طبق پژوهشی که اندیشکده «واتسون» وابسته به دانشگاه آمریکایی «براون» انجام داده است، حدود ۴.۵ میلیون نفر در پی جنگافروزیهای آمریکا پس از سال ۲۰۰۱ در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا کشته شدهاند.
به نوشته روزنامه واشنگتن پست، طبق این گزارش از میان این تعداد، حداقل ۳.۶ الی ۳.۷ میلیون نفر بر اثر عوارض جنگ از جمله فروپاشی اقتصادی، از بین رفتن امنیت غذایی، نابودی زیرساختهای بهداشتی و آلودگی زیست محیطی و دیگر آثار جنگ جان خود را از دست دادهاند.
بیان این آمار در شرایطی است که آمار تلفات جنگهای بعد از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ همواره مورد بحث و تردید بود. در سال ۲۰۱۵ سازمان پزشکان بدون مرز در گزارشی اعلام کرد که بیش از یک میلیون نفر در نتیجه جنگافروزی آمریکا در عراق و افغانستان و پاکستان جان خود را از دست دادهاند.
اندیشکده «واتسون» در گزارش خود کشورهای افغانستان، پاکستان، عراق، سوریه، لیبی، سومالی و یمن را مورد بررسی قرار داده است. بنابراین گزارش، علیرغم خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، اما مردم این کشور همچنان به دلایل مرتبط با جنگ همچنان جان خود را از دست میدهند.
این گزارش میافزاید: ««مرگهای غیرمستقیم ویرانگر هستند، به ویژه که اگر جنگ نبود، میشد از بسیاری از آنها جلوگیری کرد. میراث جنگهای ایالات متحده علیه تروریسم پیامدهای فاجعهباری برای مردم خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی داشته است».
با این حال تشخیص دقیق تعداد مرگهای غیرمستقیم در جنگها کار آسانی نیست، بخش عمدهای از این مرگها بر اثر گرسنگی و نبود امنیت غذایی رخ داده است، مسألهای که پس از گذشت چند ماه یا حتی چند سال پس از جنگ خود را نمایان میکند.
پژوهشگران در بررسی خود نسبت هر چهار مرگ غیرمستقیم در برابر یک مرگ مستقیم در جنگها را مبنی قرار دادهاند، این میزان در یمن و افغانستان بیش از عراق تشخیص داده شده است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که بیش از ۹۰۶۰۰۰ نفر از جمله ۳۸۷۰۰۰ غیرنظامی به طور مستقیم در جنگهای پس از ۱۱ سپتامبر جان باختهاند. ۳۸ میلیون نفر دیگر آواره یا پناهنده شدهاند. این تحقیق نشان میدهد که دولت فدرال آمریکا، در عین حال، بیش از هشت تریلیون دلار برای این جنگها هزینه کرده است.
با این حال نمیتوان فشارهای سیاسی و سانسور و تلاش برای کتمان واقعیتها از سوی دولت آمریکا در ادوار مختلف را نادیده گرفت؛ چرا که جمعآوری دادهها برای تلفات مستقیم غیرنظامیان در این جنگها میتواند از نظر سیاسی برای پژوهشگران دردسر ساز باشد، به شکلی که واشنگتن و متحدان آمریکا آمارهای بسیار کمتری در ارتباط با تلفات غیرنظامیان در پی جنگها ارائه میدهند.
در این راستا ائتلاف تحت رهبری آمریکا علیه داعش در می ۲۰۲۰ با صدور بیانیهای اذعان کرد که از سال ۲۰۱۴ ، بیش از یک هزار و ۳۰۰ غیرنظامی در عراق و سوریه به دست این ائتلاف کشته شدهاند، آماری که در آن زمان به شدت از سوی نهادهای مستقل و حقوق بشری مورد تردید قرار گرفت.
به گفته نهادهای حقوق بشری فقط در مدت زمان آزادسازی شهر رقه از اشغال داعش در سال ۲۰۱۷، بیش از ۱۶۰۰ غیرنظامی کشته شدند و بیش از ۹۰ درصد شهر در پی بمباران شدید هوایی و توپخانهای آمریکا تخریب شد.
منبع: فارس