دکتر یدالله جوانی
مدیر مسئول
در نظام دینی مبتنی بر اندیشه یگانگی دین و سیاست، اخلاق جزء تفکیک‌ناپذیر از سیاست است. بر این اساس، اخلاق سیاسی که منظور همان اخلاق کارگزاران در نظام اسلامی است، با آموزه‌های دینی تعریف شده و شاخصه‌هایش مشخص می‌شود. اخلاق آن کیفیت نفسانی است که نمایانگر فضیلت‌ها یا رذیلت‌های شکل‌دهنده سیرت انسانی می‌باشد. در واقع، بایسته‌های اخلاق سیاسی، آن فضیلت‌هایی محسوب می‌شوند که بر اساس معارف اسلامی، کارگزاران در جمهوری اسلامی ایران در هر سطح و جایگاهی باید از آن برخوردار باشند. شرح صدر، عدالت، امانتداری، حق‌پذیری، نقدپذیری و راستگویی، از مهم‌ترین و اصلی‌ترین این بایسته‌ها است. «صدق» یا «راستگویی» کارگزاران در نظام جمهوری اسلامی ایران، از معیارهای اصلی برای سنجش میزان وفاداری و پایبندی آنان به ارزش‌های اسلامی و حقوق مردم است. از حقوق اصلی مردم آن است که، هرگاه مسئولان در نظام دینی با آنان سخن می‌گویند، به جز راست و واقعیت نگویند. البته، گفتن هر واقعیتی برای مردم در حوزه حکومت‌داری، ضرورت ندارد؛ اما دروغ گفتن به مردم با هدف تأمین منافع فردی و گروهی، هم هیچ توجیهی نداشته و از رذایل اخلاقی به شمار می‌‌آید. از پیامدهای این نوع رفتار ناپسند سیاسی و مغایر با آموزه‌های دینی و بایسته‌های اخلاق سیاسی، بدبین شدن مردم به جمهوری اسلامی و بی‌اعتماد شدن آنان به کارگزاران نظام است. این پیامد، خسارتی بزرگ و جبران‌ناپذیر است و نمی‌توان به راحتی از کنار آن عبور کرد. از وجوه تمایز بین نظام دینی و نظام‌های سیاسی رایج در غرب، جایگاه و نقش‌آفرینی اخلاق در حوزه سیاست است. دروغگویی دولتمردان به مردم در نظام‌های سیاسی غربی، پشتوانه تئوریک داشته، در چارچوب اندیشه سیاسی افرادی چون ماکیاول توجیه‌پذیر است، اما در نظام سیاسی اسلام که هدف، هدایت و تعالی انسان‌ها و اصلاح‌ و تدبیر امور آنان است؛ دروغ کلید دیگر گناهان و دوزخ بوده، با هدایت، اصلاح و تدبیر امور در تعارض است.
انقلاب اسلامی دارای آرمان بزرگ تمدن‌سازی اسلامی و فراهم کردن تمامی شرایط برای رسیدن به حیات طیبه است. در روند تکاملی حرکت انقلاب اسلامی به سوی این آرمان‌ بزرگ، دولت‌سازی اسلامی جایگاه ویژه‌ای دارد. مرحله ساخت دولت اسلامی برای دستیابی به یک جامعه کاملاً اسلامی، ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. دولتمردان و کارگزاران در جمهوری اسلامی، نمی‌توانند انتظار رفتار اسلامی از مردم داشته باشند، در حالی که خود مقید و ملتزم به رفتار کاملاً اسلامی نیستند. نمی‌توان اخلاقی شدن جامعه را به انتظار نشست، اما خود در جایگاه دولتمرد اخلاقی نبود. متأسفانه سالیان طولانی است که در ساخت دولت اسلامی، دولتمردان و کارگزاران نظام در حال در جا زدن و حرکت کند و بعضاً زیگزاگی هستند. یک نمونه از این نوع رفتار، صداقت در گفتار و وعده‌ها در موضوع برجام است. اگر آزمون اخلاق در کلاس و موضوع برجام برگزار شود، برخی از پرچمداران در ساخت دولت اسلامی، در این آزمون سربلند نخواهند شد. آزمون گرفتن از این درس، چندان سخت و دشوار نیست و حافظه خیلی قوی تاریخی هم نمی‌خواهد. کیست که نداند ایده مذاکره با آمریکا به عنوان کدخدا، با هدف اصلی برداشتن تحریم‌ها و پایان دادن به فشارهای اقتصادی مطرح شد. به یقین مردم ما فراموش نکرده‌اند که به آنان، وعده داده شد از طریق مذاکره با آمریکا، هم چرخ زندگی‌شان می‌چرخد و هم چرخ کارخانه‌ها و هم ماشین‌های سانتریفیوژ به چرخش خود ادامه خواهند داد! 
آیا می‌توان وعده‌های داده شده مبنی بر برداشته شدن همه تحریم‌ها را فراموش کرد؟ آیا می‌توان فراموش کرد که گفته شد، با برداشته شدن تحریم‌ها و سرازیر شدن سرمایه شرکت‌های غربی به ایران، با سرعت هر چه تمام به رشد اقتصادی هشت درصد رسیده و دیگر خبری از تورم، گرانی، کمبود و لشکر بیکاران در جامعه ایران نخواهد بود؟! آیا می‌توان فراموش کرد که سوغات یک سفر اروپایی، این بود که گفته شد، رئیس‌جمهور فرانسه گفت: «می‌خواهیم برای جوانان ایران شغل ایجاد کنیم!» بنابراین بر اساس اسناد غیر قابل تفسیر و گفته‌های محکم، هدف اول و آخر برجام، اقتصادی و پایان دادن به تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی بود. هر نوع هدف دیگری برای برجام قابل تصور باشد که هست، هدف فرعی محسوب می‌شود. از دلایل دیگر این ادعا شرطی شدن رفتار اقتصادی سرمایه‌گذاران در ایران و گره خوردن هر نوع فعالیت اقتصادی به مذاکرات بود. دلیل قاطع دیگر آنکه، وقتی برجام اجرایی شد و ایران به تمامی تعهدات برجامی خود عمل کرد، اما خبری از ارزانی و باز شدن گره‌های اقتصادی به دلیل رفتارهای ضد برجامی آمریکا نشد، مردم به مثابه بچه‌های عجول مخاطب قرار گرفتند و به آنان گفته شد، صبر کنید تا درخت‌های سیب و گلابی کاشته شده در بوستان برجام به ثمر بنشیند.
حال با این پیشینه و سابقه از برجام و اهداف اصلی آن از یک سو و مشخص شدن باز نشدن گره‌های اقتصادی کشور و مردم با برجام از دیگر سو، اخلاق سیاسی حکم می‌کند، کارگزاران و مسئولان دست‌اندرکار، با یک جمله کوتاه «ما اشتباه کردیم»، صداقت خود را به نمایش بگذارند. به یقین این رفتار سیاسی، هم خداپسندانه است و هم مردم این رفتار را می‌پسندند. اما آنچه در این روزها شاهد آن هستیم، بیان اهداف اصلی دیگری برای برجام است. این روزها گفته می‌شود برجام، از اول هدف اقتصادی نداشت و برای خارج کردن ایران از بند هفتم منشور سازمان ملل و دور کردن سایه جنگ از سر ملت بود و این هم حاصل شد! این نوع رفتار نه با اخلاق سیاسی و نه با اخلاق اسلامی سازگاری ندارد. همگان می‌دانند که سایه جنگ، با تقویت بنیه دفاعی، اقتدار موشکی، موقعیت و نفوذ منطقه‌ای، برخورداری ملت ایران از روحیه مقاومت، مجاهدت، ایثار و شهادت‌طلبی و رهبری شجاع، سال‌های سال است که از سر ایران دور شده است. آمریکا اگر توان مقابله با ایران را داشت، بهانه پیدا کردن برای جنگ برایش کاری نداشته و ندارد. بنابراین هدف برجام را غیر اقتصادی معرفی کردن، امری برخلاف اخلاق است.



  امین پناهی/  در هفته‌ای که گذشت به مناسبت 19 دی سالروز قیام مردم قم، جمعی از مردم این شهر با رهبر معظم انقلاب دیدار کردند. این دیدار هم مانند دیدارهای دیگر رهبر معظم انقلاب اسلامی با مردم قم در سال‌های گذشته دربرگیرنده مطالب مهمی بود که البته بسیاری از این صحبت‌ها در رسانه‌های خارجی بازتاب‌ داشت.

احمق‌های درجه یک
حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای در سخنان خود فرمودند: «بعضی از دولتمردان آمریکا وانمود می‌کنند دیوانه‌اند؛ بنده البتّه این را قبول ندارم، امّا حقیقتاً احمق‌های درجه‌ یک هستند.» این بخش از سخنان معظم‌له مورد توجه رسانه‌های خارجی قرار گرفت. در این راستا، «واشنگتن‌پست» در گزارشی نوشت: «رهبر عالی‌قدر ایران مقامات آمریکایی را احمق‌های درجه یک نامید.»
پایگاه خبری روزنامه «جروزالم‌پست» رژیم صهیونیستی نیز در گزارشی نوشت: «[آیت‌الله] خامنه‌ای به ایالات متحده حمله کرده و گفته است آمریکایی‌ها ادعا می‌کنند شدیدترین تحریم‌ها علیه ملت ایران را تحمیل کرده‌اند؛ اما ملت و مقامات ایران باید با دقت کار کنند تا تحریم‌های آمریکا را به شکست بی‌سابقه‌ای برای شیطان بزرگ تبدیل شود.»
در ادامه این گزارش آمده است: «[آیت‌الله] خامنه‌ای حتی مقامات ارشد آمریکایی را نیز محکوم کرد که برخی از مقامات آمریکایی تظاهر می‌کنند که دیوانه هستند. البته من با آنها موافق نیستم. در عوض، آنها احمق‌های درجه یک هستند.»
«راشا تودی» روسیه هم از زبان رهبر فرزانه و حکیم انقلاب نوشت: «برخی از مقامات آمریکایی احمق‌های درجه یک هستند، در حالی که وانمود می‌کنند دیوانه‌اند. گاهی اوقات دشمن مانند یک دلقک صحبت می‌کند. یک مقام آمریکایی اخیراً گفت که تهران باید از دیدگاه حقوق بشر از عربستان سعودی یاد بگیرد.»
پایگاه «بی‌بی‌سی فارسی» نیز این بخش از سخنان رهبر معظم انقلاب را برای تیتر خود برگزید: «تحریم‌ها می‌تواند صد درصد به نفع ملت تمام شود.» در بخشی از این گزارش آمده است: «آقای خامنه‌ای گفته «همچنان ‌که تحریم در دوران جنگ تحمیلی صدام علیه ما باعث شکوفایی استعدادهای داخلی شد، به توفیق الهی از این مرحله نیز عبور خواهیم کرد. همان‌طور که صدام به درک اسفل رفت، دشمنان ما نیز به درک اسفل خواهند رفت.»
اما «اسپوتنیک» در گزارش متفاوتی نوشت: «آمریکایی‌ها هم به دنبال کسانی هستند که رهبر ایران «احمق درجه یک» می‌نامد.» در متن این گزارش آمده است: «جالب است بدانید که آمریکایی‌ها خودشان نیز بارها سران دولت‌شان را احمق نامیده‌اند. به طور مثال، اول آوریل به مناسبت روز جهانی حماقت در آمریکا، رسانه‌ها لیستی از احمق‌ترین افراد کشور را منتشر می‌کنند.» در ادامه این گزارش آمده است: «این کار در آمریکا به یک سنت تبدیل شده است، اینکه نفر اول کشور در سه فرد برتر احمق قرار می‌گیرد. در بین آنها هر ساله در مواضع مختلف نام رئیس‌جمهور آمریکا به چشم می‌خورد. برای نمونه، جرج بوش پسر در سال ۲۰۰۶ در لیست برترین فرد احمق آمریکا جایگاه سوم را به خود اختصاص داد.»
«سی‌‌بی‌اس» رسانه دیگری بود که به سخنان رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و این خبر را با این تیتر که رهبران آمریکا احمق‌‌های درجه یکی هستند، منتشر کرد. در این خبر آمده است، نظرات رهبر ایران منعکس‌کننده تنش‌های گسترده بین ایران و ایالات متحده بود.
«یورونیوز» هم در گزارشی نوشت: «آقای خامنه‌ای در سخنانی گفت برخی رهبران ایالات متحده وانمود می‌کنند دیوانه‌اند که البته من این را قبول ندارم؛ اما احمق‌های درجه یکی هستند.» رهبر ایران در بخش دیگری از سخنانش خطاب به مقامات کشور گفت «مقابل یاوه‌گویی دولتمردان آمریکایی عقلانیت» داشته باشند.»
این گزارش با این بخش از صحبت‌های رهبر معظم انقلاب ادامه یابد: «می‌بینید که چه بی‌ربط و مثل دلقک حرف می‌زنند، دولتمرد آمریکایی می‌گوید ایران حقوق بشر را از عربستان سعودی یاد بگیرد.»

هشدار درباره نفوذ
«دویچه‌وله» هم با انتشار بخش‌هایی از صحبت‌های رهبر معظم انقلاب در این دیدار تلاش کرد نکات اصلی جلسه را برای مخاطبانش بازگو کند. این پایگاه خبری با انتشار بخشی از صحبت‌های رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر اینکه دشمنان ملت ایران دچار اشتباهات محاسباتی هستند، این‌گونه نوشت: «او قیام ۱۹ دی سال ۵۶ را نشانه اشتباهات محاسبات آمریکا خواند و گفت کمتر از 10 روز پس از سفر رئیس‌جمهور آمریکا و تعبیر او از ایران به جزیره ثبات، قیام عظیم مردم قم شکل گرفت.»
خبرگزاری «رویترز» هم در گزارشی نوشت: «رهبر جمهوری اسلامی مدعی شد آمریکا همچنان دچار ضعف محاسباتی است و گفت اینجا هم یک عده غرب‌زده پُز قدرت آمریکا را می‌دهند. او با اشاره غیرمستقیم به اظهارات جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید که در گردهمایی سازمان مجاهدین خلق گفته بود انقلاب ایران نباید چهل سالگی خود را ببیند، گفت چندی پیش هم یکی از دولتمردان آمریکایی در جمع یک مُشت تروریست و اوباش گفت امیدوار است که جشن کریسمس ۲۰۱۹ را در تهران بگیرد. جشن ۲۰۱۹ چند روز پیش بود.»
اما خبرگزاری فرانسه ترجیح داد بخش دیگری از سخنان رهبر معظم انقلاب را منتشر کند که دیگر خبرگزاری‌ها کمتر به آن توجه کرده بودند: «[آیت‌الله] علی خامنه‌ای نسبت به حضور خائنان در حوزۀ علمیه قم هشدار داد.» در این گزارش آمده است: «[آیت‌الله] علی خامنه‌ای هشدار داد انگیزه‌هایی وجود دارد که فضای قم را تغییر دهند یا به گفتۀ وی فضا و روحیه انقلابی قم را کمرنگ کنند. او گفت: بزرگان و جوانان قم نباید بگذارند دست‌های خائن، نقش کانونی قم را در انقلاب کمرنگ کنند. [آیت‌الله] علی خامنه‌ای از قم و حوزۀ علمیه آن به عنوان سرچشمۀ اصلی و پشتوانۀ معنوی حکومت اسلامی یاد کرد که به ادعای وی حرکتی جهانی است که تازه در آغاز راه خود به سر می‌برد.»

حل مشکلات معیشتی
تیتر یک پایگاه حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب هم به این نکته اختصاص یافت: «حل مشکلات طبقه ضعیف باید اساسی‌ترین کار دولت باشد؛ به معیشت مردم به صورت ویژه توجه کنید.» نکته‌ای که خبرگزاری‌های داخلی بیش از همه به آن توجه کردند و کوشیدند در کنار دیگر توصیه‌های رهبر معظم انقلاب این نکته را پررنگ‌تر نشان دهند.
اما نشریه خط حزب‌الله تیتر یک خود را به اشتباهات محاسباتی آمریکا در طول چهار دهه اخیر در مواجهه با ملت ایران اختصاص داد و این‌گونه نوشت: «محاسباتی با نتایج معکوس».
«در مقابل توپ و تشر و یاوه‌گویی‌های آمریکا و اروپا پس نزنید و بایستید و بدانید که اینها نه تهدید، نه «وعده و قول» و نه حتی امضای‌شان اعتبار ندارد.» این جمله‌ای است که از زبان رهبر معظم انقلاب بسیار در فضای مجازی، پایگاه‌های داخلی و حتی خبرگزاری‌های خارجی دست به دست شد. 
یکی از کاربران توئیتر در واکنش به این بخش از سخنان رهبر حکیم انقلاب اسلامی این‌گونه نوشت: «به نظر من رهبری با سخنرانی که در جمع مردم قُم داشتند، حجت را بر دولت‌مردان تمام کردند و نباید سران دولت باز هم بخواهند با غربی‌ها مذاکراتی داشته باشند و به آنها دلخوش شوند.»
از این فراز صحبت‌های معظم‌له تعبیرهای فراوانی شد. یکی از کاربران مجازی نوشت: «قبول دارید جنگه؟ تهاجم، شبیخون، ناتوی فرهنگی، جهاد همه‌جانبه فرهنگی رهبر انقلاب برای این فضایی که گاهاً توش بازی می‌کنیم کاملاً اصطلاحات نظامی به‌کار بردن؛ به تازگی هم فرمودن شما جوانان می‌تونید با فعالیت در فضای مجازی به دشمن سیلی بزنید! فرمان جهاد رو گرفتی؟»

حمله به سرچشمه انقلاب
دیدار با مردم قم هم یکی از جلسات پر شور و شعوری بود که مردم مهم‌ترین شهر انقلاب، یعنی قم در محضر رهبر فرزانه و حکیم انقلاب داشتند.
اینکه نکات کلان و البته مهم‌ترین آنها در جلساتی مطرح می‌شود که مردم قم در آن حضور دارند، نشان می‌دهد دشمن سعی می‌کند از همان جایی به انقلاب اسلامی حمله کند که آغاز شده است و رهبر معظم انقلاب همواره به این نکته اذعان دارند. ایشان در این دیدار فرمودند: «قم همان جایی است که سرچشمه‌ای شد برای یک شطّ جوشان حرکت و مقدّمه‌ای شد برای آن دریای متلاطم انقلاب که کار کوچکی نبود. قم شهر انقلاب است، مرکز انقلاب است، مادر انقلاب است. البتّه من این را همین جا در پرانتز عرض کنم که انگیزه‌هایی وجود دارد برای اینکه فضای انقلابی قم را تغییر بدهند و روحیه‌ انقلابی قم و روحیه‌ دینی قم را کمرنگ کنند؛ انگیزه‌هایی وجود دارد.»
پس شهر قم که حرکت‌های انقلابی از آنجا آغاز شد، حالا نه تنها باید در برابر فتنه‌گری‌های دشمنان مقاومت کند که باید در برابر آن برای رشد و تنومندتر شدن درخت انقلاب تلاش کند.


مهدی سعیدی
روزنامه نگار 

طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس که مدت‌هاست در دستور کار کميسيون امور داخلي و شوراهاي مجلس قرار گرفته است، هفته گذشته در جلسه علني پارلمان مطرح و با کليات آن موافقت شد. همچنين براي بررسي بيشتر طرح و رفع برخي ايرادات، آن را به کميسيون شوراهاي پارلمان ارجاع دادند. پيشنهاد استاني شدن انتخابات مجلس شوراي اسلامي که در اين طرح آمده است، پرونده مفتوحه‌اي است که ‌از دوره پنجم مجلس شوراي اسلامي همواره مطرح بوده و در ادوار مجلس نيز گاه و بي‌گاه مطرح شده است. اما هر بار و نيمه‌کاره رها شده است. 
بررسي مجدد اين طرح با موافقان و مخالفانی همراه بوده است. موافقان معتقدند، اين طرح نقش مؤثري در ارتقاي سطح نمايندگان مجلس و تقويت نهاد مجلس خواهد داشت و مبتني بر اين الگو به نظر مي‌رسد افرادي با سطح صلاحيت کارشناسي بيشتري می‌توانند وارد مجلس شوند. تقليل انتخابات قوه مقننه به رقابت‌هاي محلي و با برخي حساسيت‌هاي قومي و طايفه‌اي، معضلي است که در طول چهار دهه اخير همواره در نظام جمهوري اسلامي مشاهده ‌شده است. با تصويب اين طرح، نامزدهاي انتخاباتي در حالي که از حوزه‌هاي شهرستان‌ها، بخش‌ها و روستاها برمي‌خيزند، اما در يک گستره وسيع‌تر، يعني استان در معرض رأي مردم قرار مي‌گيرند که حاصل آن رفع چالش‌های فوق است.
در اين شرايط، هم شخصیت‌های توانمند و داراي قابليت‌هاي بالا ترغيب و تشويق مي‌شوند که به عنوان نامزدهاي انتخاباتي به رقابت‌هاي مجلس ورود پيدا کنند و هم انتخابات در يک فضاي آرام و کم‌تنش برگزار مي‌شود و از آنجا که سبد انتخابي رأي‌دهندگان نسبت به وضعیت فعلي گسترده‌تر مي‌شود، قدرت انتخاب مردم نیز افزايش مي‌يابد.
اما منتقدان معتقدند که اين امر موجب واگرايي نمايندگان از ملت می‌شود و بسياري از مشکلات مردم، ‌به ویژه در روستاها و شهرهاي کوچک بر زمين خواهد ماند. از سوي ديگر، شاهد رقابت‌هاي نامتوازني خواهيم بود که حاصل آن به قدرت رسيدن صاحبان قدرت و ثروت خواهد بود و نمايندگان واقعي مردم که از سوی اصحاب قدرت و ثروت حمایت نمی‌شوند، بيرون از مجلس خواهند ماند. بر این اساس، غلبه فضاي سياسي بر فضاي اجتماعي و ميداندار کردن احزاب و جناح‌هاي سياسي در انتخابات مجلس نيز روند مطلوبي نيست که بتواند موجب حل مشکلات مردم و به ویژه طبقات محروم شود. گروه‌هاي کوچک قومي نيز که پيش از اين امکان داشتن نماينده در مجلس و پيگيري مطالبات‌شان وجود داشت، ديگر نمی‌توانند در رقابت‌هاي وسيع‌تر موفق شوند و اين وضعيت بر نارضايتي‌ها خواهد افزود. ضمن آنکه، ملاحظاتي امنيتي نيز بر اين طرح بار بوده و امکان افزايش و گسترش مناقشات و درگيري‌هاي محلي که به طور معمول در برخي مناطق انتخاباتي شايع بوده به سطح استاني و ملي وجود دارد.
فارغ از آنکه موافق يا مخالف طرح باشيم، به نظر مي‌رسد طراحان و تدوين‌کنندگان براي پيگيري اين طرح بايد به نکات و ملاحظات زير توجه کنند:
1ـ واقعيت آن است که طراحي و تغيير قوانين به مثابه تهديد و فرصتي است که اگر مبتني بر مصالح ملي انجام شود، تأمين‌کننده منافع ملي خواهد بود، اما اگر مبتني بر رويکردهاي جناحي و سياسي تدوين شود، بی‌شک نه تنها موجب ارتقای کارآمدي نظام نخواهد شد که نتيجه عکس داده و بر مناقشات خواهد افزود.
2ـ افزون بر منافع جناحي و سياسي، جدا شدن از تعلقات فردي و منافع شخصي نيز در اين ماجرا نقش اساسي دارد. واقعيت آن است که اين تغيير و تحول در نهايت بايد با رأي نمايندگاني مورد بررسي قرار گيرد که اغلب خود در انتخابات زمستان 1398 نامزد انتخابات هستند؛ لذا ممکن است تغيير و تحول به نفع برخي و به ضرر برخي ديگر باشد، اما انتظار آن است که نمايندگان ملت با رعايت مصالح ملت و کشور تصمیم بگیرند.
3ـ بی‌شک هر طرح تحولي که بدون توجه به الزامات و مقدمات کار انجام شود، به نتيجه نخواهد رسيد و ابتر خواهد ماند. بايد مشخص شود که استاني کردن انتخابات نيازمند فراهم آوردن چه مقدماتي است و به یقین تا اين مقدمات فراهم نشود، سخن گفتن از تغيير قانون اقدامي مطابق با منافع ملي نخواهد بود.
4ـ تسريع و شتابزدگي نيز آفتي است که مي‌تواند به ناکام ماندن طرح بينجامد. هرچند زمان چنداني تا برگزاري انتخابات مجلس يازدهم باقي نمانده است، اما اين کمبود وقت نبايد نمايندگان را به وادي شتاب‌زدگي انداخته و به کاستن از دقت نظرها بينجامد. 
5ـ طرح‌هايي چون استاني کردن انتخابات، طرحی محدود به يک گروه و جمع خاص نيست که تنها با مشورت‌گيري از آنان به نتيجه برسد؛ بلکه طرحي فراتر از مصالح دولت دوازدهم و مجلس دهم است که به نوعي اجماع عمومي کارشناسان و صاحب‌نظران و همراهي ذهني افکار عمومي نيازمند است. بدون تحقق اين اجماع و دريافت نظرات موافقان و مخالفان، طرح در مرحله اجرا با موانع و مشکلاتي روبه‌رو خواهد شد که حاصل آن افزايش مناقشات در آستانه انتخابات خواهد بود.



  اکبر معصومی/ ایالات متحده آمریکا در ادامه سیاست‌های خصمانه خود در قبال جمهوری اسلامی ایران قصد دارد نشستی ضد ایرانی در ورشو پایتخت لهستان برگزار کند. در همین زمینه مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا اعلام کرده است که کشورش در ماه آینده میلادی( فوریه) نشستی با موضوع ایران را در لهستان برگزار خواهد کرد. در این زمینه روزنامه تایمزآو رژیم صهیونیستی اعلام کرد، پمپئو از نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و وزیران امور خارجه عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، اردن، بحرین و مراکش نیز برای شرکت در این نشست دعوت کرده است. وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به این اقدام آمریکایی‌ـ لهستانی ضمن یادآوری لطف ایرانیان به آوارگان جنگی لهستان در جنگ جهانی دوم، اشاره‌ای نیز به برگزاری سیرک‌های این‌گونه از طرف آمریکا در گذشته کرده است. در نشست‌های ضد ایرانی مشابهی که در گذشته دولت آمریکا میزبان آن بوده و قصد براندازی نظام اسلامی را داشته است، افرادی چون شیمون پرز رئیس معدوم رژیم صهیونیستی، بیل کلینتون رئیس‌جمهور وقت آمریکا و حسنی مبارک رئیس‌جمهور ساقط شده مصر حضور داشته‌اند. امروز جمهوری اسلامی ایران نه تنها از بین نرفته، بلکه قدرت اول منطقه شده است و از سوی دیگر افراد شرکت‌کننده در همایش مطرح شده، همه یا از بین رفته‌اند، یا در وضع اسفناکی به سر می‌برند. بی‌شک افراد شرکت‌کننده در نشست ورشو نیز به وضعیت مشابه آنان دچار خواهند شد، اما جمهوری اسلامی ایران مقتدرانه به راه خود ادامه خواهد داد. دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در واکنش به اقدام دولت آمریکا و لهستان درباره برگزاری اجلاس ضد ایرانی در ماه آینده میلادی، گفت: «آدمی که می‌گوید تحریم با حداکثر فشار، وقتی به سمینار و کنگره می‌رسد، مفهومش این است که قافیه را باخته است.» در این زمینه کارشناسان با اشاره به ناتوانی آمریکا در مهار جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند، برگزاری چنین نشستی از سر ناچاری و ضعف ایالات متحده آمریکاست و جز عملیات روانی تأثیر چندانی نخواهد داشت. 
از سوی دیگر این سؤال مطرح است که چرا وزارت امور خارجه آمریکا در لهستان اقدام به برگزاری چنین نشستی کرده است؟ آمریکا که با خروج از برجام مورد سرزنش کشورهای به اصطلاح اروپای قدیم (فرانسه، آلمان و...) واقع شده، درصدد است سیاست جرج بوش پسر مبنی بر دوقطبی‌سازی کشورهای اروپایی به قدیم و جدید به دلیل مخالفت با حمله نظامی آمریکا به عراق در قضیه ۱۱ سپتامبر را دوباره به‌کار گیرد و به اصطلاح اجماع جهانی علیه کشورمان ایجاد کند. از سوی دیگر ترامپ با این اقدام می‌خواهد همچنان به دوشیدن برخی از کشورهای مرتجع عربی ادامه دهد. آمریکا می‌خواهد به مخاطبان عرب خود پیام دهد که براندازی و مهار جمهوری اسلامی ایران را در رأس سیاست خود قرار داده است. این در حالی است که کشورهای عربی می‌توانند با یک تحقیق ساده و نگاه به گذشته آمریکا به ناتوانی این کشور پی ببرند. نمونه بعدی این است که بعد از خروج آمریکا از برجام، لهستان تنها کشوری بود که برخلاف اتحادیه اروپا از اقدام کاخ سفید حمایت کرد و خواستار دنباله‌روی از سیاست‌های آمریکا شد؛ لذا ترامپ با مطرح کردن نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا درصدد است کشورهای اروپایی را نیز در این زمینه به حمایت از نشست مطرح شده وادار کند تا با تعمیم این موضوع به موضوعات دیگر، از جمله مسئله حقوق بشر و برنامه موشکی ایران، دوباره اجماع کشورها در تحریم ایران را به دست بیاورد و اگر در این زمینه موفق نشد، با دوقطبی‌سازی اعضای اتحادیه اروپا آن را تضعیف کند.

توطئه تغییر محاسبه ناکام ماند
در پسابرجام شاهد نفوذ برای تغییر محاسبات مسئولان و باورهای مردم بودیم؛ به این نحو که دوگانه «معیشت‌ـ ارزش‌ها» برجسته و این‌گونه تبلیغ شد که برای برخورداری از رفاه و معیشت باید از آرمان‌های انقلاب کوتاه بیاییم. این در حالی است که برخی کشورها برای برخورداری از معیشت بهتر، به خواسته‌های غرب تن داده‌اند؛ اما هنوز تحت ‌فشار و تحقیر قرار دارند. سیدحسین نقوی‌حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی با بیان مطلب فوق افزود: «می‌توانیم بگوییم که این بار، مردم بیش از مسئولان برای مقابله با نفوذی‌ها قد علم کردند و اجازه ندادند این دوگانه شوم به سمت معیشت عاریه‌ای و تحقیرآمیزی که سرابی بیش نیست، متمایل شود. آنها تصور می‌کنند فشارهای تحریمی اخیر که ابعاد و بخش‌های آن گسترده‌تر و متنوع‌تر شده، گارد مردم را نسبت به دشمنان قسم‌خورده انقلاب باز می‌کند و نوعی تمایل به تغییر وضعیت را در جامعه حتی اگر به قیمت استقبال از بیگانگان باشد، ایجاد می‌کند.» 
‬جوسازی‭ ‬می‌كردند‭
سردار سرتیپ محمداسماعیل کوثری گفت: ‬آقای‭ ‬هاشمی‭ ‬از‭ ‬رهبر‭ ‬معظم‭ ‬انقلاب‭ ‬درخواست‭ ‬كردند‭ ‬و‭ ‬ایشان‭ ‬هم‭ ‬اجازه‭ ‬دادند‭ ‬و‭ ‬سپاه‭ ‬وارد‭ ‬معركه‭ ‬شد‭ ‬و‭ ‬ده‌ها‭ ‬سد‭ ‬و‭ ‬اتوبان‭ ‬و... ‬ساخت. ‬البته‭ ‬همواره‭ ‬در‭ ‬این‭ ‬مسیر‭ ‬با‭ ‬جنگ‭ ‬روانی‭ ‬دشمن‭ ‬روبه‌رو‭ ‬بوده‌ایم‭ ‬و‭ ‬امروز‭ ‬این‭ ‬فشارها‭ ‬بیشتر‭ ‬شده‭ ‬است. ‬در‭ ‬همان‭ ‬زمان‭ ‬به‭ ‬یاد‭ ‬دارم که ‬رسانه‌های‭ ‬بیگانه،‭ ‬جوسازی‭ ‬می‌كردند‭ ‬كه‭ ‬مثلاً‭ ‬بر‭ ‬اثر‭ ‬نبود‭ ‬دانش‭ ‬فنی،‭ ‬سد‭ ‬كرخه‌‌‬ نشتی‭ ‬پیدا‭
 ‬كرده‭ ‬است.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

 هاشمی سرمایه‌گذاری در صنایع نظامی را تخطئه کرد
حمیدرضا مقدم‌فر گفت: اینکه صنایع دفاعی و موشکی کشور در وضعیتی از کارآمدی و ابهت قرار دارد و هرکسی به آن افتخار کرده و برای سهیم دانستن در شکل‌گیری‌اش رقابت می‌کند، نشانه خوب و افتخارآمیزی است؛ اما در این روایت‌ها باید به واقعیت‌های تاریخی هم اعتنا شود. وی تصریح کرد: متأسفانه از آیت‌الله هاشمی در سال‌های پایانی زندگی‌شان کدهای روشنی هست که نشان می‌دهد توصیفات اخیر آقای روحانی را چندان هم برای خود افتخار نمی‌دیدند! مثلاً آقای هاشمی 20 مرداد 1395 در جمع مدیران و مسئولان آموزش و پرورش کشور عملاً سرمایه‌گذاری در صنایع نظامی و دفاعی را تخطئه می‌کند و می‌گوید: «اگر می‌بینید که امروز ژاپن و آلمان محکم‌ترین اقتصاد دنیا را دارند، اینها بعد از جنگ جهانی دوم از نیروی نظامی محروم شدند و ممنوع شدند که نیروی نظامی داشته باشند. نیروهای نظامی بیشترین خرج‌های کشورهای در حال جنگ را می‌بردند...»



نکته: «احمد آرامش» در دولت شریف امامی و پیش از روی کارآمدن دولت علی امینی در اردیبهشت ۱۳۴۰، وزیر مشاور و مدیرعامل سازمان برنامه ایران بود. وی در زمینه سیاست‌های آمریکا درباره ایران می‌گوید: «من بار دیگر تکرار می‌کنم که سیاست دنیای غرب در مورد کشورهای عقب‌مانده سال‌ها است که بر اساس «ورشکست کردن، وام دادن و حکومت کردن» بنا شده و در مورد ما این سیاست تاکنون به صورت کامل اعمال شده و اکنون نیز همان روش با سرسختی تعقیب می‌شود.»
نظر: اسناد لانه جاسوسی نیز این واقعیت را به وضوح نشان می‌دهد که ایران اهمیتی استراتژیک برای ایالات متحده داشته است. اهمیتی که نفوذ در اقتصاد آن را ضروری می‌کرد.
در یکی از این اسناد آمده است: «اهمیت اولیه ایران به واسطه موقعیت کلیدی‌اش در مجاورت اتحاد شوروی و نقش فزاینده رهبری آن در منطقه خلیج‌فارس و ناحیه ساحلی اقیانوس هند و موقعیتش به عنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی نفت در جهان و خریدار تولیدات ایالات متحده، است.» در سند سرّی دیگری به تاریخ ۲ ژانویه ۱۹۷۷ [۱۲ دی ۱۳۵۵] آمده است: «ما محل مناسب دیگری نداریم که بتوانیم از خاک آن این استفاده‌ها را که در خاک ایران می‌بردیم، داشته
 باشیم.
نشریه «نیوزویک» هم در یادداشتی تصریح کرده بود: «آمریکا که تاکنون یک میلیارد دلار خرج کرده تا ایران را برای غرب نگه‌ دارد، مایل است و حتی‌اشتیاق دارد به امینی که بیشتر از هر دولت دیگری اقدامات آن مایه امیدواری است، کمک کند.»

 وعده اغتشاش
سعیدحجاریان، فعال اصلاح‌طلب طی یادداشتی با عنوان«آخرین راه راست» در کلیدی‌ترین جملات آن (به زعم خود!) می‌گوید: «لاغر شدن طبقه متوسط، وحدت شهری را بر هم می‌زند و امکان بروز اغتشاش تهیدستان علیه ثروت‌مندان را شدت می‌دهد… در دوره‌ای، ژنرال فرانکو با سوار شدن بر موج عظیمی از دهاقین‌ـ که زمین‌شان کفاف معاش‌شان را نمی‌داد ـ توانست در جنگ داخلی با تکیه بر فالانژها به جمهوریخواهان عمدتاً شهری هجوم ببرد و... مائو نیز با تز محاصره شهرها از طریق دهات انقلاب چین را شروع کرد و همچون فیزیوکرات‌ها می‌پنداشت، آنچه تولید می‌شود در روستاست و شهرها فقط مصرف‌کننده و در واقع انگل هستند. حجاریان، چند هفته گذشته نیز طی یادداشت دیگری بر «عام‌البلوی» شدن اوضاع جامعه ایرانی و احتمال بروز شکاف در انتخابات‌های پیش رو و رویارویی مردم و نیروهای امنیتی تأکید کرده بود. این اظهارات به زعم محافل تحلیلی «تئوریزاسیون اغتشاش در شرایط اقتصادی» یا نسخه «اوکراینیزه کردن ایران» است.
رکوردشکنی روسیه
از سال گذشته و به دنبال تنش روسیه و آمریکا که به تحریم گسترده بنگاه‌ها و تاجران روسی از سوی آمریکا منجر شد، روسیه به سرعت در حال کاهش وابستگی خود به دلار و فروش اوراق قرضه وزارت خزانه‌داری آمریکا است. به نقل از ایسنا، کرملین با متهم کردن دولت ایالات متحده آمریکا به استفاده ابزاری از دلار گفته است، به منظور حفظ امنیت اقتصادی روسیه چاره‌ای جز کاهش وابستگی اقتصاد این کشور به دلار ندارد. گفتنی است، بانک مرکزی این کشور ۱۰۰ میلیارد دلار از ذخایر خود را به ارز‌های دیگری، همچون یورو، یوان چین و ین ژاپن تبدیل کرده است.
درخواست وقیحانه
وزارت خارجه فرانسه در اقدامی مداخله‌جویانه، خواهان توقف فعالیت‌های موشکی ایران شد. وزارت خارجه فرانسه بدون ارائه هیچ مستندی، از ایران خواسته است همه فعالیت‌های مرتبط با موشک‌های بالستیک را که قادر به حمل کلاهک هسته‌ای هستند، متوقف کند. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران به دفعات تصریح کرده، برنامه موشکی آن کاملاً دفاعی بوده است. همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که نهاد تخصصی سازمان ملل متحد به شمار می‌آید و ناظر بر اجرای ابعاد فنی و هسته‌ای برجام است، در همه گزارش‌های خود از صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های ایران و عدم انحراف آن‌ها به سوی اهداف غیر مسالمت‌آمیز تأکید کرده است.
یوان جایگزین دلار 
رئیس بانک مرکزی انگلیس گفت: «یوان، دلار را به عنوان ارز غالب جهانی به چالش کشیده است.» به نقل از «راشا تودی»، مارک کارنی گفت: «شاید روزی فرا برسد که یوان چین جایگاه دلار را به عنوان اصلی‌ترین ارز جهانی تصاحب کند.» کارنی در جریان نشست پرسش و پاسخ آنلاین بانک مرکزی انگلیس گفت: «فکر می‌کنم روزی فرا خواهد رسید که ارزی به جز دلار در ذخایر ارزی ما پیدا شود.» یوان از سال ۲۰۱۶ میلادی به عنوان پنجمین ارز جهانی در کنار دلار آمریکا، یورو، پوند انگلیس و ین ژاپن پذیرفته شد. این تصمیم سبب شد تا بانک‌های مرکزی جهان یوان را وارد ذخایر ارزی خارجی خود کنند.
 بازی مشترک
پرویز سروری، دبیرکل سابق جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی در واکنش به اعلام وزارت خارجه فرانسه مبنی بر اینکه ایران باید همه فعالیت‌های مرتبط با موشک‌های بالستیک خود را متوقف کند، گفت: «از ابتدا تا خروج آمریکا از برجام، همواره نکته‌ای را متذکر می‌شدم که اروپا از آمریکا جدا نیست و اساساً اروپاییان قادر به مخالفت با آمریکا نیستند؛ اما احساس می‌شود برنامه هماهنگی میان آمریکا و اروپا در حال شکل‌گیری است.» سروری تصریح کرد: «معتقدم spv از ابتدا بازی بیش نبود؛ زیرا اروپایی‌ها از طرفی spv را مطرح و از سوی دیگر در مذاکرات دائماً اعلام کردند که اقتصاد ما مربوط به بخش خصوصی است و دولت‌ها در آن اختیار ندارند. به نظرم spv اجرا نخواهد شد؛ زیرا اروپاییان برای اجرای آن اراده‌ای ندارند.»