جلسه دیروز مجلس، با اینکه از آغاز با حضور جواد ظریف که از فرودگاه مستقیم به بهارستان آمده بود، شروع شد، اما بیش از همهچیز تحتتأثیر رد صلاحیتهای گسترده بود. رد صلاحیتهایی که دامنگیر تعداد درخورتوجهی از نمایندگان فعلی مجلس هم شده است. دامنه رد صلاحیتها آنقدر گسترده است که تابش میگوید نمیتوان ربطی منطقی بین آنها پیدا کرد. از جانباز و ایثارگر و فرزند شهید اصولگرا تا کاندیداهای اصلاحطلب از یک سو و نامزدهای منتسب به جبهه پایداری از سوی دیگر، رد صلاحیت شدهاند و سختتر از همهچیز برای نمایندگان رد صلاحیت شده، استناد هیأتهای نظارت به بند ١ از ماده ٢٨ قانون انتخابات مجلس است؛ براساس این بند، انتخابشوندگان باید «اعتقاد و التزام عملي به اسلام و نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران» داشته باشند.
یکی از نمایندگان میانهرویی که صلاحیتش را تأیید نکردهاند، از ازدحام نمایندگان فعلی در محل پرکردن فرمهای اعتراض خبر میدهد و به ما میگوید: «صبح روز یکشنبه در محل پرکردن فرمهای اعتراض، حدود ٥٠ نماینده فعلی را دیدم که برای پرکردن فرم آمده بودند». دیگری از استناد به بند یک ماده ٢٨ گله میکند و میگوید: «شاید اعتراض نکنم. واقعا برایم مشکل است که بعد از ٢٨ سال جانبازی، تازه بخواهم التزام خودم به اسلام را اثبات کنم!»
سهم نمایندگان فعلی از رد صلاحیتها
محمد بیاتیان که شدت موضعگیریهایش علیه دولت روحانی و نزدیکی مواضعش به بسیاری از تندروهای مخالف دولت، زبانزد بود، در راهروی مجلس ضمن اعلام خبر رد صلاحیت خود، میگوید از جمع شش نماینده فعلی استان کردستان، چهار نفر رد صلاحیت شدهاند. اخبار بعدی نام این چهار نفر را روشن میکند؛ بهجز خود بیاتیان که نماینده فعلی بیجار است، حامد قادرمرزی نماینده قروه، امید کریمیان نماینده مریوان و سالار مرادی نماینده سنندج هم رد صلاحیت شدهاند. از مازندران، پیش از همه خبر رد صلاحیت محمد دامادی و رمضان شجاعیکیاسری نمایندگان ساری در راهرو دهان به دهان میگردد و پس از آنها نام سیدهادی حسینی نماینده قائمشهر، بهعنوان دیگر مازندرانی رد صلاحیت شده به گوش میرسد. از جمع نمایندگان استان گلستان هم خبر رد صلاحیت محمدجواد نظریمهر و پس از آن هم خبر رد صلاحیت رجبی نماینده مینودشت و کلاله شنیده میشود؛ هرچند این دو خبر را کسی تأیید یا تکذیب نمیکند.
سیدسعید حیدریطیب نماینده کرمانشاه، فتحالله حسینی، نماینده سرپلذهاب و نعمتالله منوچهری، نماینده پاوه هم سه سهمیه استان کرمانشاه در رد صلاحیتها هستند. ایرانپور، نماینده مبارکه، در راهرو به خبرنگاران میگوید نتایج بررسی صلاحیتها در استان اصفهان هنوز بهطور رسمی اعلام نشده، اما محسن صرامیفروشانی، نماینده خمینیشهر، خبر رد صلاحیت خود را تأیید میکند و خبر رد صلاحیت مجید منصوری، نماینده لنجان و محمد منصوری نماینده نطنز هم پس از او به گوش میرسد و خبر بعدی این استان، رد صلاحیت بخشایش اردستانی از حوزه اردستان در استان اصفهان است. در استان گیلان هم بهجز صفر نعیمیرز، نماینده آستارا، خبر رد صلاحیت جعفرزادهایمنآبادی نماینده رشت هم به گوش میرسد. جعفرزاده در راهروی مجلس این خبر را تأیید میکند و میگوید او هم به استناد بند یک ماده ٢٨ رد صلاحیت شده است.
حسن تأمینیلیچایی دیگر نماینده رشت هم که خبر رد صلاحیتش در راهرو به گوش میرسد، خودش این موضوع را تکذیب میکند و میگوید در آخرین ساعات توانسته تأیید صلاحیت خود را قطعی کند. رد صلاحیت کمالالدین پیرمؤذن، نماینده اردبیل هم خبر بعدی است و درباره رد صلاحیت برومند داشقاپو، نماینده حوزه انتخابیه بیلهسوار استان اردبیل هم زمزمههایی به گوش میرسد. از استان آذربایجانشرقی هم خبر میرسد که ارسلان فتحیپور، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، از حوزه کلیبر این استان رد صلاحیت شده است. نام محمد حسننژاد، نماینده مرند و جلفا هم در بین رد صلاحیتشدگان به گوش میرسد. این درحالی است که خبرها حاکی از تأیید صلاحیت میرتاجالدینی معاون پارلمانی احمدینژاد و همچنین بیگی استاندار احمدینژاد در آذربایجانشرقی، به لطف رایزنیهای آخرین دقایق شب است.
در استان همجوار یعنی آذربایجان غربی روحالله بیگی، نماینده شاهیندژ و تکاب یکی از رد صلاحیتشدگان است. از استان ایلام، احمد شوهانی نماینده میانهروی ایلام و از استان چهارمحالوبختیاری هم جلیل سرقلعه از لردگان، نمایندگانی هستند که رد صلاحیت شدهاند. نمایندگان استان بوشهر هم دو سهمیه در قطار رد صلاحیتها دارند: مهدی موسوینژاد نماینده دشستان و محمدمهدی پورفاطمی نماینده دشتی و تنگستان. یکی نزدیک به اصلاحطلبان و دیگری نزدیک به جهه پایداری! اوضاع استان خوزستان هم در نوع خود جالب است. محمدسعید انصاری و جواد سعدونزاده نمایندههای آبادان، شمسالله بهمئی نماینده رامهرمز و محمدباقر شریعتی نماینده بهبهان، نمایندگانی هستند که دیگر هماستانیها میگویند آنها رد صلاحیت شدهاند.
درباره حجتالله درویشپور نماینده ایذه هم خبرهای ضدونقیض به گوش میرسد. هرچند از خراسان رضوی که بخش عمده نمایندگانش نزدیک به جبهه پایداری هستند، فقط غلامرضا اسدالهی نماینده تربتجام تأیید صلاحیت نشده، ولی در استان همجوار یعنی خراسان جنوبی، یکی از سرشناسترین نمایندگان اعتدالی یعنی جواد هروی نماینده قائنات رد صلاحیت شده است. در تهران هم نام حمید رسایی تنها نامی بود که در جمع نمایندگان ردصلاحیتشده به گوش میرسید. علی مطهری هم در راهروی مجلس گفت هنوز خبری مبنی بر رد صلاحیتش به او ابلاغ نشده، اما این توضیح مطهری هم جلوی انتشار شایعه رد صلاحیتش را نگرفت.
بیرون مجلس
حالوهوای بیرون بهارستان اما از درون آن منقلبتر است. احزاب و تشکلهای اصلاحطلب، یکی بعد از دیگری خبر از رد صلاحیت گسترده اعضای خود میدهند. حزب اعتماد ملی که خبر رد صلاحیت قائممقامش، یعنی رسول منتجبنیا منتشر شده بود، از رد صلاحیت تمام کاندیداهای خود در سراسر کشور خبر داد. چهرههایی، مانند محمدجواد حقشناس، ازجمله این رد صلاحیتشدگان بودند. گزارش ایلنا از سایر حوزهها حاکی از این است که در استان ایلام، داریوش قنبری ضمن اعلام خبر رد صلاحیت خود، از رد صلاحیت تقریبی همه اصلاحطلبان در استان خبر داده است. ابراهیم جهانگیری، برادر اسحاق جهانگیری در حالی در حوزه کرمان رد صلاحیت شده که در این استان هم اخبار ابتدایی حاکی از تأییدنشدن صلاحیت همه اصلاحطلبان است. محمدعلی کریمی از مدیران دولت اصلاحات، محمد فرشاد، مهدی سیاوشی و علی کمساری، جزء کسانی هستند که یا صلاحیت آنها احراز نشده یا رد صلاحیت شدهاند.
این در حالی است که یکی از نمایندگان اصولگرای فعلی کرمان که تأیید صلاحیت شده، دیروز در راهروی مجلس گفت: «شهادت میدهم کریمی از بسیاری اصولگرایان این مجلس هم اصولگراتر است». از حوزه انتخابیه خراسان رضوی و مشهد، همه چهرههای اصلاحطلب، ازجمله غلامرضا انصاری، عضو فعلی شورای شهر تهران، ابراهیم اصغرزاده، نماینده پیشین مجلس و سیدحسن رسولی، استاندار پیشین خراسان رد صلاحیت شدهاند. در حوزه انتخابیه کرمانشاه نیز سهراب دلانگیزان، عضو شورای کرمانشاه کارگزاران، شهاب تجری از بنیاد باران کرمانشاه، حميدرضا چاوشي قاضي، پيشين و جهانبخش امینی، موسوی اجاق، مصطفی محمدی، رئوف قادری از نمایندگان ادوار از دیگر نامزدهای ردصلاحیتشده هستند. صید ستار عزیزی و سیداحمد عزیزی، قدرت احمدیان، مرضیه نظرینیا و علی ططری از دیگر چهرههای ردصلاحیتشده در کرمانشاه هستند. در این حوزه حجتالله دمیاد، استاندار احمدینژاد و نادر نوروزی، رئیس ستاد قالیباف نیز ازجمله چهرههای اصولگرایی هستند که صلاحیتشان برای انتخابات مجلس رد شده است.
در استان بوشهر نیز صلاحیت محمد دادفر، نماینده مجلس ششمی این شهر برای ورود به مجلس دهم تأیید نشد. در خراسان جنوبی هم محمدرضا آقا ابراهیمی، عضو ارشد حزب اتحاد ملت رد صلاحیت شد. همچنین در این استان علی آهنی، از مدیران دولت اصلاحات، عابدی، نماینده مجلس ششم نهبندان و منصور تاجری از فعالان سیاسی اصلاحطلب نیز رد صلاحیت شدهاند. بهاینترتیب، حمید آیتی همسر شهیندخت مولاوردی از چهرههای اصلاحطلب منطقه تنها اصلاحطلب تأیید صلاحیت شده است. از حوزه انتخابیه اردبیل نیز علی محمد غریبانی نماینده پیشین اردبیل و استاندار پیشین استان آذربایجان غربی و ولی آذروش، نماینده مجلس ششم رد صلاحیت شدهاند. ناصر نصیری فرماندار استعفا داده پارسآباد مغان و نماینده سابق گرمی نیز برای انتخابات مجلس دهم رد صلاحیت شده است. از سویی دیگر نام اکبر نیکزاد، از چهرههای نزدیک به احمدینژاد نیز در میان رد صلاحیتشدهها دیده میشود.
در آذربایجانشرقی شکور اکبرنژاد و اکبر اعلمی، نمایندگان سابق تبریز در مجلس شورای اسلامی و مصطفی مولوی از تبریز همترین چهرههایی هستند که صلاحیت آنان برای انتخابات مجلس آتی تأیید نشده است. محمد پورحسن عضو ارشد حزب اتحاد ملت، سونیا اندیش، منیژه موسوی، نازیلا آصفی و زهرا ساعی از زنان اصلاحطلب استان و بهرام سرمست و مصطفی تیزکار نیز در این حوزه رد صلاحیت شدهاند. در استان مازندران هم یوسفنژاد که نماینده مجلس هشتم بود و تا چند ماه قبل هم معاون پارلمانی وزیر اقتصاد بود تأیید صلاحیت نشده است.
در استان همدان هم نام علی حسینی، نماینده مجلس ششم نهاوند، محمد کاظمی نماینده مجلس ششم ملایر و دادستان سابق تهران، فاضل شهبازی، استاندار کردستان در دولت احمدینژاد، حیدریان عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی پزشکان، افخمی عضو ارشد حزب اتحاد ملت همدان، احمد رهبری نماینده سابق همدان و فردین روزبهانی عضو حزب اتحاد ملت از ملایر در میان رد صلاحیت شدههای انتخابات دیده میشود. در استان فارس هم علاوه بر دکتر مصطفی معین حجتالاسلام سیدرضی حسینیالمدنی نماینده اصلاحطلب دوره سوم مجلس در لامرد و مُهر و قاسم مقیمی پزشک و فعال سیاسی اصلاحطلب هم رد صلاحیت شدند و همچنین سیدمحسن علوی فرزند وزیر اطلاعات و محمد باقر عامرینیا و بهرام طاهری نیز عدم احراز صلاحیت شدهاند. مهدی حاجتی، علیرضا فیروزی، محمود رضایی، حجتالله شرفی، غلامحسین بردبار، محمود حسنپور، مجتبی روستا، بهاره مجیدی و رامین حسینی از چهرههای اصلاحطلب در استان فارس هستند که رد صلاحیت شدهاند.
در اصفهان هم اوضاع بهتر از سایر شهرها نیست. فتحاله معین، استاندار سابق خوزستان و عضو فعلی شورای شهر اصفهان، حسن مختاری، مهدی حرّی، علی محمد ایزدی و فتحالله غیور گزینههای اولیه برای قرارگرفتن در فهرست اصلاحطلبان نجفآباد بودند. که همگی رد صلاحیت شدهاند. بهاینترتیب به گزارش ایلنا، از ۵۰ نفر کاندیدا. در نجفآباد و تیران و کرون فقط هشت نفر تأیید شدند، مضاف بر اینکه کلیه اصلاحطلبان سمیرم هم رد صلاحیت شدهاند. علیاکبر ابرقویینژاد، قدرتالله نوروزی، فرماندار اسبق اصفهان، علی یارمحمدیان عضو حزب اتحاد ملت، مرتضی مبلغ معاون وزیر کشور دولت اصلاحات، محمد آقایی عضو شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان اصفهان، نسرین صحراییان همسر شهید و کمال جلالالدینی عضو ارشد اتحاد ملت نیز در استان اصفهان رد صلاحیت شدهاند.
در قم، صلاحیت محمدرضا اسماعیلی مقدم و صحفی از چهرههای اصلی اصلاحطلبان رد شده است. از استان زنجان، احمد حکیمیپور عضو کنونی شورای شهر تهران از چهرههای رد صلاحیتشده برای انتخابات مجلس دهم است و در استان مرکزی هم صلاحیت علی یوسفی و مشاور استاندار احراز نشد. در این استان جعفر صفری مشاور استاندار، مرتضی سورانه، اسماعیل نادری از حوزه شازند، بهمن اخوان و همچنین دانشمنفرد نمایندگان ادوار، رد صلاحیت شدند. در خوزستان هم برخی منابع از رد صلاحیت ولیالله شجاعپوریان، نماینده سابق بهبهان و عضو شورای شهر تهران، خبر میدهند.
رکوردزنی در تهران
آمار رد صلاحیت اصلاحطلبان و معتدلین در تهران هم در نوع خود کمنظیر است. محمدجواد حقشناس، فاطمه هاشمی، محمود میرلوحی، محمد صوفی، حجتالاسلام رسول منتجبنیا، حجتالاسلام محسن رهامی، فاطمه مقیمی و عباس علیخانی از جمله رد صلاحیتشدگان هستند. براساس گفتههای اعضای حزب اعتماد ملی به ایلنا، همه نامزدهای این حزب در فهرست رد صلاحیتشدهها از سوی هیأتهای نظارت هستند که بر این اساس ابوالفضل شکوری، سمیه طهماسبی، نصرتالله تاجیک نیز از ردصلاحیتشدگان هستند. صلاحیت محسن مهرعلیزاده، علی مطهری و الیاس حضرتی نیز در هیأت نظارت رد شده است.
همچنین محمدعلی وکیلی مدیر مسئول روزنامه ابتکار، فاطمه راکعی دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش و افشین علا، شاعر از کسانی هستند که صلاحیت آنها تأیید نشده است. نام مرتضی اشراقی نوه امام خمینی (ره) که از حوزه تهران ثبتنام کرده بود هم در میان کسانی است که صلاحیت آنها احراز نشده است. همچنین مجید فراهانی، دبیر کل حزب ندای ایرانیان، از دیگر رد صلاحیتشدگان انتخابات مجلس دهم است.
http://www.sharghdaily.ir/News/83793
ش.د9405267