(روزنامه اطلاعات ـ 1395/05/18 ـ شماره 26506 ـ صفحه 12)
در این میان اما خشونت پلیس علیه اقلیت های حاضر در آمریکا بهویژه سیاهپوستان تمامی نداشت و هر روز اخبار و تصاویر متعددی درباره نقض حقوق بشر در آمریکا منتشر میشد، اما حوادث هفته گذشته که منجر به تیراندازی به سمت نیروهای پلیس شد موجب شد تا بار دیگر جهانیان متوجه این وضعیت نابهنجار در آمریکا شوند.در هفتههای گذشته در جریان تیراندازی پلیس آمریکا در باتونروژ در لوئیزیانا یک شهروند سیاهپوست کشته شد. اندکی بعد ۱۷۰۰کیلومتر دورتر از باتونروژ، در مینهسوتا، تیراندازي مشابهی رخ داد و یک شهروند سیاهپوست دیگر در تیراندازی پلیسی، که خودروی او را به دلیل خرابی چراغ عقب آن متوقف کرده بود، کشته شد.
در این مورد اخیر دوست فرد کشتهشده که در خودرو همراه او بود، تصاویر واقعه را به صورت زنده از شبکه اجتماعی فیسبوک پخش کرد. این فیلم سپس به طور گستردهای در شبکههای اجتماعی منتشر شد. در لوئیزیانا نیز تصاویر فرد کشتهشده توسط تلفن همراه ثبت شدهاست.در هر دو مورد از وزارت دادگستری خواسته شده است که تحقیقاتی انجام دهد.
این حوادث منجر به راه افتادن دوباره اعتراضات علیه خشونت پلیس شد تا اینکه در جریان تظاهرات اعتراضی علیه کشته شدن دو مرد سیاهپوست در ایالتهای مینهسوتا و لوئیزیانا که در شهر دالاس برگزار شده بود، دست کم دو تکتیرانداز به به سوی مامورانی که جهت حفظ نظم در محل حضور داشتند، شلیک کردند که در نتیجه آن پنج افسر پلیس کشته شدند.تنش ها در جامعه آمریکا بر سر رفتار خشونت آمیز و بی رحمی نیروهای پلیس، از تابستان سال ۲۰۱۴و در جریان حادثه فرگوسن هرچه بیشتر شدت یافته است.در حادثه شهر فرگوسن در ماه اوت ۲۰۱۴میلادی «دارن ویلسون» افسر سفید پوست «مایکل براون» نوجوان ۱۸ساله سیاهپوست را با شلیک شش گلوله از پای در آورد.
آماری حیرت آور از خشونت پلیس آمریکا
در این میان یک پژوهش جدید نشان میدهد در طول شش ماه اول سال جاری میلادی ۴۹۱نفر از سوی پلیس آمریکا کشته شدهاند که ۲۶مورد بیش از مدت مشابه سال گذشته است.
بنا بر بررسیهایی که نتایج آن، در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، در سال جاری میلادی همچنین افسران بیشتری حین انجام وظیفه به ضرب گلوله کشته شدهاند و افسران بیشتری نیز به دلیل شلیکهای مشکوک به مظنونان، دادگاهی شدهاند.
بر اساس این گزارش، سیاهپوستان همچنان 2/5برابر سفیدپوستان هدف گلوله پلیس قرار گرفتهاند.این گزارش همچنین حاکی است ، کمتر از ۱۰درصد از تمامی کسانی که کشته شدهاند، مسلح بودهاند و یک چهارم آنها نیز از بیماری روانی رنج میبردهاند.نتایج حاصل از این مطالعه زمانی منتشر شده که آمریکا در شوک دو حمله اخیر پلیس به شهروندان در ایالتهای لوییزیانا و مینهسوتا به سر میبرد.
تاسف اوباما
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، در تبلیغات انتخاباتی خود در دور اول ریاست جمهوریاش مدعی شده بود که در صورت انتخاب او و نشستن بر کرسی ریاست جمهوری، رفتارهای خشن و نژادپرستانه پلیس آمریکا علیه اقلیتها و رنگین پوستان خاتمه مییابد اما با وجود سیاهپوست بودن رئیس جمهوری، نه تنها رفتارهای خشن و نژادپرستانه پلیس آمریکا علیه سیاهپوستان کمتر نشد، بلکه آمارها نشان میدهد که برخوردهای خشن و تبعیضآمیز نیروهای پلیس فدرال آمریکا علیه سیاهپوستان، مسلمانان، لاتین تبارها و شرقی تبارها در برخی از ایالتهای آمریکا ۸الی ۲۰درصد افزایش یافته است.
در همین رابطه اوباما اعلام کرد تمامی مردم آمریکا باید از کشتار مکرر سیاهپوستان توسط افسران پلیس آمریکا نگران باشند. اظهارات اوباما بعد از ورود وی به لهستان برای شرکت در نشست ناتو بعد از آن مطرح شد که دو سیاهپوست دیگر در خشونت افسران سفیدپوست کشته شدند. اوباما در واکنش به این رخدادها اعلام کرد این فقط موضوع سیاه و سفید نیست.
این موضوع تنها به لاتینتبارها مربوط نمیشود. این موضوعی است که به آمریکا مربوط میشود و همه ما باید به آن توجه کنیم. همه انسانهای منصف باید نگران این قضیه باشند.رئیسجمهوری آمریکا با اشاره به آمار و ارقام که نشان میدهد شهروندان سیاهپوست آمریکا بیش از سفیدپوستان در معرض حملات خشونتبار پلیس قرار دارند، از مأموران پلیس خواست تا تبعیض داخلی را ریشهکن کنند.وی ادامه داد وقتی حوادث اینچنینی رخ میدهد، جمع کثیری از شهروندان ما احساس میکنند که به دلیل رنگ پوستشان رفتار مشابه دیگر شهروندان آمریکایی با آنها نمیشود.
واکنش سازمان ملل
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل طی اظهاراتی با توجه به قتل دو سیاهپوست توسط پلیس آمریکا در ایالتهای لوییزیانا و مینهسوتا خواست که به مسائل تبعیض نژادی در آمریکا رسیدگی شود و برخوردی قانونی با نابرابریهای نژادی انجام شود . وی همچنین اظهار داشت، توجیهی برای این خشونتها وجود ندارد و آنها مسئول رنج و عذابی هستند که بسیاری از مردم پس از کشته شدن دو سیاهپوست آمریکایی ـآفریقایی و یک سلسله قتلهای سیاهپوستان توسط پلیس در شهرهای فرگوسن، میسوری، نیویورک، بالتیمور و شیکاگو با آن مواجه شدهاند و باعث برپایی جنبشهایی علیه خشونت بیش از اندازه پلیس در برابر سیاهپوستان شده است.
بان کی مون همچنین خواستار انجام یک تحقیقات کامل و بیطرفانه درخصوص مرگ دو سیاهپوست مذکور شد.وی همچنین بیان کرد این اتفاق بار دیگر اهمیت موضوع رسیدگی به تبعیضها از جمله برخورد قانونی با نژادپرستی را یادآور میشود.
علاوه بر بان کی مون «ریکاردو سونگا» رئیس هیات کارشناسان سازمان ملل درخصوص مردم با نژاد آفریقایی در بیانیهای که در وب سایت رسمی سازمان ملل منتشر شد، گفت: کارگروه کارشناسان درخصوص مردم نژاد آفریقایی به شدت از پلیس آمریکا به خاطر کشتار دو مرد آفریقایی-آمریکایی عصبانی شده و این اقدام آنها را شدیدا محکوم میکند.
در ادامه این بیانیه آمده است کشته شدن «فیلاندو کاستیل» در مینه سوتا و «آلتون استرلینگ» در ایالت لوییزیانا به دست افسران پلیس مسالهای نیست که بتوان آن را نادیده گرفت. ما خواستار انجام تحقیقات مستقل فوری هستیم تا مطمئن شویم که مجرمان تحت پیگرد و مجازات قرار میگیرند.این کارگروه سازمان ملل تاکید کرد، استفاده بیش از حد از زور توسط پلیس علیه آمریکایی ـ آفریقاییها به یک اتفاق معمول و عادی در آمریکا تبدیل شده که در آن احتمال هدف قرار گرفتن سیاه پوستان دو برابر سفید پوستان است.
این کشتارها همچنین بیانگر سطح بالای نژاد پرستی اساسی و بنیادی است. آمریکا حقوق یکسان و مشابه را برای تمامی شهروندانش به رسمیت نمیشناسد. براساس این بیانیه، این کارگروه سازمان ملل بارها نگرانی خود را درباره کشتارهای متعدد آمریکایی-آفریقاییها توسط پلیس به مقامات آمریکایی ابراز کرده است.
در بخشی از این بیانیه آمده است معتقدیم که ریشه این مشکل در عدم بازخواست مجرمان چنین کشتارهایی علی رغم اسناد و شواهد شفاف علیه آنها از جمله فیلمهای موجود از زمان وقوع جرائم نهفته است. اکنون زمان آن فرا رسیده که دولت آمریکا با جدیت تاکید کند که زندگی سیاه پوستان برایش حائز اهمیت است و از هرگونه کشتارهای آتی به عنوان یکی از اولویتهای ملی جلوگیری میکند.
خدمت یا خیانت به مردم
رفتار تبعیض آمیز پلیس آمریکا نسبت به سیاهپوستان تمامی ندارد، آمار و ارقام نشانگر این موضوع هستند که در ایالات متحده خطر کشته شدن توسط نیروهای پلیس ۵۵برابر بیشتر از خطر حملات تروریستی است.به گزارش خبرگزاری تسنیم، برای سومین تابستان متوالی نگاه مردم دنیا به مرگ سیاهپوستان توسط مامور اجرای قانون در ایالات متحده آمریکا یعنی پلیس این کشور معطوف شد.
از قتل مایکل براون در منطقه فرگوسن واقع در ایالت میسوری که در سال 2014 رخ داد گرفته تا قتل «فردی گری» در بالتیمور در سال 2015 و همچنین تیراندازی های آلتون اسرلینگ و فیلّندو کستی که اخیرا رخ داد.ریشه همه این ناآرامیها و قتل هایی که به دنبال آن بوجود می آید به گذشته نه چندان دور باز می گردد.
ریشهها و دلایل تبعیض نژادی در آمریکا
افراد در جامعه آمریکا معمولا به سه دلیل مورد تبعیض قرار می گیرند؛ مذهب، ظاهر و نوع پوشش و در نهایت زبان. این تقسیم بندی بر اساس نظم خاصی نیست، اما به نظر میرسد بیشتر تبعیضات بر اساس ظاهر و ویژگیهای قابل رویت صورت می گیرد، در این رابطه اولین و ساده ترین راه ایجاد تفاوت و به دنبال آن تبعیض، نگاه کردن به رنگ پوست دیگری است، این شکل از تبعیض ریشه تاریخی در آمریکا دارد.
زمانی که مردم زیاد تمایل و علاقهای به دانستن نداشتند و تلاشی برای کسب دانش نمی کردند، تبعیض و تمایز بر اساس ساده ترین تفاوت اتفاق می افتاد یعنی رنگ پوست بودن. بر این اساس، در میان دلایل گوناگون تبعیض، سابقه و تصویر تاریخی که به صورت کلیشه نسل به نسل منتقل میشود در ثبات و تداوم تبعیض در آمریکا موثر بوده و از اهمیت خاصی برخوردار است. از سوی دیگر نمیتوان نقش رسانه ها را در جهت دهی به افکار و باورها و همچنین بازتولید کلیشه های منفی نادیده گرفت.
«تد رال» تحلیلگر مسایل سیاسی در مقالهای که در پایگاه تحلیلی کانترپانچ منتشر شد با اشاره به حمله مسلحانه اخیر در دالاس، به تشریح عملکرد تبعیضآمیز افسران پلیس آمریکایی علیه سیاه و سفیدپوستان این کشور پرداخت.وی نوشت ، نژادپرستی مساله پیچیدهای است و بسیاری از متفکران سرشناس در حدی که زبان انگلیسی اجازه میدهد میتوانند ماهیت آن را توضیح دهند؛ بهعنوان مثال، مایکل اریک دایسون در مقاله خود مورخ 7 جولای از این مساله به «مرگ در میان سفید و سیاه پوستان» یاد میکند.
حتی خوانندگان این یادداشتها نیز در درک آن دچار مشکل هستند. خوانندگان مقاله دایسون متوجه نشدند که منظور وی هر سفیدپوستی نیست بلکه «آمریکای سفید» است؛ مخففی برای ساختار قدرت مسلط در کشور که اساسا نژادپرست میباشد.»هفتههای وحشتناک دیگری در آمریکا سپری شد.
آلتون استرلینگ و فیلاندو کاستیل دو مرد سیاهپوستی هستند که در شرایطی غیرقابل درک به ضرب گلوله پلیس کشته شدند؛ بخش حوادث رسانهها و بدنبال آن دولت، تنها به این دلیل به این مساله توجه کردند که تلفنهای هوشمند تصاویر این قتلها را ضبط و منتشر کرده بود. سپس یک تکتیرانداز که کهنهسرباز جنگ آمریکا در افغانستان نیز بوده طی راهپیمایی اعتراضآمیز دالاس که در اعتراض به قتل سیاهپوستان در مینهسوتا و لوئیزیانا برگزار شده بود، به سوی افسران پلیس تیراندازی میکند که در اثر آن 5 تن کشته میشوند.
مهم نیست که ما چند بار از زبان مقامات کشوری خود این گفته را شنیدهایم که پلیس مامور محافظت و خدمت به ماست؛ مهم این است که چنین حرفی صحت ندارد. از هر چهار دورگه آمریکاییآفریقایی، سه نفر آنها در نظرسنجیها عنوان کردهاند که پلیس مسئولیت اقداماتی را که انجام میدهد بر عهده نمیگیرد. 40 درصد سفیدپوستان نیز همین عقیده را دارند. واقعیت این است که آمریکاییها، علاقهای به پلیس کشورشان ندارند.
رال در ادامه افزود زمان برای بحث در این باره دیر شده و بسیاری از مردم هنوز درکی از آن ندارند. تمرکز بر زندگی سیاهپوستان مساله بدی نیست؛ باید آن را بیان کرد و به آن اعتقاد داشت. از آنجا که جمله «همه زندگیها مهم است» به درستی در رسانهها یا سیاستهای انتخاباتی تشریح نشده، باید گفت که این شعار نیز یک شعار نژادپرستانه است.
حتی نخستین رییسجمهوری سیاهپوست کشور نیز در واکنش به تبعیض نژادی پلیس به جای تغییر معنادار و فراگیر سیاستها، تنها به بیان تعارفاتی مانند «این وضعیت واقعا ناراحتکننده است، ما باید رفتار بهتری داشته باشیم» اکتفا کرد. وی میتوانست درباره حبسهای طولانی زندانیان سیاهپوست بدون آنکه اتهامشان اثبات شده باشد، نیز سخن بگوید.
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا پس از وقوع حملات دالاس گفت: هیچ توجیهی برای این نوع حملات یا خشونتها علیه قانون وجود ندارد. نگرانیهای فراوانی در این خصوص وجود دارد. من این نگرانی را دارم که ماهیت واقعی پلیس و ریشههای خشونت آن بهعنوان نگهبانان مسلح طبقات حاکم بطور کلی تحتتاثیر اختلافات نژادی نابود شود. نژادپرستی مساله پیچیدهای است و یک جنگ طبقاتی به شمار میآید. حتی فردی سفیدپوست، سالم و تحصیلکرده همانند من نیز شانس چندانی برای تعامل مطلوب با پلیس را ندارد.
در بهترین حالت و اگر خوششانس باشیم، پلیس فقط رفتاری بیادبانه و تهاجمی با ما خواهد داشت.رال گفت:من چنین تجربهای را در سال 2001 و با یک افسر پلیس در لسآنجلس دارم. در آن موقع، او مرا به اتهام عبور غیرمجاز دستگیر کرده و به دستانم دستبند زد. من در آن موقع نتوانستم بفهمم که آیا او باید مرا دستگیر میکرد چون او سیاه بود و من سفید؟ (یا دلیل دیگری برای بازداشت من وجود داشت) هرگز حرفی در این خصوص به من نگفت؛ شاید او سهمیهای داشت که باید تکمیل میکرد. افسران پلیس، چه سیاه و چه سفید، نه مامور محافظت که مامور خشونت و ستم علیه ما هستند. شهروندان نیز چه سیاه و چه سفیدپوست، دلایل خوبی برای ترس از آنها دارند. ماهیت سیستم در آمریکا همین است. میتوان یکی از دلایل تداوم این سیستم را همین وضعیت دانست.
پلیس آمریکا همواره رفتاری متناقض دربرخورد با شهروندان سیاه پوست و سفید پوست در صحنه جرم و جنایت از خود نشان داده است. برای مثال در حادثه تیراندازی در کلیسای چارلستون در (کارولینای جنوبی) در سال 2008 میلادی که یک نوجوان سفید پوست درکمال خونسردی 9 سیاه پوست را که در حال دعا کردن بودند به قتل رساند، نیروهای پلیس بی هیچ خشونتی وی را دستگیر کردند.
کشته شدن شهروندان سیاه پوست به دست نیروهای پلیس که در اکثر موارد بی گناهی آنها پس از قتل به دست نیروهای پلیس سفید پوست آمریکایی اثبات شده، اکنون جامعه سیاه پوست آمریکا را به شدت در این بیم و هراس فرو برده که با نوعی نسل کشی نهفته از سوی افرادی که قرار است به اصطلاح از آنها حمایت کنند، مواجه هستند.نشریه آمریکایی واشنگتن پست درمارس 2015 میلادی در گزارشی عنوان کرد خطر کشته شدن توسط نیروهای پلیس برای شهروندان آمریکایی 55 برابر بیشتر از خطر حملات تروریستی است.
آمار و ارقام مربوط رفتار نژادپرستانه پلیس آمریکا
یک پژوهش جدید نشان میدهد در طول شش ماه اول سال جاری میلادی 491 نفر از سوی پلیس آمریکا کشته شدهاند که 26 مورد بیش از مدت مشابه سال گذشته است.
بنا بر بررسیهایی که نتایج آن در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، در سال جاری میلادی همچنین افسران بیشتری حین انجام وظیفه به ضرب گلوله کشته شدهاند و افسران بیشتری نیز به دلیل شلیکهای مشکوک به مظنونان، دادگاهی شدهاند.
بر اساس این گزارش، سیاهپوستان همچنان 2/5 برابر سفیدپوستان هدف گلوله قرار گرفتهاند.این گزارش همچنین حاکی از این است که کمتر از 10 درصد از تمام کسانی که کشته شدهاند، مسلح بودهاند و یک چهارم آنها نیز از بیماری روانی رنج میبردهاند.نتایج حاصل از این مطالعه زمانی منتشر شده که آمریکا در شوک دو حمله اخیر پلیس به شهروندان در ایالتهای لوییزیانا و مینهسوتا به سر میبرد.تبعیضهای نژادی در ایالات متحده آمریکا که با نظام بردهداری در قرن 17 آغاز شد، همچنان تا عصر حاضر ادامه یافته است.
با گذشت سالها از سخنرانی معروف مارتین لوتر کینگ با عنوان «رویایی دارم»، سیاهپوستان آمریکا همچنان به دلیل سیاستهای نژادپرستانه دولت این کشور، در محدودیت و محرومیت به سر میبرند.در واقع شرایط نابسامان سیاه پوستان ایالات متحده آمریکا و برخوردهای تبعیضآمیزی که با آنها صورت میگیرد، از جمله معضلاتی است که نگرانی بسیاری از فعالان حقوق بشر را به دنبال داشته است.
آمارها حاکی از آن است که حدود یک میلیون نفر از مجموع 2 میلیون و 300 هزار نفر زندانی آمریکا را سیاهپوستان تشکیل میدهند و این در حالی است که شمار آمریکاییهای سفیدپوستی که مواد مخدر مصرف میکنند، پنج برابر بیشتر از سیاهپوستان است.
نژادپرستی در آمریکا نهادینه شده است
شهر فرگوسن آمریکا، تقریبا مدتی درگیر مسائل نژادپرستی است و مردم آن دست از اعتراض به سیاهکُشیهای پلیس ایالات متحده آمریکا بر نمیدارند.بیش ازیک سال پیش و در همین زمان، مایکل براون، نوجوان سیاه پوست آمریکایی توسط پلیس آمریکا کشته شد و از آن زمان به بعد بود که اعتراضات علیه سیستم حاکم کلید خورد.
خبرگزاری تسنیم برای بررسی وضعیت شهر فرگوسن، گفتگویی را با دیوید هانر، عضو حزب دموکرات آمریکا و نامزد انتخابات مجلس نمایندگان ایالتی میشیگان آمریکا در همین حوزه انتخابیه انجام داده که در ادامه از نظر می گذرد.عضو حزب دموکرات آمریکا درباره حوادث شهر فرگوسن گفت: «حوادث فرگوسن بیانگر، از بین رفتن زندگی هر آدمی است که از نظر سفید پوستان لکه ننگی برای جامعه محسوب می شود!دیوید هانر در ادامه و در پاسخ به سوالی که چرا با وجود گذشت این همه سال، هنوز هم نژاد پرستی در بیشتر مناطق آمریکا وجود دارد، افزود دلایل بسیاری برای این تعصب و نژادپرستی وجود دارد. یکی از چیزهایی که بین همه مشترک است این است که این رفتار آموخته شده و نهادینه شده است.
عضو حزب دموکرات ایالات متحده در خصوص اعمال مجازات برای پلیس آمریکا بخاطر کشتن سیاه پوستان در فرگوسن و دیگر شهرهای ایالات متحده، این گونه توضیح داد: قوانین در هر جایی که نیاز به اجرای آن است وجود دارد به طوری که با همه به طور مساوی و تحت قانون رفتار شود. این چیزی است که ما نیاز داریم یاد بگیریم و از بیشتر مردم صرف نظر از موقعیتشان این انتظار می رود.
کاندیدای مجلس نمایندگان آمریکا در پاسخ به سوالی که آیا انتخاب یک رئیس جمهوری سیاه بعنوان نمادی برای مبارزه با نژاد پرستی در آمریکا، فقط یک اقدام نمادین بوده است، از این اتفاق دفاع کرد اما در عین حال گفت: «این یک لحظه بزرگ در تاریخ ملت ما بود. گرچه برخی سیاستمداران و عاملانشان با تعصب برای منافع شخصی خود از آن سوء استفاده کردند».
هانر همچنین با قائل نشدن تاریخ انقضایی برای اعتراضات در فرگوسن گفت: «مردم تا زمانی که احساس کنند نیازهایشان برآورده نمی شود اعتراض خواهند کرد».این سیاستمدار آمریکایی در خصوص سوالی درباره اینکه به نظر می رسد سیستم دولتی آمریکا، به شدت نژادپرستانه عمل میکند، این موضوع را رد کرد اما در عین حال گفت: «من این ادعا را رد میکنم. یک دولت خوب، نژادپرست نیست.
ما نیاز داریم یاد بگیریم و از بیشتر مردم صرف نظر از موقعیتشان، این انتظار می رود».عضو حزب دموکرات آمریکا در پایان و درباره زمان تحقق رویای برابری آمریکایی گفت: بسیاری از آمریکاییها به این رویا دست یافتهاند. ما در حال حاضر نیاز هست کار کنیم که این رویا به یک واقعیت برای همه تبدیل شود.
ش.د9502051