«انصاف» واژهاي است كه اگر در همه امور تحقق يابد بسياري از مشكلات رفع خواهد شد و آيتا... سيد حسن خميني بود كه در روز نخست سال ۱۳۹۵ اين واژه مهم را بار ديگر به همگان يادآوري كرد. او ميداند اگر انصاف مشي رفتارهاي سياسي و اجتماعي و غيره باشد بسياري از نزاعها و تنشها ديگر معنايي نخواهند داشت و اين واژه نقش مهمي در تحقق اعتدال دارد. يادگار امام مراسم ويژه تحويل سال ۱۳۹۵ را در حرم مطهر امام خميني بود؛ البته تنها نبود چنانكه دكتر فاطمه طباطبايي، حجتالاسلام والمسلمين سيد ياسر خميني نوه امام ، آيتا... سيد محمد موسوي بجنوردي، آيتا... سيد محمد هاشمي، حجج اسلام سراج الدين موسوي، محمدعلي انصاري، قدرتا... عليخاني، دكتر محمد مقدم، محمدرضا رحمت و... هم حضور داشتند. او «انصاف» را گمشده روزگار ما دانست و دور شدن از اين مقوله مهم را مشكل امروز كشور عنوان كرد.
آيتا... سيد حسن خميني «رعايت عدل و انصاف ميان خود و ديگران» را به عنوان يكي از سختترين تكاليف الهي براي بندگان عنوان كردهاند، اظهار داشت: انصاف كه اين روزها برخي فلاسفه، عدالت را به مثابه آن عنوان ميكنند گمشده روزگار ماست؛ گرچه قاعدهاي كه معلمان اخلاق معاصر به عنوان قانون طلايي از آن ياد ميكنند در بهترين شكل آن در كلام اميرالمومنين (ع) بيان شده است كه ميفرمايند «آنچه براي خود ميپسندي براي ديگران هم بپسند و آنچه بر خود نميپسندي بر ديگران هم مپسند».
يادگار امام با بيان اينكه مشكل امروز كشور و روابط اجتماعي ما دور شدن از انصاف است، تصريح كرد: در اين شرايط اگر دوست ما كار غلطي كند اشكالي ندارد اما اگر همان عمل از كسي كه جزو نزديكان ما نيست سر بزند آسمان را به خاطر اينكه كار بدي انجام شده است به زمين ميدوزيم؛ در نقطه مقابل هم اگر كار خوبي توسط دوست ما انجام شد تمام تريبونها و رسانهها را با بازگويي اين كار پر ميكنيم كه گويي«اين منم طاووس عليين شده»؛ اما اگر كسي كه دوست ما نيست آن كار را انجام داد خود را به نديدن و تغافل ميزنيم. وي با تاكيد بر اين نكته كه عزت در دست خداوند است، يادآور شد: خداوند در سوره آل عمران ميفرمايد «بگو: بار خدايا، تويي دارنده ملك به هر كه بخواهي ملك ميدهي و از هر كه بخواهي ملك ميستاني هر كس را كه بخواهي عزت ميدهي و هر كس را كه بخواهي ذلت ميدهي همه نيكيها به دست توست و تو بر هر كاري توانايي».
بنابراين كسي نميتواند عزت خدادادي به يك شخص را از بين ببرد يا عزتي را كه خداوند از او سلب كرده، به زور براي او فرض كند. وي مواسات (همدردي) با برادر مسلمان را دومين عملي عنوان كرد كه امام صادق(ع) به عنوان سختترين واجبات براي انسان برشمردهاند و گفت: يكي از مشكلات امروز زندگي جامعه در امور شخصي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي ناشي از عدم توجه به همين نكته است. اگر كينهتوزانه به مسائل نگاه كنيم، نتوانيم از گذشتهها عبور كنيم و اختلافات ميان خودمان را حل كنيم مشكلات ادامه مييابد.
سيد حسن خميني سومين امري كه امام صادق (ع) به عنوان واجبترين امور از آن ياد كردهاند را «ذكر خدا در همه جا» عنوان كرد و گفت: گويي حضرت ميديدند كه در ميانه راه ممكن است كساني كه رهزن ايمان مردم هستند پيدا شوند و لذا هشدار ميدهند كه ذكر خدا فقط به تسبيح و ذكر زباني نيست؛ گرچه اينها هم ذكر است و مورد قبول است، اما ايشان به عنوان عمل آنچه مدنظر خود مطرح ميكنند آن است كه وقتي با طاعت و معصيت خدا رو بهرو ميشويم اين ذكر انجام شود.
وي اظهار داشت: در كنار مرقد مطهر امام جا دارد بگوييم كه سرمايه بزرگ امام در طول زندگي كه ايشان را از اقران شان متمايز ميكرد توجه به خدا در تمام فراز و فرودهاي زندگي بود؛ امام وقتي با طاعت و معصيت خدا رو به رو ميشد با كسي شوخي نداشت، اگر وارد قيام و مبارزه ميشد به همين خاطر بود، اگر با مردمان مواجه ميشد از همين رو بود و همواره خدا را در زندگي مدنظر داشت. يادگار امام تاكيد كرد: بياييم در اين لحظات از خداوند بخواهيم كه دلهايمان را به انصاف مزين كند و زبان، ذهن و جان مان را به همدردي و نوعدوستي تجميل كند و ذكر خدا را در هر فراز و فرودي سرمايه ما قرار دهد. وي در پايان نجات كشور از مشكلاتي همچون فقر، بيكاري و فساد را از خداوند مسألت كرد.
بايد در زمان حال زندگى كرد
۹ فروردين نوه بنيانگذار انقلاب تصويري از نوجوانيهاي خود حين بازديد از موسسه تنظيم و نشر آثار امام در سال ۱۳۸۴، در اينستاگرام منتشر كرد. او كه همراهانش در اين عكس را «حضرات آقايان سراج الدين موسوى، نكويى و حاضري» معرفي كرده، نوشته است: در ميان اشعار عرب شعر مشهوري است كه برخي بزرگان آن را به امير المومنين امام علي (ع) نسبت دادهاند «ما فات مضي و ما سيأتيك فاين؟ /قُمْ فاغْتنِم الفُرصه بين العدمين» «آنچه گذشت، از دست رفت و آنچه ميآيد كجاست؟ برخيز و فرصت ميان دونيستي را درياب» و اين حكايت هميشه همگان است. بايد از گذشته درس گرفت و به آينده نظر داشت ولى بايد در زمان حال زندگى كرد. شايد مولانا به همين نكته نظر دارد كه میگويد «صوفي ابن الوقت باشداي رفيق».
اين راه امروز و فرداي ماست
۱۲ فروردين روزي بود كه سرنوشت ملت ايران از طريق صندوقهاي راي تعيين شد؛ روزي كه ملت به اقتدار و استقلال و بسياري از خوبيها و در نهايت به جمهوري اسلامي راي دادند و ازجمله شخصيتهايي كه اين اطمينان را در مردم پديد آوردند امام خمني يود كه يادگار در آستانه ۱۲فروردين روز جمهوري اسلامي با انتشار عكسي از خود در صفحه اينستاگرامش در كنار امام راحل كه مربوط به دوران بستري بودن ايشان در بيمارستان قلب شهيد رجايي در زمستان ۱۳۵۸ است، نوشت: «دوازدهم فروردين هر سال يادآور يكى از روزهاى بزرگ در تاريخ ايران است. نخستين رفراندوم مردمى كه در آن اكثريت قاطع مردم رأى به تغيير نظام سياسى دادند و نوع حكومت جديد را تعيين كردند. روح امام عزيزمان شاد كه در هر فراز و فرود مردم را ولى نعمت مسئولان میدانستند و در همه صحنه هاى انقلاب، ميزان را رأى مردم معرفى میكردند. فراموش نكنيم كه در آن روزها چه شرايطى بر كشور حكمفرما بوده و امام در شرايطى به همه پرسى فرمان میدهند كه در انقلاب هاى مشابه تا سالها، احساسات انقلابى و مشروعيت ناشى از انقلاب، حكومتها را از هر نوع مراجعه به آراى عمومى بى نياز میساخته است. و باز هم فراموش نكنيم كه همين، راهى است كه امام براى امروز و فرداى ما معين كرده است».
http://www.armandaily.ir/fa/Main/Detail/147169
ش.د9503011