اندیشکده مرکز سیاستگذاری امنیتی (CSP)، که در سال ۱۹۸۸ میلادی در ایالات متحده تأسیس شده است، همواره یکی از اندیشکدههای جنجالی ایالات متحده شناخته میشود. این اندیشکده با دیدگاههای راستگرایانه و ضداسلامی خود، به عنوان یک نیروی محرک در گفتمان سیاست دفاعی و تهاجمی ایالات متحده مطرح است. این اندیشکده به منزله یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در «واشنگتن دیسی» ثبت شده است و از همین طریق ضمن مشارکت در کمپینهای عمومی و تولید گزارشهای بحثبرانگیز سیاسی و امنیتی حساسیتبرانگیز، تلاش میکند بر سیاست داخلی و خارجی آمریکا تأثیر مورد نظر خود را اعمال کند.
ریاست این اندیشکده هم اکنون بر عهده «تامی والر» تفنگدار سابق نیروی دریایی است و طبیعتاً گرایشهای نظامی و امنیتی وی تأثیر مستقیمی بر رویکردهای این اندیشکده دارد. برای نمونه، این اندیشکده یکی از منتقدان صریح نفوذ اسلامی در ایالات متحده شناخته میشود. گزارش معروف «شریعت: تهدیدی برای آمریکا» که در سال ۲۰۱۰ میلادی منتشر شد، دین اسلام را تهدیدی جدی برای امنیت ملی معرفی کرد، همانگونه که مشخص است این گزارش نمونهای از تلاشهای اندیشکده مرکز سیاستگذاری امنیتی برای شکلدهی به ادراک عمومی و سیاستگذاری ملی ایالات متحده علیه اسلام است.
این اندیشکده با اتخاذ رویکردی که به «پیتزای دومینوی سیاست» معروف است، بر ارائه تحلیلهای سریع و در دسترس تمرکز دارد. این مدل به مدیران و اعضای این اندیشکده اجازه داده تا حضور خود را در محافل سیاسی آمریکا حفظ کنند و از طریق دسترسی به سیاستگذاران، تا حد زیادی آنها را تحت تأثیر دیدگاههای خود قرار دهد!
از نظر مالی، این اندیشکده حمایتهای مالی قابل توجهی از صنایع بزرگ نظامی، مانند بوئینگ و لاکهید مارتین و همچنین بنیادهایی، مانند بنیاد بردلی دریافت کرده است. این پشتیبانیهای مالی به این اندیشکده امکان داده و میدهد تا در ابعاد گستردهتری به فعالیتهای خود ادامه دهند.
جالب است بدانید که نفوذ این اندیشکده در دولت اول ترامپ مشهود بود و چندین فرد مرتبط با این اندیشکده نقشهای کلیدی را در دولت وی بر عهده گرفتند و اینگونه پای این اندیشکده بیش از هر زمانی به راهروهای کاخ سفید باز شد. ذکر این نکته نیز ضروری است که در دوره اول حضو ترامپ در کاخ سفید ممنوعیتها و محدودیتهای اعمال شده بر جوامع اسلامی محصول گزارشهای راهبردی این اندیشکده بود.
رویکردهای تند و گاه به شدت ضد اسلامی این اندیشکده موجب شده است حتی در جوامع نخبگانی غرب نیز از این اندیشکده به عنوان یک «اندیشکده افراطی» نام برده شود. منتقدان این اندیشکده معتقدند، تمرکز این نهاد بر مقابله با اسلام و معرفی جوامع اسلامی به منزله یک تهدید وجودی علیه تمدن غرب، زمینه تشدید شکاف و تنش بین غرب به رهبری آمریکا و جهان اسلام را فراهم کرده است.
به طور کلی، اندیشکده مرکز سیاستگذاری امنیتی را میتوان به منزله یک بازیگر مهم و تأثیرگذار در حوزه حکمرانی دفاعی و امنیتی ایالات متحده آمریکا معرفی کرد؛ چرا که دیدگاههای این اندیشکده نقش بسیاری در افزایش تنشهای امنیتی ایالات متحده در غرب آسیا داشته است. متأسفانه، توانایی این اندیشکده در تأثیرگذاری بر گفتمان سیاسی حاکم بر کاخ سفید، به ویژه در دوره دوم ترامپ قابل توجه خواهد بود. بنابراین، مطالعه و شناخت دیدگاههای این اندیشکده در دوره جدید ترامپ برای مقامات و مسئولان کشورمان ضروری است.