مردم آمریکا همچنان به دنبال شناخت عاملان حملات تروریستی 11 سپتامبر هستند و انتشار یک گزارش ۲۸صفحهای در ماههای اخیر بر دست داشتن سران آل سعود در طراحی و مدیریت این حادثه تاکید دارد.هادی شهابی یگانه در تسنیم نوشت ، حملات 11 سپتامبر عبارت است از سلسلهای از حملات انتحاری که در 11 سپتامبر 2001، برابر با 20 شهریور 1380 هجری شمسی به دست گروه تروریستی القاعده در خاک ایالات متحده آمریکا انجام شد. در صبح آن روز، 19 تن از اعضای القاعده، چهار هواپیمای تجاری - مسافربری را ربودند. هواپیماربایان، دو هواپیما را در فاصلههای زمانی گوناگون تعمداً به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در شهر نیویورک زدند.
در نتیجه این دو برخورد، همه مسافران به همراه شمار بسیاری که در ساختمانها حضور داشتند، کشته شدند.هر دو ساختمان، پس از دو ساعت به طور کامل ویران شدند و آسیبهای زیادی به ساختمانهای پیرامون وارد شد. گروه هواپیماربایان، هواپیمای سوم را به ساختمان وزارت دفاع آمریکا موسوم به پنتاگون، واقع در ارلینگتون در ویرجینیا زدند.هواپیمای چهارم اما در زمینی نزدیک شنکسویل، در ایالت پنسیلوانیا، سرنگون شد. این در حالی بود که شماری از مسافران و خدمه پرواز پیش از سرنگونی هواپیما، تلاش کرده بودند تا کنترل هواپیما را که هواپیماربایان آن را به سمت واشنگتن دی سی و احتمالا کاخ سفید هدایت میکردند، به دست بگیرند،اما هیچ کدام از مسافران این پرواز و سه پرواز دیگر زنده نماندند.
کشته شدگان این حملهها 2974 تن بودند، که با در نظر گرفتن 19 هواپیماربا در کل شمار کشتههای این حملهها به 2993 تن میرسد. بیشتر کشته شدگان این حملهها مردم عادی و شهروندان بودند، که ملیت آنها از 90 کشور گوناگون جهان بود. بهعلاوه، مرگ دست کم یک تن ناشی از قرارگرفتن در برابر گرد و خاک به وجودآمده از ویرانی دو برج نیز گزارش شد.واکنش ایالات متحده به این حملات، شروع جنگ با تروریسم با حمله به افغانستان و از قدرت برکنارکردن طالبان، که تروریستهای القاعده را پناه میداد و نیز تصویب طرح «قانون میهن پرستی آمریکا» بود. کشورهای بسیاری قوانین ضدّ تروریسم خود را تقویت کردند و اجرای آنها را گسترش دادند.
بعضی از بنگاههای تجاری در آمریکا، تا آخر هفته پس از حادثه فعالیت خود را تعطیل کردند و بعد از بازگشایی، از زیان هنگفتی خبر دادند که به خصوص متوجه شرکتهای هواپیمایی و مؤسسات بیمه بود.خسارتی که به پنتاگون وارد شده بود، ظرف مدت یک سال جبران و بعدها بنای «یادبود پنتاگون» در محل ساخته شد. همچنین بازسازی مرکز تجارت جهانی نیز آغاز شد. در سال 2006، برج اداری جدیدی در محل به بهره برداری رسید. مرکز تجارت جهانی 1 نیز اکنون احداث شده است که با 541 متر ارتفاع، در سال 2011 به بهرهبرداری رسید. این برج به یکی از مرتفعترین برجهای آمریکای شمالی تبدیل شد. سه برج دیگر نیز بین سالهای 2007 تا 2012 در منطقه ساخته شد.
حادثه 11 سپتامبر سال 2001 تاکنون بزرگترین عملیات تروریستی تاریخ ایالات متحده آمریکا به شمار میآید و پیامدهای مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی و نظامی برای این کشور و جامعۀ جهانی به دنبال داشته است. گفته میشود که حادثۀ 11 سپتامبر، همانند حمله ژاپن به بندر پرلهاربر، تاریخ آمریکا را تغییر دادهاست.چهار هواپیما که از فرودگاههای «لوگان اینترنشنال»، «دالاس اینترنشنال» و «نیوآرک» به مقصد کالیفرنیا در پرواز بودند، دزدیده شدند. دو فروند به ساختمانهای مرکز تجارت جهانی اصابت کردند، یک فروند با ساختمان پنتاگون برخورد کرد و دیگری در پنسیلوانیا سقوط کرد.
این هواپیما احتمالاً به قصد تخریب ساختمان کاخ سفید ربوده شده بود. اما به دلیل تأخیر و درگیری در حین کنترل هواپیما موفق به این اقدام نشد.در گزارش نهایی کمیسیون 11 سپتامبر اعلام شد مسئولان دفاع هوایی پس از آن که هواپیمای ربوده شده چهارم در ایالت پنسیلوانیا سقوط کرد، از وجود آن اطلاع یافتند که این اظهارات اولیه مقامات پنتاگون را رد می کند.
هواپیماهای ربوده شده
- پرواز شماره 11 شرکت هوایی «امریکن ایرلاینز»، بوئینگ 767، برخورد با برج شمالی مرکز تجارت جهانی در ساعت 8:46:30 صبح به وقت محلی.
- پرواز شماره 175 شرکت «یونایتد ایرلاینز»، بوئینگ 767، برخورد با برج جنوبی مرکز تجارت جهانی در ساعت 9:02:59 صبح به وقت محلی.
- پرواز شماره 77 شرکت «امریکن ایرلاینز»، بوئینگ 757، برخورد با ساختمان پنتاگون در ساعت 9:37:46 صبح به وقت محلی.
- پرواز شماره 93 شرکت «یونایتد ایرلاینز»، بوئینگ 757، سقوط در شانکسویل ایالت پنسیلوانیا در ساعت 10:03:11 صبح به وقت محلی.
شمار کشتهشدگان
در کل 2974 تن با به شمار آوردن هواپیما ربایان 2993 تن دربردارنده 24 تن گمشده در حملههای 11 سپتامبر کشته شدند؛ که آمار تفکیکی آن به شرح زیر است.از میان این افراد 343 تن از اداره آتش نشانی نیویورک، 23 تن از اداره پلیس نیویورک و 37 تن از اداره پلیس بندر نیویورک بودند. «ژنرال تیموتی مودی» بلندپایه ترین مقام کشته شده در پنتاگون بود.
هواپیماربایان در مجموع 19 نفر بودند، که شامل 5 نفر در پرواز شماره 11 امریکن ایرلاینز، 5 نفر در پرواز شماره 175 یونایتد ایرلاینز، 5 نفر در پرواز شماره 77 امریکن ایرلاینز و 4 نفر در پرواز شماره 93 یونایتد ایرلاینز میشدند. «محمد محمد الأمیر عوض السید عطا» معروف به «محمد عطا» یکی از پنج رباینده پرواز شماره 11 امریکن ایرلاینز بود که پس از ربودن هواپیما به عنوان خلبان کنترل هواپیما را به دست گرفته و آن را به برج شمالی کوبید. تنها تبعه مصری حاضر در حملات محمد عطا بود. ملیت هواپیماربایان را 15 تبعه عربستان سعودی، 2 تبعه امارات عربی متحده، یک تبعه مصر و یک تبعه لبنان تشکیل میداد. تیم عملیاتی حادثه 11 سپتامبر تماماً عرب و عضو سازمان القاعده بودند.اهداف تروریستها در این عملیات حمله انتحاری به دو برج تجارت جهانی در نیویورک و ساختمان پنتاگون(وزارت دفاع آمریکا) بود که به وسیله سه هواپیمای مسافربری انجام شد در طی این حوادث و در مجموع 2992 نفر (با احتساب هواپیما ربایان) کشته شدند.
انگیزه حمله
در سال 1998 هیات رهبری القاعده متشکل از «اسامه بنلادن»، «ایمن الظواهری»، «احمد رفیع طاها»، «میر حمزه» و «فضل الرحمان» فتوایی را صادر کرد که در آن گفته شده بود وظیفه هر مسلمان کشتن هر آمریکایی در هر جایی از جهان است.ایده این حملات اولین بار توسط «خالد شیخ محمد» در سال 1996 به بنلادن پیشنهاد شد. در آن زمان بنلادن با این اقدام مخالفت کرد. بنلادن در آن زمان اقدامات خود را در سودان و افغانستان متمرکز و طرح بمبگذاری در سفارتهای آمریکا را در چند کشور آفریقایی در سال 1998 اجرا کرد.
در سال 1999 بنلادن از خالد شیخ محمد خواست که طرح حمله خود را بهبود ببخشد. بنلادن رهبری و تأمین مالی طرح را بر عهده گرفت. او اهدافی را که باید مورد حمله قرار گیرد مشخص کرد و هواپیماربایان، از جمله محمد عطا رهبر هواپیماربایان را نیز خود انتخاب کرد. بنلادن با برخی از طرحهای شیخ محمد مخالفت کرد، از جمله حمله به برج بانک آمریکا در لس آنجلس. کمیسیون بررسیکننده این حمله در گزارش خود هزینه این حمله را 400 تا500 هزار دلار اعلام کرد؛ ولی منبع تأمین مالی این حمله مشخص نشد.
تخلیه خانواده بنلادن
در روز 19 سپتامبر 2001 یعنی 8 روز پس از حمله تروریستی، و علیرغم برقراری شرایط ویژه و ممنوعیت پروازها در ایالات متحده آمریکا، دولت آمریکا اجازه داد یک پرواز ویژه، 13 تن از بستگان اسامه بنلادن را از سراسر آمریکا جمعآوری و خارج سازد. به گفته «ریچارد کلارک»، مسئول وقت بخش ضد تروریستی کاخ سفید، پلیس فدرال آمریکا دستور اجازه پرواز خانواده بنلادن را تأیید کرده بود.
«زکریا موسوی»، تنها کسی است که در ارتباط با حملات 11 سپتامبر 2001 در آمریکا تحت محاکمه قرار گرفته است، وی یک شهروند فرانسوی مغربی تبار است که به همکاری با شبکه القاعده علیه آمریکا اعتراف کرده است.در جریان محاکمه، موسوی گفته بود پشیمان نیست و آرزو کرده بود هر روز مانند 11 سپتامبر باشد. زکریا موسوی در ماه اوت 2001 در یک مدرسه آموزش خلبانی در ایالت مینهسوتای آمریکا آموزش می دید که دو تن از مربیان خلبانی به رفتار او مشکوک شدند و پلیس فدرال را در جریان قرار دادند.
او سپس به اتهام نقض مقررات مهاجرت بازداشت شد و در زمان حملات 11 سپتامبر در زندان بود، دادستانها اعتقاد داشتند اطلاعاتی که زکریا موسوی درباره حملات 11 سپتامبر در اختیار داشته میتوانسته 3000 نفری که در آن روز کشته شدند، از مرگ نجات دهد.وی ابتدا با خطر اعدام مواجه بود ولی وکلای مدافع زکریا موسوی با موفقیت استدلال کردند که او باید حبس ابد بگیرد زیرا اگر اعدام شود به آرزوی خود برای کشته شدن خواهد رسید. وکلای مدافع آقای موسوی همچنین استدلال کردهاند که موکل آنها مبتلا به بیماری روانی است.
تئوریهای توطئه درباره 11 سپتامبر
در مورد حادثه 11 سپتامبر پیشبینیها و تحلیلهای متفاوتی مطرح شده است. ولی از آنجایی که قصد از انتشار این گزارش شفاف سازی واقعیت بدون هیچ گونه تعصب ورزی و جانب داری است، سعی شده تا تمامی جوانب و جهت گیریهای این حادثه تروریستی را عنوان نماییم. نمونه دیگری از تفسیر این حادثه در زیر بیان شده است که مبتنی برتئوریهای توطئه است. همانطور که میدانیم هنگامی که پای این گونه نظریه پردازیها به یک رویداد معمولا سیاسی باز می شود نمی توان صحت و یا کذب بودن آن را به طور قطعی تایید کرد. بنابراین قضاوت در مورد این حادثه را نیز به خوانندگان واگذار می کنیم. تاکنون چندین تئوری توطئه مربوط به این حادثه تدوین شده است.
یکی از فرضیهها دست داشتن دولت آمریکا یا رژیم صهیونیستی در این حملات یا عدم جلوگیری تعمدی آنها از وقوع حملات، به منظور بهره گیریهای بعدی است. در مورد این فرضیه میتوان به استدلالهایی اشاره کرد که خرابیهای ساختمان پنتاگون را ناشی از برخورد یک هواپیمای تجاری نمیداند و میگوید که حفره ایجاد شده در پنتاگون به اندازه یک هواپیمای بوئینگ 757 نیست، بلکه مربوط به یک موشک کروز است.درباره برجهای مرکز تجارت جهانی، به خصوص برج شماره 7 نیز برخی معتقدند که فروریختن برجها در اثر یک انفجار کنترل شده صورت گرفته است نه آتش سوزی داخل ساختمان. این افراد که در بین آنها تعدادی از خانوادههای قربانیان نیز حضور دارند، ادعا میکنند که دولت آمریکا برای اتهام طراحی و اجرای عملیات توسط اتباع عرب، مدارک معتبر ارائه نکردهاست. برای مثال، با ذکر دلایلی، ویدئویی را که در آن اسامه بنلادن مسئولیت حملات را بر عهده میگیرد، جعلی میدانند.
این افراد پایگاههای اینترنتی مختلفی را به وجود آورده اند و تمامی مدارک موجود خود را در آن به نمایش گذاشته اند.نظرسنجی که توسط «اسکریپسهاوارد» و دانشگاه اوهایو در سال 2006 انجام شده نشان میدهد که «بیش از یک سوم جامعه آمریکا به این امر شک دارند که مقامات رسمی دولت فدرال به تروریستهای 11 سپتامبر کمک کرده اند یا این که برای متوقف کردن شان به اقدامی دست نزده اند به منظور اینکه آمریکا بتواند عازم جنگ در خاورمیانه شود.بر اساس قابل توجه ترین نظریه مربوط به 11 سپتامبر، به نظر می رسد فروپاشی مرکز تجارت جهانی نتیجه یک تخریب کنترل شده بوده باشد تا یک تضعیف سازهای حاصل از آتشسوزی. نظریه برجسته دیگر این است که عناصری در دولت ایالات متحده توسط یک موشک پنتاگون را مورد حمله قرار دادند، یا این که هواپیمای یک خط تجاری مجوز این اقدام را از طریق نظامیان آمریکا بدست آورده است.
اهداف تئوریهای توطئه ذکرشده، شامل بهانه ای برای تهاجم به افغانستان و عراق، علایق ژئواستراتژیک آمریکا در خاورمیانه، دستیابی به خطوط لولههای نفتی که در اوایل دهه 1990 توسط آنوکل و سایر شرکتهای نفتی ایجادشد بوده است.گزارشها و مقالات منتشرشده توسط «مؤسسه ملی استاندارد و فناوری» (انآیاستی)، «پاپیولر مکنیکس» و رسانههای عمده دیگر، تئوریهای توطئه مربوط به 11 سپتامبر را رد کردهاند. مؤسساتی که در زمینه مهندسی عمران و ساختمان سازی فعالیت می کنند عموماً پذیرفته اند که اثرات انفجار هواپیمای جت در سرعتهای بالا در ترکیب با آتشهای حاصل از برخورد، منجر به فروپاشی برجهای دوقلو شدهاند و هیچ گونه تخریب کنترل شده در میان نبوده است. «انآیاستی» بیانکرده است که آزمایشی را روی هیچ گونهای از باقیماندههای مواد منفجره موجود در خرابهها انجام نداده است.
«دیوید رِی گریفین» در اثری با نام «گفتهها و ناگفتههای کمیسیون تحقیق 11سپتامبر» به زعم خود 115 دلیل بر رد ادعای مقامات رسمی آمریکایی اقامه کرده و «تیری میسان» با نوشتن کتاب «دروغ بزرگ» در سال 2002 مدعی است مدارک فراوانی درباره ساختگی بودن حادثه 11 سپتامبر و کارگردانی آن به وسیله سرویسهای امنیتی آمریکایی، انگلیسی و اسرائیلی وجود دارد. بعضیها دلایل فنی انفجار را رد می کنند و اشاره می کنند که خرابیهای ساختمان پنتاگون ناشی از برخورد یک هواپیمای تجاری نیست.اصولا در افکار عمومی اکثر مردم ایران و خاورمیانه بیشتر، گرایش به عدم قبول نظر رسمی دولت آمریکا بوده است.
آیا 11 سپتامبر یک سناریوی ساختگی توسط دولت آمریکا بود؟
15 سال قبل در چنین روزی وقایعی رخ داد که جهان را دگرگون کرد، تا جایی که میتوان تحولات عصر حاضر را به دو بخش قبل از 11 سپتامبر 2001 و بعد از آن تقسیم کرد. مسئله فقط محدود به یک انفجار بزرگ در یکی از شهرهای آمریکا نیست، بلکه این حادثه باعث شد تا هرگونه جنگافروزی در دنیا به نام «مبارزه با تروریسم» توجیه یافته و بدین ترتیب تمامی حقوق اساسی بینالمللی که در منشورهای جهانی ثبت شده، فلج و ناکارآمد شود.
سناریوی دروغینی که فوراً از وقایع 11 سپتامبر ارائه و به جهان مخابره شد به این معنی بود:چند مرد عرب افراط گرا، به طور مستقل و بی هیچ پشتوانه ای در عرض یک روز موفق میشوند پلیس فدرال، سازمان اطلاعات مرکزی، و سازمان امنیت ملی آمریکا و سایر 16 سرویس محرمانه این کشور را از جمله سرویسهای اطلاعاتی خارجی ائتلاف آمریکا مانند «ام آی 6» (MI6)، موساد، «بی ان دی» (BND) و غیره را دور بزنند و بدون اینکه هیچکدام از اینها کوچکترین علامتی کشف کنند، به مهمترین برجهای دوقلوی نیویورک و ساختمان تجارت جهانی حمله کنند .11سپتامبر 2001 تنها موردی بود که کلّ سرویسهای ذکرشدۀ متعلق به یک هژمون جهانی، به طور همزمان از کار افتادند و ظاهراً نتوانستند دفاعی در برابر این حمله تروریستی از خود نشان دهند.
افشای ایفای نقش فعال شیوخ خلیجفارس در حملات
روزنامه آمریکایی «نیویورک پست» در گزارشی نوشت که دفتر تحقیقات فدرال موسوم به «اف بی آی»، بر نقش احتمالی عربستان سعودی در حملات 11 سپتامبر در آمریکا سرپوش گذاشته است.طبق این گزارش، کمیسیون 11 سپتامبر، گزارش «اف بی آی» درباره خانواده سعودی که درست قبل از حمله به برجهای دوقلو از خانه خود در «ساراسوتا» فلوریدا گریخته بودند را مورد بررسی قرار ندادند.این خانه متعلق به یک مشاور سعودی خواهر زاده «فهد» پادشاه وقت عربستان بود که دختر و دامادش در آنجا زندگی میکردند. این خانواده که 6 سال در آن خانه زندگی میکردند، درست 15 روز قبل از وقوع این حملات، به عربستان سعودی بازگشتند.
طبق این گزارش، همسایگان این خانواده، بعداً این حادثه را به اف بی آی گزارش کردند و موجب شد که این سازمان تحقیقات خود را در روز 19 سپتامبر 2001 آغاز کنند و مشخص شد که دستکم یکی از اعضای خانواده در همان مدرسهای آموزش پرواز دیده بودند که هواپیماربایان حادثه 11 سپتامبر آموزش دیده بودند که این مدرسه در نزدیکی «ونیس» ایالت فلوریدا بود.طبق این تحقیقات که برای چندین سال ادامه داشت، برخی از افراد ذینفع که در این پرونده تعیین هویت شدند، با ترویستها ارتباط داشتند و با «اسامه بن لادن» سرکرده القاعده و آرمانهای ضدآمریکایی ابراز همدردی میکردند.
«اف بی آی» بعد از مدتی تحقیقات توانست دستکم ورود مجدد یکی از مظنونین به آمریکا را ردیابی کند اما آنها نه تنها یافتههای خود را با کنگره در میان نگذاشتند، بلکه حاضر نشدند به این مسئله در گزارش کمیسیون 11 سپتامبر اشاره کنند.بر اساس گزارشی که به تازگی توسط کمیسیون بازبینی 11 سپتامبر منتشر شد، اطلاعاتی که اف بی آی در اختیار دارد و حاضر به افشاگری درباره آنها نیست، درهالهای از ابهام باقی مانده است.اگرچه اف بی آی این خانواده سعودی را مورد بازجویی قرار داده اما تأکید کرده که تحقیقاتش بی نتیجه بوده است.
یکی از گزارشهای محلی اف بی آی که در نتیجه این تحقیقات به وجود آمده است میگوید که عبدالعزیز و همسرش ارتباطات زیادی با افراد مرتبط با حملات تروریستی 11 سپتامبر داشتهاند.«باب گراهام» یکی از سناتورهای سابق آمریکا که ریاست مشترک تحقیقات کنگره در خصوص حادثه 11 سپتامبر را برعهده دارد، معتقد است که اف بی آی، ارتباط سعودیها با حادثه 11 سپتامبر را مخفی میکنند و اکنون از «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا خواسته است تا گزاش نهایی کنگره در این باره را فاش کند. وی ادامه داد که صفحات محرمانه این گزارش بر این حقیقت تأکید دارد که عربستان یکی از حامیان مالی این حملات بوده است.
داستان گزارش 28 صفحهای بحثبرانگیز چیست؟
گزارش «28 صفحه ای» گزارشی درباره حملات 11 سپتامبر و نقش عربستان سعودی است که در سال 2003 توسط دولت بوش تهیه شده است. این اطلاعات محرمانه، یک طرح کلی شبکه ای از افرادی را نشان میدهد که از هواپیماربایانی که در حملات 11 سپتامبر مشارکت داشتند، حمایت میکردند. هنگامی که این هواپیماربایان در آمریکا حضور داشتند به طور قابل ملاحظه ای مورد حمایت عربستان سعودی و مؤسسات خیریه و افراد ثروتمند عربستان بودند.
دولت آمریکا 28 صفحه از این گزارش را به همراه نامه «جورج تنت» رئیس وقت سیا تحویل کنگره داد.این گزارش همچنان محرمانه است و کاخ سفید و مقامات اطلاعاتی آمریکا قصد دارند اسناد موسوم به «28 صفحه» را به طور کامل از حالت محرمانه خارج کنند. انتشار این اسناد از حمایت عربستان سعودی از هواپیماربایانی خبر میدهد که در حملات تروریستی 11 سپتامبر مشارکت داشتند.دولت اوباما برای انتشار این گزارش که از سال 2002 محرمانه بود، همواره تحت فشار قرار داشت. قرار است این گزارش بطور کامل از طبقه بندی محرمانه خارج شود.
جورج بوش، رئیس جمهوری سابق آمریکا، و «دیک چنی» معاون وی به این کمیسیون تحقیق گفته بودند که در ارتباط با این حادثه مصاحبه ای انجام نخواهند داد.«باب گراهام»، سناتور سابق ایالت فلورید که ریاست مشترک کمیته تحقیق درباره حملات 11 سپتامبر را بر عهده داشته است، از دولت اوباما خواسته که صفحات مذکور از گزارش را از طبقه بندی محرمانه خارج کند.«والتر جونز»، عضو کنونی مجلس نمایندگان آمریکا از ایالت کارولینای شمالی نیز از دیگر طرفداران انتشار این گزارش است. جونز معتقد است بخشهایی از این گزارش، مایه شرمساری دولت جورج بوش خواهد بود و این به دلیل روابط ویژهای است که وی با سعودیها برقرار کرده بود.
واکنش عربستان
عربستان در واکنش به احتمال انتشار این اسناد تهدید کرده که سرمایههای خود را از بانکهای آمریکایی خارج خواهد کرد .از آنجا که سنای آمریکا «قانون عدالت علیه حامیان تروریسم» را در ماه می به اجماع تصویب کرد، تصویب آن در مجلس نمایندگان موجب رویارویی احتمالی با کاخ سفید خواهد شد که تهدید کرده است آن را وتو کند.ولی در صورتی که بیش از یکسوم اعضای مجلس سنا و مجلس نمایندگان به این طرح رای مثبت دهند، وتوی «باراک اوباما» رئیسجمهوری آمریکا بیتاثیر میشود.طرح «قانون عدالت علیه حامیان تروریسم» به نجات یافتگان و خانوادههای قربانیان حملات 11 سپتامبر این اجازه را میدهد که از عربستان سعودی برای دریافت غرامت مالی شکایت کنند.
عربستان سعودی مسئولیت شماری از شهرواندان این کشور در حملات 11 سپتامبر را رد میکند. ریاض پیشتر تهدید کرد چنانچه کنگره طرح شکایت از دولت عربستان به دلیل دست داشتن در حملات تروریستی 11 سپتامبر در آمریکا را تصویب کند، این کشور داراییهای خود را از آمریکا خارج خواهد کرد.قانون اساسی آمریکا این اجازه را نمیدهد که کشورهای خارجی در دادگاههای آمریکایی محاکمه شوند ولی زمانیکه این طرح قانونی تصویب شود، چنین محاکمهای ممکن خواهد شد.
محتوای گزارش
برخی از هواپیماربایان 11 سپتامبر، در شرایطی که در داخل آمریکا بودهاند، ظاهراً با افرادی که با دولت سعودی در ارتباط بودهاند، تماسهایی را برقرار کردهاند.ارتباطات مالی میان هواپیماربایان و مقامات دولت سعودی و اعضای خاندان سلطنتی عربستان وجود داشته است.بر اساس این گزارش، چندین شماره تلفن در دفتر تلفن «ابوزبیده»، یک عامل ارشد القاعده که در ماه مارس 2002 در پاکستان دستگیر شد، کشف شده که احتمالاً دستکم به صورت غیرمستقیم با شماره تلفنهایی در داخل آمریکا مرتبط بوده است. یکی از این شمارهها در داخل آمریکا متعلق به شرکت«ASPCOL» است که در آسپن کلرادو واقع است و در حقیقت امور مربوط به اسکان بندر بن سلطان را عهدهدار بوده است. ادامه دارد...
ش.د9502126