تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۷  ، 
کد خبر : ۳۷۲۷۶۵

خطر خرید برخط طلا

پایگاه بصیرت / مرتضی عزتی

اساساً در موقعیت فعلی در بازار‌های مالی دنیا، سرمایه‌گذاری در خرید طلا، از جمله سرمایه‌گذاری‌های کم ریسک و مطمئنی به شمار می‌رود که همه به سرمایه‌گذاری در این حوزه مایل هستند. 

به بیان بهتر در طول تاریخ، خرید طلا و سرمایه‌گذاری در طلا سرمایه‌گذاری کم خطری به شمار می‌رفته است؛ بنابراین در طول تاریخ کمتر کسی بوده که سرمایه‌گذاری در طلا را به صورت مطلق رد کند؛ اما آنچه امروز در ایران درباره خرید طلای برخط بدون رؤیت و در اختیار داشتن طلا، به ویژه خرید از پایگاه‎های غیر معتبر و با پول‌های خُرد نگران‌کننده است. اینکه مشخص نیست این پول‌ها و طلا‌هایی که قرار است به سپرده‌گذاران داده شود؛ آیا به دست آنها می‌‎رسد؟ چرا که در بیشتر برنامه‎هایی که از بانک مرکزی یا نهاد‌های ذی‌ربط مجوز‌های لازم را دریافت نکرده‌اند، ریسک ارائه ندادن طلا به صورت فیزیکی بسیار قوی است.

از طرفی در این موضوع شکی نیست که نگهداری طلا ریسک دارد و مخاطراتی از جمله سرقت متوجه این مدل نگهداری است؛ اما به صرف این موضوع نمی‌توان به ریسک بزرگ‌تری دست زد و از پایگاه‎هایی که به هیچ وجه قابل اتکا و اطمینان نیستند، طلا خرید.
به این دلیل گفته می‌شود این پایگاه‎ها قابل اطمینان نیستند و نباید سرمایه‌های خود را هر چه قدر خُرد نیز برای خرید طلا به آنها تزریق کرد، زیرا نمی‌دانیم طلایی که مال ماست و قرار است به ما داده شود در کجاست؟ آیا به ثبت رسیده است؟ آیا از خلوص استاندارد طلا برخوردار است؟ آیا تحت نظارت مراجع معتبر و ذی‌صلاح بوده و از استاندارد‌های قابل قبول مراجع رسمی صادرکننده مجوز‌ها برای دریافت سرمایه‌های مردم و ارائه طلای آب شده به آنها برخوردار است؟

با توجه به اینکه مشخص نیست این پایگاه‎های اینترنتی چه میزان پشتوانه طلا دارند و موجودی طلای آنها به اندازه‌ای که سرمایه جذب کرده‌اند، هست یا خیر؛ یعنی به این اندازه نزد یک مرجع رسمی مانند بانک دولتی طلا ذخیره کرده‌اند یا نه، نمی‌توان حتی سپرده‌های کم و پول‌های خُرد خود را در اختیار آنها قرار داد.

این نگرانی وجود دارد که برخی از سایت‌هایی که طلا فروخته‌اند، به اندازه فروشی که به آحاد مردم داشته‌اند طلا در اختیار نداشته باشند، به این معنا که اگر آنها صد کیلو طلا فروخته‌اند در بانک ۸۰ کیلو طلا دارند؛ پس به معنای این است که تضمین لازم را نزد بانک ندارند. اگر چنین ضمانت‌هایی در بانک وجود نداشته باشد، به این معناست که ریسک زیادی متوجه این مدل سرمایه‌گذاری‌هاست.

با افزایش قیمت طلای جهانی و بالا رفتن قیمت ریالی طلا، این خطر نیز وجود دارد که علاوه بر اینکه امکان عرضه طلای آب شده به مشتریان خود را نداشته باشند، نتوانند مابه ازای افزایش نرخ طلا به صورت ریالی نیز به سپرده‌گذاران خود پول بدهند. بنابراین، تشدید نظارت بانک مرکزی بر این پایگاه‎ها و توجه دادن آنها به رعایت الزامات نگهداری طلا و معادل طلای فروخته شده با نظارت کامل بر نرم‌افزار‌های معاملاتی بسیار ضروری است.

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات