صفحه نخست

بین الملل

سیاسی

چند رسانه ای

اقتصادی

فرهنگی

حماسه و جهاد

دیدگاه

آذربایجان غربی

آذربایجان شرقی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

کهگیلویه و بویراحمد

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

صبح صادق

محرومیت زدایی

صفحات داخلی

خراسان رضوی >>  عمومی >> تیتر یک
تاریخ انتشار : ۲۴ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۷:۴۳  ، 
شناسه خبر : ۳۳۳۶۲۳
زندگى انسان، همواره دستخوش تغییر و تحوّل است، لازمه جاودانگی و همگانی بودن دین اسلام  آن است که  در هر دوره اى و با هر زمانه و زمینه اى، بتواند رسالت خود را در هدایت انسانها انجام دهد.
پایگاه بصیرت / گروه فرهنگی/ موسی سلیمانی

ارزش های متعددی در دوران دفاع مقدس رشد کردند و جلوه های متعددی از خود بروز دادند. این ارزش ها قابلیت آن را دارند که در تمامی زمان ها و مکان ها به کار گرفته شوند. ترویج این فرهنگ ها و ارزش ها می تواند روابط مردم با یکدیگر و کارآیی جامعه را افزایش دهد.
از مهمترین تجارب و ارزش های دفاع مقدس مهار فرهنگ سرمایه داری و رفاه طلبی و ترویج فرهنگ ساده زیستی بود.
بر اساس تعالیم اسلام، بستر فرهنگی مبارزه با دشمن قناعت و ساده زیستی است. امام خمینی ره می فرمایند: "آنان که رفاه طلبی را با مبارزه قابل جمع می دانند آب در هاون می کوبند و با الفبای مبارزه بیگانه  اند."
پس از دفاع مقدس، فرهنگ ساده زیستی،مورد آماج دنیا خواهی و سرمایه داری مدیران رفاه طلب قرار گرفت.
احیای این فرهنگ با پیشگیری از گسست نسلی، درک نیازهای روحی و فکری جوانان، به کار گیری شیوه های نوین تبلیغی، پرهیز از سطحی نگری به مبانی دینی و فرهنگی، خرافه زدایی و پیرایش متون آموزشی و از همه مهمتر عملگرایی و ساده زیستی مدیران در حال حاضر  ممکن است.
زندگى انسان، همواره دستخوش تغییر و تحوّل است، لازمه جاودانگی و همگانی بودن دین اسلام  آن است که  در هر دوره اى و با هر زمانه و زمینه اى، بتواند رسالت خود را در هدایت انسانها انجام دهد.
عملیاتی شدن مفاهیم دینی به معنای عینیت دادن  و نهادینه کردن ارزش های دینی در عملکرد افراد و صحنه های اجتماعی است. ثمره عملیاتی شدن مفاهیم دینی، پیروزی جوامع اسلامی و ملموس شدن ثمرات دین در زندگی فردی و اجتماعی است. اما تحقق عملیاتی شدن مفاهیم دینی در فرایند چندین مرحله ای امکان پذیر است.
بخشی از این مراحل عبارتند از:

1- استخراج ارزش ها و معارف دینی:
توانایی استخراج مفاهیم دینی از متن قرآن و سنت و تعریف دقیق و کاربردی از آن مرحله مهمی برای عملیاتی شدن مفاهیم دینی است. این مرحله وظیفه فضلای صاحب نظری است که از تحجر و جمود فکری و افکار التقاطی به‌دور باشند.
 
2- خودسازی:
گام دیگر عملیاتی شدن مفاهیم دینی، «خودسازی» است. متولیان دین ابتدا باید خود را به ملکات و ارزش¬ دینی مانند توکل، تکلیف، ایثار، جهاد و شهادت، ایمان، تقوا، آراسته و در عمل به ارزشها از دیگران سبقت بگیرند. مردم از کسانی که تجسم مفاهیم دین هستند بهتر یاد می گیرند و پذیرش راحت تری دارند.
 
3-روزآمد کردن مفاهیم دینی:
زندگى انسان، همواره دستخوش تغییر و تحوّل است، لازمه جاودانگی و همگانی بودن دین اسلام  آن است که  در هر دوره اى و با هر زمانه و زمینه اى، بتواند رسالت خود را در هدایت انسانها انجام دهد.  روز  آمد  شدن  آموزه هاي  ديني  در برقراري  ارتباط   مطلوب  دین با مخاطب  بسيار ارزنده  است.  نبايد  انتظار داشت  سبك و نوع  بيان  مفاهیم  دينی  مطابق  معيارهای چندین سال  قبل  باشد  و مردم نیز به ویژه جوانان، اين  پيام ها  را  پذيرفته  و به  عنوان  خط مشی  عملی  در زندگی  پذيرا  باشند . به روز رسانی مفاهیم دینی پذیرش و عمل به آن ها را ساده تر می کند؛ «البته این به‌روزرسانی به معنای دستکاری در منظومه مفاهیم دینی نیست بلکه به معنای کشف حقایق متناسب با نیازهای داخلی و بین المللیِ نظام اسلامی است».


4- برنامه ریزی و حرکت نظام یافته:
عملیاتی شدن مفاهیم دینی، نیازمند برنامه ریزی دراز مدت است، بر پایه برنامه کوتاه مدت و انفعالی نمیتوان جامعه را همساز دین کرد. احیای مفاهیم دینی در جامعه، فعالیت نظام یافته و هم فکری و تلاش گروهی را لازم دارد. شرط عملیاتی شدن مفاهیم دینی در حال حاضر این است که همه نهادهای اجتماعی، مسئولان فرهنگی، صدا و سیما، مطبوعات و... بصورت هماهنگ و منسجم در ارزش های دینی تلاش کنند.
 

نام:
ایمیل:
نظر: