اصرار بر «سادهزیستی» و استمرار سلوک قناعت و نیز نفی اشرافیت، یکی دیگر از شاخصههای تفکر و روحیه انقلابی است. هرگز نمیتوان افرادی را که خلق و خوی کاخنشینی و منش و مشی اشرافیگری را پیشه خود کردهاند، انقلابی نامید. آنچه سنت اسلامی و سیره اهل بیت (ع) و به تبع ایشان، سیره امام خمینی (ره) و امام خامنهای (مدظلهالعالی) است، همین سادهزیستی و پرهیز از اشرافیت است که یکی از شاخصههای انقلابیگری به شمار میآید. امام خمینی (ره) بر همین اساس تذکر میدهند: «اگر بخواهید بیخوف و هراس در مقابل باطل بایستید و از حق دفاع کنید و ابرقدرتان و سلاحهای پیشرفته آنان و شیاطین و توطئههای آنان در روح شما اثر نگذارد و شما را از میدان به در نکند خود را به ساده زیستن عادت دهید و از تعلق قلب به مال و منال و جاه و مقام بپرهیزید....»
یکی دیگر از اصول تفکر انقلابی، صیانت از اسلام و انقلاب اسلامی است. اصولاً تفکر و اندیشه و مسلکی که نسبت به اسلام سیاسی و انقلاب اسلامی بیتفاوت باشد و حتی رویهای ضد انقلاب و اسلام اتخاذ کند، قطعاً انقلابی نخواهد بود. بنابراین، بسیاری از توصیههای امام خمینی (ره) در همین راستا بوده و بیشتر تذکرات ایشان به مردم و مسئولان، ذیل همین دغدغه صورتبندی میشود. در وصیتنامه سیاسی ـ الهی امام خمینی(ره) شاهدیم که به این مسئله تصریح داشته و ایشان مخاطبان خود را به حفظ و نگهداری از اسلام و انقلاب توصیه میکنند.
تندروی برخی از افراد به اسم انقلاب، از جمله مشکلاتی بود که ابتدای انقلاب رخ داد. در مقابل این فضا، امام خمینی (ره) با تقبیح عملکرد آنها، تصریح میکردند، انقلاب اسلامی به معنای تحول بر اساس موازین اسلامی و قوانین کشور اسلامی است. ایشان میفرمایند:
«شما خیال نکنید که حالایی که انقلاب شده پس ما هر کاری دلمان میخواهد بکنیم. آداب اسلامی این است که هر کسی موظف بداند خودش را به اینکه حفظ حدود و ثغور را بکند، نه اینکه هرکس هر کاری، هر کمیتهای دلش میخواهد هر کاری بکند، از او بپرسند چرا، میگوید انقلاب است... این غلط است باید موازین داشته باشد ... نه اینکه هر کسی هر کاری دلش میخواهد بکند و هر کس هر طوری عمل بکند و اسمش هم این است که انقلاب است. انقلاب اسلامی معنایش این است که متحول شده است یک مملکت طاغوتی که هر کس میخواست ظلم بکند، میکرد به اتکال سرنیزه، مبدل شده است به یک مملکت اسلامی که روی موازین اسلامی عمل میشود.»