پس از گذشت حدود ۱۵ ماه از جنگ رژیم صهیونی علیه غزه، دست آخر وعدههای توقف جنگ و آتشبس و عقبنشینی ارتش رژیم صهیونی اتفاق افتاد و بنا بر شروطی دو طرفه، زنگ آغاز توقف ویرانگری زده شد. توافقی که میگوید قرار است در سه مرحله انجام شود. ابتدا به مدت شش هفته بیش از ۳۰ گروگان از جمله زنان، کودکان و سالمندان با زندانیان فلسطینی در زندانهای صهیونیستی تبادل شوند و نیروهای رژیم صهیونیستی همچنین از مناطق پرجمعیت غزه به سمت شرق عقبنشینی کنند. فلسطینیان آواره اجازه این را داشته باشند که به خانههای خود بازگردند و کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه آن هم به صورت روزانه وارد شوند. مرحله دوم این توافق که شامل آزادی گروگانهای باقیمانده، عقبنشینی کامل نیروهای صهیونیستی و بازگشت به «آرامش پایدار» است، از روز شانزدهم آغاز خواهد شد و مرحله سوم و نهایی شامل بازگشت اجساد هر یک از گروگانهای باقیمانده و بازسازی غزه است، امری که ممکن است سالها طول بکشد. اما در کنار تأیید نهایی برای برقراری این توافق آتشبس، برخی از وزرای کابینه نتانیاهو تهدید کردهاند در صورتی که نخستوزیر پای این قرارداد را امضا کند، از سمت خود استعفا خواهند داد. هرچند رسانههای رژیم صهیونی گزارش دادند کابینه این رژیم پس از جلسهای طولانی، توافق تبادل اسرا و آتشبس در غزه را تصویب کرده است؛ اما این را هم اعلام کردند به این طرح ۲۴ وزیر رأی مثبت دادهاند و هشت نفر با آن مخالفت کردهاند که اگر این هشت نفر بر اساس تهدیدهایی که علیه نخستوزیر این رژیم کردهاند، عمل کنند عملاً کابینه نتانیاهو سقوط خواهد کرد و این مسئله به منزله شکست رژیم صهیونی در نبرد با حماس است. اما غزه، با آن حجم از ویرانههایش همچنان به جان سران این رژیم ترس و واهمه میاندازد، آنقدر که برخی از وزرای کابینه این رژیم با وجود اعلام قبول آتشبس و توقف این جنگ نابرابر معتقدند حملات به غزه تا آنجا باید ادامه داشته باشد که کنترل کامل این باریکه در دست صهیونیستها باشد.
امضای اجباری
نتانیاهو که تا کنون چندین بار نمایندگانش را برای پیگیری و حصول توافق پای میز مذاکره فرستاده و هر بار هم به قول معروف زیر میز زده، این بار ناچار است با تأکید متحد غربی خود پای قراردادی را امضا کند که بسیاری از کارشناسان این رژیم میگویند امضای سقوط کابینه نتانیاهوست.
این رژیم با آغاز جنگ و نسلکشی در غزه دو هدف را مد نظر داشت: نخست نابودی کامل حماس و دوم بازگرداندن زنده همه اسرا به خانههایشان. اهدافی که با وجود طولانی شدن جنگ و به شهادت رساندن بیش از ۴۷ میلیون انسان در غزه و حتی دست درازی به حد و مرز لبنان نیز نتوانست توفیقات لازم را برای نتانیاهو و کابینهاش کسب کند و تنها عایدی آنها از این جنگ و جنایت نسلکشی صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ وقت این رژیم از سوی دادگاه بینالمللی کیفری (لاهه) شد و تشکیلاتی که مردمش هم میخواهند زودتر دست از کار بکشند. از سوی دیگر کابینه رژیم صهیونی اعلام کرد، در صورتی به برقراری آتشبس با حماس قائل خواهد بود که همه گروگانها آزاد شوند و اسامی همه آنها اعلام شود. حماس در طول چندین بار مذاکره بارها خروج کامل نیروهای ارتش رژیم صهیونی از باریکه غزه را یکی از شروط اصلی این توافق اعلام کرده بود. با تغییر سیاست در ایالات متحده و بازگشت دوباره ترامپ به اتاق بیضی شکل کاخ سفید، حصول توافق آتشبس هرچند برای آمریکا نوعی دستاورد به حساب میآید؛ اما واکنشهای دونالد ترامپ به برقراری این آتشبس نه تنها برای نتانیاهو ضمانت به شمار نمیآید؛ بلکه پایههای حضورش در مقام نخستوزیری رژیم صهیونیستی را متزلزل میکند، آن هم در شرایطی که رئیسجمهور آمریکا اعلام کرده اگر من برنده انتخابات نمیشدم، آتشبسی هم اتفاق نمیافتاد و بازگشت اسرا هم محقق نمیشد.
لاپوشانی یک خرابکاری بزرگ
اما دونالد ترامپ نمیتواند به شریک خود پشت پا بزند و او را از محاسبات سیاسی و دیپلماتیک خود کنار بزند، در کنار ابراز تمایل ترامپ برای برقراری آتشبس و پایان جنگ با وجود میل و علاقه نتانیاهو، شبکه انبیسی آمریکا گزارش کرده است، تیم ترامپ، در حال بررسی گزینه مربوط به جابهجایی موقت ۲ میلیون ساکن غزه به خارج از این باریکه برای بازسازی این منطقه پساز برقراریِ آتشبس است. این شبکه آمریکایی همچین ادعا کرده، یکی از مناطقی که برای انتقال ساکنان غزه پیشنهاد شده، اندونزی است. «ویتکاف» فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه هم تصمیم دارد با هدف حفظ آتشبس به غزه سفری داشته باشد. اظهاراتی که نمونهاش پیش از این هم مطرح شده بود و رژیم صهیونیستی اعلام کرد تصمیم دارد آوارگان فلسطینی را به جایی میان صحرای سینا منتقل کند؛ ادعایی که با مخالفت دولت مصر روبهرو شد. همه این تصمیمگیریها و دخالت ندادن نخستوزیر رژیم صهیونیستی در اجرایی شدن یا نشدن این برنامهریزیها نشان میدهد، نخستوزیر این رژیم، آن وجاهت لازم برای ادامه سیاست بازی در سرزمینهای اشغالی را ندارد و این امر را راهپیماییهای مکرر مردم در اعترض به سیاستهای او و تشدید جنگ در غزه ثابت کرده است. اما با وجود تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونی، همچنان این سؤال مطرح است که با اجرای توافق آتشبس در غزه پس از ماهها جنگافروزی رژیم صهیونی، آینده آتشبس و غزه چه خواهد شد و آیا موتور ماشین جنگی نتانیاهو خاموش شده است؟ یا این سؤال هم به ذهن میرسد که نفر بعدی بعد از نخستوزیری چه کسی است؟ نتانیاهو در حالی مفاد و بند و تبصره توافق آتشبس با حماس را پذیرفت که وجهه او و کابینهاش به واسطه حملات ارتش رژیم صهیونیستی به غزه در جهان تا حد چشمگیری تخریب شد و اعتراضات گسترده جهانی به او و سیاستهایش نشان داد رژیم صهیونیستی نه تنها جایگاه سابق خود را در میان کشورهای متحد خود ندارد که اگر حمایت ایالات متحده هم از روی او و کابینهاش برداشته شود، استقرار مجدد آنها و اجرای برنامههای جنگیاش سخت و تقریباً ناممکن خواهد بود.
تلاش برای یک تنفس مصنوعی
نخستوزیر رژیم صهیونی بارها تلاش کرد در میانه روزهای انتخابات ۲۰۲۵ آمریکا، روابط دوستانه خود را با دونالد ترامپ احیا کند تا برای ادامه و تشدید جنگ در غزه یک دلیل و منطق دیپلماتیک داشته باشد، اما اصرار و علاقه دونالد ترامپ به پایان جنگ در سرزمینهای اشغالی نه تنها همه آنچه را که نتانیاهو رشته بود پنبه کرد؛ بلکه عایدی این توافق به سمت رژیم صهیونیستی و کابینه آن نرفت. همین دلواپسیها و ترسیم واقعیت شکست کافی بود تا نخستوزیر رژیم بگوید به دلیل تأخیر در ارائه اسامی اولین گروگانها از سوی حماس، آتشبس مطابق برنامه پیشبینی شده اجرا نخواهد شد و حملات هوایی رژیم صهیونیستی به شمال غزه ادامه خواهد یافت؛ بدعهدیهایی که پیشتر هم از سوی ارتش این رژیم اجرایی شده بود و آتشبسهای چند ساعته از سوی آنها نقض شده بود.
نتانیاهو در سخنرانی تلویزیونی هشدار داد مرحله اول توافق برای توقف جنگ در غزه یک «آتشبس موقت» است و رژیم صهیونیستی حق ازسرگیری جنگ را در صورت شکست آتشبس برای خود محفوظ میداند و حمایت رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ را نیز در این زمینه دارد. او همچنین ترور «یحیی السنوار» را یکی از دستاوردهای این جنگ ۱۵ ماهه دانست.
اظهاراتی که البته بسیاری از اهالی غزه و اعضای ارشد حماس و حتی همه آنهایی که در اعتراض به اقدامات رژیم صهیونیستی روزها و ماههای زیادی را در کف خیابانها اعتراض کردند، آن را قبول ندارند و معتقدند تنها نتیجهای که از این آتشبس میتوان گرفت، این است که ارتش رژیم صهیونیستی تحت رهبری نخستوزیر این رژیم شکست خورده است و نتوانسته به تمام آنچه به مردم خود وعده داده بود، برسد.
حالا با وجود همه این اتفاقات ۱۵ ماه اخیر که در نوار غزه، لبنان، کرانه باختری و حتی مرز منتهی به مصر رخ داد، بازنده اصلی این میدان باید خودش را آماده کند که هم پاسخگوی هزینههای گزافی که کرده است، باشد و هم میزبان برگزاری یک انتخابات زودهنگام برای تعیین نخستوزیر جدید باشد. اتفاقی که اگر رخ دهد نتانیاهو را چند قدم به صحن دادگاه بینالمللی لاهه و حتی دادگاه داخلی رژیم صهیونیستی نزدیک میکند و تلاشهای این رژیم برای راه افتادن آتش جنگ دوباره و ویرانی هزاران خانه و آواره کردن میلیونها آدم ممکن است دیگر چارهساز برای این رژیم نباشد. آن هم در شرایطی که ارزیابیهای سازمان ملل نشان میدهد بازسازی نوار غزه بعد از جنگ و آواربرداری ۴۲ میلیون تن آوار به جا مانده از بمبارانهای رژیم صهیونی علیه غزه ممکن است سالها طول بکشد و دست کم یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار هزینه دارد.