صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۸  ، 
کد خبر : ۳۷۱۹۳۶

نشریه اخبار و تحلیل‌ها 13 بهمن 1403

امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) : من به شما عرض بکنم که امروز جبهه‌ی دشمن برای خواص برنامه‌ی خاص دارد؛ برای خواص در کشور خود ما و در خیلی از جاهای دیگر برنامه دارند که اینها را دچار تردید کنند، دچار تأمّل کنند، دچار تعلّل کنند، احیاناً چرب و شیرین دنیا را به اینها بچشانند، اینها را جذب کنند برای اینکه در بزنگاه‌ها، در نقاط حسّاس، در آنجایی که لازم است یک اقدامی انجام بدهند، انجام ندهند و آن شتاب‌دهندگی‌ای که از خواص متوقّع است، صورت نگیرد؛ برای این کار برنامه دارند. 16/11/1402
حرف روز 
در برابر دشمن غیرقابل اعتماد

رهبر معظم انقلاب اسلامی در چند سخنرانی اخیر، با اشاره به بدعهدی دشمنان، بر موضوع مراقبت و صیانت از منافع ملی در عرصه سیاست خارجی تأکید کرده‌اند؛ اما آنچه نقش اصلی و تعیین‌کننده در تحقق منافع ملی ایفا می‌کند، ایجاد جبهه فراگیر داخلی در عرصه داخلی و پرهیز از دوقطبی‌سازی است. تکثر و تنوع سلایق و گرایش‌های سیاسی در ذات فرهنگ سیاسی جامعه ایرانی وجود دارد. رهبر حکیم انقلاب اسلامی در آذر ۱۴۰۲ فرمودند که در این‌گونه مواقع راهکار آن است که بر اصول محکم بایستیم و در حیطه سلایق اغماض به خرج دهیم. رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با بسیجیان در همان تاریخ توصیه‌ کردند که باید از دوقطبی‎سازی جامعه پرهیز کرد. در این باره نخست باید بکوشیم ببینیم مشکل اساسی در این باره چیست؟ مسئله اساسی در شکل‌گیری گرایش‌های ضد انسجام ملی، صفر و صدی دیدن قضایا و عملکرد عناصر سیاسی است. در اینجا گویی قانون «همه یا هیچ» حکمفرماست؛ یعنی اگر عناصر سیاسی «همه» سلایق و خصلت‌های سیاسی یکدیگر را ندارند، گویی «هیچ» محدوده و عقاید مشترکی با يکديگر ندارند. گاه توجه نمی‌شود که بین صفر و صد اعداد و نقاط دیگری نیز هست. اینکه نیروهای سیاسی که همفکر و هم سلیقه ما نیستند، پس دقیقاً در نقطه مقابل ما هستند، پدیده‌ای مخاطره‌آمیز است. مشکلات سیاسی و اجتماعی ناشی از آن نیز دقیقاً از همین جا آغاز می‌شود؛ چرا که به فرمایش رهبر حکیم انقلاب اسلامی ایجاد دو قطبی‌های کاذب، بی‌فایده و البته پرضرر است.

پیامدهای تفرقه و دوقطبی‌سازی در جامعه آن است که اخلاق عمومی را زایل می‌کند؛ خشم و نفرت در جامعه می‌پراکند؛ انسجام اجتماعی را دچار مشکل می‌کند؛ چهره و شخصیت جهانی نظام را مخدوش کرده و راه توطئه‌گری دشمنان را در مقطع حساس کنونی هموار می‌کند. رهبر فرزانه انقلاب اسلامی درباره توجه به انسجام داخلی در ۲۱ دی‌ماه 1388 فرمودند: «من این را بارها گفته‌ام؛ اثبات و نفی ما نسبت به اشخاص،ناشی است از جمع‌بندی‌ای که ما نسبت به این آدم یا نسبت به این دولت یا نسبت به این جریان داریم. این به معنای این نیست که هیچ نقطه منفی‌ای در این جايی که ما داریم تأییدش می‌کنیم، نیست؛ خوب، چرا، نقطه منفی هم هست؛ منتها من وقتی مقایسه می‌کنم بین آن نقطه منفی و آن نقاط مثبت، می‌بینم که آن نقاط مثبت ترجیح پیدا می‌کند. خوب، نتیجه جمع‌بندی می‌شود این. به نظر من باید این‌جوری عمل کرد.» بر اساس این فرمایش رهبری معظم انقلاب اسلامی در این صورت است که می‌توان راه تحقق جبهه‌ فراگیر داخلی در این شرایط حساس داخلی و منطقه‌ای را محقق کرد. (عزیز غضنفری) 

گزارش روز

 توسعه ایران با ادامه پهلوی؟

در چهلوششمین دهه فجر پیروزی انقلاب اسلامی، همچنان این سؤال اساسی طرح می‌شود که «اگر رژیم پهلوی ادامه می‌یافت می‌توانستیم شاهد وجود پیشرفت‎های علمی، تأسیسات نیروگاهی، پتروپالایشگاهی و کشتی‎سازی و ... به صورت درون‎زا باشیم یا خیر؟»

پاسخ قطعاً منفی است. علت را باید در نگرش پهلوی به موضوع «توسعه» جست‎وجو کرد.

توسعه با رشد اقتصادی متفاوت است، رشد اقتصادی به معنای رشد تولید و خدمات در یک کشور است و می‌تواند برون‌زا باشد و از طریق دیگران حاصل شود، اما توسعه موضوعی درون‎زا به معنای توان آباد کردن است.

 ممکن بود رژیم پهلوی در صورت تداوم، با فروش دلارهای نفتی و وارد کردن کارخانه، ما را به پیشرفت اقتصادی ‎می‎رساند؛ اما هیچ گاه توسعه اقتصادی را محقق نمی‌کرد؛ چرا که رویکرد پهلوی در حوزه اقتصاد به جای استحکام ساخت درونی قدرت، به معنای تقویت مؤلفه‌های تولید داخل و درون‎زا کردن آن، واردات کالا و کارخانه با دلارهای نفتی بود.

برای نمونه، آنچه به منزله صنعت در قالب ذوب آهن اصفهان، صنعت هسته‌ای، گسترش بنادر و ... به ایران آمد، هیچ‌گاه همراه با انتقال فناوری نبود و اتفاقاً شرکت‌های غربی در قبال دلارهای نفتی که از ایران دریافت می‌کردند، تنها تجهیزات را منتقل کرده و هیچ گاه اجازه نمی‌دادند مهندسان ایرانی در قامت فهم فناوری آنها حضور یابند.

صنعتی شدن در دوران پهلوی از طریق فروش نفت بود. توسعه اقتصادی در شرایطی حاصل می‌شود که برنامه‎ریزی‌ها در چاچوب منافع کلان آن کشور تدوین شوند؛ اما آنچه در رویکرد رژیم پهلوی شاهد بودیم، کاملاً در مغایرت با این مسئله است. آمریکا ایران را در تمام عرصه‌ها به خود وابسته کرده و شأنیتی به جز تأمین نفت خام برای ایران قائل نبود.

رویکردهایی که ایران قبل از انقلاب در پیش گرفته بود، منطبق با الگوی حامی ـ پیرو بود و اساساً در این الگو نقشی که برای ایران تعریف کرده بودند، هیچ‌گاه نمی‌توانست ایران را از حیث رویکردها در مسیر توسعه قرار دهد. ضمن اینکه داشتن اعتماد به نفس در ایران و ایرانیِ زمان پهلوی در قالب فرهنگ غرب‎زدگی و آنچه پهلوی به دنبال آن بود، به کلی نابود شده بود. موتور توسعه اقتصادی علم است. صنعت هسته‎ای، نفت و بسیاری از علوم از چندین دهه قبل از انقلاب رخ برآورده بودند؛ اما تولیدات علمی در دانشگاه‎های ایرانی در آن زمان در حداقل ممکن بود. کشوری با این سطوح پایین علمی چگونه می‎توانست به توسعه اقتصادی دست یابد؟ بنابراین پهلوی با آن رویکردها نمی‌توانست ایران را به توسعه‌ برساند؛ اما جمهوری اسلامی رویکردها را تغییر داد تا بستر رسیدن به توسعه درون‎زا حاصل شود. (علی محمدی)

خبر ویژه

اعتراف رسمی واتساپ به همکاری با جاسوسی تلآویو!

یک مقام رسمی در سرویس پیام‌رسان واتساپ، وابسته به شرکت متا، اعلام کرد شرکت جاسوس‌افزار صهیونیستی «پاراگون سولوشنز» از ده‌ها کاربر این پلتفرم، از جمله روزنامه‌نگاران و اعضای جامعه مدنی جاسوسی کرده است. این مقام روز جمعه اظهار داشت، واتساپ پس از وقوع این حمله سایبری، نامه‌ای رسمی برای توقف فعالیت‌های پاراگون ارسال کرده است. این مقام از توضیح درباره چگونگی احراز مسئولیت پاراگون در این حمله سایبری خودداری کرد. وی افزود، نهادهای اجرای قانون و شرکای صنعتی در جریان این موضوع قرار گرفته‌اند، اما از ارائه جزئیات بیشتر امتناع ورزیده‎اند. «اف‌بی‌آی» نیز به درخواست اظهار نظر در این باره پاسخ نداد. کارشناسان اعلام کردند، این حمله از نوع «حمله بدون کلیک» (Zero-Click Attack) بوده است، به این معنا که اهداف موردنظر بدون نیاز به کلیک روی هیچ لینک مخربی آلوده شده‌اند. واتساپ از افشای محل استقرار روزنامه‌نگاران و اعضای جامعه مدنی که هدف این حمله قرار گرفته‌اند، از جمله اینکه آیا در ایالات متحده بوده‌اند یا نه، خودداری کرد.

  اخبار

خون تازه در رگ مقاومت خواهد جوشید

سپاه پاسداران در بیانیه‌ای با تبریک و تسلیت شهادت «محمد دیار ابراهیم المصری» (محمد الضیف) مجاهد بزرگ، فرمانده اسطوره‌ای، شجاع و تاریخ‌ساز گردان‌های القسام و جمعی از فرماندهان مقاومت سرافراز فلسطین در میدان نبرد با نظامیان رژیم اهریمنی صهیونی، میراث تابناک آنان را مشعل راه مجاهدان مؤمن و شکست‌ناپذیر جبهه مقاومت اسلامی برای آزادی قدس شریف و ازاله غده سرطانی رژیم صهیونیستی دانست و تأکید کرد: «محمد الضیف و دیگر فرماندهان شهید گردان‌های القسام ستاره‌های درخشانی هستند که همچنان نامشان بر دل جنایتکاران صهیونیست و حامیان آن هراس و وحشت می‌افکند.» در ادامه این بیانیه آمده است: «بی‌تردید اعلام شهادت محمد الضیف و دیگر فرماندهان گردان‌های القسام خون جدیدی در رگ‌های رزمندگان مقاومت اسلامی فلسطین جاری می‌سازد و با تقویت اراده و آمادگی‌های فرزندان ملت فلسطین برای ادامه استقامت و پیگیری آرمان آزادی بیت‌المقدس و برافراشتن پرچم فلسطین در سراسر سرزمین مقدس، به‌فضل الهی به‌مانند طوفان‌هایی سهمگین بر موجودیت جعلی و پلید رژیم شیطانی و نژادپرست صهیونی خواهند تاخت و بر حیات ننگین آنان مهر باطل خواهند زد و در این مسیر مبارک همچنان حمایت و پشتیبانی امت اسلامی به‌ویژه محور مقاومت آنها را مقتدرانه همراهی خواهد کرد.»

از دروغ قبلی هنوز عذرخواهی نکرده، دروغ جدید می‌گویند!

«علی دایی» در جدیدترین اظهارنظر خود گفته است: «مدیریت این نیست که برویم در عراق، سوریه و لبنان استادیوم بسازیم و در رزومه و کارنامه‌شان برخی مدیران بیاورند که ما در عراق استادیوم ساختیم؛ درحالی‌که در همان استادیوم به تیم ملی ایران فحش می‌دهند.» بررسی‌ها حاکی از آن است که ایران هیچ ورزشگاهی در لبنان و سوریه نساخته است و احتمالاً اشاره علی دایی معطوف به ورزشگاه‌های عراق است. این ادعا پیشتر هم در ماجرای رقابت تیم ذوب آهن در این ورزشگاه که به تنش کشیده بود نیز مطرح شده بود، اما «حسن کریمی»، مدیرعامل وقت شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور همان زمان پاسخ داده بود: «شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور به‌عنوان شرکت سازنده ورزشگاه‌های بزرگ فوتبال، در خارج از کشور از جمله عراق هیچ‌گونه پروژه‌ای نداشته و ورزشگاه کربلا متعلق به دولت عراق است که با همکاری شرکت تُرک Bahadır Kul Architecture: BKA ساخته شده است.» علی دایی در سال ۱۴۰۱ نیز ادعاهای خلاف واقعی علیه دختری به‌نام «اسرا پناهی» کرد و بعد از آنکه معلوم شد این ادعاها دروغ بود، حاضر به اصلاح آن نشد.

ترامپ باید اعتماد ما را جلب کند!

«سیدعباس عراقچی» وزیر خارجه در گفت‌وگو با شبکه «الجزیره قطر» با اشاره به اینکه «ما رابطه طولانی با آمریکا داریم و متأسفانه این تاریخ پر از وقایع و مواضع بسیار بد و منفی در حد خصومت و دشمنی با جمهوری اسلامی ایران توسط آمریکاست. از بدو انقلاب اسلامی و از شروع جمهوری اسلامی ایران، ما مرتب با این خصومتها و حرکات آمریکا علیه ایران مواجه بودیم» تأکید کرد: «این بیاعتمادیها بر روی هم انباشته شده و خروج از این فضای بی اعتمادی به این آسانی نیست، من نمیگویم غیرممکن است؛ ولی بسیار سخت است و این منوط به دولت آمریکاست که چگونه می‌خواهد اعتماد ایران را برای ورود به یک تعامل سازنده جلب کند.» در ادامه وی رفع انسداد از پول‌های مسدودشده ایران در برخی کشورها را گامی دانست که می‌تواند دولت دونالد ترامپ برای کاستن از بی‌اعتمادی تهران بردارد. وزیر خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره احتمال حرکت ایران به سمت تولید سلاح هستهای و اینکه آیا ایران اکنون چنین سلاحی را در اختیار دارد یا خیر، گفت: «اینکه آیا ما توانایی ساخت سلاح هستهای را داریم، بله این توانایی وجود دارد و  قبلاً هم به آن اشاره شده است؛ ولی آیا اراده‌ای برای ساخت سلاح هسته‌ای داریم، نه چنین اراده‌ای وجود نداشته و الان هم وجود ندارد و ما چنین قصدی نداریم.»

اخبار کوتاه

  یک مقام ارشد حماس اعلام کرد، این جنبش به حکومت خود در نوار غزه تا زمان توافق بر یک جایگزین فلسطینی در مذاکرات قاهره ادامه خواهد داد. «طاهر النونو» در گفت‌وگو با خبرگزاری «آسوشیتدپرس» افزود: این جنبش فلسطینی با پیشنهاد مصر مبنی بر واگذاری اداره غزه به «کمیته پشتیبانی اجتماعی» متشکل از تکنوکرات‌های مستقل موافقت کرده است. او اشاره کرد: «حماس همچنین با تشکیل یک دولت وحدت ملی برای اداره کرانه باختری و نوار غزه موافقت دارد.» اما او گفت که جنبش فتح، گروه اصلی در تشکیلات خودگردان فلسطینی که کرانه باختری را اداره می‌کند، هر دو ایده را رد کرده است.

«صالحی امیری» با عنوان اینکه باید برای توسعه گردشگری دریامحور تلاش کنیم، گفت: «کشورهای غربی بین ۱۸ تا ۳۰ درصد از دریا درآمد دارند و ما متأسفانه از آشوراده تا انزلی و سواحل مکران و جنوب از این ظرفیت غافل ماندیم.» وزیر میراث فرهنگی با بیان اینکه، ۳۰ درصد درآمد کشورهای توریستپذیر دنیا دریاست، گفت: «در حوزه دریا در سواحل جنوب و مکران نیز توسعه سرمایه‌گذاری را دنبال می‌کنیم و سرمایه‌گذارانی در این حوزه ورود پیدا کردند.»

«کارمی گیلون» رئیس پیشین سازمان امنیت داخلی اسرائیل (شاباک) عنوان داشت: «مجبورم بگویم... باید مواظب حرفهایم باشم، اما برای او (محمد الضیف) احترام بسیار زیادی قائلم.» وی افزود: «حتی - اگر بخواهید - او را به نوعی تحسین می‌کنم.» گیلون گفت: «شما مرده‌اید برای آنکه او را بکشید، همانطور که او برای کشتن شما مرده است، اما او یک حریف شایسته است.» رئیس پیشین شاباک گفت: «ما در اینجا در مورد سطحی صحبت می‌کنیم که ای کاش ما نیز همچون او را در اختیار داشتیم. شما هم می‌خواستید او فرماندهی در ستاد کل ارتش باشد.»

بر اساس داده‌های فاش شده از سوی «یارون آبراهام» تحلیلگر مسائل سیاسی و خبرنگار کانال 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی، اگرچه ارتش اسرائیل بیش از یک سال در شمال غزه در حال نبرد بود و مکرراً بیانیه‌هایی مبنی بر نابودی زیرساخت‌های نظامی حماس صادر می‌کرد، اما میانگین جذب نیرو در این جنبش همچنان قابل توجه است. براساس گزارش کمیته روابط خارجی و نظامی کنست، در حال حاضر بین 20 تا 23 هزار فلسطینی به عنوان نیروی حماس در نوار غزه حضور دارند.

بر اساس دادههای بورس لندن (ICE)، قیمت گاز در اروپا روز جمعه برای اولین بار از ۳۰ اکتبر ۲۰۲۳ از ۵۷۰ دلار در هر هزار متر مکعب گذشت. قیمت قراردادهای آتی گاز طبیعی برای ماه فوریه در  بورس دیجیتال TTF در هلند به ۵۷۱ دلار در هر هزار متر مکعب یا ۵۳.۱۳۵ یورو در هر مگاوات ساعت افزایش یافت.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات