تاریخ انتشار : ۱۱ دی ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۶  ، 
کد خبر : ۳۰۸۰۶۲
98 درصد بدهي سپرده‌گذاران پرداخت شد

جزئيات تخلفات مديران فرشتگان از زبان سيف

(روزنامه آرمان ـ 1396/09/22 ـ شماره 3489 ـ صفحه 9)

رئیس کل بانک مرکزی گفت: متاسفانه طی دهه‌های گذشته با سیاست‌هایی که پیش گرفته شد، مجوزهایی با عنوان تعاونی و صندوق قرض‌الحسنه در اختیار افراد خاصی قرار گرفت و باز هم از روی تاسف باید بگویم که نهادهای صادرکننده مجوز، توان نظارت بر فعالیت نهادهایی که مجوز آن را داده بودند، نداشتند. این کار به‌گونه‌ای صورت گرفته بود که حتی تعداد مجوزها نیز مشخص نبود. در دهه ۸۰ خطر وجود نهادهای بدون نظارت در بازار پول احساس و با هدف ساماندهی به آشفتگی موجود، قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی مصوب شد. به‌گزارش مهر، ولی‌ا... سیف افزود: سال‌ها طول کشید تا اولین قانونی که در این حوزه تنظیم شده بود، اجرایی شود. این قانون نیز از آنجا که اولین قانون در این حوزه بود، نواقصی داشت که در سال‌های بعد طی قانون برنامه پنجم توسعه و سپس در «قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور» و «قانون برنامه ششم توسعه» تکمیل شد. او با یادآوری این نکته که نهادهای ناظر کشور در مورد برخورد با موسسات غیرمجاز، همگرایی لازم را نداشتند و بعضا در مناقشه بین بانک مرکزی و نهادهای غیرمجاز، احکامی نیز به‌نفع غیرمجازها صادر شده است، تصریح کرد: برخی سیاستمداران و نمایندگان مجلس نیز روش مسامحه را در پیش گرفته بودند و در مواردی از موسسان و مدیران غیرمجازها حمایت می‌کردند. برای نمونه در مورد تعاونی منحله ثامن‌الحجج، نامه‌ای منتشر شد که ۹۰نماینده مجلس در ادوار گذشته، خواستار حمایت از این موسسه غیرمجاز بودند و تاکید داشتند که بانک‌مرکزی مدام تکرار نکند که این موسسه غیرمجاز است.

رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: با واگذاری مدیریت دارایی و بدهی تعاونی‌های غیرمجاز افضل توس، تشکیلات موسوم به البرز ایرانیان و وحدت به بانک‌های آینده و تجارت و موسسه اعتباری ملل و شروع فرایند تعیین تکلیف سپرده‌های تا ۱۰۰‌میلیون تومان این تعاونی‌ها نزد بانک‌ها و موسسه مسئول مشکل بیش از ۹۸‌درصد تعداد سپرده‌گذاران تا پایان آذر جاری حل می‌شود. به سپرده‌گذاران بالای ۱۰۰‌میلیون تومان در این تعاونی‌ها نیز تا ۱۰۰‌میلیون تومان از سپرده‌هایشان پرداخت می‌شود که این فرایند نیز در حال انجام است. سیف افزود: سپرده‌گذاران تعاونی غیرمجاز فرشتگان که موسسه اعتباری کاسپین در حال حل‌و‌فصل امور آن است نیز سپرده‌های تا ۲۰۰‌میلیون تومان خود را به ماخذ اول شهریور ۱۳۹۴ که تاریخ انحلال این تعاونی است، دریافت کردند. به سپرده‌های بالای ۲۰۰‌میلیون تومان نیز تا ۲۰۰‌میلیون تومان پرداخت شده است. تمام این پرداخت‌ها با توجه به اینکه نقدشوندگی دارایی‌ها و اموال این تعاونی‌های غیرمجاز زمانبر بود، از محل خط اعتباری تخصیص‌یافته توسط بانک مرکزی انجام شده یا درحال انجام است؛ البته تاکید می‌کنم که این خطوط اعتباری در قبال دارایی‌های شناسایی‌شده تعاونی‌های غیرمجاز است. بنده متاسفم که مشکلاتی برای سپرده‌گذاران در کشور ایجاد شد. تمام تلاش بانک مرکزی این است که حداقل خسارت به سپرده‌گذاران وارد شود و با همین هدف هم پیش رفتیم، اما چاره‌ای جز این نبود که اجازه ادامه فعالیت به نهادهای غیرمجاز ندهیم، چرا که ادامه فعالیت این نهادها میزان خسارت را بیشتر و افراد بیشتری را درگیر می‌کرد. او در پاسخ به این سوال که با برچیده‌شدن این تعاونی‌های غیرمجاز، مشکل موسسات غیرمجاز در کشور حل می‌شود، گفت: همان‌طور که قبلا هم اعلام کردیم، درحال حاضر دیگر موسسه غیرمجاز فعالی در کشور وجود ندارد و با تلاش‌های صورت‌گرفته توانستیم تمام آنها را ساماندهی کنیم،. به‌طوری که سهم برآوردی ۲۵‌درصدی موسسات غیرمجاز در بازار پول در حال حاضر به صفر رسیده است.

رئیس کل بانک مرکزی همچنین در پاسخ به این سوال که علت اصلی اینکه موسسات نتوانستند تعهداتشان به مردم را پاسخ بدهند چیست، اظهار کرد: مدیران موسسات غیرمجاز فاقد هرگونه تخصص در امور بانکی بودند و برای اینکه بتوانند سودهای با رقم بالا را که به مشتریان خود وعده داده بودند، پرداخت کنند، به هرکاری دست می‌زدند. عمده فعالیت این افراد در بازار مسکن بود. با توجه به تورم مسکن در دهه ۸۰، تعاونی‌های غیرمجاز می‌توانستند بخشی از سود وعده‌داده‌شده را محقق کنند، اما از آنجا که رقم سودهای پرداختی، کلان بود و سودی که این افراد از فعالیت خود کسب می‌کردند، کفاف ارقام تعهدشده را نمی‌داد، هر سال از میزان موجودی آنها کاسته می‌شد و در واقع مدیریت دخل و خرج نمی‌کردند. در ادامه برای اینکه بتوانند موجودی برای پرداخت‌ها داشته باشند، مجبور به وعده سودهای بالاتر می‌شدند. این‌گونه بود که با ادامه فعالیت، شکاف بین دارایی-بدهی غیرمجازها بیشتر و بیشتر می‌شد. این روش فعالیت کار را به آنجا رساند که به‌عنوان‌مثال امروز ما شاهدیم تعاونی فرشتگان با هشت‌هزار و ۶۰۰‌میلیارد تومان بدهی فقط حدود چهار‌هزار‌میلیارد تومان دارایی دارد. سیف ادامه داد: تخلفات متعددی در نهادهای غیرمجاز وجود داشت. در برخی موارد مدیران و گردانندگان این نهادها از حساب تعاونی زیرمجموعه خود به‌نفع شخصی برداشت کرده‌اند که به همین خاطر در حال حاضر در بازداشت به سر می‌برند. برای نمونه یکی از مدیران تعاونی غیرمجاز فرشتگان، ۷۰۰‌میلیارد تومان از حساب تعاونی به‌نفع خود برداشت کرده است. او افزود: همچنین به‌لحاظ رعایت اصول حرفه‌ای بانکداری، مدیریت منابع و مصارف موسسات غیرمجاز با ضعف‌ها و چالش‌های متعددی روبه‌رو بوده است.

http://www.armandaily.ir/fa/news/main/206724

ش.د9604046

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات