حدود 9 ماه پیش از اینکه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا از برجام خارج شود، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکاـ که در آن زمان هنوز به این سمت نرسیده بودـ در مطلبی مفصل در نشریه محافظهکار «نشنال ریویو»، طرح خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک را ارائه کرد. بولتون در آن زمان معتقد بود، ترامپ تمایل ندارد در برجام بماند؛ اما برنامه عملی برای خروج از آن هم ندارد و به همین دلیل هر بار با اکراه تأییدیه برجام را امضا میکند.
درست دو ماه پیش از اینکه ترامپ از توافق هستهای خارج شود، جان بولتون را به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید برگزید. همین مسئله سبب شد تا این سیاستمدار تندروی جمهوریخواه که به مواضع آتشین علیه ایران معروف بود، در قامت یک دولتمرد بکوشد تا مواضع سنجیدهتری اتخاذ کند.
اما نگاهی دوباره به طرح بولتون خالی از لطف نیست. این طرح چند رکن اصلی داشت که مشورت پنهانی با بازیگران کلیدی، مانند انگلیس، فرانسه، آلمان، رژیم صهیونیستی و عربستان، زمینهسازی برای خروج از برجام با طرح مضرات این توافق برای منافع ملی آمریکا، کارزار دیپلماتیک گسترده در آسیای غربی و اروپا پس از خروج از برجام و حمایت از گروههای قومی در ایران از جمله مهمترین آنها بود.
چند روز پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، پایگاه خبری «واشنگتن فریبیکن» این طرح را افشا کرد و پس از آن، برخی اندیشکدهها و محافل فکری آمریکا به صراحت به تغییر رژیم در ایران و لزوم توجه به حقوق اقوام و اقلیتها اشاره کردند و حتی برخی از آنها از احتمال جنگ داخلی در ایران سخن به میان آوردند. البته مقامات آمریکایی که هر از چندگاهی از براندازی در ایران سخن میگویند، تاکنون به طور صریح از این ایده که در برخی محافل محافظهکار آمریکایی از آنها سخن گفته میشود، حمایت نکردهاند و حتی بولتون هم پس از روی کار آمدن، چندین بار اعلام کرده است دولت آمریکا به دنبال تغییر رژیم ایران نیست.
اما نکته مهم این است که دولتمردان آمریکا پیش از آنکه بر روی مسئله قومیتها تمرکز کنند، توجه خود را بر نارضایتیها و اعتراضات اقتصادی در کشورمان معطوف کردهاند که به زعم آنها به طور طبیعی در چنین شرایطی موضوع اقوام ایرانی خود به خود به منزله یک عامل شتابدهنده برای فشار بر جمهوری اسلامی ایران عمل خواهد کرد.
با نزدیک شدن به ماهها و روزهای پایانی سال 97 و شکست پروژه آمریکایی تابستان داغ و آشوب و اغتشاشآفرینی که در قالب پروژه بزرگتری به نام جنگ اقتصادی پس از تشدید تحریمها و فشارهای معیشتی به مردم از سوی دشمن دنبال میشد، ممکن است دشمنان در آینده به فکر سوءاستفاده از گسلهای امنیتی در برخی مناطق مرزی برای ایجاد ناامنی باشند که هوشیاری و تدبیر ویژهای میطلبد؛ چرا که دشمن از دشمنی خود دست بر نمیدارد و از هر فرصتی برای پیاده کردن نقشههایش بهره میبرد. آنچه مهم است هوشیاری و بصیرت آحاد مردم در برابر این توطئهها است.
همان چیزی که در طول چهاردهه گذشته و در مواجهه با بحرانهای بزرگ ملت ایران را از گردنهها و پیچهای حساس عبور داده و امروز در چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی در آستانه یک پیروزی بزرگ قرارگرفته است.
این تذکر و بیدارباش رهبر حکیم انقلاب را فراموش نکنیم که چندی پیش در دیدار جمعی از خانوادههای شهدا فرمودند: «اگرچه نقشه دشمن لو رفته است؛ اما همه باید هوشیاری خود را حفظ کنند، زیرا آمریکا، دشمنی خبیث و حیلهگر است و ممکن است قصد فریب داشته باشد تا برای سال ۹۷، جنجال کند؛ اما مثلاً برای سال ۹۸ نقشهای بکشد.»