صفحه نخست

بین الملل

سیاسی

چند رسانه ای

اقتصادی

فرهنگی

حماسه و جهاد

دیدگاه

آذربایجان غربی

آذربایجان شرقی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

کهگیلویه و بویراحمد

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

صبح صادق

صدای انقلاب

صفحات داخلی

صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۰ مهر ۱۴۰۰ - ۰۶:۱۶  ، 
شناسه خبر : ۳۳۴۰۶۰

روزنامه کیهان**

شاخص وضعیت اقتصادی با دولت جدید ۹ درصد بهبود یافت

امید مدیران اقتصادی برای بهبود اوضاع اقتصادی که در آخرین ماه دولت روحانی به ۴۶ درصد افول کرده بود، در شهریور ماه به بالای ۵۵ درصد رسیده است.
به گزارش روزنامه اصلاح‌طلب «دنیای اقتصاد»، طبق نظرسنجی انجام شده از بنگاه‌های اقتصادی کشور، «شاخص مدیران خرید» (شامخ) برای کل اقتصاد ایران در شهریورماه در سطح ۵۵/۵۵ بوده که نسبت به مردادماه که به سطح ۴۶/۵۹ محدود شده بود، افزایش قابل توجهی را نشان می‌دهد. دلیل عمده این افزایش شاخص و زیرشاخص‌های آن در شهریورماه شروع مجدد فعالیت اکثر کسب و کار‌ها در کشور بعد از رکود شدید ۲ ماه اخیر بوده که عمدتا به دلیل تعطیلات ناشی از پیک پنجم کووید و شرایط سیاسی کشور محقق شده است. در شهریورماه عدد همه زیرشاخص‌های اصلی بالای ۵۰ ثبت شده اند. در این ماه شامخ بخش‌های خدمات، کشاورزی و صنعت نسبت به ماه قبل بهتر شده است. شاخص میزان فعالیت‌های کسب و کار در شهریورماه به سطح ۵۷/۶۴ رسیده که بیشترین مقدار طی ۴ ماه اخیر است. بازگشایی مجدد کسب و کار‌ها بعد از پیک پنجم کووید-۱۹ در افزایش فعالیت‌ها تاثیرگذار بوده است.
شاخص میزان سفارش‌های جدید مشتریان هم با رسیدن به نرخ ۵۷/۴۳ به بیشترین مقدار خود از ابتدای شروع طرح رسیده است. افزایش این شاخص هم که در بخش صنعت و خدمات و کشاورزی بوده بیشتر متاثر از شرایط بعد از رکود شدید دو ماه قبل و کمتر شدن تردید در تصمیم‌گیری مشتریان است.
شاخص «مقدار تولید محصولات» هم در شهریورماه تا رقم ۶۱/۹۶ افزایش یافته است. این بالاترین مقداری است که این شاخص طی ۴ ماه اخیر به ثبت رسانده است. افزایش این شاخص به دلیل بازگشایی صنایع بعد از تعطیلات ناشی از پیک پنجم کرونا بوده است.
شاخص «میزان سفارش‌های جدید مشتریان» در شهریورماه هم تا ۵۸/۹۳ افزایش پیدا کرده که بازهم در ۴ ماه اخیر بی سابقه بوده است. البته فعالان اقتصادی با وجود این وضعیت، از کاهش قدرت خرید مشتریان و کمبود شدید نقدینگی رنج می‌برند.
شاخص میزان فروش محصولات در شهریورماه به رقم ۱۹/ ۵۸ رسیده است؛ عددی که نسبت به ماه‌های تیر و مرداد خبر از افتی شدید دارد. تحلیل اتاق ایران از این وضعیت آن است که در نتیجه تعطیلات کرونایی و تغییرات فضای سیاسی کشور چنین وضعیتی حادث شده است.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش خود می‌نویسد: تولید در آخرین ماه تابستان از رکود خارج شد. شامخ کل صنعت در حالی در بیست و چهارمین گزارش شاخص مدیران خرید ۱۲پله صعود کرد و به عدد ۵۷/۶۶ رسیده که به نظر می‌رسد بخش تولید کشور از شوک خارج شده است. این شوک که ناشی از فشار بی‌برقی، افزایش نرخ ارز و اتفاقات سیاسی بود، در فاصله خرداد، تیر و مرداد ۱۴۰۰ اثر سوئی روی تولید صنعتی کشور در ۱۲ رشته اصلی گذاشت و تولید را به رکود برد. نتایج گزارش شامخ صنعت در شهریور ۱۴۰۰ نشان می‌دهد مقدار تولید کل صنعت با ۲۱ پله افزایش به بیشترین مقدار خود طی ۴ماه اخیر رسیده است.
روزنامه آرمان هم با مرور جدیدترین آمار شامخ (شاخص مدیران خرید) نوشت: شاخص مدیران خرید که در طیف بین یک تا ۱۰۰ تعریف می‌شود براساس آن هر چه اعداد بالاتر از ۵۰ باشد به معنای رشد و رونق اقتصاد کشور بوده و اعداد پایین‌تر از ۵۰ به معنای رکود و کاهش روند فعالیت در کسب و کار‌ها تعریف می‌شود، موضوعی که بررسی‌ها نشان می‌دهد با توجه به بهبود نسبی وضعیت کرونا در کشور و همچنین سیاست‌های دولت سیزدهم در کاهش تورم و کنترل نقدینگی در اکثر حوزه‌های اقتصادی شاهد رشد اعداد شامخ بوده‌ایم. اگرچه که این روند در شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم خریداری شده بسیار بیشتر از تورم موجود در کشور بوده.

روزنامه همشهری هم با بیان این که «رکورد شاخص مدیران خرید اقتصاد شکست»، نوشت موتور کسب‌وکار‌ها به راه افتاده است.

از لاف کاربلدی تا ۱۲ برابر کردن بدهی دولت

دولت روحانی در حالی که دولت قبل از خود را به باد انتقاد و اتهام می‌گرفت، مدیریت را با بی‌انضباطی شدید مالی، کسری بودجه و رکود استقراض تحویل داد.
این تحلیل را روزنامه جوان به بهانه انتشار میزان استقراض دولت تدبیر و امید از بانک مرکزی منتشر کرده و نوشت: بدهی دولت به بانک مرکزی در دولت روحانی با رشد ۱۲ برابری از محدوده ۱۴ هزار میلیارد تومان به بیش از ۱۶۵ هزار میلیارد تومان رسید. بدین ترتیب دولت‌های یازدهم و دوازدهم که دم از انضباط پولی و مالی می‌زدند در عمل دچار بی‌انضباطی مالی شدند. به طوری که دولت سیزدهم را با انبوهی از بدهی‌ها رو به رو کرده‌اند. دولت روحانی چنان سیاست‌های دولت‌های نهم و دهم را به باد انتقاد گرفت که عامه مردم تصور می‌کردند، عملکرد دولت مذکور حداقل در حوزه اقتصاد مطلوب باشد، اما با انتشار گزارش‌های اقتصادی منتهی به دولت دوازدهم به این نتیجه می‌رسیم که عملکرد این دولت در حوزه اقتصاد مناسب نبوده است.
رکود همراه با تورم مدت‌هاست با کسری بودجه دولت درآمیخته است و شرایط اقتصادی را روز به روز پیچیده‌تر می‌کند، مشکل این است که بدهی‌های برجا مانده از دولت تدبیر و امید، دولت سیزدهم را در همین ابتدای کار با تنگنای اقتصادی قابل ملاحظه‌ای روبه‌رو کرده است.
در ابتدای روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در شهریور ۱۳۹۲ بدهی دولت به بانک مرکزی حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان بود، اما این رقم به دلیل بی‌انضباطی مالی دولت در مرداد ماه ۱۴۰۰، به رقم ۱۶۵ هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان رسید. در واقع در دوره هشت ساله دولت روحانی بدهی دولت (بدون احتساب بدهی شرکت‌های دولتی) بیش از ۱۲ برابر شده است.
حجم پایه پولی مرداد امسال با ۴۲/۱ درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال قبل، به ۵۱۵ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومان رسید که رشد ۲۰۷ درصدی بدهی دولت به بانک مرکزی اصلی‌ترین عامل رشد پایه پولی در این دوره بوده است.

بر اساس آمار بانک مرکزی از متغیر‌های پولی در پایان مرداد امسال، حجم نقدینگی در پایان این ماه به عدد ۳ هزار و ۹۲۱ هزار و ۴۳۰ میلیارد تومان رسیده که نسبت به مرداد ماه سال گذشته ۳۹/۱ درصد و در پنج ماه ابتدای امسال ۲/۸ درصد رشد داشته است. حجم پایه پولی در پایان این ماه ۵۱۵ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومان محاسبه شده که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۲/۱ درصد و در پنج ماه ابتدایی امسال ۱۲/۴ درصد رشد داشته است.

فشار حداکثری آمریکا رفتار ایران را تهاجمی کرد

فشار حداکثری آمریکا، به ضربات پهپادی و موشکی ایران به متحدان آمریکا در منطقه منتهی شد. ایران ثابت کرد درباره نفوذ خود در منطقه مذاکره و معامله نمی‌کند.
هفته‌نامه انگلیسی اکونومیست، این تحلیل را منتشر کرده و در توضیح آن نوشته است: دو خط گسل اصلی در خاورمیانه امروز وجود دارد: یکی اسرائیل و دولت‌های خلیج (فارس) علیه ایران و متحدانش؛ دیگری میان کشور‌هایی نظیر ترکیه و قطر که همفکر اسلامگرایان اخوان‌المسلمین‌اند، با مصر و امارات متحده عربی که این‌گونه نیستند.
با این حال، دشمنان دیرینه منطقه طی پنج ماه گذشته مسیر دیپلماسی را در پیش گرفته‌اند. ایران و عربستان سعودی از آوریل (فروردین) گفتگو‌هایی را آغاز کردند.
نشست بغداد در روز ۲۸ آگوست اوج تعاملاتی بود که مقامات رسمی ایران، مصر، ترکیه، عربستان سعودی، قطر و سایرین را گردهم آورد. اگرچه این نشست بدون هیچگونه توافق مشخصی پایان یافت، ولی اقدام به گفتگو خود یک موفقیت محسوب می‌شود: خوش‌باوران امید دارند این نشست‌ها احتمالاً پایانی بر منازعات ویرانگر خاورمیانه باشد.
دشمنی ایران و سعودی به شکل جنگ سرد درآمده است. بخشی از آن به دلیل موفقیت ایران و شکست سعودی در اعمال نفوذ در خارج است.
امارات پس از اتخاذ سیاست خارجی تجاوزگرایانه به‌دنبال تنش‌زدایی است. مقامات ابوظبی اعلام کردند که این از اثرات جانبی پاندمی کروناست. یکی از دیپلمات‌های اماراتی گفت: «این موضوع به ما فهماند که باید به خانه برگردیم و فعالیت‌ها در خاورمیانه را متوقف کنیم!».
اما این یک توجیه پس از وقوع است: امارات در سال ۲۰۱۹ اقدام به خروج نیرو‌های خود از یمن کرد که ماه‌ها پیش از وقوع پاندمی است. جنگ یمن تبدیل به یک باتلاق شده بود و در همین حال امارات از یک جنگ‌سالار ضد اسلامگرا (اخوان‌المسلمین) در لیبی پشتیبانی می‌کرد که منجر به شکست شد. این سیاست دستاوردی برای امارات نداشت.
ترکیه نیز به نتایج مشابهی رسیده است. اقتصاد این کشور با تورم ۱۹ درصدی، کاهش سرمایه‌گذاری خارجی و بحران مالی طولانی مدت‌روبه‌رو است. ترکیه به پول نقد نیاز دارد. کاهش ارزش لیر به این معناست که خارجی‌ها می‌توانند دارایی‌های ترکیه را با قیمت پایین به چنگ بیاورند.

در این میان حل و فصل منازعات با ایران دشوارتر است. تهران درباره حوزه نفوذ خود در جهان عرب مذاکره نخواهد کرد. در عوض دولت‌های خلیج (فارس) احتمالاً به‌دنبال حفظ حیاط خلوت خود باشند. دولت‌های منطقه پس از کارزار فشار حداکثری دونالد ترامپ، کاملاً از شکنندگی خود آگاه شدند. کارزار فشار حداکثری، ایران را به خرابکاری در نفتکش‌ها در خلیج فارس و تأمین پهپاد و موشک برای حمله غافلگیرکننده به تأسیسات نفتی عربستان سعودی در سال ۲۰۱۹ سوق داد. به عنوان مثال، مقامات دولت‌های خلیج (فارس) نگران‌اند که هدف قرار دادن تأسیسات آب شیرین‌کن می‌تواند کشور‌های خلیج را در عرض چند روز غیرقابل زندگی کند.

العربیه: در جنگ‌های نیابتی ایران بر آمریکا پیروز شد

شبکه سعودی العربیه در گزارشی اذعان کرد: ایران در پیشبرد اهداف منطقه‌ای و جنگ نیابتی موفق عمل کرده است
وب‌سایت این شبکه می‌نویسد: در وبینار انجمن خاورمیانه اعلام شد که جنگ‌های نیابتی در پیشبرد اهداف منطقه‌ای ایران موثر بوده است. علی آلفونه پژوهشگر ارشد «موسسه کشور‌های خلیج (فارس)» در واشنگتن می‌گوید، ایران با استفاده از نیرو‌های شبه‌نظامی و جنگ‌های نیابتی توانست دولت بشار اسد را در سوریه نگه دارد و همین بازی را از طریق نیرو‌های حوثی در یمن پیش می‌برد. موضع مقامات تهران در قبال دنیای خارج به شدت تحت تأثیر درس‌هایی است که از تجربیات گذشته‌شان گرفته‌اند. به گفته آلفونه، اولین درس‌های راهبردی ایران که راهنمای رفتارهایش در منطقه و جهان است، این است که «جنگ نیابتی» در پیشبرد «اهداف منطقه‌ای» موثر است. آمریکا با خروجش از افغانستان این موقعیت را تقویت کرد
آلفونه می‌گوید درس راهبردی بعدی که ایران گرفت این است که دست و بال آمریکا برای حمایت از متحدان منطقه‌ای‌اش در درگیری با ایران و نیرو‌های وابسته به آن بسته است. اگرچه دولت دونالد ترامپ بطور گسترده و آشکار متحدان منطقه‌ای آمریکا را به مقاومت در برابر «تلاش‌های هژمونیک ایران» تشویق کرد، اما سر بزنگاه، هنگامی‌که سپاه پاسداران در سال ۲۰۱۹ یکی پس از دیگری در منطقه خلیج (فارس) دست به تحرکات خشونت‌آمیز زد، ترامپ هیچ اقدام قاطعی انجام نداد. واکنش انفعالی آمریکا به مقامات ایران نشان داد که در واشنگتن اراده برای جنگ وجود ندارد.

آلفونه در پایان پیش‌بینی کرد که ایران در دوره رئیس‌جمهور جدید، رفتار‌های تهاجمی بیشتری از خود بروز دهد. جمهوری اسلامی روی نیرو‌های تهاجمی‌اش، به‌ویژه نیروی قدس سپاه، که جنگ‌های نیابتی ایران در خارج را مدیریت می‌کند، و شبه‌نظامیان بسیج، هرچه بیشتر سرمایه‌گذاری خواهد کرد. ایران همچنین به بهبود و توسعه زرادخانه‌های موشکی و هواپیما‌های بدون سرنشین خود برای تقویت بازدارندگی در برابر آمریکا و اسرائیل ادامه خواهد داد.

۶۰ میلیارد دلار هدر رفت، چون مرغ روحانی یک پا داشت

نائب‌رئیس اتاق بازرگانی می‌گوید: مرغ ارزی روحانی، یک پا داشت و به ارزپاشی و ایجاد رانت و فساد ختم شد.
به گزارش «تابناک»، با تصمیم دولت روحانی برای قیمت گذاری ۴۲۰۰ تومانی دلار و واگذاری بی‌حساب و کتاب آن، ۶۰ میلیارد دلار تا به امروز به نوعی به هدر رفته است.
حسین سلاح‌ورزی نائب‌رئیس اتاق بازرگانی که در گذشته از حامیان دولت روحانی محسوب می‌شد، در این‌باره اظهار داشت: آن‌هایی که توفان ارزی اوایل دهه ۱۳۹۰ را تجربه کرده بودند به دولت روحانی بار‌ها هشدار دادند اجازه دهد نرخ ارز‌های معتبر به ریال ایران با نرخ تورم سالانه اجازه افزایش داشته باشد، اما مرغ ارزی حسن روحانی یک پا داشت. او هم نمی‌خواست قیمت دلار افزایش یابد و در نتیجه با این روش می‌خواست راه را بر افزایش قیمت کالا‌ها ببندد.
وی افزود: در فروردین ۱۳۹۷ یک نشست تاریخی در دولت روحانی برگزار شد تا درباره دلار چاره‌جویی کنند. اگرچه از آن نشست تاریخی دست‌کم ۴ روایت از زبان و قلم، ولی‌الله سیف رئیس وقت بانک مرکزی، مسعود نیلی مشاور ارشد اقتصادی رئیس جمهور روحانی، آقای آشنا مشاور فرهنگی روحانی و خودش نقل شده که چگونه تصمیم گرفته شد قیمت هر دلار ۴۲۰۰ تومان تعیین شود، اما این اتفاق افتاد و اسحاق جهانگیری نیز قربانی این روز مرموز شد.
وی گفت: روحانی بدون، چون و چرا درباره تعیین قیمت هر دلار برابر با ۴۲۰۰ تومان و اعلام عمومی آنکه هرکس هر میزان ارز می‌خواهد دولت آمادگی فروش دارد، از برخی یاران مورد اعتمادش به‌ویژه محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه تأثیر پذیرفته بود.
وی ادامه داد: استدلال موافقان دلار ۴۲۰۰ تومانی این بود که واردات با این قیمت و نرخ‌های تعرفه با همین نرخ دلار راه را بر تورم مهارناپذیر می‌بندد.
به گفته سلاح‌ورزی، زورگویی بانک مرکزی برای خرید ارز صادرکنندگان به قیمت هر دلار ۴۲۰۰ تومان نیز به جایی نرسید و ارز دوباره چند نرخی شد. نرخ‌های دولتی ۴۲۰۰ تومانی، دلار نیمایی و دلار آزاد. این استدلال چندان بی‌پایه نبود، اما اقتصاد را از تعادل خارج کرد و بازار‌های کار و کالا و سرمایه را از ریخت انداخت.
وی خاطرنشان کرد:، اما روی سیاه دلار ۴۲۰۰ تومانی بلافاصله خود را نشان داد و هزاران نفر با گشایش اعتبار و ثبت سفارش واردات خواستار خرید دلار ۴۲۰۰ تومانی شدند. در همان دو ماه نخست معلوم شد ارزش ثبت سفارش در بهار ۱۳۹۷، ده برابر ارزش ثبت سفارش بهار ۱۳۹۶ شده است (!)
از همین جا بود که ارز پاشی چهره زشت خود را نشان داد. میلیارد‌ها دلار ارز ترجیحی به قیمتی کمتر از ۴۰ درصد قیمت بازار آزاد ارز به متقاضیانی که زودتر ثبت‌نام کرده بودند داده شد. شمار قابل اعتنایی از کسانی که موفق به دریافت ارز ترجیحی شده بودند ناسپاسی کرده و دلار‌ها را در بازار ارز آزاد فروختند و یا بخشی از آن را به واردات کالای ثبت سفارش شده اختصاص دادند و نیز کسان دیگری بودند که ارز را به بیرون از کشور انتقال داده و برنگرداند. دادگا‌هایی در این‌باره ظاهرا تشکیل شد، اما نتایج کیفری این ارزپاشی بزرگ و آسیب‌ساز هرگز برای شهروندان مشخص نشد.
از سوی دیگر تخصیص دلار‌ترجیحی به واردات کالا‌های اساسی تضادی بزرگ با اقتصاد مقاومتی داشت که می‌خواست ایران را از وابستگی به واردات کالا‌های اساسی نجات دهد. وقتی ذرت با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌شد، اما تولید داخلی با هزینه‌های دلار آزاد تامین می‌شد معلوم بود که واردات مقرون به صرفه است. در یک دوره سه ساله از ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ ایران آسیب جدی از ارزپاشی ترجیحی دید.

سلاح ورزی تأکید کرد: رشد نابرابری‌های درآمدی، رشد رانت‌خواری، رشد فساد و به بند کشیدن صادرکنندگان و مجادله نابرابر بانک مرکزی با صادرکنندگانی که حاضر نبودند دلار خود را ارزان بفروشند نتایج زشت این ارز پاشی بود.

**************

روزنامه وطن امروز**

تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت حجت‌الاسلام محمدی‌تاکندی

حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در پیامی درگذشت حجت‌الاسلام والمسلمین آقای شیخ علی محمدی‌تاکندی را تسلیت گفتند. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری متن پیام رهبر حکیم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم‌الله الرحمن الرحیم
درگذشت عالم متخلق جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای حاج‌شیخ علی محمدی‌تاکندی رحمت‌الله‌علیه را به مردم عزیز قزوین بویژه به خاندان محترم و ارادتمندان و دوستان آن مرحوم تسلیت عرض می‌کنم و رحمت و مغفرت الهی برای ایشان مسالت می‌کنم.
سیدعلی خامنه‌ای
۱۹ مهر ۱۴۰۰

***

سرلشکر باقری به پاکستان سفر می‌کند

رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح به دعوت فرمانده ارتش پاکستان در راستای گسترش دیپلماسی نظامی- دفاعی جمهوری اسلامی ایران قرار است امروز به صورت رسمی به این کشور همسایه سفر کند. سفر سردار سرلشکر محمد باقری بنا بر دعوت رسمی ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش پاکستان انجام خواهد شد. رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح قرار است در راس یک هیات بلندپایه نظامی، امنیتی و دفاعی کشورمان با مقام‌های ارشد سیاسی، نظامی و امنیتی پاکستان دیدار کند. دیدار با نخست وزیر، فرمانده ارتش، رئیس ستاد مشترک ارتش و برخی دیگر از مقامات نظامی پاکستان در برنامه کاری سردار باقری در طول اقامت در شهر اسلام‌آباد قرار دارد. اعضای هیات بلندپایه نظامی جمهوری اسلامی ایران در ادامه برنامه سفر به کشور‌های همسایه شرقی، از شهر بندری «کراچی» در جنوب پاکستان و برخی مراکز نظامی و دریایی این کشور بازدید می‌کنند. سفر فعلی هیات نظامی کشورمان به این کشور همسایه شرقی مرحله جدیدی در مسیر تحکیم مناسبات نظامی، دفاعی و امنیتی میان ۲ کشور مهم جهان اسلام را رقم می‌زند. کارشناسان سیاسی و نظامی با توجه به تحولات امنیتی منطقه و جهان اسلام از جمله اوضاع افغانستان، سفر هیات عالی‌رتبه ستاد کل نیرو‌های مسلح ایران به پاکستان را مهم و تاثیرگذار ارزیابی می‌کنند.

***

علی نادری مدیرعامل ایرنا شد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حکمی «علی نادری» را به سمت مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) منصوب کرد. معارفه نادری روز گذشته در محل خبرگزاری ایرنا برگزار شد. نادری در این مراسم گفت: در خیلی وقت‌ها ناظر بیرونی نحوه تعامل دولت‌ها با خبرگزاری جمهوری اسلامی بوده‌ایم. بعضی دولت‌ها و دوره‌ها، ایرنا را به عنوان مجموعه‌ای با ظرفیت قابل استفاده در برخی اهداف جناحی و حزبی و محدود دیده‌اند و صرفا به همان اهداف بسنده کرده‌اند، اما بنده شخصا ایرنا را یک سرمایه بزرگ می‌دانم. مدیرعامل ایرنا گفت: گستره ایرنا در کل کشور و نمایندگی‌ها و دفاتری که در کشور و خارج از کشور دارد، به رغم برخی مشکلات مالی دفاتر خارجی که مانع فعالیت برخی از آن‌ها شده، همه ظرفیت بزرگی است که باید استفاده شود و مقام معظم رهبری هم چند بار این مساله را فرموده‌اند. علی نادری با تاکید بر استفاده بهینه از ظرفیت بزرگ ایرنا گفت: شاید باید نحوه بازی تیم ایرنا متفاوت شود، یعنی اگر قبلا به عنوان مثال فقط سایت بوده، حالا باید از سایر ظرفیت و بستر‌های فضای مجازی نیز استفاده و سرمایه‌گذاری کرد و این امر هدف شود. شاید باید به سمت تولیدات مدیا (چندرسانه‌ای) برویم و یک سمت کار را روی این دست تولیدات بگذاریم که مصرف‌کننده زیادی دارد. برنامه‌هایی وجود دارد و تاملاتی هم در این زمینه شده، اما به نظر می‌رسد با یک حرکت مختصر می‌توان به آن جریان اصلی و مرجعیت خدشه‌ناپذیر ایرنا بازگشت. گفته می‌شود در روز‌های آتی «محمدحسن روزی‌طلب» نیز به عنوان مدیرعامل موسسه فرهنگی - مطبوعاتی ایران انتخاب خواهد شد. وی از روزنامه‌نگاران خوشنام کشورمان است.

***

دریادار ایرانی:
نفتکش‌های ایران با اسکورت نیروی دریایی ارتش به لبنان رسیدند

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: اسکورت شناور‌ها با همت ناوگروه‌های نیروی دریایی ارتش با اقتدار انجام می‌شود و نفتکش‌های جمهوری اسلامی به سمت لبنان با اسکورت نیروی دریایی در دل دریا‌ها انجام شد.
امیر دریادار شهرام ایرانی در نشست با نماینده، ولی فقیه در استان بوشهر اظهار داشت: بیش از ۹۰ درصد تجارت ایران از طریق دریا انجام می‌شود و نیروی دریایی تنها نیرویی است که فراتر از مرز‌های کشور فعالیت می‌کند و توانسته در دیپلماسی دریایی نظام مقدس جمهوری اسلامی اثرگذار باشد. وی اضافه کرد: اسکورت شناور‌ها با همت ناوگروه‌های نیروی دریایی ارتش با اقتدار انجام می‌شود و نفتکش‌های جمهوری اسلامی به سمت لبنان با اسکورت نیروی دریایی در دل دریا‌ها انجام شد. ایرانی ادامه داد: در زمان حاضر نیز ناوگروه هفتاد‌و‌هشتم نیروی دریایی ارتش در قالب ۲ فروند ناوشکن در محدوده خلیج عدن و دریای سرخ مستقر و مشغول اسکورت شناور‌های نفتکش به سمت کانال سوئز است. فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی گفت: در زمان حاضر اسکورت ناوگروه‌های نیروی دریایی تا دهانه کانال سوئز انجام می‌شود. وی یادآور شد: هرچند آن‌ها برای اینکه ما را بترسانند در محدوده خلیج عدن رزمایش انجام دادند، اما به لطف خدا هر روز ناوشکن نیروی دریایی ارتش در خلیج عدن حضور می‌یابد و پرچم جمهوری اسلامی را به اهتزاز درمی‌آورد و با اقتدار دور می‌زند و وقتی نفتکش عبور کرد بازمی‌گردد و نفتکش دیگری را اسکورت می‌کند.

**************

روزنامه خراسان**

نفت ۸۴ دلاری شد
بیت کوین در آستانه رکورد تاریخی

از آن جایی که بحران انرژی گریبان اقتصاد‌های بزرگ را گرفته است، قیمت نفت برنت در بازار‌های جهانی به ۸۴ دلار و نفت خام آمریکا به ۸۱.۰۷ دلار رسید. به گزارش فارس به نقل از رویترز، قیمت نفت در معاملات نخستین روز کاری بازار‌های جهانی بار دیگر افزایش یافت و بر افزایش قیمت‌ها طی چند هفته گذشته افزود، زیرا بحران انرژی گریبان اقتصاد‌های بزرگ را گرفته است و در بحبوحه افزایش فعالیت‌های اقتصادی و محدود کردن از سوی تولیدکنندگان اصلی نفت، هیچ نشانه‌ای از بهبود این وضعیت دیده نمی‌شود. بهبود فعالیت‌های اقتصادی رونق گرفته است به طوری که قیمت نفت برنت برای پنجمین هفته متوالی و نفت خام آمریکا برای هفتمین هفته متوالی رشد قیمت را ثبت کردند. با بهبود وضعیت اقتصادی کشورها، قیمت گاز و زغال سنگ نیز افزایش یافت و این موضوع سبب شد تا نفت با استقبال بیشتری برای تولید برق مواجه شود و قیمتش افزایش یابد. همچنین قیمت بیت کوین نیز از ۵۷ هزار دلار فراتر رفت و به رکورد ۵۸ هزار و ۷۹۶ دلار که هفت ماه قبل ثبت کرده بود نزدیک شد.

تولیدکننده داخلی لوازم خانگی موظف به رفع ایرادات است

حسین بردبار- قائم مقام تولید و بهره برداری گروه صنعتی انتخاب الکترونیک با اشاره به آثار مخربی که واردات لوازم خانگی بر تولید داخل این محصولات می‌گذارد تاکید کرد: ما نمی‌گوییم که محصولات داخلی هیچ ایرادی ندارد، اما تولیدکننده موظف به رفع ایرادات است و مصرف کننده نیز باید از تولید داخل حمایت کند. به گزارش خبرنگار ما، علیرضا شیرانی فر، قائم مقام تولید و بهره برداری این گروه با اشاره به این مطلب در جمع خبرنگاران افزود: واردات لوازم خانگی ذائقه مصرف کننده ایرانی را تغییر می‌دهد و تولید داخل این محصولات را کور می‌کند. وی با بیان این که هم اکنون در ترکیه، ژاپن، آمریکا و بسیاری از کشور‌های صنعتی تاکید فراوانی بر استفاده از محصولات داخلی می‌شود، افزود: حتی در زمان ترامپ شعار «آمریکایی کالای آمریکایی بخر» وجود داشت؛ در سال ۱۹۷۰ طی یک دوره ۱۲ ساله در کره واردات لوازم خانگی از ژاپن ممنوع شده بود و وقتی آزاد شد که صنایع داخلی این کشور پا گرفت.

حرکت فواره‌ای شاخص بورس

دیروز ۱۹ مهر ۱۴۰۰ شاخص کل بورس پس از صعود ۵ هزار واحدی و سپس افت نسبی در نهایت افزایش ۱۸۶۹ واحدی را ثبت کرد و ششمین روز خروج پول حقیقی از بازار سهام نیز ثبت شد. به گزارش اقتصادنیوز، در معاملات روز دوشنبه شاخص کل بورس هزار و ۸۶۹ واحد رشد کرد و در سطح یک میلیون و ۴۵۷ هزار واحد قرار گرفت. دیروز از ابتدای معاملات روند شاخص کل بورس صعودی شد و در یک ساعت ابتدایی بیش از ۵ هزار واحد رشد کرد، اما مانند یک حرکت فواره‌ای پس از آن سقوط و در پایان معاملات شاخص کل نسبت به روز یک شنبه هزار و ۸۶۹ واحد رشد کرد و به سطح یک میلیون و ۴۵۷ هزار و ۴۸۰ واحد رسید. شاخص هم وزن نیز ۹۲۶ واحد نسبت به روز کاری قبل پایین آمد و در رقم ۴۱۳ هزار و ۷۶۰ واحد ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس با رشد ۵۱ واحدی به رقم ۲۰ هزار و ۸۳۴ واحد رسید. روز دوشنبه برای ششمین روز پیاپی ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی و ۳۲۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.

**************

روزنامه ایران**

روایت آقاتهرانی از مخالفت‌ها با طرح صیانت

 خبر اول اینکه، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه درخصوص بحث هشتاد و پنجی شدن طرح صیانت از کاربران فضای مجازی در یک روز ۲۰ هزار فحش به من داده شد، عنوان کرد: در یک روز ۱۲۰ هزار پیج علیه ما راه انداختند، اگر ۱۰۰ میلیارد پیج هم ساخته شود، ما کار خودمان را خواهیم کرد.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی پس از بازدیدی که از پارک صنایع فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ داشت، گفت: ما به راه خودمان یقین داریم، پای اعتقادات بایستیم کار فناورانه ما از همه کشور‌های جهان بهتر خواهد بود. در صورتی که بهتر فکر کنیم، خیلی بیشتر از این‌ها می‌توانیم عمل کنیم.

در مجلس صحبتی از گرانی سوخت نشده است

 خبر دیگر اینکه، یک عضو هیأت رئیسه مجلس گفت که در جلسه با رئیس سازمان برنامه و بودجه صحبتی از اصلاح مربوط به یارانه‌ها و گرانی سوخت مطرح نشده است.

به گزارش جماران؛ حسینعلی حاجی دلیگانی در پاسخ به سؤالی پیرامون اصلاح نظام یارانه‌ای و اینکه احتمال دارد این طرح گرانی قیمت حامل‌های انرژی در بودجه آینده را به دنبال داشته باشد، گفت: در جلسه با آقای میرکاظمی صحبتی از اصلاح مربوط به یارانه‌ها مطرح نبود بلکه آنچه که مطرح شد اصلاح ساختار بودجه بود که حالا باید جزئیات را دولت بیاورد.

**************

روزنامه شرق**

وزارت خارجه آمریکا:
مذاکره با طالبان «صاف و ساده و حرفه‌ای» بود

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای گفتگو‌ها با طالبان در دوحه را «صاف و ساده و حرفه‌ای» توصیف کرد. این نخستین دور مذاکرات آمریکا و طالبان پس از خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان و تصرف افغانستان به دست طالبان به‌شمار می‌رود. در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: «هیئت آمریکایی بر نگرانی‌های امنیتی و تروریسم و انتقال امن شهروندان آمریکایی و دیگر شهروندان خارجی و شرکای افغان آن‌ها و همچنین حقوق بشر شامل مشارکت معنادار زنان و دختران در همه بخش‌های جامعه افغان متمرکز بود و دو طرف همچنین درباره کمک‌های بشردوستانه مستقیم برای مردم افغانستان گفتگو کردند». طالبان می‌گوید آمریکا با تأمین کمک‌های بشردوستانه موافقت کرده است. وزارت خارجه آمریکا همچنین می‌گوید این گروه را بر اساس عملکردش قضاوت می‌کند، نه حرف‌هایی که می‌زند. سهیل شاهین که از سوی این گروه افراط‌گرا به‌عنوان سفیر طالبان در سازمان ملل معرفی شده، در بیانیه‌ای پیشرفت مذاکرات را «خوب» ارزیابی کرد. او گفت درباره جزئیات مسائل سیاسی گفتگو شده و «امارت اسلامی» به اجرای کامل توافق‌نامه دوحه پایبند است. در‌همین‌حال، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز از ادامه‌داربودن مذاکرات خبر داد. در‌همین‌حال، یک مقام وزارت خارجه آمریکا به سی‌ان‌ان گفت که این مذاکرات ادامه تعامل پراگماتیک با طالبان بر سر موضوعات مرتبط با منافع ملی حیاتی آمریکاست. او تأکید کرد که این نشست به معنی مشروعیت‌بخشیدن به طالبان یا به‌رسمیت‌شناختن آن نیست. مقامات آمریکا در حالی با طالبان پشت میز مذاکره نشسته و از آن‌ها می‌خواهند حقوق بشر را رعایت کنند که نقض حقوق بشر و به‌ویژه حقوق زنان و اقلیت‌ها با هویت این گروه اسلام‌گرای افراطی گره خورده است. طالبان اخیرا ۱۳ اقلیت هزاره شیعه را کشت و محدودیت‌های شدید برای زنان و دختران ادامه دارد. وضعیت اقتصادی، بهداشتی و اجتماعی افغانستان نیز به‌شدت وخیم است و این کشور با کمبود منابع غذایی مواجه شده است. همچنین چند نفر از ساکنان شهر مزارشریف گفتند که افراد طالبان بدون حکم محکمه اقدام به تخریب خانه‌هایشان در ناحیه پنجم شهر مزارشریف کردند و به ساکنان ناحیه قبت‌الاسلام دستور دادند که خانه‌های خود را تخلیه کنند.

******************************************************** 

برچسب اخبار
نام:
ایمیل:
نظر: