا، به شرط درخواست تهران شد. «دونالد ترامپ» در سخنانی گفت: «اگر بتوانیم به ایران در زمینه حل این مشکل کمک کنیم، حتماً این کار را خواهیم کرد. آنها فقط باید از ما درخواست کنند.» این در حالی است که رئیسجمهور آمریکا که سابقه زیادی در مخفیکاری، ازجمله تلفات حمله موشکی سپاه پاسداران به پایگاه عینالاسد دارد، درباره آمار مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور نیز پنهانکاری میکند.
◄ «هاآرتص» نوشت: «نشت اطلاعات شخصی 6/5 میلیون اسرائیلی درست سه هفته قبل از انتخابات، یکی از بدترین گافهای امنیتی تلآویو در چند سال گذشته بوده است.» در ادامه این مطلب آمده است: «اولین مورد نشت اطلاعات حدود یک هفته پیش گزارش شده و مورد دوم و جدیتر که روز یکشنبه گزارش شده، ناشی از سهلانگاری شرکت الکتور سافتور (Elector Software) بوده است که در حوزه انتخابات فعالیت میکرده است.»
◄ دهها فعال و چهره اجتماعی ترکیه از «رجب طیب اردوغان» خواستند دست از مداخلههای تحریکآمیز در سوریه بردارد و نیروهایش را فوراً از این کشور خارج کند. 236 نفر از شخصیتهای برجسته ترکیهای با امضای طوماری، مخالفت خود را با سیاستهای اردوغان در سوریه و به خصوص ادلب، اعلام و تأکید کردند، دخالتهای او در ادلب، آنکارا را به ابزاری در دست کشورهای امپریالیست و حامی تروریسم قرار داده است.
شماره 937 صبح صادق منتشر شد
همراه با پرونده ویژه «ویروس منحوس»
در این شماره میخوانید:
کرونا را شکست میدهیم؛ ایرانهراسی با ویروس جهانی/ اعتماد به خبر رسمی/ مجلس در مسیر شهید سلیمانی / یک ویروس و سه نکته اقتصادی/ مردم در انتظار مجلس انقلابی.