پیروزی مردم مظلوم غزه و فلسطین قهرمان در برابر رژیم غاصب و کودک کش صهیونی بر ملت های مسلمان و آزاده جهان مبارک باد
گروه سیاسی: محمدجواد ظریف باز هم جان کری را دید تا با او درباره عدم اجرای واقعی تعهدات آمریکا در برجام گفتوگو کند. ظریف روز چهارشنبه در اسلو با جان کری ملاقات کرد تا همانگونه که پیشتر منتشر شده بود، باز هم درباره سنگاندازی آمریکا بر سر از سر گیری تجارت بانکهای بزرگ دنیا با ایران گفتوگو کند. به گزارش «وطن امروز»، ظریف روز سهشنبه یعنی یک روز قبل از دیدار با کری از آمریکاییها خواست برای برداشته شدن آثار روانی به جا مانده از تحریمها- بویژه موضوع بانکها- اقدام عملی کند. اما تنها چند ساعت پس از اظهارات ظریف و به عبارت درستتر، چند ساعت قبل از دیدار ظریف و کری، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت خواسته ایران برای اجرای تعهدات آمریکا در برجام مشروط به دست برداشتن تهران از سیاستهای منطقهای خود بویژه درباره حمایت از حزبالله لبنان است!
جان کربی این اظهارات را در پاسخ به اظهارات ظریف در اسلو به زبان آورد. محمدجواد ظریف روز سهشنبه در نشست اسلو فروم درباره برجام گفت: «من معتقدم همگی باید این نکته را بدانند که یک توافق بینالمللی در صورتی بادوام خواهد بود که همه افراد شریک در آن از توافق بهره ببرند». وزیر امور خارجه ایران افزود: «ما بر این باوریم که برنامه جامع اقدام مشترک یک توافق برد- برد است. اجرای این توافق نیز اجرایی برد- برد بوده است، بنابراین همه این احساس را دارند که فواید و مزایایی وجود دارد». ظریف تصریح کرد: «آمریکا روی کاغذ تحریمها را برداشته است اما تاثیرات روانی ناشی از سالها وضع این تحریمها همچنان وجود دارد و من معتقدم آمریکا باید نقش بسیار فعالتری در برداشتن جو روانی تحریمها ایفا کند».
وی افزود: «من برای رفع این تاثیرات رایزنیهای خوبی با خانم موگرینی، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی داشتم؛ با آقای کری هم گفتوگو خواهم کرد. ما باید در عمل شاهد تحقق وعدهها باشیم بویژه مردم ایران باید تاثیرات رفع تحریمها را ببینند». به گزارش فارس، در نشست خبری روز سهشنبه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از جان کربی سوالی در این زمینه مطرح شد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با پیش کشیدن مواضع منطقهای ایران از قبیل موضوع حزبالله، برداشته شدن جو روانی حاصل از تحریمهای آمریکا را به تغییر مواضع ایران مرتبط دانست. جان کربی گفت: «آنچه شاید به برداشته شدن برخی از این بقایای جو روانی کمک کند، توقف فعالیتهای ثباتزدای ایران خواهد بود، اقداماتی که آنها همچنان ادامه میدهند». این مقام آمریکایی افزود: «آنچه تجارت را محتاط و ساکت میکند، فقدان تلاش آمریکا نیست بلکه وقتی آنها (تجار و بازرگانان) میبینند به حزبالله موشک داده میشود، موشکهایی که به ناوهای آمریکایی شلیک شدهاند و حمایت از گروههای تروریستی ادامه مییابد، این تجارت و تاجران را نگران میکند».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا این کشور به شرکت بوئینگ مجوز لازم برای فروش هواپیما به ایران را داده است یا نه هم پاسخ داد. کربی با بیان اینکه نمیتواند به این موضوع بپردازد، افزود که براساس مفاد توافق هستهای، ایران اجازه دارد هواپیمای مسافری داشته باشد. این اظهارات کربی در واقع به معنای آن است که بهرغم اجرای تعهدات ایران در برجام، اما آمریکاییها اجرای واقعی تعهدات خود در برجام را مشروط به مسائل غیرمرتبط با برجام و موضوع هستهای ایران میدانند. به معنای دقیقتر، بهرغم آنکه ایران همه نگرانیهای هستهای آمریکا درباره برنامه صلحآمیز هستهای خود را برطرف کرده اما آمریکاییها گره بزرگ ایران در تحریمها یعنی مراودات بانکی را همچنان کور نگه داشتهاند و در ازای آن فراتر از برنامه هستهای ایران، یعنی عقبنشینی از سیاستهای منطقهای که به صورت مستقیم با امنیت مردم ایران گره خورده است را میخواهند.
این همان چیزی است که به عنوان پروژه «سریالهای برجام» پیشتر مطرح شد. در ایران نیز برخی مسؤولان با این پروژه آمریکایی همراهی کرده و از ضرورت اجرای برجام 2 و برجام 3 گفتند. نکته قابل توجه اینکه این مواضع رسمی وزارت خارجه آمریکا که البته پیشتر توسط مقامات ارشد دولت آمریکا نیز مطرح شده بود؛ همزمان با دیدار محمدجواد ظریف و جان کری درباره تحریمهای بانکی مطرح شده است. دیدار ظریف و کری دیروز ساعت 12 در هتل «رادیسون بلو»ی شهر اسلو برگزار شد. آخرین بار وزیران خارجه ایران و آمریکا در حاشیه مذاکرات سوریه در وین در 28 اردیبهشت با یکدیگر دیدار کردند اما بعد از گذشت یک ماه از آخرین دیدار هنوز گشایش قابل توجهی در تعاملات بانکی ایران و اروپا و دیگر کشورها اتفاق نیفتاده است.اکنون دیدار ظریف و کری در اسلو نیز در شرایطی برگزار شد که چند ساعت قبل از آن، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا آب پاکی را به صورت رسمی روی دستان ظریف ریخت.
اظهارات کربی نشان میدهد آمریکاییها فعلا تمایلی برای اجرای تعهدات خود در برجام ندارند. ظریف نیز در شرایطی به دیدار کری رفت که پیش از این در سخنرانی جنجالی خود در مجلس شورای اسلامی گفته بود تحریمهای بانکی لغو خواهند شد. او یکشنبه این هفته و در پاسخ به سوال نمایندگان درباره وضعیت نابسمان بانکی در پسابرجام گفت: فضای روانی که در بانکها وارد شده است را باید بشکنیم اما چگونه؟ به آمریکا و اروپاییها فشار وارد میآوریم که بانکها را راضی کنند تا وارد سرمایهگذاری شوند. ظریف در شرایطی از فشار به آمریکاییها و اروپاییها برای باز شدن مسیر تجارت بانکی با ایران گفت که اکنون وزارت خارجه آمریکا به صورت رسمی، دست برداشتن ایران از بازوان مقاومت مانند حزبالله را موضوعی میداند که شاید باعث برداشته شدن موانع آمریکایی در مسیر از سر گیری تجارت بانکها با ایران شود.
دیگر این حرفها را نزن!
غیر از اظهارات ناپخته ظریف درباره راههای باز کردن مسیر تجارت بانکها با ایران، برخی اظهارات او در مجلس شورای اسلامی نیز با اعتراض و دلخوری منتقدان مواجه شد. در شرایطی که موضوع باقی ماندن اثرات تحریم یک واقعیت آشکار است و بارها مقامات ارشد نظام درباره این خسارتهای محض برجام سخن گفتهاند اما ظریف در سخنان خود در مجلس، با ادبیاتی عجیب علیه برخی کارشناسان اظهارنظر کرد. او درباره باقی مانده تحریمهای بانکی در پسابرجام، از کسانی که میگویند بهرغم اجرای تعهدات ایران اما تحریمهای بانکی به جای خود مانده انتقاد کرد. ظریف با بیان اینکه در این مورد تحریمی علیه ایران وجود ندارد، گفت: ما نباید این را خودمان تبلیغ کنیم، تنها جایی که تبلیغ میکنند بعضی از دوستان در داخل هستند بنابراین باید فضای رقابتی ایجاد کنیم، در سفر قبلی که بنده به اروپا داشتم تعدادی از مسؤولان بانکها نیز با ما بودند و در سفری که به اسلو خواهم داشت مذاکرات بانکی و سیاسی انجام خواهیم داد.
این اظهارنظر غیرمنصفانه ظریف در حالی است که او دیروز در اسلو و در دیدار با جان کری خواستار برداشته شدن آثار تحریمهای بانکی شده است بنابراین تحریم بانکی همچنان در عمل وجود دارد. این واقعیتی است که بعدازظهر روز سهشنبه و در دیدار مسؤولان نظام با مقام معظم رهبری، مورد اشاره حضرت آیتالله العظمی خامنهای قرار گرفت. رهبر حکیم انقلاب در بخشی از سخنانشان در این دیدار به تشریح مصادیقی از عمل نکردن آمریکا به تعهدات خود پرداختند و خاطرنشان کردند: وظیفه طرف مقابل، برطرف کردن تحریمها بود اما به این وظیفه عمل نکرده یعنی بخشی از تحریمها را به نحوی برداشته اما در عمل تحریمها برداشته نشده است. رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: آمریکاییها تحریمهای اولیه را به طور کامل حفظ کردهاند که این مساله بر تحریمهای ثانویه نیز که قرار بود برطرف شود اثر میگذارد. حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: دستاندرکاران به این واقعیات توجه و دقت کنند و این حرف را تکرار نکنند که تحریمها برداشته شده است.
http://www.vatanemrooz.ir/newspaper/page/1909/2/159102/0
ش.د9500808