هفته گذشته آیین اختتامیه سومین دوسالانه «جایزه سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی»، با حضور سردار سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران، سردار کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، سردار فضلی جانشین معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران، سردار اسماعیل کوثری و جمعی از مقامات کشوری و لشکری، راویان و پژوهشگران دفاع مقدس، در تالار «خلیج فارس» موزه ملی انقلاب و دفاع مقدس، برگزار شد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در پیامی کتبی به این مراسم چنین نگاشت: «انقلاب شکوهمند اسلامی در گام دوم در مسیر نائل شدن به الگوی پیشرفت همهجانبه میباشد که مهمترین مؤلفه تحقق این مهم خوداتکایی و خودباوری است. تاریخ پرافتخار هشت سال دفاع، مقدس تجربه گرانبها و ارزشمند کشورمان بوده که واکاوی هر چه بیشتر علل و عوامل این موفقیت ماندگار و تاریخی نیازمند پژوهشهای متقن و علمی در شقوق مختلف آن است. ادبیات دفاع مقدس که نمایانگر روحیه حماسی ملت مقاوم در صحنه جنگ نابرابر بوده و فرهنگ ناب، مقاومت پایداری ایستادگی و شهادت را به نسلهای آینده منتقل خواهد کرد، برای غنای خود نیازمند تحقیق و پژوهش است. هر چه پژوهش در ابعاد گوناگون دفاع مقدس واقعیتر و عالمانهتر باشد، ادبیات جنگ به همان میزان رشد یافتهتر و تأثیرگذار خواهد بود. به یقین تحقیق و پژوهش متقن و دانشی در خصوص دفاع مقدس مانع تحریف واقعیتهای ارزشمند دفاع مقدس است.
بر مسئولان و دستاندرکاران عرصه دفاع مقدس لازم است تا در راستای تحقق آرمانهای ارزشمند حضرت امام خمینی (ره) و رهنمودهای رهبر فرزانه و حکیم انقلاب اسلامی حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی) و به منظور رونقبخشی بیش از پیش پژوهشها و مطالعات هشت سال جنگ تحمیلی بسترهای لازم را فراهم کنند و با حمایتهای مادی و معنوی هدفمند از پژوهشها و پژوهشگران دانشگاهی و جوان پذیرای یافتههای آنان باشند تا با اتخاذ این رویکرد شاهد بروز و ظهور آثار فاخر و ارزشمند پژوهشی در عرصه دفاع مقدس باشیم.»
صهیونیستها در سوریه دفن خواهند شد
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم در این مراسم با اشاره به حوادث اخیر سوریه، گفت: «همانطور که رهبر انقلاب فرمودند سوریه به دست جوانان خود آزاد و صهیونیستها در آن دفن خواهند شد و ما از امنیت، استقلال و منافعمان دفاع میکنیم و ایران سرزمینی نیست که بیگانه بتواند به آن نگاه نامربوط داشته باشد.»
وی با تأکید بر اینکه هیچ ملتی را نمیتوان از گذشته خود منقطع کرد، گفت: «ما هنوز با گذشتههای دور و نزدیک اسلام و ایران پیوند عمیقی داریم. هنوز وقتی تاریخ جنگهای سابق را میخوانیم که در آن فتوحاتی نصیب ما شده، روحیه میگیریم و وقتی به قطعاتی میرسیم که در آن شکست خوردهایم، همچنان غمگین میشویم. این حادثهها هستند که ابعاد وجودی یک ملت را میسازند. معیارهای قضاوت مطمئن برای سنجش ظرفیت و استعداد کشورها برای اینکه چگونه در حال و آینده عمل میکنند، نگاه به آیینه گذشته است.»
فرمانده کل سپاه با اشاره به اینکه جنگها برای نابودی موجودیت ملتها طراحی میشوند و اگر ملتها در این حادثهها حماسه نیافرینند، ممکن است برای همیشه از صحنه جغرافیای سیاسی ملل حذف شوند، گفت: «اگر شخصیتهای بزرگ نباشند که ملتها را به میدان بیاورند، ملتها میشکنند. ملتها نیازمند رهبران بزرگند که شخصیت و آرمان و فضایلشان، در پیکره ملت جاری شود و انسانهایی در تراز خود بسازند؛ برای ایستادگی به یک مکتب نیاز است. به یک پشتوانه معنوی؛ به یک غنای معنوی؛ به یک استعداد در باورها و اعتقادات، تا یک ملت بتواند بایستد. ایستادن و مقاومت موضوعی مربوط به سخت افزارها نیست؛ موضوعی است مربوط به قلبها، باورها، هویتها و دفاع مقدس این خصوصیات را داشت.»
وی با اشاره به اینکه نوشتن در موضوع دفاع، یک توصیف صرف تاریخی یا بیان خاطره و سرودن داستان نیست، اظهار کرد: «این کار جاری کردن یک مکتب است. جاری کردن ارزشها، فرهنگها و فضیلتها از عمق وجود انسانهایی که برای حیات دائمی یک ملت، از حیات خود گذشتند.»
فرمانده کل سپاه پاسداران با بیان اینکه ملتی که قهرمان دارد خوشبخت است، گفت: «در دوران دبیرستان برای اینکه هویت داشته باشیم، به شاهنامه رجوع میکردیم، اما امروز آنقدر این سرزمین از داستانهای شگفتانگیز این قهرمانها سرشار است که هرچه بنویسیم، پایان نمییابد. نویسندگان دفاع مقدس، پیامآوران حماسههای جاودانند؛ حماسههای واقعی، نه داستانهای ساختگی و قهرمانان مصنوعی؛ بلکه آدمهای واقعی، رویدادهای واقعی، انسانهای واقعی و داستانهای واقعی از نزول نصرتهای الهی و این برای همیشه میماند. اگر دفاع مقدس نبود، نمیتوانستیم در مقابل استکبار با این همه گستردگی و قدرت ظاهری بایستیم. ما ایستادگی را آنجا مشق کردیم.»
سرلشکر سلامی افزود: «وقتی کشوری رهبری دارد که مردمش را به استقامت دعوت میکند و خود با صلابت در میانه میدان ایستاده است و از تهدید هیچ قدرتی نمیترسد و ملتش را برای استقامت آماده میکند و سیاستهای تهاجمی دشمن را یکی پس از دیگری خنثی میکند، اینجا باید قدر پیامبری یک انقلاب را بشناسیم. در مقایسهها میفهمیم ما چه سرمایه عظیمی داریم. تاریخ سرمایه و پشتوانه ماست. هرکسی بخواهد با ما طرف شود، کمی به عقب که برگردد، متوجه میشود چه مردان و زنانی در این سرزمین هستند که هرگز یک قدم از استقلال و آزادی و تمامیت ارضی و ایمان و اسلام و نظامشان کوتاه نمیآیند.»
سردار سلامی با اشاره به اینکه در سوریه همه دیدند، تا ما بودیم، مردم زندگی میکردند، چون ما به دنبال عزتشان بودیم، اظهار کرد: «ما نرفته بودیم بخشی از خاک سوریه را منضم به خاک خود کنیم یا آنجا را میدان جستوجوی منافع سودجویانه و بلندپروازانه خود قرار دهیم؛ رفته بودیم که نگذاریم عزت مسلمانان تخریب شود. به محض اینکه نظام سوریه سقوط کرد، دیدید چه اتفاقات ناگواری در حال رخ دادن است؛ صهیونیستها میتوانند با چشم غیر مسلح درون خانههای دمشقنشین را ببینند و این قابل تحمل نیست.»
گزارش برگزاری برنامه
«سردار رمضان شریف» رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس هم در تشریح روند طراحی، برنامهریزی و اجرای جایزه دوسالانه شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی، گفت: «با توجه به اهمیت مسئله پژوهش درباره موضوعات دفاع مقدس برای اجرای این برنامه فعالیتهایی انجام شد از جمله.
ـ تعیین موضوعات نهگانه نظامی، امنیتی، سیاسی، تاریخی، اجتماعی، حقوقی، فرهنگی، بینالملل و اقتصادی به عنوان موضوعات پژوهشی؛ جمعآوری و ارزیابی کتابهای پژوهشی در زمینه دفاع مقدس؛ جمعآوری رسالههای دکتری؛ جمعآوری فصلنامههای علمی و پژوهشی؛ جمعآوری اطلاعات لازم درباره مراکز پژوهشی که در زمینه دفاع مقدس فعالیت دارند؛ شناسایی پژوهشگران فعال.
متعاقب این اقدامات، اولین دوره دوسالانه «جایزه شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی» در سال ۱۳۹۹ برگزار شد.
در پایان این مراسم با حضور فرماندهان تقدیر و معرفی آثار انجام شد.