پیروزی مردم مظلوم غزه و فلسطین قهرمان در برابر رژیم غاصب و کودک کش صهیونی بر ملت های مسلمان و آزاده جهان مبارک باد
(روزنامه كيهان – 1396/03/27 – شماره 21649 – صفحه 2)
«رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا در نشست استماع سنا روز چهارشنبه گفت که از عناصر داخلی ایران برای تغییر نظام سیاسی ایران حمایت میکند.
وی در پاسخ به سؤالی از «تد پو» نماینده ایالت تگزاس در سنا درباره نظر دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا درباره تغییر نظام حاکم ایران گفت: «سیاست ما در قبال ایران در حال تدوین است و هنوز به رئیسجمهور ارائه نشده است. با وجود این، ما از نقش بیثباتکننده ایران در منطقه با خبریم و در حال اقدام برای مقابله با هژمونی ایران هستیم. تحریمهای اضافی (وضع کرده ایم): اقداماتی علیه برخی افراد و دیگران به کار گرفته شدهاند و ما به طور مداوم مزایای (این تحریم ها) را بررسی میکنیم، هم از حیث دیپلماتیک و هم از حیث تبعات بینالمللی قرار دادن کل سپاه به عنوان سازمان تروریستی؛ چون همان طور که میدانید ما سپاه قدس را در فهرست تحریم قرار داده ایم.»
وی ادامه داد: «سیاست ما در قبال ایران مقابله با این هژمونی، مهار توانایی آنها برای ساخت سلاحهای هستهای و اقدام برای حمایت از آن عناصری در داخل ایران، به نحوی است که به تغییر صلح آمیز آن نظام سیاسی منجر شود. همان طور که میدانیم چنین عناصری در داخل ایران هستند.»
رئیسدستگاه دیپلماسی آمریکا این اظهارات را در نشست کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا مطرح کرد. وی در این نشست بار دیگر ایران را به بیثبات کردن منطقه خاورمیانه متهم کرد.
وی گفت: «رژیم ایران کماکان مداخلات و فعالیتهایی که خاورمیانه را بیثبات میکنند را ادامه میدهد: حمایت از حکومت بشار اسد، تامین مالی شبه نظامیان و پیکارجویان در عراق و یمن که از دولتهای قانونی مشروعیت زدایی میکنند و مسلح کردن گروههای تروریستی مانند حزب الله که متحد ما اسرائیل را تهدید میکنند.»
تیلرسون اضافه کرد: «ما و متحدانمان بایستی با بلندپروازیهای ایران برای دستیابی به هژمونی در منطقه مقابله کنیم.»
تیلرسون در پاسخ به سؤالی درباره برجام گفت که واشنگتن برای اطمینان از پایبندی ایران به توافق هستهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تعامل است و فرایندههای معین شده در توافق هستهای را دنبال میکند.
یک نماینده کنگره در این جلسه از «تیلرسون» بابت تعیین نکردن فردی جهت پیگیری مسئله آزادی «رابرت لوینسون»، مامور سابق «افبیآی» که چندی پیش در ایران ناپدید شده بود، انتقاد کرد.
وی از تیلرسون پرسید که آیا برنامهای برای ملاقات با ایرانیها دارد. وزیر خارجه آمریکا گفت: «من برنامهای برای ملاقات با ایرانیها ندارم.»
وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد : «ما به خاطر اینکه فردی در این سمت نداریم تلاش هایمان را متوقف نمیکنیم.»
تحلیلگر بیبی سی: اظهارات تیلرسون تایید آشکار سخنان آیتالله خامنهای بود
اما این اظهارات وزیر خارجه آمریکا واکنشهای بسیاری را به دنبال داشت. علی علیزاده کارشناس شبکه بیبی سی در رابطه با اظهارات تیلرسون با انتشار متنی نوشت: مرداد ۹۴ و بعد از حصول برجام، آیتالله خامنهای مبحث نفوذ آمریکا در ایران را جدی دانست. رسانههای فارسی زبان خارج از کشور بلافاصله موجی خبری راه انداختند که هدف رهبر ایران حمله به دولت منتخب روحانی و مخالفت با برجام و دادن بهانهای برای اتهام زدن به منتقدان حکومت و ایجاد زمینه برخورد قضایی با آنهاست.
طی دو سه سال اخیر و برغم کاهش نسبی تنشها میان ایران و غرب، آیتالله خامنهای بارها گفته است که آمریکا نهایتا به دنبال تغییر نظام در ایران یا قلب ماهیت آن است. باز هم رسانههای فارسی زبان غرب، این خوانش را بدون مبنایی در واقعیت دانستند و با غیرواقعی دانستن آن، این موج رسانهای را ایجاد کردند که هدف رهبر ایران ضربه زدن به سیاستهای تنش زدایی دولت روحانی و ایجاد مانع برای عادی سازی رابطه ایران با آمریکا و استفاده از مواهب برجام است.
روز چهارشنبه رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا در مجلس نمایندگان گفته: «سیاست دولت آمریکا حمایت از انتقال مسالمت آمیز قدرت در ایران است. سیاست ما در قبال ایران این است که هژمونی و استیلای ایران را عقب برانیم، توانایی آنها در تولید تسلیحات اتمی را مهار کنیم، و از عناصری در داخل ایران حمایت کنیم که منجر میشود به انتقال مسالمت آمیز حکومت. و البته همان طور که میدانیم، آن عناصر حضور دارند.»
حالا وزیر خارجه آمریکا به صراحت سخنان آیتالله خامنهای را تایید کرده است. میل آمریکا به تغییر نظام ایران یا ماهیتش به منظور همسو کردن این حکومت با منافع مادی و استراتژیک آمریکا در خاورمیانه امری روشن و آشکار است و حتی نیاز به اعتراف تیلرسون ندارد. یارگیری از داخل ایران یا از داخل افکار عمومی ایرانیان نیز برای این تغییر ماهیت هم روشن است و عجیب نیست.
حکومتها دنبال افزایش حیطه نفوذ و سلطه خود هستند. چه رسد به آمریکا که به سه دهه ابرقدرتی عادت کرده و چه برسد به طعمهای به نام ایران که هنوز هم مهمترین واحد ژئوپولیتیک خاورمیانه و استراتژیکترین منبع و چهارراه انرژی جهان است. شاید بتوان گفت هنوز هم بزرگترین فقدان و خلا آمریکا، از دست دادن دولت متحد پهلوی و قطع نفوذ آمریکا در ایران است.
آنچه عجیب است، انکار عامدانه این «بدیهیات علم سیاست» است. آنچه عجیب است عادی شدن این موضوع است که نوعی پوپولیسم در سیاست خارجی، نوعی عوامفریبی در بیخطر نشان دادن آمریکا، روزانه به افکار عمومی ایرانیان تزریق میشود. از کجا؟ از رسانههای فارسی زبان همان دولت آمریکا یا متحدش دولت بریتانیا.
واکنش ظریف به اظهارات تیلرسون
محمدجواد ظریف در واکنش به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا در صفحه توئیتر خود نوشت: مقامات آمریکایی، قبل از بازگشت به سیاست غیرقانونی و توهمآلود تغییر رژیم، تاریخ را مطالعه و از آن درس بگیرند.
ظریف افزود : افتضاح کودتای ۱۳۳۲ و تجربه انقلاب ۵۷ ثابت کرد که مردم ایران در برابر تلاشهای خارجی برای تعیین سرنوشتشان مقاومت میکنند.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد : پس از چند دهه پیگیری سیاست شکست خورده تغییر رژیم و تحریم، دولت آمریکا مجبور به عذرخواهی برای سال ۳۲ شد و پذیرفت که مذاکره تنها راهحل است.
وی تاکید کرد : برای آمریکاییها بهتر است که به جای این که به تغییر رژیم در ایران که ۷۵ درصد مردم به صندوق رأی اعتماد دارند، فکر کنند، به فکر حفظ رژیم خودشان در آمریکا باشند.»
قاسمی : آزموده را آزمودن خطاست
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در واکنش به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه آمریکا گفت: این سخنان، مداخلهجویانه و نقض صریح قواعد آمره حقوق بینالملل، غیرقابل قبول و بشدت محکوم است.
وی افزود: «سردرگمی» ، « تاثیر پذیری از القائات نابجا» و « واقعیتگریزی» از مشخصههای بارز سیاست خارجی دولت جدید در آمریکاست که نمونه اخیر آن در اظهارات این مقام آمریکایی هویداست.
قاسمی خطاب به دولتمردان جدید آمریکا گفت : در برابر ملت بزرگ و شجاع ایران باز هم به بیراهه نروند و آزمودهها را چندباره نیازمایند که جز پشیمانی بیشتر و خسارات سنگینتر برای آنان حاصلی در پی نخواهد داشت. تنها راه پیش رو برای آنان، فهم و درک درست از واقعیات ایران و منطقه و کوتاه کردن زبان بیتاثیر تهدید و عدم مداخله در امور داخلی ایران و دیگر کشورهای منطقه و نگاه و برخورد واقع بینانه، منطقی، خردگرایانه و غیر هیجانی به تحولات ایران و منطقه است. آنان باید بدانند واقعیات تاریخی ، جغرافیایی و فرهنگی و حوزه تمدنی هم چون امنیت و ثبات پایدار فراتر از سوداگری و دوشیدن کشورهای منطقه است و نیازمند تفکر و شناخت و خردورزی است.
http://kayhan.ir/fa/news/106530
ش.د9600833