روزنامه «واشنگتنپست» در گزارشی از نخستین گفتوگوی ۹۰ دقیقهای تلفنی رؤسایجمهور آمریکا و روسیه نوشت: «ترامپ در ارائه اولین طرح کلی خود برای یک توافق صلح، بر شرایطی متمرکز بود که روسیه بیشتر به آنها اهمیت میدهد و به نظر میرسید که عضویت اوکراین در ناتو را رد کرده و عمده بار دفاع از اوکراین را بر دوش اروپا انداخته است.»
ترامپ و دولت او هنوز بهطور دقیق مشخص نکردهاند که از روسیه چه انتظاری در توافق صلح دارند. با این حال، اذعان کردهاند که روسیه قادر خواهد بود در ازای متوقف کردن جنگ، در حداقل بخشی از اراضی که از اوکراین که تصرف کرده، باقی بماند. آنها معتقدند، اوکراین به تضمینهای امنیتی نیاز دارد تا به آن ثبات بدهد و انگیزهای برای پایین گذاشتن سلاحهای خود ایجاد کند. همچنین انتظار دارند که اروپا مسئولیت بخش عمدهای از این تضمینها را بر عهده بگیرد.
این رویکرد ترامپ و تیمش در قبال اوکراین و روسیه ممکن است پیامدهای قابل توجهی برای سیاست جهانی و امنیت اروپا داشته باشد. در عین حال که ترامپ به دنبال دستیابی به یک توافق سریع و پایان جنگ است، اما در عمل، این پذیرش ماندن روسیه در بخشی از اراضی اوکراین، میتواند اعتبار این کشور را تحت تأثیر قرار.
این رقص دیپلماتیک پرتنش با یک رهبر متخاصم، (تماس ترامپ با پوتین) کییف را ناراحت خواهد کرد؛ زیرا بایدن به هماهنگی نزدیک با رهبران اوکراین قبل از هر گونه تماس با مقامات روسی تأکید کرده بود. این بار ترامپ ابتدا با پوتین صحبت کرده و سپس برای اطلاعرسانی به زلنسکی، با او تماس گرفت.
این تماس تلفنی همچنین نشاندهنده یک پیشرفت مهم برای پوتین است و به سه سال انزوای کامل او از رهبران غربی که دولت بایدن اعمال کرده بود، پایان میدهد. آخرین باری که پوتین با یک رئیسجمهور آمریکا دیدار داشت، در نشستی در ژنو با بایدن در ژوئن ۲۰۲۱ بود، هشت ماه پیش از جنگ با اوکراین.