ایالات متحده از زمان شکست گزینههای نظامی خود در لبنان، همواره در تلاش برای تضعیف حزبالله و از بین بردن محبوبیت آن در جامعه لبنان و کل منطقه با روشهای مختلف بوده است. در همین راستا واشنگتن استراتژیهای گوناگونی در سطح سیاست داخلی و خارجی و البته رسانهها برای تبلیغ ضد حزبالله طراحی کرده و مراکز و موسسات مطالعاتی و اطلاعاتی و.. که مقر آنها در ایالات متحده است یا زیر نظر این کشور کار میکنند، از جمله مهمترین ابزارهای آمریکا برای هدف قرار دادن حزبالله محسوب میگردند.
در این بین «مثیو لیوت» پژوهشگر موسسه واشنگتن و مدیر برنامه «مبارزه با تروریسم» یکی از تئوریسنهای برجسته آمریکا در مبارزه با حزبالله و ترسیم کننده نقشه تعاملات این کشور با فعالیتهای حزبالله در سراسر جهان محسوب میگردد. از سال 2005 تا اوایل 2007 او به عنوان معاون دستیار وزیر اطلاعات و تحلیل در وزارت خزانهداری آمریکا کار میکرد و از مسئولان ارشد در شعبه تروریسم و اطلاعات مالی و معاون رئیس دفتر اطلاعات این وزارتخانه بوده است.
لیوت، تحلیلگر یکی از 16 آژانس اطلاعاتی ایالات متحده است که تحت نظارت دفتر مدیر اطلاعات ملی این کشور قرار دارد. وی در طول تصدی پستهایی در وزارت خزانهداری آمریکا نفش مرکزی در جنگهای واشنگتن علیه جنبشهای استقلال و آزادیخواهانه در سراسر جهان ایفا میکرد و در سالهای 2008 تا 2009 به عنوان مشاور ژنرال «جیمز ال جونز» فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه برای امنیت منطقهای فعالیت داشت.
مثیو لویت مطالب زیادی درباره مبارزه با تروریسم، افراطگرایی، تامین بودجه مالی تروریستها، توافقهای عادیسازی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و ... در مجلات سیاسی معتبر از جمله وال استریت ژورنال، واشنگتن پست، فارین افرز، فارین پالیسی و ... منتشر کرده است. او همچنین بارها مهمان برنامههای شبکههای معروف آمریکایی و بینالمللی شده و کتابهای متعددی منتشر کرده که اغلب آنها مربوط به طرح اتهاماتی علیه گروههای مقاومت منطقه غرب آسیاست.
از جمله این کتابها میتوان به «حماس: سیاست، خیریه و تروریسم در خدمت جهان» منتشر شده در سال 2006 ، «مذاکرات زیر آتش: محافظت از مذاکرات صلح در مقابله با حملات تروریستی» منتشر شده در سال 2008 و «حزبالله: ردپای جهانی حزبالله لبنان» اشاره کرد که در سال 2013 توسط دانشگاه «جورج تاون» منتشر شد.
لویت یک تئوریسین یهودی-آمریکایی است و دارای مدرک دکترای علوم سیاسی از دانشگاههای نیویورک میباشد. او در بسیاری از جلسات کنگره که برای ارائه مطالب تحریکآمیز و طرح اتهامات و اعمال قوانینی ضد حزبالله برگزار میشود مشارکت دارد و از سال 2005 تا 2018 حدود 9 بار برای شهادت علیه حزبالله به کنگره دعوت شد.
9 مقاله تحقیقاتی منتشر شده توسط مثیو لویت و مصاحبههای مطبوعاتی و مشارکت در جلسات کنگره که شامل نظرات و تحلیلها و اتهامات مختلف علیه حزبالله میشود بیانگر استراتژی وی در نبرد تبلیغاتی علیه حزبالله است. این مقالات لویت از سال 2018 تا انجام توافق مرزبندی دریایی لبنان و فلسطین اشغالی در اواخر 2022 منتشر شد.
مطالبی که مثیو لویت در این بازه زمانی منتشر کرده شامل ادعاهای نادرست درباره نقش حزبالله در تجارت مواد مخدر از آمریکای لاتین، انجام اقدامات خشونتآمیز در داخل و خارج لبنان و ... است. وی در مقالات و مصاحبههای خود توضیح داده که چگونه باید به فعالیتهای حزبالله تا نابودی این حزب پایان داد.
لویت در سال 2007 و بعد از بازنشستگی از دفتر تحقیقات فدرال آمریکا، برنامه «اطلاعات و مبارزه با تروریسم» را طراحی کرد. این برنامه یکی از مهمترین برنامههای تحقیقاتی در موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک است که از جمله فعالیتهای بارز آن میتوان به تحریک علیه جنبشهای مقاومت به ویژه حزبالله اشاره کرد. آمریکاییها از سال 2006 تا 2017 حدود یک میلیون و 392 هزار دلار برای این برنامه هزینه کردند. این بودجه اغلب توسط موسسات یهودی که مستقیما با سازمان «آیپک» در ارتباط هستند تامین میشود.
وی با همکاری دیگر محققان موسسه واشنگتن گزارشی جعلی منتسب به حزبالله تهیه کرده و مدعی شده که حزبالله جان شهروندان لبنانی را به خطر انداخته و اسرائیل را وارد جنگ میکند تا از آن به عنوان یک قربانی جهت سوق دادن لبنان به سمت ویرانی کامل استفاده کند.
مثیو لویت در این تحلیلها و مقالات خود به هیچ مدرک مستندی اشاره نکرد و شاید بسیار سادهلوحانه مدعی شده که مردم لبنان نباید در اوضاع وخیمی که دارند چیزی از فعالیتهای تروریستی و جنایتکارانه حزبالله بدانند و درواقع «هرچه کمتر بدانی، بهتر است»! درواقع لویت بدون ارائه هیچ دلیل منطقی در همه مطالب خود تاکید میکند «حزبالله یک سازمان تروریستی است که باید ریشهکن شود».
وی مدعی است که حزبالله فعالیتهای اجتماعی و سیاسی خود را آشکار میکند اما اجازه نمیدهد چیزی از فعالیتهای تروریستی و جنگی آن به بیرون درز پیدا کند. بر اساس این ادعاها باید بین شاخههای سیاسی و اجتماعی و نظامی حزبالله تفاوت قائل شد و همچنین قرار گرفتن این حزب در لیست تروریسم به آن جسارت میدهد تا منافع کشورهای اروپایی را با اقدامات تروریستی تهدید کند!
مثیو لویت معتقد است که تحریمهای اقتصادی نتوانسته مانع فعالیتهای حزبالله شود و از همین رو اروپا و آمریکا باید اقدامات تنبیهی گستردهتری ضد آن اعمال کنند. او همچنین تلاش دارد مسئولیت بحران اقتصادی و مالی لبنان که بخش اعظمی از آن مربوط به تحریمهای آمریکاست را تماما متوجه حزبالله کند.
ناظران معتقدند که ماهیت همین ادعاها اثبات کننده غیرواقعی بودن آنهاست و اساسا لویت و همکاران وی در موسسه واشنگتن توضیح ندادهاند که حزبالله چه انگیزهای برای نابودی لبنان و کشتار شهروندان آن دارد؟! درواقع اغلب تحلیلهایی که لویت ارائه داده برای توجیه شکستهای ارتش رژیم صهیونیستی از حزبالله در سالهای 2000 و 2006 است