ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری با اصحاب رسانه، پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.
کنعانی درباره بیانیه مشترک روسیه و شورای همکاری خلیج فارس گفت: احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها یک اصل شناخته شده در حقوق بینالملل است. تهران رعایت این اصل را در ارتباط با تمامیت ارضی ایران از سوی همه طرفها یک اصل لازم الاجرا میداند و نسبت به خلاف آن واکنش جدی و متناسب نشان خواهد داد.
ایران موضوع تمامیت ارضی و سرزمینی خودش را بر جزایر سه گانه هیچ گاه قابل مذاکره نمیداند و دخالت هر طرفی را در این ارتباط مردود تلقی میکند. کما اینکه در همین ارتباط هم موضع ایران صریح و شفاف بوده است. ایران به طور رسمی به دولت روسیه اعتراض کرده است.
سفر وزیر خارجه عمان به ایران
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر وزیر خارجه عمان به ایران گفت: وزیر خارجه دولت دوست عمان امروز به تهران خواهند آمد. طبیعی است عمان کشور شریک ما هم در حوزه مسائل دوجانبه و هم دارای نفش سازنده در خصوص برخی از موضوعات بینالمللی مورد توجه دو کشور ایران و عمان است. فرصتی است برای گفتگوی مشترک دو کشور و استمرار گفتگوهای مشورتی دو کشور.
وی افزود: عمان از شرکای خوب ایران است. ایران از فرصتهای دیپلماتیک برای تامین حقوق ملت خود غفلت نخواهد کرد. طبیعتا از ظرفیتهای کشورهای دوست، ایران همواره نشان داده که استقبال کرده و خواهد کرد. ما از مسیر دیپلماتیک هیچگاه فاصله نگرفتیم. دولت آمریکا به عنوان طرفی که به طور غیرقانونی از توافق خارج شده هم مسئولیت دارد و هم در ارتباط با بازگشت همه طرفها به برجام این آمریکاست که باید به تعهدات خود پایبند باشد. روند مذاکرات همچنان باز است. امکان جمع بندی مذاکرات مبتنی بر گفتگوهای قبلی انجام شده در بازه زمانی نزدیک میسر است اما این آمریکا است که باید اراده خودش را نشان دهد.
تغییر رابرت مالی
کنعانی در خصوص تغییر رابرت مالی گفت: ارزیابی خاصی نداریم و ما به رفتار دولتها نگاه میکنیم. ما نسبت به رفتار دولت آمریکا توجه داریم و در این زمینه در خصوص تغییر افراد ارزیابی خاصی نداریم.
نقش آمریکا هیچگاه صلح آمیز نیست
وی در خصوص اعزام نیرو از سوی آمریکا به خلیج فارس گفت: متاسفانه نقش آمریکا هیچگاه صلح آمیز نیست. ما قطعا اظهارات و لفاظیهای دولت آمریکا را سازنده نمیدانیم و تحریک آمیز است و تداوم اینگونه تحرکات میتواند منجر به حساسیتهای جدید در منطقه و دامن زدن به بیثباتی شود. ایران هرگونه اقدام غیرسازنده را با حساسیت و دقت دنبال و رصد میکند و نسبت به هرگونه اقدام تحریک آمیز در نزدیکی مرزهای خود حساس است و نسبت به آن توجه ویژه خواهد کرد.
توصیه ما به دولت آمریکا پرهیز از هرگونه اقدام تحریک آمیز و بیثبات کننده در منطقه است. امنیت منطقه یک موضوع مشترک برای همه کشورهای منطقه است. امنیت یک مقوله یکپارچه و تعمیق آن نیازمند همکاری دسته جمعی در منطقه است. انتظار میرود دیگر همسایگان نیز به مسئولیتهای خود توجه کنند.
میزبانی از منافقین در هر سطحی و در هر کشوری مصداق بارز حمایت از تروریسم است
سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست منافقین در ایتالیا گفت: اقدام رسمی ایران در این رابطه به طور جدی انجام شده است. میزبانی از منافقین در هیچ سطحی و توسط کشوری قابل دقاع نیست. میزبانی از منافقین در هر سطحی و در هر کشوری مصداق بارز حمایت از تروریسم است و با مسئولیت بینالمللی دولتها در مبارزه با تروریسم در تعارض آشکار است. نمیشود هم مدعی دفاع از حقوق ملت ایران باشند و هم از قاتلان ملت ایران و کسانی که دستشان به خون ملت ایران آلوده است، حمایت کنند. این با مسیولیت بینالمللی دولتها در تعارض است.
ایران دیدگاه خودش را به طور صریح به ایتالیا بیان کرده است. ایران در پیگرد قانونی اعضا و رهبران منافقین از همه ظرفیتهای موجود استفاده خواهد کرد. متاسفانه بسیاری از دولتها به رغم شعارهایی که میدهند در این زمینه به مسئولیتهای خود عمل نکردند.
برای امنیت در افغانستان اهمیت قائل هستیم
وی درباره انتقال اعضای تیتیپی به شمال افغانستان گفت: من ارزیابی در ارتباط با مورد اشاره شده ندارم. امنیت در افغانستان مقوله بسیار مهم هم برای ملت این کشور و هم همسایگان است. ما برای امنیت در افغانستان اهمیت قائل هستیم.
مذاکرات ایران و اروپا درباره زندانیان
کنعانی نسبت به مذاکرات ایران و اروپا درباره زندانیان ایرانی و اروپایی گفت: ما معتقدیم افرادی که در ایران زندانی شدند مرتکب جرم و نقض قوانین ملی ایران شدند و مبتنی بر قوانین ایران مورد بازجویی و محاکمه قرار گرفتند. در این ارتباط اطلاعات جزئی در اختیار این دولت قرار داده شده است. ایران همواره در زمینه رافت انسانی اقدام کرده است. بخش دیگری در چارچوب گفتگوها با کشورها در حال انجام است و روند گفتگوها میتواند در بازه زمانی آینده منجر به برخی تبادلها بشود. عفو زندانی که مرتکب جرم شده یک اصل نیست اما ایران در موارد قابل توجهی نسبت به برخورد انسانی عمل کرده است.
اسرائیل به دنبال تامین منافع خود در راستای دامن زدن به بی ثباتیها است
وی در خصوص سفر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به آذربایجان گفت: رژیم صهیونیستی مبتنی بر ذات جعلی خود همواره امنیت خودش را در ناامنی در کشورهای منطقه جستجو کرده است. آنچه که از دولتهای اسلامی انتظار میرود توجه به این واقعیت است که اسرائیل به دنبال تامین منافع خود در راستای دامن زدن به بی ثباتیها است.
ایران هیچگونه اقدام غیرقانونی آمریکا برای تعدی به اموال ملتش را برنمیتابد
کنعانی درباره خواست آمریکا برای بلوکه شدن داراییهای ایران در اروپا گفت: ایران هیچگونه اقدام غیرقانونی آمریکا برای تعدی به اموال ملتش را برنمیتابد. طبیعی است اقدامات از این دست مصداق بارز راهزنی است. طبیعی است انتظار ایران از همه دولتها این است که چنین تقاضاهایی را نادیده بگیرند.
هرگونه اقدامی را در مسیر تشدید جنگ در اوکراین را غیرسازنده میدانیم
سخنگو درباره جنگ اوکراین هم گفت: ما هرگونه اقدامی را در مسیر تشدید روند جنگ در موضوع اوکراین غیرسازنده و مخل صلح و امنیت بینالمللی میدانیم. ایران موضع روشنی را درباره پرونده اوکراین دارد، اینکه راه حل جنگ نیست و بازگشت به مسیر سیاسی است. اتهامات علیه دولت ایران را مردود میدانیم. ادعاهای کسانی که یک طرف جنگ هستند و تسلیحات ارسال میکنند، در ارتباط با دیگر کشورها چنین اتهاماتی مردود است.
منافع ایران و کشورهای آفریقایی اقتضا میکند همکاریها بیشتر شود
وی درباره سفر رئیس جمهور به کنیا گفت: سفر ایشان سفر موفقی بود و در زمان خودش انجام شد و تاثیراتی مثبتی براساس توافقات در روابط دو کشور داشت.
کنعانی درباره دستاوردهای سفر رئیس جمهور به آفریقا گفت: توسعه مناسبات با آفریقا از اولویتهای ایران است، دولت هم تلاشهای لازم را انجام داده است. اولین سفر آفریقایی رئیس جمهور هم پس از 10 سال انجام شده و سفر پرمحتوایی بود. در این سفر در خصوص موضوعات مختلف از جمله کشت فراسرزمینی گفتگوهایی انجام شده است. هم اکنون برخی از شرکتهای ایران از بخش خصوصی در کشورهای آفریقایی در بحث کشاورزی فعال هستند. منافع ایران و کشورهای آفریقایی اقتضا میکند همکاریها بیشتر شود.
وی درباره بحث سفرای ایران گفت: انتخاب سفرای جدید در تعداد قابل توجهی از کشورها انجام شد و تعداد قابل توجهی نیز در آستانه عزیمت هستند. ما در ارتباط با کشورهایی که روابط ما در شرایط جدید اقدام به فعال سازی سفارت خانهها کردیم از جمله لیبی.
درخواست عضویت ایران در بریکس در حال پیشروی
سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره عضویت ایران در بریکس گفت: ایران درخواست عضویت خودش را از مدتها پیش ارائه کرده و رایزنیهای خودش را با کشورهای عضو بریکس انجام داده است. جناب آقای رئیس جمهور نیز در اولین نشست روسای بریکس شرکت کرد. خوشبختانه از رئیس جمهور برای مشارکت در نشست آتی سران بریکس هم دعوت به عمل آمد. برای پیوستن اعضای جدید هنوز کشورهای بریکس قواعد و اصول عضویت را ترسیم نکردهاند. تا جایی که اعضای بریکس اعلام کردند در حال مشورت در خصوص آیین نامه عضویت کشورهای جدید هستند.
پیشنهاد ایران درباره مجمع گفتگویی با کشورهای حاشیه خلیج فارس
وی در خصوص پیشنهاد ایران درباره مجمع گفتگویی با کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: این یک روند است. ایران بر اساس پیشنهادی که ارائه کرد این را مورد اهتمام خود در تعاملات با کشورهای حوزه خلیج فارس قرار خواهد داد.
شیوه تهاتر در مناسبات دو جانبه ایران و عراق در حال انجام است
کنعانی در خصوص قرارداد جدید ایران و عراق درباره دریافت نفت در قبال صادرات گاز گفت: همکاریهای میان ایران و عراق در حوزههای مختلف یک همکاری دوجانبه و مبتنی بر نیاز مشترک است، این همکاریها با جدیت ادامه پیدا خواهد کرد. متاسفانه مداخلات خارجی از جمله نقش غیرسازنده آمریکا به عنوان یک عامل مخل عمل میکند. ایران و عراق مدلهای مختلفی از همکاری را تجربه کردهاند. تهاتر یکی از شیوههای همکاری در دنیا است، این شیوه در مناسبات دو جانبه در حال انجام است.
وی در خصوص توافقنامه امنیتی ایران و عراق گفت: همانطور که دولت عراق اخیرا اعلام کرده با مقامات اقلیم شمال آن کشور جهت تامین امنیت مرزهای با ایران به توافقاتی رسیدهاند، ایران از هر اقدامی در راستای اجرای توافقنامه امنیتی میان دو طرف استقبال میکند و انتظار و توقع دارد که آنها پایبند باشند و در بازه زمانی مشخص اجرایی کنند.
مذاکرات و گفتگوهای ما در سطوح مختلف برقرار است و سفیر ما هم اخیرا با مشاور امینت ملی عراق دیدار کردهاند و نحوه اجرای این توافق را رصد میکنیم و با مقامات عراقی ادامه میدهیم.
امینت مشترک به نفع دو طرف است. تداوم حضور گروههای تروریست و تجزیه طلب در مرزهای دو طرف مخل امنیت ایران و عراق است.
تاکید ایران و پاکستان بر تقویت همکاریها با هدف تامین امنیت دو کشور
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص سفر فرمانده ارتش پاکستان به ایران گفت: این سفر در استمرار همکاری ایران و پاکستان در زمینههای مختلف انجام شد. طرفین بر ضرورت تقویت همکاری نظامی و دفاعی دو کشور و نیز تقویت همکاریها با هدف تامین امنیت برای دو کشور تاکید دارند.
ایران در توسعه روابط خارجی با کشورهای دنیا هیچگونه تعلل نخواهد کرد
وی درباره روابط خارجی با کشورها گفت: طبیعتا از اولویتهای دولت توسعه روابط خارجی است. ایران در توسعه روابط خارجی با کشورهای دنیا هیچگونه تعلل نخواهد کرد و همه ظرفیتهای خود را به کار بست. ایران تلاشهای خود را در این باره ادامه خواهد داد. هیچکدام از کشورهای مورد هدف از دایره سیاست گذاری دولت مستثنی نخواهند بود.
از مشارکت در حل وضعیت سیاسی لبنان استقبال میکنیم
کنعانی در پاسخ به تسنیم در خصوص نشست پنج جانبه درباره وضعیت سیاسی در لبنان و گفتههای رسانهها درباره دعوت از ایران گفت: ما موضوع لبنان را یک موضوع لبنانی میدانیم، اینکه ملت لبنان هستند در خصوص سرنوشت این کشور به توافق برسند. ما مداخلات در بحث داخلی این کشور را غیرسازنده میدانیم و مانع نقش ملت لبنان در تعیین سرنوشت خود میدانیم. اما اینکه کشورهایی که بتوانند کمک کنند طبیعتا ما از روندهای سازنده استقبال میکنیم. چنانچه از ایران خواسته شود مشارکت کند طبیعتا استقبال میکنیم. در خصوص این نشست من اطلاع خاصی ندارم و اینکه دعوت شده باشد اطلاع دقیقی در دست نیست.
منبع: تسنیم