
پایگاه بصیرت،
تحولات عراق
گزارشهای میدانی از عرصه عراق حاکی است که ارتش این کشور موفق شده است، سایت «المثنی» در شمال بغداد را که محل نگهداری بقایای سلاحهای شیمیایی دوره رژیم صدام بود، از تکفیریهای داعش پس بگیرد. معاون وزیر خارجه عراق در جمع نمایندگان کشورهای مختلف در کنفرانسی که درباره سلاحهای شیمیایی در لاهه برگزار شد، گفت که داعش در حمله ژوئن گذشته بر منطقهای که این سایت در آن قرار داشت، سیطره یافت اما موفق نشد به زاغههای مهمات مذکور که در آن سلاحهای شیمیایی، موشکها و تجهیزات نظامی قدیمی دفن شده بود، دست یابد. الدورکی تصریح کرد: این سایت که با هدف نابود کردن مواد شیمیایی با هزینه دهها میلیون دلار از سوی آمریکا ساخته شده بود به دست تکفیریها غارت شده و محوطه آن کاملاً مینگذاری شده است و نیروهای امنیتی عراق در حال خنثی کردن آن هستند و همین مسأله، نابود کردن این تسلیحات را که قرار بود امسال صورت گیرد، به تأخیر میاندازد.بر اساس این گزارش، تأسیسات المثنی و جادههای منتهی به آن، اکنون در دست ارتش عراق است و مهندسان نظامی و کارشناسان مواد منفجره در حال خنثی کردن مینها و بمبهای کار گذاشته شده در این منطقه هستند.در همین حال نیروهای مرزبان عراق توانستند حمله عناصر داعش برای تسلط بر گذرگاه مرزی الولید در غرب استان الانبار را خنثی کنند. در این عملیات، شمار زیادی از عناصر داعش به هلاکت رسیدند و تجهیزات آن ها منهدم شد. نیروهای عراقی خرداد93 کنترل گذرگاه های مرزی الولید و طریبیل را تحت کنترل گرفتند، و عناصر داعش را بیرون راندند.
تحولات سوریه
استان «حسکه» در شمال شرقی سوریه و به طور خاص شهر «الشدادی»، واقع در جنوب این استان شاهد عملیاتهای گسترده نیروی هوایی ارتش سوریه علیه مواضع و تجمعات گروهک تروریستی تکفیری «داعش» بود. در این ارتباط یک منبع میدانی سوری از هدف گیری مرکز اورژانس داعش در شهر الشدادی و مرکز اداره میدانهای نفتی «الجبسه» و بازار «الهال» این شهر که داعش آن را به پارکینگ خودروهای خود تبدیل کرده، خبر داد و اعلام کرد که در جریان این عملیات بیش از 18 تروریست تکفیری داعشی کشته و دهها نفر زخمی و 14 دستگاه خودرو نظامی آنها منهدم شدند. این منبع میدانی سوری با بیان اینکه در میان کشتههای داعشی دو سرکرده این گروه نیز مشاهده میشود، از عملیات دیگر نیروی هوایی ارتش سوریه در منطقه «جبل العزیز» به عنوان مهمترین کانون تجمع و تمرکز داعش در شهر الشدادی و مناطق اطراف شهرکهای الکرامه و المیلبیه و سیلوهای گندم منطقه «صباح الخیر» نیز خبر داد. این درحالی است که عملیات ارتش سوریه علیه داعش در مناطق نزدیک به شهر الشدادی و قرار گرفته در مسیر بزرگراه «تل تمر» جنوبی که شهرکهایی مانند ام الکبر، مفرق صدیق، مخروم و السرب را برمیگیرد، همچنان ادامه دارد و یگانهای پیاده نظام ارتش سوریه در موفق شدند، در این راستا پیشرویهای قابل توجهی را در محورهای استراتژیک و مهم منطقه محقق و مواضع خود در این مناطق را مستحکم کنند تا به این ترتیب امکان رصد و تحت نظر داشتن تحرکات عناصر تکفیری داعش برای آنها فراهم گردد. شهر حسکه در شمال شرقی سوریه که مرکز استان حسکه به شمار میآید، از جمله شهرهای امن سوریه است و هم اکنون عملیاتهای ارتش سوریه در این استان در ریف جنوبی و جنوب غربی آن متمرکز است. ریف غربی شهر حسکه و به طور مشخص شهرکهای ام الدبس، ام الحمایل، المتحصنین، تل مجدل و العشره شاهد درگیریهایی میان نیروهای کمیتههای مردمی کُردهای سوریه با عناصر وابسته به گروهک تکفیری داعش است.
تحولات یمن
هزاران تن از ساکنان جنوب یمن مصادف با آخرین روز ضربالاجل تعیین شده از سوی جنبش اعتراضی جنوب یمن برای جدایی از شمال این کشور، هزاران جنوبی در «عدن» تظاهرات استقلال به پا کردند. تظاهرکنندگان در میدان «العروض» در شهر «خور مکسر» عدن به مناسبت سالروز خروج استعمارگران انگلیسی از جنوب این کشور تظاهرات کردند و خواستار جدایی و استقلال جنوب این کشور شدند. جدایی طلبان جنوب یمن در این تظاهرات که پرچم کشور یمن جنوبی سابق را به دست داشتند که بر روی آن نوشته بود (جمهوری دمکراتیک خلق یمن) اعلام کردند که ما خواستار آزادی و استقلال هستیم. بر اساس این گزارش نیروهای امنیتی نیز در خیابانهای منتهی به میدان تحصن و تظاهرات مردمی مستقر شدند. همچنین شهر «مکلا» پایتخت استان «حضرموت» نیز شاهد تجمع اعتراضی مردم و تعطیلی مغازهها بود. بخش جنوبی یمن در فاصله زمانی پایان حکومت استعماری انگلیس در سال ۱۹۶۷ و یکپارچگی با بخش شمالی در سال ۱۹۹۰، کشور مستقلی به مرکزیت شهر عدن بود. یک تلاش برای جدایی بخش جنوبی ۴ سال پس از یکپارچگی یمن، موجب برافروختهشدن آتش جنگ کوتاه مدت اما خونین داخلی شد که با حمله نیروهای نظامی بخش شمالی به بخش جنوبی و اشغال آن به وسیله نیروهای شمالی، پایان یافت.