تاریخ انتشار : ۰۱ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۴  ، 
کد خبر : ۲۹۵۹۹۳
تأييد نقص‌هاي توافق هسته‌اي از طرف عضو تيم مذاكره‌كننده

صالحي: در تنظيم برجام بايد دقت بيشتري مي‌كرديم

(روزنامه جوان ـ 1395/06/21 ـ شماره 4908 ـ صفحه 15)

رئيس سازمان انرژي اتمي اولين عضو تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي است که تأييد كرده توافق هسته‌اي ايران با 1+5 نقص‌هايي دارد كه اگر تيم مذاكره‌كننده در تنظيم برجام دقت بيشتري مي‌كرد، طرف امريكايي نمي‌توانست از آن سوء‌استفاده كند. با اين حال، صالحي در هشداري تلويحي به امريكايي‌ها گفته كه ايران مي‌تواند در مدتي كوتاه، به مرحله قبل از برجام برگردد.

به گزارش جوان، محمد احمديان معاون سازمان انرژي اتمي روز گذشته با امضاي يك پروتكل مشترك با همتاي روس خود واحد اول نيروگاه اتمي بوشهر را به طور کامل از روس‌ها تحويل گرفت، تحولي كه علي‌اكبر صالحي مي‌گويد همكاري هسته‌اي بين ايران و روسيه را به نمادي استراتژيك بين ايران و روسيه تبديل كرده است. سرگئي كرينكو، رئيس شركت دولتي روس اتم در نشست خبري با علي اكبر صالحي ، تحويل نهايي و قطعي واحد اول نيروگاه بوشهر را روز جشن خواند و گفت: «واحد اول نيروگاه بوشهر كه سال‌ها متوقف مانده بود، به سرانجام رسيد و متخصصان ايراني و روسي كار ناممكن را ممكن كردند.»

پروژه 10 میلیارددلاری برای سه‌گانه شدن نیروگاه بوشهر

همزمان با امضاي پروتكل تحويل كامل فاز اول بوشهر به ايران، ساخت فاز دو و سه نيروگاه نيز با حضور اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس‌جمهور، و ديگر مقامات ايراني در تهران انجام شد. علي اكبر صالحي در خصوص قراردادهاي احداث واحدهاي جديد نيروگاهي بوشهر گفت: «براي ساخت واحدهاي جديد سه سند قرارداد، پروتكل و يادداشت تفاهم بين ايران و روسيه در سال 1393 در مسكو به امضا رسيد كه اين امر زمينه‌ساز ورود دو كشور به مرحله جديد راهبردي در همكاري صلح‌آميز هسته‌اي است.» وي توليد مشترك سوخت و ايزوتوپ‌هاي پايدار در ايران را از ديگر برنامه‌هاي مشترك ايران و روسيه ذكر كرد و گفت: «با احداث واحدهاي جديد نيروگاهي كه با بالاترين سطح ايمني ساخته مي‌شود، ضمن ياري رساندن به تأمين انرژي كشور و حفاظت از منابع طبيعي و محيط زيست، شاهد صرفه‌جويي در منابع نفتي معادل 22ميليون بشكه نفت خام و جلوگيري از انتشار 14 ميليون تن آلاينده در محيط زيست خواهيم بود.»

معاون رئيس‌جمهوري يادآور شد: «امروز جشن ديگري داريم و آن اينكه به طور كامل اداره واحد اول بوشهر به متخصصان ايراني واگذار شده و با حداقل نفرات كارشناسي از روسيه، اين صنعت عظيم توسط جوانان غيور ملت اداره مي‌شود و به زودي شاهد راه اندازي دو واحد ديگر خواهيم بود. صالحي يادآور شد: اين مراسم پاسخ بسيار شفاف و روشني است به عزيزاني كه مي‌گفتند صنعت هسته‌اي با كندي، ركود و توقف روبه‌رو شده است، چگونه ممكن است اين گونه باشد؟ آن هم در صورتي كه پروژه‌اي به اين عظمت شروع مي‌شود كه حدود 10 ميليارد دلار است.» به گفته صالحي، جمهوري اسلامي ايران نخستين كشور در غرب آسيا است كه به‌رغم همه محدوديت‌ها و فشارها نه فقط نيروگاه هسته‌اي احداث كرده بلكه خود، آن را اداره مي‌كند.

اگر دقت مي‌كرديم

رئيس سازمان انرژي اتمي ايران در گفت‌وگو با شبکه المنار هم گفته بعید می‌داند« كه امريكا بخواهد برجام را به هم بزند، چون اعتبار سياسي‌اش در جهان مخدوش مي‌شود. تداوم برجام هم به نفع طرف مقابل است، هم به نفع ما، هم به نفع منطقه و هم به نفع دنياست.» صالحي معتقد است: «اصلا به نظر من، برجام پارادايمي از حيث تبادلات سياسي در جهان است و مي‌شود از تجربه برجام براي حل و فصل خيلي از مشكلات جهان استفاده كرد.» به گفته صالحي، به نقل از مهر محدوديت‌هايي را كه «ايران در برجام پذيرفته محدوديت‌هايي نيست كه صنعت هسته‌اي ايران را كند يا متوقف بكند.» او مي‌گويد: «ما با هر امكاني يا هر روشي كه مي‌تواند جلوي انحراف به فعاليت‌هاي غيرصلح‌آميز را بگيرد موافقيم.» رئيس سازمان انرژي اتمي ايران تصريح كرد كه ما پيش‌بيني‌هاي لازم را براي برگشت به مرحله قبل از برجام داريم و در زمان خيلي كوتاه مي‌توانيم برگرديم به جايگاهي خيلي بهتر و بالاتر از سابق و مقام معظم رهبري موردي را فرمودند كه كاملا واقعيت علي الارض دارد.»

وي گفت كه بعد از اينكه اتفاق 2 ميليارد دلار افتاد و هنوز ارسال آن آب سنگين عملياتي نشده بود ما به امريكايي‌ها گفتيم كه ديگر آب سنگين را ارسال نخواهيم كرد، اين عدم اعتماد آنها را وادار كرد تا بيايند و در قرارداد تجديد نظر كنند، به اين صورت كه اول پول را بدهند بعد آب سنگين را ببرند كه همين اتفاق هم افتاد. رئيس سازمان انرژي اتمي همچنين به عنوان اولين عضو تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي، وجود برخي نقص‌ها در داخل برجام را تأييد كرده و گفته كه بايد در زمان تنظيم آن، دقت بيشتري مي‌شد. صالحي مي‌گويد: «در بعد تحريم و مسائل ديگر سياسي، امريكايي‌ها از شيوه نادرستي استفاده مي‌كنند، اگر ما وقتي برجام را تنظيم مي‌كرديم دقت بيشتري مي‌كرديم اين فرصت براي امريكا پيش نمي‌آمد كه از اين قابليت تفسير بودن سوء استفاده كند.» عضو تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي ايران با گروه ۵+۱ تصريح كرد كه ما ۳۲ تن آب سنگين به امريكا فروختيم و ۳۸ تن به روس‌ها خواهيم فروخت. وي تاكيد كرد كه قرارداد بين ايران و چين و امريكا در خصوص مدل‌سازي رآكتور اراك به زودي منعقد مي‌شود و ايران جزو معدود كشور‌هاي دنيا در توليد ايزوتوپ‌هاي پايدار با استفاده از سانتريفيوژ‌ها خواهد شد.

http://javanonline.ir/fa/news/811044

ش.د9502140

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات