تاریخ انتشار : ۳۰ آبان ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۵  ، 
کد خبر : ۳۰۶۵۰۲
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در کنگره بین‌المللی دانش اعتیاد:

زمان مخفی کردن آسیب‌های اجتماعی به سرآمده است

(روزنامه ايران ـ 1396/06/23 ـ شماره 6594 ـ صفحه 4)

یازدهمین کنگره بین‌المللی دانش اعتیاد دیروز با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رئیس سازمان بهزیستی کشور و جمعی از متخصصان و کارشناسان در سالن همایش‌های رازی تهران برگزار شد. به گزارش «ایران» در این مراسم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر ارائه خدمات پیشگیری به دو گروه خاص کودکان و زنان تأکید کرد و گفت: در دولت دوازدهم پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در دو گروه زنان و کودکان را به‌طور ویژه در دستور کار خود قرار داده‌ایم زیرا گرایش این دو گروه به آسیب‌های اجتماعی به مراتب مخرب‌تر از سایر گروه‌های اجتماعی است. علی ربیعی گفت: برخی جوامع در مقابل تغییرات مقاومت می‌کنند، برخی منعطف هستند و برخی از کشورهای موفق نیز تغییرات را خودشان ساخته و ایجاد می‌کنند.

وی در ادامه با اشاره به انگیزه‌های اقتصادی در پدیده مواد مخدر گفت: انگیزه‌های اقتصادی در معضل اعتیاد بسیار مؤثر هستند به طوری که در مسأله حمل و فروش مواد این انگیزه‌های اقتصادی تعیین‌کننده هستند.

ربیعی در ادامه با تأکید بر آنکه انگیزه‌های اجتماعی نیز بشدت در مصرف فرد و گرایش آن به سوء مصرف بشدت تأثیرگذارند، اظهار کرد: سوء مصرف مواد و دیدگاه‌های اجتماعی، مصرف‌کننده را نیز بسیار تغییر می‌دهد.

وی در ادامه به تفاوت در گرایش به مصرف مواد مخدر و محرک طی سالیان اخیر در ایران اشاره کرد و گفت: در 30 سال گذشته خیلی نادر بود که فرد تحصیلکرده‌ای یا فردی که دارای شغل مناسبی بود دچار سوء مصرف مواد شود به طوری که عمدتاً مصرف‌کنندگان در محله‌های خاص و اقشار خاصی بوده اند اما سؤال من آن است که آیا امروز هم همین وضعیت در کشور حاکم است؟

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه عنوان کرد: اگر بخواهیم شیوع شناسی اعتیاد را در کشور به صورت محله‌ای به اجرا دربیاوریم آیا تنها محلات و طبقات خاصی از جامعه درگیر معضل اعتیاد خواهند بود؟ آیا اصلاً می‌توانیم میان مصرف کننده، محله، تحصیلات، موقعیت اجتماعی و... علت و ارتباط معناداری پیدا کنیم؟

ربیعی ادامه داد: تنوع مصرف در میان مصرف‌کنندگان امروز نسبت به گذشته بسیار فرق کرده است و همین تفاوت‌ها و تنوع‌ها نیاز به فهم و دانش جدید دارند، زیرا امروز نمی‌توانیم به طور مشخص بگوییم که علت گرایش افراد به سوء مصرف مواد، افسردگی، فقر، لذت جویی، ناکامی اجتماعی و... است و هیچ یک از این موارد را نمی‌توانیم عامل اصلی گرایش به مصرف مواد بدانیم. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: در جایی که فرد نه به خودش و نه به جامعه‌اش اعتماد داشته باشد در آن حالت بیشترین آسیب‌پذیری اجتماعی رخ خواهد داد و ما برای حل این آسیب‌ها نیاز به گفت‌وگوی اجتماعی داریم.

ربیعی با بیان اینکه دیگر نمی‌توان آسیب‌ها را به کنجی برده و از چشم‌ها مخفی کنیم، گفت: دیگر نمی‌توانیم بگوییم زشت است که اعلام کنیم چند نفر معتاد در کشور داریم، زیرا هر جا که گفت‌وگو نکردیم بیشترین آسیب‌ها را متحمل شدیم و باید برای حل آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد، گفت‌وگو در خصوص آنها را به سطح مدارس، خانواده‌ها، جامعه و حتی مهدهای کودک ببریم و بدانیم امروز دیگر وقت در کنج بردن و به حاشیه راندن آسیب‌های اجتماعی نیست.

آمارهای قابل تأمل از اعتیاد زنان جوان

رئیس سازمان بهزیستی کشور در این مراسم گفت: علی رغم آنکه بیشترین ماده مصرفی معتادان، «تریاک» است اما شاهد رشد روز افزون مصرف مواد صنعتی و روانگردان در کشور هستیم. این درحالی است که مصرف همزمان چند ماده نیز از دیگر هشدارهای پیمایش شیوع شناسی اعتیاد است.

انوشیروان محسنی بندپی گفت: اعتیاد زنان در جامعه، شتاب گرفته است؛ به‌طوری که در گروه سنی 15 تا 29 سال به ازای هر 6.6 مرد، یک زن معتاد و در گروه سنی 30 تا 44 سال به ازای هر 15.7 مرد، یک زن و در گروه سنی 45 تا 64 سال، 16.6 زن معتاد وجود دارد.

وی در ادامه با بیان آنکه همچنین همزمان شاهد گرفتار شدن کودکان در دام اعتیاد هستیم، ادامه داد: امروز با توجه به سبک زندگی و تحولات فناوری، شاهد رشد آسیب‌های اجتماعی هستیم اما افزایش قابل توجه تعداد کودکان کار و خیابان، کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست، مفاسد اخلاقی، طلاق و حاشیه نشینی و... همه محصول معضل اعتیاد هستند و در واقع می‌توان گفت که وقوع کلیه جرایم بزرگ و کوچک و گرایش افراد به بزهکاری در نتیجه گسترش معضل اعتیاد اتفاق می‌افتد.

رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان آنکه طبق نظرسنجی‌های انجام شده، 90 درصد مردم، اعتیاد را مهم‌ترین آسیب اجتماعی کشور می‌دانند، گفت: اعتیاد، هویت و وظیفه‌مندی فرد را تحت تأثیر قرار داده و اختلالات روحی و روانی را تشدید می‌کند و اثر هم‌افزایی در بروز جرایم کوچک و بزرگ و شیوع آسیب‌هایی مانند طلاق دارد.

وی همچنین به پیمایش شیوع شناسی اعتیاد نیز اشاره کرد و گفت: این پیمایش هشدارهایی به ما می‌دهد؛ به‌طوری که براساس این پیمایش، 4.5 درصد جمعیت 15 تا 64 سال کشور دچار مصرف مواد مخدر هستند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: مصرف چندگانه مواد مخدر در میان معتادان کشور، بویژه مصرف کنندگانی که از اعتیاد آنها سال‌ها می‌گذرد مسأله دیگری است که با رشد قابل توجه و نگران‌کننده‌ای همراه است.

وی افزود: رشد و تنوع آسیب‌های اجتماعی تنها مختص به کشور ایران نیست و افزایش معضلاتی چون اعتیاد در بسیاری از جوامع پیشرفته حتی در کشورهایی که جهان سوم نیستند نیز در حال وقوع است.

بندپی همچنین گفت: در حال حاضر سازمان بهزیستی، کار خود را با 22 هزار کارشناس زبده و خبره در حوزه آسیب‌های اجتماعی و بویژه اعتیاد دنبال می‌کند و این کارشناسان با نگاه پیشگیرانه و اجتماع محور فعالیت خود را در این حوزه ادامه می‌دهند.

وی افزود: سازمان‌های مردم نهاد نیز به‌عنوان شرکای اجتماعی سازمان بهزیستی، نقش قابل توجهی را در کاهش آسیب‌های اجتماعی ایفا می‌کنند. باید بپذیریم که معضل اعتیاد، به‌عنوان یک معضل اجتماعی تنها با رویکردی تحت عنوان گفتمان اجتماعی و اجتماع مدارانه قابل حل خواهد بود و معضلات اجتماعی با مشارکت اجتماعی مردم در قالب سازمان‌های مردم نهاد کاهش می‌یابد.

رئیس سازمان بهزیستی کشور تأکید کرد: متأسفانه یافته‌های علمی ما هنوز به صورت جدی در حل معضلات و آسیب‌های اجتماعی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و از سویی دانشجویان و افرادی هم که در رشته‌های مرتبط در این حوزه تحصیل می‌کنند نیز به صورت مستقیم خود را در معرض حضور در بطن آسیب قرار نمی‌دهند. بیشتر افراد برای ارتقای خود و کسب مدرک در این زمینه ورود می‌کنند.

بندپی تأکید کرد: برای رفع معضلات و آسیب‌های اجتماعی با نگاه علمی، باید یک پیوند اساسی میان دانشگاه و اجتماع ایجاد شود. زیرا معضلی چون اعتیاد یک معضل اجتماعی به شمار می‌رود.

رئیس سازمان بهزیستی کشور تأکید کرد: بهزیستی با ۵۰۰۰ تیم فعال با رویکرد اجتماع محور و ارائه خدمات تسهیل‌گری با حضور افرادی در قالب تسهیل‌گران اجتماعی، ارائه کتابچه، بروشور و همچنین ارائه الگوهای پیشگیرانه برای گروه‌های پرخطر مثل سربازان و کودکان، اجرای طرح‌های پیشگیری به‌صورت خانه به خانه درصدد کاهش و رفع آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد است.

بندپی ادامه داد: در حال حاضر مراکز TC که در رابطه با حل معضل اعتیاد با رویکرد اجتماع محور فعالیت می‌کنند، نسبت به کمپ‌های ترک اعتیاد، مراکز اقامتی، مراکز ارائه خدمات سرپایی، مراکزی به مراتب موفق‌تری هستند و این موفقیت به شیوه درمانی متفاوت یعنی درمان اجتماع محور مربوط است.

وی افزود: بهزیستی نسبت به احیای دوباره مراکز TC که با مداخله بهنگام و رویکردی اجتماعی و علمی، فعالیت می‌کنند و در ۱۰ سال گذشته به فراموشی سپرده شده بودند، اقدام کرد و خوشبختانه تاکنون نتایج خوبی در این مراکز در خصوص حل معضل اعتیاد به دست آمده است. رئیس سازمان بهزیستی کشور همچنین گفت: با افزایش چشمگیر درصد زنان مصرف کننده، بهزیستی طی جلسات مستمر با قوه قضائیه به این نتیجه رسیدیم که به معتادان باید با دیدی بیمارگونه نگریست و از نگاه مجرم گونه به آنها پرهیز کرد.

بندپی در پایان گفت: بر اساس جلسات مشترک با قوه قضائیه، طرح اجتماع محور با هدف درمان معتادان متجاهر و سخت در دسترس در حال حاضر اجرا و نتایج قابل قبولی در برداشته است و این طرح هم‌اکنون به‌صورت پایلوت در 6 استان کشور اجرا می‌شود.

http://www.iran-newspaper.com/newspaper/BlockPrint/199814

ش.د9602453

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات