(روزنامه مردم سالاري – 1396/07/05 – شماره 4425 – صفحه 9)
به گزارش ایسنا، تعاملات نفتی ایران و عراق در اوایل سالجاری با دیدار وزیر نفت دو کشور قوت گرفت و در سفری که وزیر نفت کشورمان به عراق داشت، موضوعات نفتی و گازی دو کشور مورد بحث قرار گرفت و قرار شد ایران از یک سو گاز به عراق صادر و از سوی دیگر نفت این کشور را به کشورهای دیگر صادر کند.
در این راستا بیژن زنگنه و جبار علی حسین اللعیبی - وزیران نفت ایران و عراق - در مورد صادرات نفت کرکوک از طریق یک خط لوله که از ایران عبور میکند به تفاهم رسیدند و قرار شد یک مشاور بینالمللی پیرامون توجیه فنی و اقتصادی این طرح معرفی شود.
حال به نظر میرسد استقلال طلبی اقلیم کردستان عراق و نارضایتی ایران از این تصمیم بر روابط نفتی ایران با این اقلیم تاثیر مستقیم بگذارد.
به طوری که برخی کارشناسان بر این باورند ایران نه تنها استقلال کردستان عراق را به رسمیت نمیشناسد، بلکه روابط اقتصادی و نفتی خود را نیز با اقلیم کردستان عراق قطع خواهد کرد.
نمیتوان در مورد تعاملات اقتصادی نظر قطعی داد
دراین راستا مهدی امیرمعینی – مشاور موسسه بینالمللی مطالعات انرژی - با اشاره به امضای تفاهمنامه بین ایران و عراق در اوایل سال جاری مبنی بر این که ایران نفت کرکوک را صادر کند، اظهار کرد: قرار شد برای اجرای این تفاهمنامه یک مشاور بینالمللی به کار گرفته شود و این مشاور طرح مذکور را مطالعه کند و چنانچه امکان آن فراهم بود، اجرا شود. بنابراین هنوز نمیتوان نظر قطعی داد که آیا این طرح عملیاتی میشود یا خیر و مشخص نیست استقلالطلبی کردستان عراق روی این تفاهمنامه تاثیرگذار باشد یا خیر.
قطع رابطه اقتصادی ایران با کردستان عراق
این در حالی است که یک کارشناس اقتصادی عقیده دارد برای ایران حفظ یکپارچگی عراق به عنوان یک کشور همسایه امری مهم محسوب میشود.
به گفته عبدالله یونس آرا، یکپارچگی کشور عراق بر همکاری دو کشور تاثیر دارد و ایران نمیخواهد رابطهاش با کشور همسایه دچار مشکل شود و این تحرکات در سیاست خارجی ایران قابل پذیرش نیست. البته در این مورد ایران، ترکیه و سوریه موضع مشترکی دارند.
وی در مورد اجرای تفاهمنامههای نفتی بین ایران و عراق، اظهار کرد: ابتدا باید تکلیف کردستان عراق مشخص شود و بعد به بررسی اجرای توافقات بپردازیم. در حال حاضر اولویت کشورها این است که به هیچ عنوان اجازه ندهند چنین اتفاقی رخ دهد و مسائل اقتصادی در حاشیه قرار میگیرند.
به گفته این کارشناس اقتصادی، چنانچه کردستان عراق مستقل شود، ایران همکاری اقتصادی خود از جمله همکاریهای نفتی را با کردستان عراق قطع میکند.
استقلالطلبی کردستان عراق کوتاه مدت است
همچنین مرتضی بهروزیفر - کارشناس اقتصادی - با تاکید بر این که استقلال کردستان عراق یک مساله دور از ذهن است، اظهار کرد: ایران، ترکیه و دولت مرکزی عراق قصد دارند از بروز این اتفاق جلوگیری کنند.
به گفته وی، استقلال طلبی کردستان عراق برای یک مدت کوتاه در منطقه ناامنی ایجاد خواهد کرد و چنانچه سران کردهای عراق برخواسته خود پافشاری کنند، تحرکات آنها با یک حرکت نظامی خاموش خواهد شد.
البته ممکن است دولت مستقل کردستان عراق برای کوتاه مدت ایجاد شود و از آنجایی که کشوری مانند ترکیه اعلام کرده خطوط لوله خود را بر روی کردستان عراق قطع خواهد کرد، ممکن است قیمتها در بازارهای جهانی برای کوتاه مدت افزایش پیدا کند.
بهروزیفر در مورد موضع ایران در تعاملات نفتی با کرکوک عراق، توضیح داد: بعید میدانم ایران با استقلال اقلیم کردستان کنار بیاید.
از طرف دیگر از آنجایی که یکی از شروط استقلال یک کشور تعاملات با کشورهای همسایه است و کشورهای همسایه کردستان عراق، ایران و ترکیه هستند و از آنجایی که ایران و ترکیه با این استقلال مخالف هستند بعید میدانم کردستان عراق برای مدت طولانی مستقل بماند.
http://www.mardomsalari.net/4425/page/9/22919
ش.د9602362